Toalet u avionu – upotreba pre poletanja

Објави putovanjeonline

Možda ste bili u situaciju da morate da idete u toalet, svega par minuta pošto ste ušli u avion. U takvoj situaciji će te se naći naročito ako popijete vodu ili sok koji ste poneli sa sobom, pre nego što krenete na kontrolni aerodromski punkt, da ne biste morali da ih bacite. U tom slučaju velike su šanse da ćete morati u toalet taman negde u vreme kad treba da uđete u avion. Bilo bi dobro da tu potrebu obavite dok ste još na aerodromu, pošto kad uđete u avion, nema odlaska u toalet pre uzletanja, a to ume da se oduži… Ako ste se ikada pitali zašto ne sme da se ide u toalet dok avion ne uzleti, evo odgovora.

Zašto ne možete koristiti toalet u avionu pre poletanja ?

„Putnici moraju da budu na svojim mestima, vezani pojasevima tokom rulanja aviona po pisti, uzletanja i sletanja. Ali, kabinsko osoblje je to koje odlučuje da li će putnicima dozvoliti odlazak u toalet neposredno pre toga. Ne postoji propis kojim je to pitanje strogoo regulisano“, objasnili su stručnjaci iz nadležnog tela za civilnu avijaciju za britanski „Metro“.

„Ali, većina aviokompanija ima interne protokole koji podrazumevaju da su putnici smešteni na svojim sedištima i vezani pojasevima pre nego što se avion uopšte pokrene, da bi se procedura uzletanja ubrzala.“

S druge strane, „Rajaner“ na primer, ne sprečava putnike da koriste toalet pre uzletanja. „Putnici mogu slobodno da koriste toalet sve dok se ne upali signalna lampica za obavezno vezivanje pojaseva“, objasnili su za „Metro“ u ovoj kompaniji.

Budući da su dve faze leta, poletanje i sletanje najkritičnije faze leta, kada se najčešće dešavaju incidenti, potpuno je jasno zašto se od putnika zahteva da tada sede na svojim mestima vezani sigurnosnim pojasevima.   Međunarodna pravila koja regulišu pitanja avio saobraćaja kažu da putnici moraju da sede na svojim mestima, vezani sigurnosnim pojasevima, dok avion uzleće i sleće.

Izgled toaleta u avionu

Objašnjenje je jednostavno i nimalo uzbudljivo, a tiče se bezbednosti putnika. U slučaju da je pilot iz bilo kog razloga prinuđen da sleti brže nego što je predviđeno, putnik koji bi se našao u toaletu mogao bi da bude povređen, pošto tamo nema sigurnosnih pojaseva. Takođe, u slučaju prinudnog sletanja, putnik koji bi se našao u toaletu bio bi zarobljen u malom prostoru. Osim toga, u toaletima ima mnogo oštrih ivica, tu su i ogledala koja bi (teorijski) mogla da se polome i povrede putnika. I, na kraju, toalet je prostor u kojem imate vodu, struju i papir, pa je tu i nešto veći rizik od požara.

A i kad bi nešto (ne daj bože) krenulo naopako, pomislite samo koliko bi tužno bilo da vas ta nesreća zatekne spuštenih pantalona…

Категорије: Zanimljivosti

0 коментара

Оставите одговор

Avatar placeholder

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.