Zabava tokom letenja

Објави putovanjeonline

Zabava za putnike tokom letenja najčešće zavisi od dužine putovanja, tipa aviona i aviokompanije kojom letite. Osnovni zabavni sadržaj kod svih aviokompanija su novine i časopisi. Većina aviokompanija ima i sopstvene inflight časopise koji su besplatni. Osim časopisa putnicima je na raspolaganju i elektronski sistem zabave tokom leta. Ovi sistemi su poznati pod nazivom IFE (in-flight entertainment system), koji može biti kolektivni ili individualni.

Inflight magazini

Najstariji zabavni sadržaji na letovima su inflight magazini. Oni su uprkos velikom prodoru elektronske zabave održali do današnjih dana i čak sačuvali svoj kultni status. Inflight magazini se nalaze u pregradama u naslonima sedišta ispred putnika i mogu se listati i čitati tokom leta, ali se mogu i zadržati i poneti kući.

U ovim magazinima avioprevoznici objavljuju vesti iz kompanije i informacije bitne za putnike. Tu možete naći informacija o floti, destinacijama i mreži linija, pravilima prevoza, imigracionim pravilima za određene zemlje kao i ponudu duty free prodaje na svojim letovima.

Osim ovih podataka časopisi sadrže i brojne ozbiljne i zabavne tekstove. Kod nacionalnih aviokompanija oni su i veoma značajno sredstvo za turističku promociju sopstvene zemlje i za predstavljanje nacionalnih vrednosti.

 

Kolektivni IFE

Aviokompanije na kratkim i srednjedugim letovima i u avionima starije generacije nude kolektivni sistem zabave. Avioni imaju monitore smeštene u pregradama iznad sedišta. Monitori su raspoređeni na svakih nekoliko redova, sa obe strane aviona i koriste se za emitovanje filmova tokom leta.

Putnici koji žele da gledaju filmove koji se emituju mogu da prikače slušalice koje dobiju od kabinskog osoblja u utičnice u svojim sedištima i da dobiju zvuk. Filmovi koji se emituju su titlovani na engleski ako su van engleskog govornog područja ili su titlovani na domaći jezik aviokompanije ako su strani.

Osim filmova, putnicima su dostupne i radio kanali, koje mogu birati preko tastera ugrađenih u naslone sedišta, obično na mestu gde se nalazi i utičnica za slušalice.

Individualni IFE

Ozbiljnije aviokompanije i one kompanije koje obavljaju duže letove imaju i naprednije sisteme zabave za svoje putnike. Ekrani različitih dimenzija su ugrađeni u naslone sedišta ispred svakog putnika i na njima se emituju različiti sadržaji prema izboru samog putnika. Ovakvi sistemi zabave sadrže filmove, muziku, dokumentarce, video igrice, informacije o letu, stranice sa vestima itd. Putnik samostalno bira sadržaje koje će koristiti izborom preko dostupnog menija.

Ovakvi sistemi zabave su dostupni ili besplatno ili uz doplatu već u zavisnosti od poslovne politike same kompanije, a putnicima u višim klasama su često dostupni bolji sistemi zabave sa bogatijim sadržajima i većim ekranima.

Programi uživo i internet

U novije vreme sve više aviokompanija omogućava povezivanje na internet tokom leta kao i gledanje TV kanala uživo. Da bi ovo bilo moguće avioni moraju imati ugrađene specijalne sisteme za emitovanje signala bežičnog interneta.

Bežični internet može biti omogućen putnicima bez ikakvog ograničenja i besplatno kao na primer kod aviokompanija Emirates, JetBlue, Norwegian, Turkish Airlines, Air China, Phillipine Airlines, Hong Kong Airlines, NokAir, Air Serbia. Druge kompanije koje nude internet tokom leta mogu da naplaćuju putnicima njegovo korišćenje na sat ili preko jedinstvene tarife za ceo let.
Usluga bežičnog interneta i programa uživo zavisi od tipa aviona. Kako je ova usluga relativno novijeg datuma, aviokompanije koje je nude još nisu u mogućnosti da je ponude u svim svojim avionima, pošto je za instalaciju opreme koja će tu uslugu omogućiti potrebno neko vreme.

IFE preko prenosnih uređaja

Noviji trend u aviosaobraćaju, posebno kod manjih aviokompanija je uvođenje specijalnog sistema zabave tokom leta korišćenjem prenosnih uređaja poput tableta, pametnih mobilnih telefona ili laptop računara. Putnici koji raspolažu ovim uređajima se mogu prijaviti na sistem zabave i preko bežičnog mrežnog prenosa mogu koristiti sadržaje unapred definisane od strane aviokompanije. Ovaj sistem zabave koristi se i na način da aviokompanije putnicima podele tablete sa snimljenim sadržajima. Ovakav sistem zabave koristi Air Serbia u svojoj biznis klasi.

Programi za decu

Aviokompanije pažljivo osmišljavaju programe za decu tokom leta. Za njih se osim sadržaja u elektronskom sistemu zabave, pripremaju i razne druge zanimacije pa čak i posete pilotskoj kabini. Deca, u zavisnosti od uzrasta, mogu dobiti na poklon razne igračke, društvene igrice ili slikovnice i bojanke. Sistemi zabave obično sadrže crtane filmove, dečje obrazovne emisije i dokumentarce.


Категорије: Info

0 коментара

Оставите одговор

Avatar placeholder

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.