Wizz air

Објави putovanjeonline

KRATKO PREDSTAVLJANJE
IATAICAO
W6WZZ
Osnovan2003
Operativne bazeBudapest
Katowice
Frequent-flyer program
Flota veličina86
Destinacije144
Slogan kompanije Now we can all fly
Matična kompanijaWizz Air Holdings Plc
ŠtabBudapest, Hungary
Vebsajtwizzair.com

Wizz Air Hungary Ltd. je mađarska niskotarifna tj. Low cost kompanija sa glavnim sedištem na Budimpeštanskom aerodromu. Ova kompanija koristi mnoge aerodrome kao operativne baze širom Evrope, Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata. Avio-kompanija je osnovana u septembru 2003. godine glavni investitor je Indigo Partners, američki privatni capital specijalizovan za transportne investicije.

Prvi let je napravljen je od International Airport Katovice 19. maja 2004. godine CEO i predsednik aviokompanije je Jožef Varadi, bivši direktor Malev Airlines (Mađarske nacionalne avio kompanije). Firma je registrovana u županiji Pešta (Mađarska).

Nakon decenije stabilnog rasta, kompanija je postala najveći niskotarifni avio-prijevoznik u Srednjoj i Istočnoj Evropi. Wizz Air je uspješno završio početnu javnu ponudu dionica 25. februara 2015. godine te je primljen na Londonsku berzu. Kompanija je registrirana na Londonskoj berzi pod berzovnim simbolom WIZZ te zapošljava više od 2600 osoba.

Na svoju 11. godišnjicu, maja 2015. godine, WIZZ je najavio kompletno osavremenjavanje brenda i nove boje flote kako bi izašao u susret zahtjevima putnika, zauzimajući tako svoje mjesto među vodećim evropskim avio-kompanijama. Kompanija WIZZ je poprimila življi, svježiji i sofisticiraniji izgled i dojam. Neke od inicijativa koje su uvedene u okviru inicijative unapređenja brenda su dodjela sjedala, prioritet pri ukrcavanju, poboljšani sistem cijena, kao i mnoge druge.

Air Transport World, vodeći časopis u ovoj grani djelatnosti, dodijelio je kompaniji Wizz Air nagradu “Najbolja niskotarifna avio-kompanija u 2016.”

FLOTAUSLUGA I TARIFEBENEFIT PROGRAMIPRTLJAGWIZZ CafeDESTINACIJE
Kompanija Wizz raspolaže flotom od 77 aviona iz porodice Airbus i to:
 • 63 aviona A320-200,
 • 14 aviona A321-200.
Kompanija je naručila od proizvođača Airbus još 135 aviona A320-200 (8 aviona), A321-200 (17 aviona) I A321neo (110 aviona).

Wizz Air je vrednosno orijentisana avio-kompanija s fokusom na inovacije u svakom segmentu putovanja. Cilj je učiniti letove dostupne građanima Centralne i Istočne Evrope, kao i svim putnicima u Evropskoj uniji omogućiti potpuno novi doživljaj putovanja.

Koristi se najnovija tehnologija kako bi se osiguralo da Wizz Air iskustvo bude izvrsno kako u pogledu usluga tako i u pogledu odnosa cene i pruženog kvaliteta. Kompanija nudi jednostavan model usluga, što podrazumijeva: putovanje bez karte, korištenje troškovno i vremenski efikasnih sekundarnih aerodroma, jedinstvenu klasu s potpuno kožnim sedištima i hranu i piće na zahtev uz dodatno plaćanje.

Novi avioni, sa tehnologijom koja je najbolja u klasi, održavaju neke od najboljih kompanija, poput kompanije Lufthansa Technik. To omogućuje kompaniji da putnicima dosledno pruža visok nivo usluga.

Wizz air ne daje besplatne obroke i pića na svojim letovima. Putnici mogu da kupe stvari u avionu iz “Wizz cafe” ponude. On-board prodaja pod nazivom Wizz Boutique je važan deo pomoćnih prihoda aviokompanije. Proizvodi kao što su mirisi, kozmetika, gedžeti i Wizz air-brendiranih artikala koji se prodaju u avionu, kao i ulaznice za aerodromske usluge transfera ili voznih karata.

Wizz air kao low-cost avio prevoznik, je svoje avione preuredio samo u ekonomsku klasu. Doplate se primaju za on-board hranu i pića, check-in prtljag, plaćanje kreditnom karticom i drugim non-core usluge.

