Geneva Kointrin Int. (GVA)

Објави putovanjeonline

Aerodrom u Ženevi (IATA: GVA ICAO: LSGG), ranije i dalje nezvanično poznat kao Kointrin Airport, je međunarodni aerodrom u Ženevi, Švajcarska. Nalazi se 4 km (2.5 mi) severozapadno od centra grada. Služi kao čvorište za Swiss International Air Lines, easiJet Švajcarska i Etihad regional. Ženeva ima mrežu letova, uglavnom ka evropskim metropola i destinacijama za odmor, kao i neke rute u Severnoj Americi, Kini i na Bliskom istoku. Aerodrom se delimično nalazi u opštini Meyrin, a delimično u opštini Le Grand-Saconnek. Severna granica aerodrome ide duž Švajcarsko-francuske granice i iz aerodroma se može pristupiti u obe zemlje.

Резултат слика за airport geneva

Ženeva aerodrom je nastao 1919. godine kao jednostavno polje u Cointrin, u blizini grada Ženeve koji pokriva površinu od 54 hektara (130 hektara). Od 1926. do 1931., drvene barake su zamenjeni sa tri betonske. U to vreme, postojala je mala količina vazdušnog saobraćaja. Lufthansa je letela od Berlina do Barselone preko Halle, Lajpcig, Ženevi i Marseju. Swissair takođe leteo Ženeva-Lion-Pariz linija u codeshare sa Air unijom. U 1930. bilo je šest aviokompanije koji su letele na Geneva Airport, sa sedam različitih pravaca.

Da obezbedi mlazni saobraćaj, 1960. pista je proširena na sadašnju dužinu od 3.900 m (12.800 ft). Ovo je neuobičajeno duga pista za aerodrom ove veličine, i može biti izgrađena samo nakon razmene nekih teritorija između Francuske i Švajcarske. Na sjeveroistoku kraj 1946. pista je takođe bila granica između Ženeve i susedne Francuske opštine Fernei-Voltaire.

Glavni terminal je otvoren 7. maja, 1968, koja je bio planiran za prijem 7 miliona putnika godišnje. Ovaj broj je dostignut 1985. godine.


Terminal

Aerodrom u Ženevi ima dva putnička terminala, noviji i veći Terminal 1 (T1), koji ima većinu letova, a manje i samo sezonski koristi terminal 2 (T2).

Terminal 1 (T1)

Terminal 1, takođe poznat kao glavni terminal (M) je podeljen u 5 pristaništa, A, B, C, D i F. Pristaništa A, B, C i D nalaze se na švajcarskoj strani Terminala 1. Putnici putuju na ovim kapijama (na švajcarskim ili međunarodnim destinacijama) čekiranje obavljaju u glavnoj check-in sali i koristite centralnu bezbednosnu proveru u check-in čeka sali. Pristanište A se nalazi neposredno ispred glavne šoping zone I opslužuje destinacije u zemljama Šengen prostora. Pristanište B se sastoji od dve ne-šengen zone do kojih se stiže kroz šoping zonu preko podzemne staze, gde je smeštena pasoška kontrola. Pristanište C je takođe za ne-šengen, sa desne strane pristaništa A i opslužuje širokotrupne avione na dugim letovima. Pristanište D sastoji se od jedne kružne prateće i jedne zgrade za autobusko ukrcavanje, koja se proteže između Šengen i ne-šengen putnika na različitim spratovima. To su postigli preko podzemnih pešačkih staza od levog kraja mola A. Pre integracije Švajcarske u šengensku zonu u 2008. godini, Pier F, takođe poznat kao francuski sektor, korišćen je isključivo za putnike koji dolaze iz, ili odlaze do destinacija u Francuskoj. Ona ima dve kapije sa jet mostovima i četiri kapije za autobusko ukrcavanje.

