Zanzibar, Tanzanija – gradski prevoz

Објави putovanjeonline

Zanzibar nema zvanični gradski prevoz, ali postoji mnogo načina da se jeftino prevezete. Lokalci koriste Dala-Dala , otvoreni manji kamion sa sedištima na mestu tovarnog dela, u kojim obično vlada gužva, ali su za utehu jeftini. Mini-autobusi su dostupni; možete dobiti redove letenja u hotelima ili ako ste knjiga veće grupe za privatni obilazak.

Ovi oblici gradskog prevoza prvenstveno povezuju Stone Town sa ostalim delovima ostrva i čine u stvari Zanzibar gradski prevoz.

Dhows su mali ribarski brodovi koji se mogu unajmiti da odvedu ljude do napuštenih plaža, ali se iz bezbednosti ne preporučuju.

Zanzibar gradski prevoz
Dala-Dala

Dala-Dala polaze iz svojih početnih terminala koji se nalaze u različitim delovima grada. Ako idete prema severu, terminal Dala -Dala je na pijaci Darajani, na pešačkoj udaljenosti od centra grada. Ako želite da idete na istočnu obalu, mesta kao što su Paje, Bwejuu ili Michamvi, morate se uputiti do pijace Mwanakwerekwe, 5 kilometara istočno od grada. Da biste stigli tamo, uzmite Dala-Dalu blizu Trga Darajani, na putu Karume. Svi obično imaju broj i znak koji označavaju kuda idu. Ovo bi trebalo olakšati pronalaženje pravog. Naravno, uvek možete da zatražite pomoć, ali budite svesni da postoje ljudi koji pokušavaju da vam uzmu novac zbog toga što vam pomažu da pronađete Dala-Dala.

Dala-Dala, kao i minibusi, veoma su jeftini. Oni koji povezuju različite terminale u Zanzibaru koštaju 300 TZs (13 centi) po osobi, a druga vožnja do bilo koje destinacije na ostrvu košta 2000 TZs (87 centi) po osobi i možda dodatnih 500 do 1000 TZs (22 do 44 centa) po velikom predelu prtljaga. Ako ne želite da platite dodatno za uskladišteni prtljag, možete (a ponekad i nemate drugog izbora osim da) držite svoj prtljag u krilu. Što se tiče cena, više o tome možete saznati ovde.

Važno je napomenuti da plaćanje vožnje uvek obavljate kada to rade i ostali putnici (obično u toku vožnje) nikako pre ukrcavanja ili pre vožnje.

Ukoliko se odlučite za ovaj vid prevoza preporučujemo izuzetan oprez i izbegavajte da tražite pomoć, pošto ćete najverovatnije biti izloženi kasnijem pritisku da tu pomoć i izdašno i platite. Ukoliko niste debelih živaca i želite da izbegnete neprijatnosti u toku vožnje preostaje vam druga opcija,  da koristite taksi prevoz.

Taksi

Najlakši način za obilazak ostrva je taksijem. Taksi je najpouzdaniji i najbezbedniji vid gradskog prevoza na Zanzibaru. Možete ih pronaći na aerodromu i svim većim hotelima. Ako odsedate u pansionu, većina daje spisak telefonskih brojeva. Taksi ne koristi taksimetar i cena se dogovara pre putovanja. Iznajmljivanje vozača na ceo dan je oko 100 USD.

Bicikli, skuteri i motorcikli

Ako tražite jednostavan način za kretanje putevima oko ostrva, onda je to svakako iznajmljivanje bicikla ili skutera. Putevi su ravni i prate obalu tako da je vožnja biciklom laka. Takođe je mnogo lakše kretati se prometnim ulicama i ne morate imati posebnu dozvolu da ga vozite. Za vespu, skutere ili iznajmljivanje motocikla, morate imati odobrenje od policije, ako nemate međunarodnu vozačku dozvolu. Međutim ovaj vid prevoza treba izbegavati iz bezbednosnih razloga.

Категорије: gradski prevoz

0 коментара

Оставите одговор

Avatar placeholder

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.