Резултат слика за wizz air cabin

Ova aviokompanija putnicima prodaje isključivo karte u jednom pravcu koje ne zahtevaju nikakva specijalna pravila u smislu minimalnog ili maksimalnog boravka. Karte za Wizz Air-ove letove se mogu kupiti samo u trenutku rezervacije, bez odloženog plaćanja i bez rezervacija koje mogu da stoje nekoliko dana. Nivoi cena se razlikuju isključivo na osnovu tržišne tražnje, tj. što je veća tražnja i prodaja karata to njihova cena skače.

Tarife

Wizz Air poseduje jednostavan tarifni sistem koji se sastoji od dve tarife: osnovne (Basic Fare) i plus (Plus Fare).

Basic Fare

Osnovna tarifa podrazumeva samo prevoz putnika i malog ručnog prtljaga.

Plus Fare

Plus tarifa je uvedena u maju 2015. godini i ona osim osnovnog prevoza u cenu uključuje i prevoz velikog ručnog prtljaga, prevoz jednog komada predatog prtljaga, mogućnost rezervacije sedišta, prioritetno ukrcavanje kao i Wizz Flex dodatnu opciju. Putnici sa plus tarifom imaju mogućnost besplatne prijave za let na aerodromu (check-in).

Dodatne usluge

Wizz Flex

Wizz Flex je posebna usluga koja se može kupiti prilikom kupovine karte a putniku omogućava neograničene promene datuma i vremena leta kao i destinacije ali maksimalno tri sata pre leta. Predviđeni troškovi koji se plaćaju za ove promene neće biti naplaćeni vlasniku Wizz Flex usluge. Promena imena nije moguća sa Wizz Flex-om. Iako ne plaća uslugu promene putnik mora platiti razliku u ceni do rve raspoložive na novom letu.

Prioritetno ukrcavanje

Wizz Air omogućava putnicima da plate za prioritetno ukrcavanje. Uz doplatu od dva evra prilikom kupovine karte ili online, odnosno 4 evra na aerodromu, putnik ima mogućnost da bude pozvan na ukrcavanje pre ostalih putnika. Prednost imaju, putnici sa malom decom i osobe sa posebnim potrebama, a potom se ukrcavaju oni koji su dokupili ovu uslugu.

Izbor sedišta

Ko želi može da plati željeno sedište u avionu. Putnik može izabrati sedište u prvom redu i to će ga koštati od 5-23 evra. Doplata za drugi red je od 3 do 17 evra, a za prednje redove od 2 do 5 evra. Ko želi da sedi u redovnima pored izlaza za vanredne situacije gde ima više mesta za noge moraće da doplati od 5 do 23 evra, dok je izbor željenog sedišta u ostalim redovima u avionu od jednog do dva i po evra.


Wizz Air nema klasičan nagradni ili frequent flyer program za svoje putnike, ali ima nekoliko različitih proizvoda koji su veoma značajni putnicima koji često koriste letove ove kompanije.

Wizz Account

Svaki putnik može otvoriti sopstveni „Wizz račun“ (WIZZ ACCOUNT) u koji može unapred uplatiti željeni iznos novca (minimum 300 evra). Sa ukupnim iznosom na svom računu putnik ima mogućnost da kupuje letove i sve ostale usluge Wizz Air-a a pri tom dodatno štedi prilikom svake kupovine karte tako što mu se neće naplaćivati nadokanda za plaćanje (payment fee). Sredstva na Wizz računu ne zastarevaju.

Wizz Account može da se koristi i samo prilikom rezervacije karata kako bi se skratile procedure i izbeglo unošenje svih podataka o putniku, pošto se oni automatski preuzimaju sa putničkog naloga ako se rezervacija radi kroz njega.

Wizz Discount Club

Wizz Air-ov klub za popuste (Wizz Discount Club) je novo ime starog programa „Wizz Executive“. Svi vlasnici Wizz Air-ovog naloga (računa) Wizz Account mogu da se učlane u ovaj klub za popuste i da na taj način prilikom svake kupovine ostvare značajne popuste za sebe i svoje saputnike.

Članstvo u klubu je jednostavno i ono se može realizovati direktnim učlanjenjem ili prihvatanjem učlanjenja kao dodatne opcije prilikom prve kupovine karata. Članstvo u klubu se plaća u iznosu od 29,99 evra na godišnjem novou (u lokalnoj valuti).

Članarina važi za kalendarsku godinu počev od datuma uplate. Sticanje članstva je trenutno nakon izvršene uplate. Članstvo ističe nakon 12 meseci od učlanjenja, a može se mesec dana pre isteka produžiti narednom uplatom. Wizz Air ponekad odobrava i popuste na članarinu.