Terminal 2 (T2)

Terminal 2 se koristi samo tokom zimske sezone za čarter. Ovo je originalni terminal na aerodromu Geneva. Sagrađen je 1946. godine i ostao u upotrebi sve do 1960, kada je glavni terminal otvoren. Objekti na Terminala 2 su siromašni, sa samo jednim restoranom i bez duty-free prodavnica. Putnici check-in prolaze kroz bezbednosne provere na ovom terminalu, a zatim se niskopodnim autobusima prebacuju na pristaništa A, B, C i D u T1.U dolasku putnici su autobusima direktno iz aviona prebacuju na T2 i onda prolaze kroz kontrolu pasoša (ukoliko je potrebno) i preuzimaju njihov prtljag. U ovom trenutku EasiJet je glavni korisnik sa do 80 letova dnevno tokom zime. Druge veće kompanije su GVA zapretile da će napustiti aerodrom ako EasiJet bude imao ovaj terminal sa nižim troškovima sletanja. Od tada, nije bilo nikakvih informacija o nadogradnji T2 objekata.


Transfer

Aerodrom se nalazi na skoro 4 km od centra grada Ženeve. Aerodrom je lako dostupan vozom ili autobusom koristeći jedinstvenu mrežu javnog prevoza UNIRESO. Samo jedna karta je potrebno za putovanje vozom, tramvajem, autobusom ili brodom na području Francuske -Ženeve.

   Voz
Potrebno je samo 6 minuta od / do centra grada Ženeve vozom (na svakih 12 minuta u špicu). Aerodrom železnička stanica ima direktan pristup check-in i dolaznom nivou aerodroma. Svi vozovi zaustavljaju se na Ženeva-Kornavin stanici (centar grada).

    Autobus i tramvaj
Sledeće gradske autobuske linije zaustavljaju se svakih 8-15 minuta u špicu na aerodromu (autobus staje na check-in nivou, ispred ili pored železničke stanice).

TPG Linija 5 – Aéroport – Aréna/Palexpo – Nations – Cornavin – Rive – Malagnou – Thônex-Vallard

TPG linija 10 – Aéroport – Balexert – Cornavin – Bel-Air – Rive

TPG Linija 23 – Aéroport – Blandonnet – Lignon – Aïre – Grand-Lancy – ZIPLO

TPG Linija 28 – Parfumerie – Vernier – Blandonnet – Aéroport – Fret – Grand-Saconnex – Nations – Jardin-Botanique

TPG Linija 57 – Aéroport – Blandonnet – Hôpital de la Tour – Meyrin

TPG Linjia Y – Ferney – Grand-Saconnex – Aéroport – Blandonnet – CERN – Thoiry

Putuju besplatno javnim prevozom tokom boravka u Ženevi

Možete pokupiti besplatnu kartu za javni prevoz iz mašine u oblasti preuzimanja prtljaga na nivou Dolazak. Ova UNIRESO karta, nudi Geneve Aeroport, omogućava vam da koristite javni prevoz u Ženevi besplatno u trajanju od 80 minuta.

Kada ste odseli u hotelu, omladinskom hostelu ili kampu u kantonu, na recepciji dobićete „Ženeva Transport Card“ besplatno. Sa ovom karticom, javni prevoz u Ženevi je slobodan za sve vreme trajanja vašeg boravka. Ovu ličnu i neprenosivu karticu će vam dati kada stignete u smeštaj. To omogućava neograničeno putovanje u ženevskoj javnoj saobraćajnoj mreži (UNIRESO: autobus (TPG) voz (CFF) i čamac (Mouettes Genevoises) za sve vreme trajanja vašeg boravka. Više informacija o javnom prevozu u Ženevi pogledajte ovde.

  Taksi

Taksi u Ženevi se može naručiti telefonom, pozivom na ulici ili naći na oko 60 ovlašćeni taksi stanica u gradu, aerodromu i glavnoj železničkoj stanici.
Cena taksi prevoza između aerodroma i centra kreće se u opsegu od oko CHF 35.00 do 45.00 CHF i zavisi od uslova saobraćaja, doba dana i broja putnika.


DESTINACIJE
Destinacije do kojih postoje direktne redovne linije
Категорије: aerodromi

0 коментара

Оставите одговор

Avatar placeholder

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.