Tokijo, Japan – gradski prevoz

Објави putovanjeonline

Tokijo gradski prevoz je jedna razvijena i složena mreža javnog prevoza koja obuhvata različite tipove prevoza. Glavnicu gradskog prevoza čine železnička, metro i autobuska mreža. Svakom od tih mreža upravaljaju različite kompanije koje kreiraju svoju sopstvenu mrežu koju konektuju na nekoliko zajedničkih stanica sa mrežom druge kompanije. S obzirom da kompanije poseduju, finansiraju, promovišu i upravljaju sopstvenim mrežama, to rezultira visokom fragmentacijom i stanicama kompanije. Krajnji korisnik će možda morati da prođe kroz više kompanijska prelaza da bi mogao da dopre do svoje željene destinacije, čime se izlaže dodatnom trošku u toku svog putovanja (uglavnom duže putovanje, različite cene po kilometru). Ovo je pomalo komplikovano i drugačije za razliku od drugih zemalja u kojima se cene računaju na integrisani način. Za turiste, prebacivanje između više operatora i plaćanje nekoliko puta dok ne se ne stigne na odredište u okviru metro oblasti može biti sasvim zbunjujuće i skupo. Meštani su skloni tome da odaberu određenu kompaniju za određenu destinaciju i to kombinuju sa hodanjem/biciklom do i sa stanica te kompanije, izbegavajući tako potrebu za transferom i plaćanju drugoj kompaniji koja bi mogla da bude bliža željenoj destinaciji.

Železnica

Tokijo gradski prevoz poseduje integrisanu železničku mrežu koja je primarni režim transporta u Tokiju. Tokijo i njegova šira okolina imaju najobimniju urbanu železničku mrežu i najkorišćeniju u svetu sa 40.000.000 putnika. Postoji 882 međusobno povezanih železničkih stanica u Tokijskom gradskom području, od kojih su 282 metro stanice, sa više stotina u svakoj od 3 okolnih naseljenih prigradskih prefektura. Postoji 30 operatora koji rukovode sa 121 putničom linijom (102 opslužuju Tokio i 19 koje opslužuju širi deo Tokija, ali ne i u samom Tokiju), isključujući oko 12 žicara.

Železnička linija u kojima se upravlja JR East i metro linije najpogodnija je za kretanje oko centralnog Tokija.

Najuglednija železnička linija u Tokiju je JR Yamanote Line, linija koja povezuje više gradskih centara u Tokiju. U gradu je 13 metro linije vode dve kompanije, a u velikoj meri se nalaze unutar kruga Jamanote i oblasti oko Ginza i oblasti istočno od petlje. Većina prigradskih železničkih linija počeće na jednoj od šest glavnih stanica Yamanote linije (Tokyo, Ueno, Ikebukuro, Shinjuku, Shibuya and Shinagawa).

JR železničke linije u centru Tokija

Karta pokazuje glavne železničke stanice u Tokiju i pet JR linije koje su najznačajnije za ljude koji putuju u centru Tokija.

 • Yamanote linija
  Kružna linija koja povezuje sve velike gradske centre.
 • Keihin-Tohoku line
  Paralelno sa linijom Yamanote na istočnoj polovini kruga.
 • Chuo/Sobu linija (lokalno)
  Prolazi kroz krug Yamanote (lokalni spor servis).
 • Linija Chuo (brza)
  Prolazi kroz krug Yamanote (brza usluga). Povezuje Tokio stanicu sa Shinjuku Station.
 • Saiko linija
  Paralelno sa linijom Yamanote na zapadnoj polovini kruga. Iz stanice Osaki, neki vozovi se i dalje provraju duž Rinkai linije u smeru Odaibe.
 • Shinkansen
  Tokaido Shinkansen vozovi se zaustavljaju u Tokiju u Šinagavi, dok se voz metak na severu zaustavlja u Tokiju u Ueno.

Metro

Tokijo gradski prevoz u sastavu ima i Tokijsku metro mrežu kojom upravljaju dve kompanije, sa Toei Subways sa četiri linije i Tokyo Metro (ranije poznate kao Eidan Subways) sa devet linija. Oni, zajedno, pokrivaju centralni Tokio, posebno oblast unutar kruga Yamanote i oblasti oko Ginza i oblast istočno od petlje.

