Virgin Atlantic

Објави putovanjeonline


KRATKO PREDSTAVLJANJE
IATAICAOCallsign
VSVIRVIRGIN
Osnovan1984
ČvorištaLondon – Getvik  London – Hitrou  Mančester
Frequent-flyer programFlying Club
Savez
Flota veličina37
Destinacije29
Matična kompanija Virgin Atlantic Limited
Slogan kompanije
Štab West Sussex, UK
Websitevirginatlantic.com

Virgin Atlantic je britanska aviokompanija. Virgin Atlantic je deo ogromne grupacije “Virgin” u kojoj se nalazi još nekoliko regionalno orijentisanih aviokompanija: AirAsia X, Virgin America, Virgin Australia. Vlasnik Virgin grupe je sir Ričard Brenson, jedan od najpoznatijih biznismena na svetu, osnivač Virgin Records-a i vlasnik grupe sa preko 400 kompanija. Britanska kompanija povezuje ovu zemlju sa Amerikom, Azijom i Afrikom. Drugih letova iz Evrope nemaju.

Virgin Atlantic je poznat po veoma neobičnim kompanijskim sloganima. Prvi koji je korišćen krajem devedesetih je bio „No way BA/AA“ aludirajući na partnerstvo British Airways-a i American Airways-a koje je očigledno iritiralo Brensona. Slogani koji su ispisivani na avionima ove kompanije više su bili parole i grafiti nego kompanijski slogani i kao takvi izazivali su veću pažnju javnosti. Tako je i poruka „moj je veći od tvog“ (Mine is bigger then yours) osvanula na najdužem avionu na svetu Airbusu A340-600.

Virgin Atlantic je u skladu sa svojim nazivom fokusiran na transatlantske rute. Ova britanska aviokompanija svoju centralu ima u Londonu čija dva aerodroma (Heathrow i Gatwick) koristi kao glavne baze za sve svoje letove. U Velikoj Britaniji Virgin Atlantic leti još sa aerodroma u Mančesteru (do Barbadosa, Las Vegasa i Orlanda) i sezonski sa aerodroma Glazgov (Orlando).

U Severnoj Americi Virgin Atlantic povezuje Boston, Čikago, Las Vegas, Los Anđeles, Majami, Njujork, Orlando, San Francisko, Vankuver i Vašington sa Londonom.

Veliki broj karipskih destinacija povezano je redovnim linijama sa Londonom: Antigva, Barbados, Kankun (Meksiko), Grenada, Jamajka, Santa Lucija, Tobago i Havana (Kuba).

U Africi Virgin Atlantic pokriva Akru, Kejptaun, Johanesburg, Lagos i Najrobi; u Azijij: Delhi, Dubai, Šangaj, Tokio, Hong Kong i u Australiji Sidnej.

FLOTAAlijanse i CODESHAREFrequent flyerPUTNE KLASEPRTLJAGKETERINGZABAVADESTINACIJE
Virgin Atlantic je velika aviokompanija sa izrazitim interkontinentalnim saobraćajem. Sve linije ove kompanije su dugolinijske i shodno tome i flota je sastavljena od velikih i kapacitetnih aviona.
Kompanija raspolaze trenutno sa flotom od 37 aviona različitih proizvođača i modela i to:

Avionu upotrebiporučeno
Airbus A330-3008
Airbus A340-6007
Airbus A350-100012
Airbus A380-8006
Boeing 747-4008
Boeing 787-9143
Total3721

 

Virgin Atlantic nije član ni jedne avio alijanse. Ova kompanija, sarađuje sa mnogim drugim svetskim aviokompanijama.

Kompanija ima potpisane codeshare ugovore sa kompanijama:

Air ChinaDelta Air LinesJet Airways
Air New ZealandFlybeSingapore Airlines

Kroz svoj nagradni program Virgin Atlantic tesno sarađuje i sa drugim kompanijama: Gulf Air, Hawaiian, Malaysian Airlines, South African Airlines

Virgin Atlantic ima sopstveni nagradni program (frequent flyer). On se zove „Flying Club“ što bi značilo leteći klub. Flying Club je jednostavan program, koji se zasniva na uobičajenom skupljanju nagradnih milja na osnovu ostvarenih letova. Osim nagradnih milja koje se mogu pretvoriti u razne nagrade, poklone ili prednosti, članovima se dodeljuju i statusne milje. Sa određenim brojem statusnih milja oni prelaze u više status:

Prvi statusni nivo je crveni (Flying Club Red) i on omogućava standardno skupljanje nagradnih poena i njihovo korišćenje. Sledeći status je srebrni (Flying Club Silver) i on putnike nagrađuje sa 50% više nagradnih milja kao i omogućavanjem čekiranja na šalterima za biznis klasu ili prioritetom na listama čekanja. Najviši status je zlatni (Flying Club Gold) koji omogućava dvostruko više nagradnih milja, prioritete prilikom čekiranja ili liste čekanja, pristup luksuznim aerodromskim salonima i više besplatnog prtljaga.

