Tokyo Narita Int. airport (NRT)

Објави putovanjeonline

Tokyo Narita International airport ( (IATA: NRT, ICAO: RJAA) je međunarodni aerodrom koji služi veću Tokio oblast Japana. Nalazi se približno 60 km (37 mi) istočno od centralnog Tokija u prefekturi Čiba, koja se graniči sa granicom između grada Narita i susednog grada Šibajama.

Narita je dominantni međunarodni aerodrom u Japanu, koji obrađuje oko 50 odsto međunarodnog putničkog saobraćaja i 60 odsto svog međunarodnog vazdušnog kargo saobraćaja. Narita je drugi najprometni putnički aerodrom u Japanu (pored aerodroma Haneda u Tokiju), i bio je na desetom mestu za vazdušni prevoz na svetu.

Aerodrom Narita je glavno internacionalno središte Japan Airlines, All Nippon Airways i čvorište za niskobudžetne avioprevoznike, Jetstar Japan, Peach i Vanilla Air.

Terminal

Aerodrom Narita ima tri terminala. Terminalske zgrade se sastoje od više terminalskih satelita koji čine površinu terminala znatno pristupačnijom avionima i pratećim službama.

Terminal 1

Terminal 1 je dizajn po principu satelit terminala, koji je podeljen na severno krilo, Centralni objekat i južno krilo. Dva cirkularna satelita, satelit 1 (Gates 11 – 18) i 2 (Gates 21 – 24), povezani su sa severnim krilom. Sateliti 3 i 4 (Gates 26 – 38 i Gates 41-47) sastavljate linearnim holom povezan sa centralnom objektom. Satelit 5 (Gates 51-58) je povezan sa južnim krilom.

Prijavljivanje je obrađeno na četvrtom spratu, a Polasci i Imigraciona kontrola nalaze se na trećem spratu. Na prvi sprat stižu putnici na imigracioni punkt, a zatim preuzimaju svoj prtljag i prolaze carinu na prvom spratu. Većina prodavnica i restorana nalazi se na četvrtom spratu centralnog objekta. Južni deo uključuje tržni centar koji se zove „NARITA Nakamize“, jedan od najvećih aerodromskih duty-free brand boutique mol u Japanu.

Severno krilo Terminala 1 koriste kompanije SkyTeam Delta Air Lines, Aeroflot , Air France, KLM, Aeromexico, Korean Air i drugi. Ovo krilo ne koriste Aircalin, Hawaiian Airlines, Jin Air, i Etihad Airways aoko su deo SkyTeam sistema.

Južni deo i satelit 5 otvoreni su u junu 2006 kao terminal za aviokompanije Star Alliance. Izgradnja južnog krila trajala je skoro deset godina, a više nego udvostručila je etažno područje terminala 1 do ukupno 440.000 kvadratnih metara. Svi članovi Star Alliance koriste ovo krilo, zajedno sa Air Busan, MIAT, Uzbekistan Airways, kompanijama koje nisu članovi.

Terminal 2

Terminal 2 je podeljen u glavnu zgradu i satelit, od kojih su obe projektovane oko linearnih holova. Zgrade su u početku bile povezane Terminal 2 šatl sistemom, koji je dizajnirao Japan Otis Elevator i bio je prvi automatski sistem za prevoz putnika u Japanu. Novi pešački prolaz koji povezuje glavnu i satelitske zgrade počeo je sa radom 27. septembra 2013, a šatl je ukinut. Terminal 2 može da rukuje velikim avionima kao što su A380 (koje koriste Emirati) i Boing 747-8.

Terminal 2 obuhvata bescarinski tržni centar “ Narita 5th Avenue „, najveći bescarinski tržni centar u Japanu.

Za domaće letove, tri kapije (65, 66 i 67) u glavnoj zgradi su povezane i sa glavnim polazima i na zaseban check-in objektima za domaće letove. Putnici koji imaju povezane domaće i međunarodne letove moraju da izađu iz oblasti kapije, hodaju do druge oblasti za prijavljivanje, a zatim da se prijavite za njihov povezni let.

Terminal 2 koriste Japan Airlines, British Airways, kao i članovi SkyTeam grupe aviokompanije China Airlines and China Eastern Airlines, član Star Alliance aviokompanija Air India, Oneworld connect partner Fiji Airways, i avioprevoznici koji nisu članovi ni jednog sistema Air Macau, Air Niugini, Eastar Jet, Emirates, Pakistan International Airlines, Philippine Airlines i Scoot. Vanilin Air, niskobudžetni avioprevoznik, ima sedište u okviru Terminala 2, ali deluje iz Terminala 3.

