Tivat airport (TIV)

Објави putovanjeonline

Aerodrom Tivat (IATA: TIV, ICAO: LYTV) nalazi se odmah pored grada Tivta, 8 km (5 mi) od centra Kotora i 20 km (12 mi) severozapadno od Budve, jedne od najpopularnijih turističkih destinacija na istočnoj obali Jadrana. Jedina pista aerodroma završava na 88 m (289 ft) od obale Bokokotorskog zaliva.

 

Aerodromu Tivat je dodeljena 4D klasifikacija od strane ICAO, klase D klase vazdušnog prostora, i primećena je po svojim izazovnim pristupom i procedurama sletanja. Sletanje u Tivtu smatra se zahtevnim zbog brdskog terena oko doline u kojoj se nalazi aerodrom i jakih prelaznih vetrova. Pristup na runwayu 32 zahteva spuštanje u dolinu Tivatskog polja, i skretanje od 20 ° za usmeravanje na pistu neposredno prije sletanja. Pristup Runway-u 14 je još izazovniji, zbog kretanja ka manevrima na kopnu izvedenom u dramatičnom okruženju oko Bokokotorskog zaliva. Poznato je među piloti kao evropskim Kai Takom zbog njegovih nezgodnih pristupa i procedura sletanja. Putnici su nagrađeni spektakularnim pogledom na zaliv, okolne planine i nizak prelet preko marine za luksuzne jahte Porto Montenegro. Aerodrom je takođe popularan među avio spoterima, jer je kraj piste lako dostupan i nudi nesmetan pogled na poletanje i sletanje, sa scenskom planinskim pozadinom.

Celodnevne usluge sa aerodroma uključuju Beograd i Moskvu; međutim, više od 80% saobraćaja je skoncentrisano u letnjem periodu, uz uvođenje sezonskih i čarter letova. Otvaranjem Porto Montenegra i uvođenjem drugih vrhunskih turističkih usluga, aerodrom sve više opslužuje poslovne avione.

Jadranska magistrala (E65 / E80) prolazi pravo na putnički terminal, čineći aerodrom lako dostupnim iz celog severnog dela crnogorskog primorja.

Terminal

Tivatski aerodrom je renovirao terminal. On je i dalje veoma mali. Terminal ima 12 šaltera za registraciju putnika, pasošku kontrolu i kontrolu putnika i prtljaga, a od komercijalnih sadržaja ima dva restorana sa čekaonicama, prodavnice, jednu duty free pordavnicu, šalter Crnogorske Komercijalne Banke, turističku i rent a car agenciju.

Transfer od / do aerodroma:

Dolazak automobilom

Aerodrom Tivat se nalazi nedaleko od centra Tivta, odmah magistrale koja povezuje Budvu i Tivat. Nedaleko od aerodroma se nalazi tunel kojim se ide ka Kotoru kao i trajektna stanica za prelaz preko tesnaca Verige u Boko-kotorskom zalivu pored mesta Lepetane. Aerodrom je veoma dobro postavljen u odnosu na najvažnija crnogorska letovališta.

Udaljenost aerodroma Podgorica od okolnih gradova:

  • Tivat – 3 km
  • Kotor – 5 km
  • Budva – 20 km
  • Herceg Novi – 23 km
  • Cetinje – 40 km
  • Podgorica – 80 km
  • Dubrovnik (Hrvatska) – 72 km
  • Ada Bojana – 100 km

Parking

Na aerodromu parking. Parking se plaća po satu – za svaki započeti sat 0,60 evra ili po danu – za svaki započeti dan ležarina iznosi 6 evra.

Javni prevoz

Aerodrom je odlično povezan javnim prevozom s obzirom da se nalazi pored magistrale. Putnici mogu do aerodroma da dođu bilo kojom autobuskom linijom koja saobraća između Budve, Bara, Podgorice sa jedne strane i Kotora, Tivta i Herceg Novog sa druge strane. Svi autobusi prolaze na samo 100 m od ulaza na terminal.

Taksi

Uobičajena cena taksi prevoza u Crnoj Gori je od 0,40 do 0,60 evra po kilometru. Start se obično ne naplaćuje. Vožnja taksijem od aerodroma u Tivtu do najposećenije Budve se obično naplaćuje paušalno ili po dogovoru. Neka precizna cena se ne može dobiti ali nezvanične informacije se kreću od 15 do 20 evra. Taksi se poziva telefonom ili se može pronaći na određenim parking stajalištima u gradu. Na aerodromu postoje brojni taksisti ali treba biti oprezan i obavezno proveriti na koji način naplaćuju svoju uslugu i koliko će ona bar okvirno koštati.

Destinacije do kojih postoje direktne redovne linije sa ovog aerodroma:
Категорије: aerodromi

0 коментара

Оставите одговор

Avatar placeholder

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.