Nagradne milje se mogu skupljati na letovima Virgin Atlantica i partnerskih aviokompanija: Air China, Air New Zealanad, ANA, BMI, Continental, Gulf Air, Hawaiian Airlines, Jet Airways, Malaysia Airlines, SAS, Singapore Airlines, South African Airways, US Airways, Virgin America, V Australia i Virgin Australia.

Za smeštaj u hotelima iz brojnih svetskih lanaca takođe se dobijaju nagradne milje: Intercontinental, Hyatt, Marriott, Best Western, Holiday Inn i mnogi drugi.

Najam automobila u agencijama Avis, Alamo, Hertz ili Sixt donosi nagradne poene takođe, a brojne druge usluge koje članovi koriste širom sveta takođe im dodaju nagradne milje.

Program Flying Club je veoma bogat s obzirom na veoma veliki izbor partnera koji omogućavaju skupljanje i trošenje milja. Osim aviokompanija, hotela i rent a car agencija tu si i turističke agencije iz lanca Virgin, American Express i Diners kao i mnoštvo lokalnih preduzeća u regionima gde leti Virgin Atlantic.

Putničke kabine aviona Virgin Atlantic-a podeljene su na tri putne klase: ekonomsku, premijum ekonomsku i biznis (upper) klasu.

Premijum ekonomska klasa

Glavna odlika ove klase su udobna kožnba sedišta sa velikim prostorom za noge. Putnici sa kartom premijum ekonomske klase imaju i brojne privilegije počev od posebnog šaltera za prijavu za let kako bi izbegle gužvi, zatim prioritetnog ukrcavanja i isporuke prtljaga.

Putnici po ukrcavanju dobijaju piće dobrodošlice i novine kao i paket sa korisnim sitnicama tokom puta. U premijum ekonomskoj klasi putnici osim mogućnosti da biraju između tri glavna jela imaju i na raspolaganju crno ili belo vino uz obrok, a potom liker dok čekaju na kafu.

Članovi nagradnog programa Flying Blue koji lete u premijum ekonomskoj klasi biće nagrađeni sa više milja.

Biznis klasa (Upper class)

Putnici u biznis klasi Virgin Atantica imaju na raspolaganju veoma luksuznu putničku kabinu gde se sedišta mogu obarati do nivoa kreveta.

Putnicima u biznis klasi Virgin je omogućio besplatan aerodromski transfer u krugu od 75 milja od aerodroma. Ova ponuda ne važi za sve aerodrome i odnosi se samo na putnike koji su platili punu cenu karte za biznis klasu.

Biznis putnici na aerodromima izbegavaju sve redove i na raspolaganju imaju luksuzne salone biznis klase – Clubhouses. Po povratku sa putovanja na aerodromu Heathrow u Londonu postoji salon za „oporavak“ gde putnici mogu da se istuširaju, pripreme garderobu za važan sastanak ili događaj i odmore pre napuštanja aerodroma.

Putnici Virgin Atlantica mogu da koriste aerodromske salone za putnike biznis klase na većini aerodroma na koje leti ova kompanija.

Hrana u biznis klasi (Upper class) je vrhunska. Putnici imaju mogućnost da uživaju u luksuznom predjelu, vrhunskim jelima koje su spremali iskusni kuvari, raznim kvalitetnim sirevima i čokoladnim desertima. Na raspolaganju im je i bogato opremljen bar tokom leta.

Clubhouses saloni

Virgin Atlantic poseduje deset salona za putnike biznis klase. Oni se nalaze na aerodromima: Heathrow i Gatwick u Londonu, JFK i Newark u Njujorku kao i na aerodromima u Vašingtonu, Bostonu, San Francisku, Johanesburgu, Hong Kongu i Tokiju.

Saloni su luksuzni. Podeljeni su na deo za odmor i relaksaciju sa spa centrom, na biznis kutak sa svom potrebnom opremom za rad i mini bibliotekom. U salonima se nalaze i bogato opremljeni barovi sa raznovrsnoim hranom i velikim izborom pića.

Ručni prtljag

Virgin Atlantic ima veoma stroga pravila za prevoz ručnog prtljaga. U ekonomskoj i premijum ekonomskoj klasi je dozvoljena samo jedna torba maksimalne težine 6 kg i dimenzija 56x36x23cm. Deca takođe imaju pravo na jedan komad ručnog prtljaga prema prethodnim dimenzijama i težini.

U kompaniji izričito zabranjuju unošenje torbi sa prtljagom u putničku kabinu. Takođe se ne može uneti ni laptop zasebno, već ga treba spakovati u originalni ručni prtljag.

