TAP Portugal

Објави putovanjeonline


KRATKO PREDSTAVLJANJE
IATAICAOCallsign
TPTAPAIR  PORTUGAL
Osnovan1946
ČvorištaLisabon Humberdo Delgado  aerodrom
Frequent-flyer programTAP Victoria
Savez Star Alliance
Flota veličina90
Destinacije88
Matična kompanija
Slogan kompanije „De braços abertos“
(„With Arms Wide Open“)
ŠtabLisabon, Portugal
Websiteflytap.com

TAP Portugal (IATA: TP, ICAO: TAP) je portugalska nacionalna aviokompanija sa sedištem u Lisabonu. Brojne nagrade za kvalitet usluge dobio je TAP, a bio je proglašavan najboljom aviokompanijom za letove do Afrike i Latinske Amerike. Putnici prepoznaju TAP kao kompaniju sa izvrsnim keteringom i sa tradicionalnom, punom uslugom koju pružaju putnicima. Kompanija je punopravni član Star Alliance od 2005. godine. Povezuje Lisabon sa celom Evropom, Amerikom i Afrikom. Posebno značajno tržište kompanija ima u Brazilu do koga ostvaruje 12 letova svakog dana.

TAP je 31. decembra 1946. godinu dana nakon osnivanja uspostavio interkontinentalnu liniju od Lisabona do Lourenco Marquesa (danas Maputo), glavnog grada Mozambika, u to vreme portugalske kolonije.

Između dva grada leteo je avion četvoromotorac DC-4 Skymaster koji je do krajnje destinacije morao da napravi 11 usputnih sletanja: Kazablanka, Villa Cisneros (danas Dahla, Maroko), Bathurst (danas Bandžul, Gambija), Monrovija, Akra, Librevil, Luanda, Leopoldvil, Lulaubourg i Elisabethville (danas Kinšasa, Kananga i Lubumbaši, DR Kongo) i Salisbury (danas Harare, Zimbabve).

Aerodrom u Lisabonu je matični aerodrom TAP Portugala odakle ova kompanija širi svoju mrežu linija. Kao nacionalna aviokompanija Portugala ona održava redovan domaći saobraćaj između Lisabona i svih ostalh portugalskih aerodroma: Porto, Faro, Porto Santo i Funšal (Madera), Ponta Delgada, Terceira, Horta, Piko (Azorska ostrva).

TAP je poznat kao najveći avioprevoznik koji povezuje Zelenortska ostrva sa svetom, a veliki broj letova održava i prema zapadnoj i južnoj Africi gde leti u: Daku, Bamako, Akru i Luandu kao i u Maputo. Na severu Afrike TAP sleće u Maroko (Marakeš, Tandžer i Kazablanka).

Brazil je posle Portugala najvažnije tržište TAP-a sa čak 10 destinacija i 12 dnevnih letova. Sa TAP-om preko Lisabona može da se leti do: Manausa, Belema, Fortaleze, Natala, Salvadora, Brazilije, Belo Horizontea, Rio de Žaneira, Sao Paula i Porto Alegra.

U Centralnoj i Južnoj Americi TAP leti još do Bogote, Karakasa i Paname, a u severnoj Americi do Njujorka i Majamija.

Veliku pokrivenost TAP ostvaruje u Evropi, ali zbog položaja Portugala na krajnjem evropskom jugozapadu on nema značajnu mogućnost za transferni saobraćaj unutar Evrope, uz izuzetak susedne Španije. Do ove države moguće je jednostavno putovati preko Lisabona odakle postoje konekcije ka mnogim španskim gradovima: Barselona, Madrid, Bilbao, Valensija, Sevilja, Malaga i Korunja.

FLOTAAlijanse i CODESHAREFrequent Flyer PUTNE KLASEPRTLJAGKETERINGZABAVADESTINACIJE

Flota kojom raspolaže TAP Portugal se sastoji isključivo od Airbusovih aviona raznih veličina i karakteristika. Uskotrupni avioni su iz porodice A320 (A319/A320/A321) i oni se koriste za letove ka regionu i Evropi. TAP raspolaže sa oko 45 ovih aviona čiji kapacitet je od 132 (u A319) do 195 sedišta (u A321). Oni imaju dve klase: ekonomsku (tap economy) i biznis (tap executive).

Širokotrupni avioni se sastoje od 19 komada Airbus A330 i 4 komada Airbus A340. Ovim avionima TAP obavlja saobraćaj ka Americi i udaljenim afričkim destinacijama.