Napominjemo da na svojim terminalskim stanicama vozovi neke metro linije nastavljaju da rade na prugama različitih kompanija na linijama prigradskih vozova. Na primer, Chiyoda Subway Line je direktno povezana sa prigradskom linijom Jodakyu Line na Yoyogi-Uehara stanici, a vozovi na Fukutoshin Subway Line nastavljaju da se kreću na prugama Tokyu Toyoko Line na Shibuya stanici.

Ostale železničke kompanije

Pored JR East i dve podzemne kompanije, većina drugih železničkih kompanija u okviru Tokijo gradski prevoz, povezuje Tokio sa spoljnim regionima gradskog područja sa okolnim prefekturama. Te linije obično kreću od jedne od stanica JR Yamanote Line. Mnoge od privatnih železničkih kompanija imaju svoja odeljenja prodaje takođe na velikim stanicama.

 • Tokyu železnica
  Opslužuju jugozapadni Tokyo i Kanagawa.
 • Tobu železnica
  Opslužuju Saitama i Tochigi, uključujući Nikko.
 • Seibu železnica
  Opslužuju u Tokiju Tama region i Saitama.
 • Keio železnica
  Opslužuju u Tokiju Tama region.
 • Odakyu železnica
  Opslužuju Kanagawa, uključujući i Hakone.
 • Keisei železnica
  Opslužuju Chiba, uključujući i aerodrom NARITA.
 • Keikyu železnica
  Opslužuju Kanagawa, uključujući i aerodrom Haneda.
 • Tsukuba Express
  Povezivanje Akihabara sa Tsukuba city, Ibaraki.

Autobusi i tramvaji

Tokijo gradski prevoz obuhvata i javni autobuski sistem u širem Tokiju obično služe sekundarnoj ulozi, a putnici se prevoze na i sa železničkih stanica. Izuzeci su Međugradski servisi, autobusi u podreučjima koji su slabo pokriveni železnicom (ne postoji mnogo postojanja), i aerodromske usluge za osobe sa prtljagom. Tokyo Metropolitan Bureau of Transportation upravlja Toei autobusima uglavnom u okviru 23 specijalne filijale, dok su privatne autobuske kompanije (uglavnom podružnice gore navedenih operatora) pod drugim autobuskim linijama, kojima upravljaju druge gradske vlade, kao što su Kawasaki City Bus, Yokohama City Bus, itd. Toei autobusi imaju fiksnu vožnju od 210 jena po vožnji, dok se većina drugih kompanija naplaćuje po udaljenosti. Neki operateri nude kombinovane bus/železničke karte sa posebnim cenama za decu, seniore i invalide.

Tokijo Toden, Tokijska tramvajska mreža, prethodno je imala 41 liniju sa 213 kilometara koloseka. Sada Tokio ima jednu tramvajsku liniju i jednu liniju lake železnice u sklopu Tokijo gradski prevoz.

Propusnice i karte

Tokijo gradski prevoz ima veliki broj propusnica koje su dostupne za područje Tokija , ali većina njih je preskupa i/ili nije veoma praktična, jer ne pokrivaju sve Tokijske vozove i metro linije. Prema tome, pojedinačne ulaznice ili pripejd kartice obično izađu jeftinije, pogotovo ako planirate da vaše razgledanje grada bude na principu pojedinih delova grada (geografski način).

Prepaid kartice su obično preporučuju za kretanje po Tokiju. Prepaid kartice vam ne daju nikakve popuste preko pojedinačnih ulaznica, ali oni obezbeđuju pogodnost za praktično svaki voz ili autobus u širem Tokiju (i mnogim drugim velikim gradovima u Japanu) jednostavnim brzim prevlačenjem preko čitača kartica. Oni se takođe mogu koristiti za brzu kupovinu u sve većem broju prodavnica u Tokiju (i širom zemlje).

Na raspolaganju su vam dva tipa IC kartica za kupovinu u Tokiju:

SUICA karte na JR stanicama i PASMO karte na ne- JR stanicama. Pored toga, osam IC karata iz drugih velikih gradova u Japanu takođe se može koristiti na vozovima i autobusima u Tokiju, uključujući Icoca, Kitaca, Toica, Manaca, Pitapa, Sugoca, Nimoca and Hayakaken.

