Zurich airport (ZRH)

Објави putovanjeonline

Zurich airport ( IATA: ZRH, ICAO: LSZH), poznat i kao Aerodrom Kloten, najveći je međunarodni aerodrom u Švajcarskoj i glavni čvor Swiss International Air Lines. Aerodrom opslužuje Cirih, najveći grad Švajcarske, i svojim saobraćajnim vezama ostale delove zemlje. Aerodrom se nalazi 13 km (8 mi) severno od centralnog Ciriha. Baza je za Edelweiss Air, Air Berlim, Helvetic Air i Hello.

Pista

Aerodrom u Cirihu ima tri piste: 16/34 dužine 3.700 m, 14/32 dužine 3.300 m i 10/28 dužine 2.500 m. Većinu dana i u najvećem broju slučajeva, pista 14 se koristi za sletanje i piste 16 i 28 se koriste za polete, mada se različiti obrasci koriste rano ujutru i uveče.

 

Terminal

Aerodrom ima tri mola, poznata kao Airside terminals A, B i E (takođe označeni kao Gates A, B / D i E). Oni su povezani sa centralnom zgradom koja je poznata pod nazivom Airside Center, izgrađenoj 2003. Pored Airside Centra, terminalski kompleks Airport centar se sastoji od nekoliko zgrada i uključuje oblasti za prijavu u vazdušnom saobraćaju, tržni centar, željeznicu stanice, parkirališta i terminala za autobus i tramvaj. Svi odlazeći putnici pristupaju istom nivou odlaska u Airside Centar, koji uključuje duty-free prodavnice i razne barove i restorane, posle sigurnosnog punkta na aerodromu. Tada se razdvajaju putnici za Šengen i ne-šengen destinacije na putu ka gate lounges, pri čemu prvi prolaze kroz carinsku kontrolu. Dolazak šengen i ne – šengen putnika vrši se u odvojenim oblastima Airside Centra i stižu do Airport centra po različitim putevima, a ne – šengen putnici prolaze kroz carinsku kontrolu.

 

Tri Airside terminala su:

Terminal A

Terminal A sadrži prefiks kapije A. Otvoren je 1971. godine i koristi isključivo letovima do i iz odredišta unutar šengenskog područja, uključujući i unutrašnje letove unutar Švajcarske. Od ekspanzije 1982. do 1985. godine, dobija oblik pristanišnog mola, direktno povezanog na jednom kraju sa Airside Centrom.

Terminal B i D

Terminal B sadrži kapije prefiks B i D. Otvoren je 1975. godine i ponovo otvoren u novembru 2011. godine nakon obimne trogodišnje rekonstrukcije. Kao terminal A, u obliku pristaništnog mola direktno spojenog na jednom kraju sa Airside Centrom. Od rekonstrukcije može da primi i šengenske i ne-šengenske letove na istim kapijama. Svaka kapija ima dva broja, jedan prefiks B i drugi D, ali sa različitim putnim pravcima do i od vrata da odvajaju tokove šengen i ne – šengen putnika.

Terminal E

Terminal E sadrži prefiks kapije E, a takođe je poznat i kao terminal za sredinu polja ili Dock E. To je samostalni satelitski terminal koji se nalazi na suprotnoj strani piste 10/28 iz Airside Centra i nalazi se između pista 16/34 i 14/32. U potpunosti se koristi od ne – šengen međunarodnih letova i postaje operativan i otvoren 1. septembra 2003. godine. Povezan je sa Airside Centrom od strane Skymetro-a, automatizovani podzemni metro prevoz putnika.

Ciriški aerodrom poseduje veliki broj salona za putnike viših klasa. Swiss Air Lines, kao matična aviokompanija poseduje svojih šest različitih salona: First, Senator, Business, Lounge D Business, Lounge D Senator i Arrival.

Aviokompanije Emirates poseduje sopstveni salon za putnike biznis klase „Emirates Lounge“, dok Sky Team alijansa poseduje Sky Team Lounge koji mogu da koriste putnici viših klasa svih aviokompanija iz ove alijanse.

Univerzalni saloni koji su dostupni svim putnicima su: Panorama Lounge i Dnata Skyview Lounge.

Transfer od / do aerodroma:

Ciriški aerodrom se nalazi na samo 13km od centra Ciriha do koga je potrebno 10 minuta prevozom. Aerodrom se nalazi idealno pozicioniran ne samo u odnosu na najveći švajcarski grad već i na okolne nemačke i austrijske regione, a zahvaljujući izuzetno razvijenom železničkom saobraćaju do ovog aerodroma je jednostavno doći iz bilo kog švajcarskog kantona.

Drumska udaljenost aerodroma u Cirihu:

do 1 sata – Lucern, Sent Galen, Bazel
od 1 do 2 sata – Bern, Nešatel, Hur, Bregenc (Austrija), Frajburg (Nemačka)
od 2 do 3 sata – Interlaken, Lozana, Lugano, Štutgart (Nemačka)
od 3 do 4 sata – Ženeva, Insbruk (Austrija), Cermat

Aerodrom u Cirihu poseduje sopstvenu železničku stanicu koju koriste vozovi nacionalne železničke kompanije (SBB), ciriške prigradske železnice (S-bahn Zurich) kao i ciriški tramvaji koji voze na linijama lakog metroa u ciriškom severnom predgrađu Glatal (Glattalbahn, Zurich tram). Aerodromsku železničku stanicu koriste i InterRegio i InterCity vozovi koji saobraćaju prema Vinterturu, Bernu, Bazelu, Brigu, Sankt Galenu, Lucernu i Konstancu u Nemačkoj. Na ovoj stanici staju i EuroCity vozovi do Minhena (Nemačka).

Aerodrom je sa centrom grada povezan železničkim linijama. Linije InterCity i InterRegio povezuju aerodrom sa gradom, vožnja je veoma brza, traje samo 10 minuta. Karta u jednom smeru košta 6,6 CHF, a povratna je 13,2 CHF. To je cena prema tarifi lokalnog gradskog prevoza i obuhvata tri zone što je dovoljno na relaciji od aerodroma do centra.

Istu cenu platiće i putnici koji koriste druge železničke linije između grada i aerodroma, poput S-bahna, s tim da u tom slučaju vožnja traje nešto duže.

Do centra Ciriha se može stići i tramvajskom linijom broj 10. To je zapravo linija lakog metroa koja povezuje aerodrom sa centralnom železničkom stanicom u Cirihu preko predgrađa Glattal. Polasci su na svakih 7 do 15 minuta u zavisnosti od doba dana i dana u nedelji. Putovanje traje oko 40 minuta.

Povezanost aerodroma sa zimskim centrima

Ciriški aerodrom je povezan autobuskim šatl linijama sa poznatim skijaškim i zimskim centrima. Sa aerodroma polaze autobusi do Davosa, Laksa, Sent Morica i do Arlberga u Austriji.

Destinacije do kojih postoje direktne redovne linije sa ovog aerodroma:
Категорије: aerodromi

2 коментара

igor veskovac · у

Voleo bih da posetim ovaj prelepi grad,

    putovanjeonline · у

    Ako ste u mogućnosti, svakako to učinite, nećete se pokajati….

Оставите одговор

Avatar placeholder

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.