Članovi Wizz Discount Club-a ostvaruju popust prilikom svake kupovine karata. Popust se ostvaruje na sve letove i za sve putnike koji putuju zajedno sa članom kluba, tako da članovi mogu ostvariti značajne uštede.

Garantovani popust je 10 evra po letu ako je njegova cena najmanje 12,5 evra. Za letove koji koštaju ispod tog iznosa garantovani popust je 5 evra po letu. Popusti nisu isti za letove koje obavlja Wizz Air Ukraine. Kod ovog prevoznika koja funkcioniše kao zasebna kompanija važe drugačija pravila. Popust se odobrava na sve karte skuplje od 50 evra dok se na karte ispod 50 evra može obračunati maksimalno 20% popusta.

Članovi discount kluba automatski ostvaruju pravo na popust i još prilikom rezervacije imaju prikazane umanjene cene karata. Popust se može obračunati i na sve putnike koji putuju zajedno sa članom kluba (maksimalno devet osoba po rezervaciji plus član).

Dozvoljena težina prtljaga
Svakom putniku je dozvoljeno da nosi:

 • Jedan komad ručnog prtljaga
 • Do 6 komada čekiranog prtljaga od kojih nijedan ne premašuje 32 kilograma
 • Robu koju su kupili na aerodromu u bescarinskoj zoni posle prelaska bezbednosne kontrole
  Važno: Vaš prtljag će biti izmeren na aerodromu!

Putnici sa prioritetnim ukrcavanjem mogu da ponesu sa sobom u avion 1 dodatni komad ličnog prtljaga pored male ili velike kabinske torbe. Dodatni prtljag može da se kupi na sledeći način:

 • Putem interneta u trenutku rezervacije
 • Putem interneta preko Dodati usluge i


Čekiranje na internetu

 • Do 3 sata pre polaska putem interneta ili putem mobilne aplikacije
 • Putem pozivnog centra
 • Na aerodromu
  Napomena: Naknade na aerodromu su MNOGO VIŠE nego ako rezervišete putem interneta.

Kabinski prtljag
Putnici bez prioritetnog ukrcavanja mogu da unesu samo jedan komad kabinskog prtljaga.

Mala kabinska torba:
Ako je veličina vašeg kabinskog prtljaga 42x32x25cm ili manja, možete besplatno da ga unesete u avion. Mora da može da stane ispod sedišta ispred vas.

ili

Veliki kabinski prtljag:
Ako je vaš kabinski prtljag veći od dimenzija male kabinske torbe, ali ne premašuje 56x45x25cm, možete da ga unesete u kabinu aviona uz naknadu. On mora da stane u pregradu iznad sedišta. Morate biti u stanju da ga stavite u pregradu iznad sedišta bez ičije pomoći.

Putnici sa prioritetnim ukrcavanjem mogu da ponesu sa sobom u avion 1 dodatni komad ličnog prtljaga pored male ili  velike kabinske torbe.
Dodatni komad ličnog prtljaga može da bude torbica i torba za laptop ili kameru koja ne premašuje maksimalne dimenzije 40×30×18 cm.
Ako putnik sa prioritetnim ukrcavanjem ponese 2 komada ručnog prtljaga koji premašuju maksimalne dimenzije dodatnog komada ličnog prtljaga, putnik mora da čekira jednu torbu uz odgovarajuću naknadu.

Putnici takođe mogu da nose dole navedene predmete:

 • kaput ili ćebe
 • mobilni telefon
 • štivo za čitanje u avionu
 • za decu mlađu od dve godine: hrana za vreme trajanja leta, dečja kolica koja se mogu sklopiti ili mali   krevetac par štaka za osobe sa fizičkim invaliditetom

Ako veličina ručnog prtljaga premašuje gore navedena ograničenja, prtljag će biti transportovan kao čekirani prtljag i naknada za prtljag će biti naplaćena.

 Destinacije do kojih Wizz Air ima redovne i sezonske letove:

Категорије: aviokompanije

5 коментара

This Site · у

I simply want to tell you that I’m beginner to blogging and honestly loved this web site. More than likely I’m want to bookmark your website . You certainly come with wonderful posts. Cheers for sharing your website.

Oscar Bodin · у

Great blog! Do you have any suggestions for aspiring writers?
I’m planning to start my own site soon but I’m a little lost on everything.

Would you propose starting with a free platform like WordPress or go for a
paid option? There are so many choices out there that I’m
completely overwhelmed .. Any suggestions? Thanks!

  putovanjeonline · у

  The proposal is to start with a free platform such as WordPress. Go ahead. Good luck

Lea Thayer · у

Hi there, I enjoy reading all of your article post. I wanted
to write a little comment to support you.

Оставите одговор

Avatar placeholder

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.