Trenutno u planovim kompanije se nalazi i narudžba 20 novih aviona Airbus A330-900, kao i 15 aviona Airbus A320neo, 16 aviona Airbus A321neo i 8 aviona Airbus 321LR.

TAP Portugal je punopravan član Star Alliance od 2005. godine. Ova kompanija intenzivno sarađuje sa ostalim članicama alijanse. TAP Portugal je i partner u globalnom nagradnom programu Star Alliance Miles and More iako ima i sopstveni program. kompanija ima potpisane i codeshare ugovore sa kompanijama:

Aegean AirlinesBeijing Capital AirlinesFinnairSingapore Airlines
Air CanadaBrussels AirlinesGol Transportes AéreosSouth African Airways
Air ChinaCroatia AirlinesJetBlueSwiss International Air Lines
AlitaliaEgyptAirLAM Mozambique AirlinesThai Airways
All Nippon AirwaysEl AlLOT Polish AirlinesTurkish Airlines
Austrian AirlinesEmiratesLufthansaUkraine International Airlines
Azores AirlinesEthiopian AirlinesLuxairUnited Airlines
Azul Brazilian AirlinesEtihad AirwaysS7 Airlines

TAP Portugal ima sopstveni nagradni program za česte putnike koji se zove Victoria. Putnici koji lete TAP Portugalom imaju mogućnost da se učlane u Victoria program i da skupljaju nagradne i statusne milje za svaki obavljeni let. Skupljene nagradne milje mogu iskoristiti za poklone, kupovinu roba i usluga kod raznih partnera u programu ili za zamenu za neki od letova TAP Portugala.

U programu osim ove kompanije učestvuju kao partneri i drugi avioprevoznici, hoteli, agencije za iznajmljivanje automobila idr.
Statusne milje koje putnik skuplja potrebne su za sticanje višeg statusa u okviru programa. Postoje tri statusa: osnovni (Miles Winner), srednji (Silver Winner) i najviši (Gold Winner). Viši statusi vlasnicima donese i više nagradnih milja.

TAP Portugal kao aviokompanija partner učestvuje i u programu Star Alliance Miles and More. Putnici na letovima TAP Portugala mogu da ostvare nagradne i statusne milje kako za ovaj program tako i za druge pojedinačne programe aviokompanija iz Star Alliance.

TAP Portugal poseduje dve putne klase:

  • ekonomsku (tap economy)u okviru koje postoje tap|plus, tap|classic, tap|basic and tap|discount
  • biznis (tap executive).

tap executive

Biznis klasa je pogodna za poslovne putnike ne samo zbog više udobnosti i kvalitetnije usluge tokom leta već i zbog posebnih veoma fleksibilnih tarifnih pravila koja važe za karte za biznis klasu. Putnicima se ostavlja mogućnost do dve besplatne promena leta nakon što je karta izdata kao i mogućnost refundacije u slučaju odustajanja od putovanja.

Na aerodromima putnici u biznis klasi imaju prioritetno čekiranje, pristup salonima, a u Lisabonu i mogućnost besplatnog parkinga na rezervisanom aerodromskom parkingu.

tap corporate

Za preduzeća iz Portugala i Španije TAP je pripremio poseban program – tap corporate. Učlanjenjem preduzeća u ovaj program svi zaposleni tokom putovanja ostvaruju razne nagradne poene i beneficije. Ovaj program nije dostupan za preduzeća iz drugih zemalja.

Ručni prtljag

TAP Portugal dozvoljava besplatan ručni prtljag u jednoj torbi težine do 8kg i maksimalnih dimenzija 115cm u zbiru. U biznis klasi (tap executive) moguće je uneti dve torbe ukupne težine do 16km.

Predati prtljag

Primenjuje se komadni koncept koji podrazumeva jednu torbu maksimalne težine do 23kg i maksimalnih dimenzija 158cm u zbiru. U biznis klasi može da se predaju dve torbe maksimalne težine 32kg svaka i ukupnih dimenzija u  zbiru 158cm.

Specijalni prtljag

Muzički instrumenti, elektični uređaji i umetnički predmeti koje putnici nose sa sobom i koji treba da budu uneti u putničku kabinu moraju biti smešteni na posebno sedište, koje se mora kupiti unapred u isto vreme kada i karta putnika. Maksimalna težina specijalnog prtljaga ne sme da pređe 84kg.

