TAROM

Објави putovanjeonline

KRATKO PREDSTAVLJANJE
IATAICAOCallsign
ROROTTAROM
Osnovan1920
ČvorištaBukurešt Henri Koanda
Frequent-flyer programFlying Blue
SavezSky Team
Flota veličina23
Destinacije50
Matična kompanija
Slogan kompanije
ŠtabOtopeni, Bukurešt
Website tarom.com
TAROM je rumunska nacionalna aviokompanija. Jedna je od najstarijih na svetu. Osnovana je 1920. godine pod imenom CFRNA kao francusko-rumunska aviokompanija, koja je povezala Pariz i Bukurešt i obavila prvi noćni putnički let u istoriji iz Beograda do Bukurešta.

Pod sadašnjim imenom posluje od 1954, a punopravni član Sky Team alijanse je od 2010. godine. Sedište i baza kompanije je na aerodromu Otopeni u Bukureštu. TAROM održava redovnu liniju do Beograda, a putnicima nudi veoma povoljne konekcije ka rumunskim gradovima, Moldaviji i Bliskom istoku.

FLOTACODESHAREPUTNA KLASAPRTLJAGKETERINGZABAVADESTINACIJE
Kao aviokompanija iza nekadašnje gvozdene zavese TAROM je koristio avione sovjetske proizvodnje, ali je od 1992. godine započeo modernizaciju flote i prešao na avione zapadnih proizvođača. Od tada je TAROM uložio preko 350 miliona dolara u nabavku novih aviona i opreme. Danas ova kompanija raspolaže sa 23 aviona.

 

Model tipkomada
Airbus A318-1004
ATR 42-5007
ATR 72-5002
Boeing 737-3004
Boeing 737-7004
Boeing 737-8002
Total23

 

Kompanija ima potpisane codeshare ugovore sa kompanijama:

Aegean AirlinesairBalticCzech Airlines
AeroflotAlitaliaKLM
Air EuropaAustrian AirlinesMiddle East Airlines
Air FranceBrussels Airlines
Air SerbiaBulgaria Air

TAROM nudi uobičajene usluge poslovnim putnicima kao i sve druge aviokomapnije. TAROM ima dve putne klase: ekonomsku i biznis klasu, koja je prilagođena potrebama poslovnih putnika.

U biznis klasi putnici mogu da ostvare razne pogodnosti i privilegije već od aerodroma gde su im na raspolaganju posebni šalteri za čekiranje i luksuzni saloni sa kancelarijskom opremom, hranom i pićem i salonom za odmor.

Tokom leta putnici u biznis klasi imaju udobnija sedišta sa više prostora za noge, a biće im posluženi i luksuzniji meni.

SkyPriority

SkyPriority je paket posebnih usluga koje su potrebne poslovnim putnicima kako bi njihovo putovanje bilo brže i jednostavnije. Ovaj paket usluga je dostupan putnicima u biznis i prvoj klasi na letovima aviokompanija SkyTeam alijanse, kao i članovima Flying Blue frequent flyer programa sa Elite statusom.

Putnici koji imaju pravo na SkyPriority paket dobijaju sledeće usluge prioritetno u odnosu na sve ostale putnike: drop-off prtljaga, izdavanje karata, transfer check-in, kontrolu dokumenata, sigurnosnu proveru, ukrcavanje (boarding) i predaju prtljaga.

Ručni prtljag

Dozvoljeno je unošenje jednog komada ručnog prtljaga maksimalnih dimenzija 55 x 40 x 20 cm i maksimalne težine 10 kg.

Predati prtljag

Sav predati prtljag mora biti u torbama maksimalnih dimenzija u zbiru 158 cm i težak do 23 kg. U zavisnosti od putne klase moguće je predati jednu (u ekonomskoj klasi) torbu ili tri (u biznis klasi).

Putnici koji su članovi frequent flyer programa Sky Teama Flying Blue sa višim statusima (Elite ili Elite Plus) mogu predati dodatno još jedan komad prtljaga na osnovni limit.

Višak prtljaga

TAROM naplaćuje tri tarife za prekomerni prtljag. Dodatna torba preko limita je 50 evra. Ukoliko je torba koja je u okviru limita teža od dozvoljenih 23 kg, onda je doplata 100 evra. Ovakva torba ne može da bude teža od 32 kg. Ako je torba koja je u okviru limita veća od maksimalnih dimenzija, ali nije veća od 203 cm u zbiru onda je doplata 50 evra.

Specijalni prtljag

Golf, skijaška ili pecaroška oprema kao i druga sportska oprema koja teži do 23 kg može da se prevozi u okviru besplatnog prtljažnog limita (do 23kg), s tim da se zanemeruju dimenzije opreme. U ovom slučaju se primenjuju sve doplate za višak prtljaga ukoliko za tim ima potrebe.

Bickli i sva ostala oprema (daske za surfovanje, oprema za ronjenje i dr), se mogu prevoziti uz doplatu od 50 do 200 evra u zavisnosti od dužine leta.

Prevoz životinja

Kućni ljubimci koji teže do 5kg zajedno sa transporterom mogu se prevoziti unutar putničke kabine i za ovu uslugu se plaća doplata od 25 do 100 evra u zavisnosti od dužine leta. Životinje koje su teže od ovoga moraju se prevoziti u prtljažniku, a doplata za prevoz je 50 do 200 evra u zavisnosti od dužine leta.

U domaćem saobraćaju i na kratkolinijskim destincijama TAROM poslužuje snek, dok na letovima dužim od dva sata služi obroke pažljivo pripremljene da zadovolje sve ukuse.

Na inostranim letovima koji traju do dva sata putnicima se poslužuju baget ili ćabata sendviči kao i neki kolač za desert.

Jela koja se poslužuju na letovima TAROM-a napravljena su od govedine, ćuretine, pilitine ili lososa, a putnici mogu da konzumiraju i domaće vino.

Obroci se razlikuju u ekonomskoj i biznis klasi u kojoj su bogatiji i luskuzniji.

Specijalni dijetalni ili religiozni obroci se takođe poslužuju, ali je potrebna ranija rezervacija. Ovi obroci su besplatni.

  
  

 

Avioni TAROM-a nisu opremljeni sistemom zabave tokom leta. Putnicima je na raspolaganju inflight magazin „Insight Magazine“, a od nedavno TAROM izdaje i ženski časopis SkyLADY.

Destinacije do kojih kompanija obavlja direktne redovne letove:

Категорије: aviokompanije

0 коментара

Оставите одговор

Avatar placeholder

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.