Terminal 3

Treći terminal je otvoren 2015 i namenjen je prvenstveno za low-cost aviokompanije. Na 500 m severno od terminala 2, novi terminal sadrži nekoliko rešenja za smanjenje troškova, uključujući i upotrebu nalepnica umesto osvetljenih znakova smera, korišćenje outdoor kapija i avionske stepenice, umesto avionskog mosta, sa ciljem da smanje troškove postrojenja za aviokompanije i njihove putnike za oko 40 odsto na međunarodnim letovima i 15 odsto na domaćim letovima. Jetstar Japan, Vanilla Air i tri druga niskobudžetna prevoznika koriste terminal. Terminal takođe uključuje 24-časovni food court.

Transfer od / do aerodroma

Transfer između Terminala

JR Narita Express (NEX)

Karta oko 3000 jena, 60 minuta do centralnog Tokija
polazaka na svakih 30-60 minuta

NARITA Ekspres je brz i udoban aerodrom voz za Centar Tokija (servirati TTokyo, Shinagawa, Shinjuku and Ikebukuro stanicu), Tokyo Tama regiju, Yokohama i Saitama (i Kawaguchiko određenog dana). Sva sedišta su rezervisana. NEX Tokyo povratna karta za strane putnike pruža popust u odnosu na redovne karte.


JR Sobu Line (Rapid Service)

Karta oko 1300 jena, 85 minuta do centralnog Tokija
polazaka na svakih 60 minuta

Brza Sobu linija je jeftina JR alternativa NARITA ekspresu, povezujući aerodrom sa Tokijskom stanicom i Yokohama. Brza sobu linija je normalan voz koji se zaustavlja na više stanica između aerodroma i Tokija i može da bude pretrpanan tokom putovanja. Rezervacija sedišta nisu moguća.


Keisei Skyliner

Karta oko 2500 jena, 40 minuta do centralnog Tokija
polazaka na svakih 20-40 minuta

Keisei Skyliner pruža najbrži spoj u centralnom Tokiju, koji povezuje aerodrom sa Ueno stanicom. To je udoban voz za putnike sa aerodroma. Sva sedišta su rezervisana. Keisei nudi pakete karata sa popustom da bi došao do turista koji kombinuju Skyliner vožnju od aerodroma do centralnog Tokija sa dnevnim propusnicama za metro linije u Tokiju. Ako se kupe unapred, strani turisti plaćaju samo 2200 jena za jedan pravac vožnje.


Keisei Limited Express

Karta oko 1000 jena, 75 minuta do centralnog Tokija
polazaka svakih 20 minuta

Najjeftiniju opciju od Keisei železnice, Keisei Limited Express je najjeftiniji način da se od aerodroma prevezete u Tokijo. To je normalan voz koji se zaustavlja na više stanica između aerodroma i Tokija i može da postane pretrpanan u vreme gužvi. Rezervacija sedišta nisu moguća.


Keisei/Keikyu Narita-Haneda Limited Express

Karta oko 1200 jena, 60 minuta do centralnog Tokija
polazaka na svakih 40 minuta

Vozovi pod nazivom „Access Express“ ili „Airport Kaitoku“ direktno povezuju aerodrom NARITA sa drugim Tokijskim aerodromom, to je aerodrom Haneda preko Narita Sky Access Line, Asakusa Subway Line and Keikyu Airport Line. Pored toga, zaustaviće se više puta u centralnom Tokiju, uključujući Asakusa, Ginza i Shinagawa. Rezervacija sedišta nisu moguća.


Autobusi

Karta oko 900-3200 jena, 60-90 minuta do centralnog Tokija

Nekoliko autobuskih kompanija nudi veze sa raznim mestima u Tokiju i susednim prefekturama, uključujući direktne veze sa velikim hotelima širom centralnog Tokija. Konvencionalni „limukovi autobusi“ koštaju oko 3200 jena na jedan način, ali nekoliko jevtinijih autobuskih usluga nedavno su ušle u konkurenciju, ponudivši na jedan način cenu od oko 1000 jena.


Taksi

Cena oko 20.000 jena, 60-90 minuta do centralnog Tokija

S obzirom da se aerodrom NARITA nalazi oko 60 km od Tokija, vožnja taksijem u centralni Tokijo je vrlo skupa i ne preporučuje se putnicima.

O vrstama karata koje su dostupne i kako se one mogu nabaviti pogledajte na našoj stranici Tokijo, Japan – gradski prevoz.

Категорије: aerodromi

0 коментара

Оставите одговор

Avatar placeholder

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.