Samo u slučajevima kada mnogo koristite vozove ili metro, tada može imati smisla da razmislite o nekoj od Tokijskih dnevnih propusnica:

Tokyo Free Kippu (aka Tokyo Tour Ticket)

( oko 1590 jena)
Neograničeno korišćenje svih metro linija (Toei i Tokyo Metro) i JR vozovi u centralnom Tokijskom prostoru u jednom kalendarskom danu (tj. od prvog do poslednjeg voza u tom danu). Takođe važi i za autobuse i vozila kojima upravlja Toei. Propusnica je skupa i verovatno će teško obezbediti bilo kakvu štednju nad redovnim kartama ili prepaid karticama.


Tokyo Subway Ticket

( 24 časa: 800 Jen, 48 sati: 1200 Jen, 72 časovi: 1500 Jen)
Neograničeno korišćenje svih metro linija (Toei i Tokyo Metro). Nije važeća za JR vozove. Propusnica se prodaje na aerodromu NARITA, aerodromu Haneda, na mestima za prodaju karata na nekim velikim metro stanicama, na Bic Camera and Yamada Denki electronic prodavnicama u centru Tokija za strane turiste (pasoš potreban). Pored toga, one se prodaju i stranim turistima i stanovnicima Japana preko odabranih turističkih agencija izvan Kanto regiona.


Toei and Tokyo Metro One-Day Economy Pass

( oko 900 jena)
Neograničeno korišćenje svih metro linija (Toei i Tokyo Metro) za jedan kalendarski dan. Ova se propusnica se isplati samo ako koristite metro. Ne može se koristiti u JR vozovima. Za razliku od gornje Tokyo Subway Ticket (pogledajte iznad), ova propusnica se može kupiti na metro stanicama u centru Tokija.


Tokyo Metro 24-Hour Ticket

( oko 600 jena)
Neograničeno korišćenje devet Tokyo Metro linije, ali ne i četiri Toei metro linije i JR vozovi. Karta je dostupna preko automata za prodaju karata na Tokijskim metro stanicama.


Toei One-Day Pass (Toei Marugoto Kippu)

(oko 700 jena)
Neograničeno korišćenje četiri Toei metro linija, autobusa i vozila na jedan kalendarski dan. Ona nije važeća na Tokyo Metro metro linijama i JR vozovima. Propusnica je dostupna na automatima i šalterima za prodaju karata na Toei stanicama.


Tokunai Pass

( oko 750 jena)
Neograničeno korišćenje JR vozova u centralnom delu Tokija na jedan kalendarski dan. Propusnice su dostupne na ljubičastim automatima i šalterima za prodaju karata na JR stanicama.

Propusnice Japan Rail Pass i JR Tokyo Wide Pass u Tokiju su važeći samo na JR vozu i Tokyo Monorail. Oni ne mogu da se koriste u metrou ili non-JR vozovima.

Najpovoljnija je karta u stvari ona o kojoj smo govorili u našem tekstu o Tokiju. Pogledajte ovaj tekst i videćete o čemu je reč.

Transfer od / do aerodroma

Aerodrom Narita

Aerodrom NARITA (prethodno poznat i kao novi Tokio međunarodni aerodrom) nalazi se u gradu NARITA u prefekturi Čiba, oko 60 kilometara izvan Tokija. Aerodrom NARITA je povezan sa centralnim delom grada sa više železničkih i autobuskih linija i taksi službom.


JR Narita Express (NEX)

Karta oko 3000 jena, 60 minuta do centralnog Tokija
polazaka na svakih 30-60 minuta

NARITA Ekspres je brz i udoban aerodrom voz za Centar Tokija (servirati TTokyo, Shinagawa, Shinjuku and Ikebukuro stanicu), Tokyo Tama regiju, Yokohama i Saitama (i Kawaguchiko određenog dana). Sva sedišta su rezervisana. NEX Tokyo povratna karta za strane putnike pruža popust u odnosu na redovne karte.


JR Sobu Line (Rapid Service)

Karta oko 1300 jena, 85 minuta do centralnog Tokija
polazaka na svakih 60 minuta

Brza Sobu linija je jeftina JR alternativa NARITA ekspresu, povezujući aerodrom sa Tokijskom stanicom i Yokohama. Brza sobu linija je normalan voz koji se zaustavlja na više stanica između aerodroma i Tokija i može da bude pretrpanan tokom putovanja. Rezervacija sedišta nisu moguća.