Specijalni prtljag koji može da se preda za transport unutar prtljažnika se plaća prema posebnoj tarifi (ne ulazi u limit za besplatni prtljag). Ako mu je težina do 23kg plaća se 50 evra za letove unutar Portugala, u Evropi, Maroku i Alžiru i 100 evra za interkontinentalne letove. Za specijalni prtljag čija je težina od 23 do 32kg cena je 100 evra (300 evra za interkontinentalne letove), a za najteži specijalni prtljag (32-45kg) plaća se 200, odnosno 400 evra.

Sportska oprema

Prevoz sportske opreme ne ulazi u limit za besplatni prtljag već se plaća posebno prema važećem cenovniku TAP Portugala. Cene se kreću do 20 evra po letu pa do 150 evra u zavisnosti od veličine i karakteristika sportske opreme.

Prevoz kućnih ljubimaca

TAP Portugal primenjuje uobičajena pravila za prevoz kućnih ljubimaca. Manje pse i mačke je moguće prevoziti unutar putničke kabine. Njihova težina zajedno sa transporterom ne sme biti veća od 8kg, dok dimenzije transportera ne mogu biti veće od 45x30x23cm.

Životinja mora biti smeštena unutra komforno i transporter treba da bude dovoljno veliki da životinja može da se okrene i da se uspravi.U transporteru može da bude jedna životinja, a ukupan broj životinja u kabini je ograničen.Svaka životinja mora da bude unapred najavljena prevozniku koji mora da odobri njen prevoz. Cene prevoza se kreću od 35 evra (za Portugal i Evropu), 70 evra (Alžir i Maroko) i 150 evra (za interkontinentalne letove).

Prevoz životinja u prtljažniku je ograničeno na maksimalnu težinu životinje zajedno sa transporterom od 45kg. Životinje teže od toga mogu biti prevožene jedino kao kargo. U zavisnosti od težine životinje i destinacije cene se kreću od 70 do 200 evra, a ako se prevozi kao kargo onda su cene od 160 do 480 evra.

TAP Portugal je poznat kao kompanija koja putnicima nudi kompletnu uslugu, a tokom leta oni obično dobijaju topli obrok. Vrsta obroka zavisi od dužine trajanja leta i destinacije.

U ekonomskoj klasi u zavisnosti od dužine i vremena leta TAP poslužuje ili kompletan obrok koji uključuje i kuvano jelo, hladni laki obrok (sendvič), hladni obrok (kompletan obrok na poslužavniku) ili snek.

U biznis klasi TAP poslužuje kompletne obroke koji se sastoje od nekoliko jela (predjelo, supa, glavno jelo, dezert, salata, hleb). Sva jela su pripremili vrhunski kuvari koji rade za TAP i koji brižljivo biraju meni koji će biti poslužen tokom leta.

TAP Portugal svojim putnicima nudi sistem zabave tokom leta. Većina aviona poseduje osnovni sistem zabave koji sadrži šest filmova (evropske i latinoameričke kinematografije). U pojedinim avionima Airbus A330 postavljen je napredniji sistem zabave sa veoma bogatim sadržajima. Putnici mogu da uživaju u izboru od više od 20 filmova, 10-tak video igrica, kao i u 20 časova kvalitetnih dokumentarnih i informativnih programa i TV serija. Na raspolaganju je i više od 900 muzičkih naslova, audio knjiga kao i 12 radio stanica.

Pojedini avioni imaju postavljene spoljne kamere pa putnici preko sistema zabave mogu da pristupe direktnim snimcima poletanja, sletanja ili samog leta. U svim avionima postoje osnovne informacije o trajanju leta sa prikazom putanje na mapi.

Osim elektronskog sistema zabave putnicima je na raspolaganju i nagrađivani avionski časopis „UP“ kao i veliki izbor domaćih i inostranih novina i magazina.

Internet tokom leta

TAP je jedna od prvih evropskih aviokompanija koja svojim putnicima nudi internet tokom leta. Putnici u četiri aviona Airbus A330 imaju mogućnost da se povežu na internet uz pomoć wi-fi paketa koje nudi TAP. Paket od 4MB košta 6 evra, a paket od 10MB košta 12 evra. Paketi se mogu kupiti na samom letu, a plaćaju se kreditnom karticom.

Kompanija obavlja direktne redovne letove do sledećih destinacija:

Категорије: aviokompanije

0 коментара

Оставите одговор

Avatar placeholder

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.