U biznis klasi (upper class) je dozvoljeno uneti dve torbe kao ručni prtljag. Svaka od njih mora imati maksimalne dimenzije. 56x36x23cm i težinu od 12kg ako se predaje samo jedna ili maksimalno 16kg (ako su dve u zbiru).

Dodatno kao ručni prtljag se mogu uneti: mala ručna torba, ženska tašna, kaput, kišobran, štap, mala kamera (fotoaparat), par naočara, knjiga ili časopis, hrana za bebe, manja količina robe iz duty free prodavnice i slušalice.

Predati prljag

Virgin Atantic primenjuje komadni koncept za prevoz putničkog ptljaga. Na svim rutama Virgin Atlantica može se besplatno predati jedan komad prtljaga maksimalne težine 23 kg i maksimalnih dimenzija 90x75x43 cm.

U premijum ekonomskoj klasi besplatno se mogu predati dve torbe prema gornjoj specifikaciji.

U biznis klasi je moguće predati tri torbe. Maksimalna težina svake pojedinačne torbe može biti 32 kg a dimenzije moraju biti u okviru 90x75x43 cm.

Za decu važe ista pravila kao i za odrasle, a za bebe je dozvoljeno predati jedan kofer u propisanim dimenzijama kao i jedna dečja kolica

Po jednu dodatnu besplatnu torbu mogu predati putnici u ekonomskoj i premijum ekonomskoj klasi na letovima između Velike Britanije i Najrobija, Akre, Lagosa, i Indije, kao i između Sjedinjenih Država i Indije.

Dodatni prtljag

Putnici mogu predati čak do deset dodatnih torbi. Svaka mora imati maksimalne dimenzije 90x75x43cm i maksimalnu težinu od 23kg. Dodatne torbe se plaćaju fiksno po komadu. Virgin Atlantic ne naplaćuje višak prtljaga po kilogramu.

Jedna dodatna torba košta 32 funte (48 dolara) ako se plaća unapred online ili 40 funti (60 dolara) ako se plaća na aerodromu. Druga dodatna i svaka naredna torba se plaćaju 72 funte (112 dolara) online, ili 90 funti (140 dolara) na aerodromu.

Ukoliko je torba koja se predaje u okviru besplatnog prtljaga teža od propisanih 23 kg (ali nije teža od maksimalno dozvoljenih 32 kg) onda se plaća doplata u iznosu od 30 funti (50 dolara) na aerodromu.

Ako je torba koja se predaje u okviru besplatnog prtljaga većih dimenzija od propisanih nadoknada koja se plaća na aerodromu je 40 funti (60 dolara). Maksimalne dimenzije torbe koja se može primiti na let iznose: 190 x 75 x 65 cm.

Sportska oprema

Sva sportska oprema koja se predaje na neki od letova Virgin Atlantica mora da bude u okviru maksimalne težine do 23 kg i u tom slučaju se prima bez dodatnog plaćanja, kao dodatak na već predati besplatni prtljag. Sportska oprema mora biti zapakovana prema pravilima. Na sajtu Virgin Atlantic-a postoje grafički prikazi načina pakovanja sportske opreme.

Od nedavno na svim svojim letovima Virgin Atlantic putnicima nudi koktel dobrodošlice. Voćni koktel sa ili bez votke servira se u specijalno dizajniranim ljubičastim čašama.

Na letovima Virgin Atlantica putnicima se serviraju predjelo i glavno jelo a nakon toga i desert sa toplom čokoladom.

Na letovima ka Severnoj Americi tokom gledanja filmova putnicima se služe sladoled, kokice ili slatkiši.

U premijum ekonomskoj klasi putnici osim mogućnosti da biraju između tri glavna jela imaju i na raspolaganju crno ili belo vino uz obrok, a potom liker dok čekaju na kafu.

Hrana u biznis klasi (Upper class) je vrhunska. Putnici imaju mogućnost da uživaju u luksuznom predjelu, vrhunskim jelima koje su spremali iskusni kuvari, raznim kvalitetnim sirevima i čokoladnim desertima. Na raspolaganju im je i bogato opremljen bar tokom leta.

Virgin Atlantic svojim putnicima nudi savremeni sistem zabave tokom leta. Putnici imaju na raspolaganju monitore na sedištima ispred na kojima mogu da prate najnovije filmove, slušaju muziku, čitaju vesti ili gledaju neke od najpopularnijih TV programa. Na raspolaganju im je veoma veliki izbor vrhunske britanske (BBC) produkcije, kao i brojni dokumentarni i crtani filmovi.

Destinacije do koji kompanija obavlja direktne redovne letove:

Категорије: aviokompanije

0 коментара

Оставите одговор

Avatar placeholder

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.