Keisei Skyliner

Karta oko 2500 jena, 40 minuta do centralnog Tokija
polazaka na svakih 20-40 minuta

Keisei Skyliner pruža najbrži spoj u centralnom Tokiju, koji povezuje aerodrom sa Ueno stanicom. To je udoban voz za putnike sa aerodroma. Sva sedišta su rezervisana. Keisei nudi pakete karata sa popustom da bi došao do turista koji kombinuju Skyliner vožnju od aerodroma do centralnog Tokija sa dnevnim propusnicama za metro linije u Tokiju. Ako se kupe unapred, strani turisti plaćaju samo 2200 jena za jedan pravac vožnje.


Keisei Limited Express

Karta oko 1000 jena, 75 minuta do centralnog Tokija
polazaka svakih 20 minuta

Najjeftiniju opciju od Keisei železnice, Keisei Limited Express je najjeftiniji način da se od aerodroma prevezete u Tokijo. To je normalan voz koji se zaustavlja na više stanica između aerodroma i Tokija i može da postane pretrpanan u vreme gužvi. Rezervacija sedišta nisu moguća.


Keisei/Keikyu Narita-Haneda Limited Express

Karta oko 1200 jena, 60 minuta do centralnog Tokija
polazaka na svakih 40 minuta

Vozovi pod nazivom „Access Express“ ili „Airport Kaitoku“ direktno povezuju aerodrom NARITA sa drugim Tokijskim aerodromom, to je aerodrom Haneda preko Narita Sky Access Line, Asakusa Subway Line and Keikyu Airport Line. Pored toga, zaustaviće se više puta u centralnom Tokiju, uključujući Asakusa, Ginza i Shinagawa. Rezervacija sedišta nisu moguća.


Autobusi

Karta oko 900-3200 jena, 60-90 minuta do centralnog Tokija

Nekoliko autobuskih kompanija nudi veze sa raznim mestima u Tokiju i susednim prefekturama, uključujući direktne veze sa velikim hotelima širom centralnog Tokija. Konvencionalni „limukovi autobusi“ koštaju oko 3200 jena na jedan način, ali nekoliko jevtinijih autobuskih usluga nedavno su ušle u konkurenciju, ponudivši na jedan način cenu od oko 1000 jena.


Taksi

Cena oko 20.000 jena, 60-90 minuta do centralnog Tokija

S obzirom da se aerodrom NARITA nalazi oko 60 km od Tokija, vožnja taksijem u centralni Tokijo je vrlo skupa i ne preporučuje se putnicima.

Aerodrom Haneda

Aerodrom Haneda formalno poznat kao međunarodni aerodrom Tokijo, nalazi se manje od 30 minuta južno od centralnog Tokija, znatno bliže gradskom centru nego aerodrom NARITA, drugi Tokijski aerodrom. U poređenju sa aerodromom NARITA, aerodrom Haneda rukuje se znatno više domaćih letova, ali manje međunarodnih letova.


Tokyo Monorail

15 minuta, 490 Jen sa Hamamatsucho stanicom
prvi put dolaska u 5:12; poslednji odlazak u 0:10

Tokio Monoral povezuje aerodrom Haneda sa Hamamatsucho stanicom na JR Yamanote Line. Iako monoreil nije JR linija, u potpunosti je pokriven Japan Rail Pass, JR Tokyo Wide Pass, JR East Nagano Niigata Area Pass, JR East Tohoku Area Pass i JR East South Hokkaido Pass.


Keikyu Railways

15 minuta, 410 Jen za Šagava stanicu
prvo dolazak u 5:29; poslednji odlazak u 0:01

Keikyu železnica povezuje Haneda aerodrom sa Tokyo’s Shinagawa Station i Asakusa metro linijom, kao i sa Yokohama i Kanagawa prefektura. Keikyu nudi pakete ulaznica sa popustom za turiste koji kombinuju prevoz Keikyu sa aerodroma do centralnog Tokija sa dnevnim propusnicama za metro linije od strane Tokyo Metro i/ili Toei.


Limousinus bus

30-80 minuta, 620-2000 Jen na razna mesta u centralnom Tokiju
prvo dolasci oko 4:30; Poslednji polazinari oko 2:00

Višestruke autobuske kompanije nude veze sa raznim mestima u Tokiju i susednim prefekturama, uključujući direktne veze sa velikim hotelima.


Taksi

Taxi vožnja do centra Tokija obično košta između 5.000 i 11.000 jena u zavisnosti od odredišta i vremena u toku dana (tokom noći postoji veći trošak, obično 20% između 10h i 5 ujutru).

Категорије: gradski prevoz

0 коментара

Оставите одговор

Avatar placeholder

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.