Tuzla international airport (TZL)

Објави putovanjeonline

Tuzla međunarodni aerodrom (IATA: TZL, ICAO: LQTZ) je aerodrom u naseljenom mjestu Dubrave Gornje, opština Živinice. Aerodrom je udaljenom 15 km od Tuzle u Bosni i Hercegovini. Aerodrom je civilni, ali služi i kao vojna baza. Jedan je od četiri međunarodna aerodroma u Bosni i Hercegovini.

Posljednjih godina, aerodrom je doživio ekspanziju po pitanju broja putnika. Trenutno se svrstava kao drugi najprometniji aerodrom u Bosni i Hercegovini, iza Međunarodnog aerodroma Sarajevo. Aerodrom je poznat i kao centar za niskobudžetne (low cost) avio kompanije, kojeg koriste putnici iz BiH kao i iz susednih država, Hrvatske i Srbije.

Nakon sukoba na prostoru bivše SFRJ međunarodni aerodrom Tuzla je zvanično otvoren za civilni saobraćaj 10. oktobra 1998. godine. Od 2011. godine na Međunarodni aerodrom Tuzla sleću avioni niskobudžetne mađarske aviokompanije Wizz Air. U junu 2015. godine niskobudžetni operater Wizz Air je otvorio svoju bazu na Međunarodnom aerodromu Tuzla i stacionirao jedan Airbus A320. Time je broj destinacija Wizz Air-a iz Tuzle porastao na devet, a broj sedmičnih polijetanja na 22 u toku letnjeg reda vožnje.

Međunarodni aerodrom Tuzla poseduje jednu asfaltiranu pistu (broj: 09/27) dužine 2485 metara i širine 45 metara. Aerodrom poseduje 6 rulnica (A,B,C,D,E i F), od kojih se rulnica F proteže paralelno sa glavnom pistom. Postoje tri parking pozicije za avione, od kojih su dve u funkciji. Parking pozicije su dimenzija 116 m x 106 m, za putničke i teretne avione. Aerodrom je sposoban prihvatiti avione svih vrsta, namena i veličina, pa je tako moguć prihvat dva Airbus 320 ili Boeing 737 aviona istovremeno. Također je moguć prihvat dva aviona Airbus 330 na dve spojene parking pozicije, ili prihvat jednog Antonov AN-124 Ruslan ili Boeing 747 cargo aviona. U blizini samog putničkog terminala je i prostor za prihvat 31 helikoptera tipa Bell UH-1 ili sličnih helikoptera.


Terminal

Zgrada putničkog terminala, izgrađena 1998. godine, pruža kapacitet od 350 putnika po satu. Vlada Tuzlanskog kantona je u decembru 2015. godine budžetom za 2016. godinu obezbedila sredstva za rekonstrukciju i proširenje postojećeg putničkog terminala i izgradnju manjeg teretnog terminala sa skladištima i hladnjačama. Pored toga, Vlada je namjenila sredstva za izgradnju sistema prilazne rasvete (ALS)


Transfer

Kompanija Wizz air obezbedila je transfer putnika mini busevima od aerodroma Tuzla do centra Banja Luke (Centralna autobuska stanica ) i Sarajeva (Centralna autobuska stanica) u skladu sa redom letenja. Karte za transfer možete kupiti prilikom kupovine avio karte.

Ukoliko dolazite iz pravca Sarajeva, nema potrebe da idete u Tuzlu, već iz Živinica idete prema Kalesiji i dolazite do aerodroma, od skretanja udaljenost je oko 6 kilometara.

Ukoliko dolazite iz pravca Banja Luke, idete prema Doboju, Gračanici, Lukavac, Živinice, Dubrave Donje, Dubrave Gornje ( aerodrom Tuzla ). Udaljenost je oko 160 kilometara.

Ukoliko dolazite iz pravca Srbije, preko Zvornika, u Karakaju idete prema Kalesiji i na Međašu idete lijevo prema aerodromu, od granice imate oko 45 minuta do aerodroma. Ukoliko dolazite iz pravca Srbije, preko Bijeljine, idete na Ugljevik, Priboj, Podgoru, Seljublje, Hrasno Donje, Tojšiće i Gornje Dubrave ( aerodrom Tuzla ). Od Bijeljine udaljenost je oko 70 kilometara.

Ukoliko dolazite iz pravca Hrvatske, preko Županje, idete prema Srebrenik, Lukavac i Živinice, te u Živinicama skrečete prema Dubrave Gornje i aerodromu. Preko Brčkog idete prema Lopare, Gornja Tuzla, Tojšići, Gornje Dubrave ( aerodrom Tuzla ).

 


Destinacije

Категорије: aerodromi

0 коментара

Оставите одговор

Avatar placeholder

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.