Swiss

Објави putovanjeonline

KRATKO PREDSTAVLJANJE
IATAICAOCallsign
LXSWRSWISS
Osnovan2002
ČvorištaCirih Aerodrom
Frequent-flyer programMiles & More
SavezStar Alliance
Flota veličina75
Destinacije102
Matična kompanijaLufthansa group
Slogan kompanijeMade of Switzerland
ŠtabZagreb, Hrvatska
Websiteswiss.com

Swiss je nacionalna aviokompanija Švajcarske Konfederacije. Nastala je 2002. kao naslednik “Swissair”. Swissair je decenijama pre važio za najstabilniju i finansijski najsigurniju aviokompaniju na svetu pa je čak imao i nadimak “leteća banka” što je bilo u skladu sa bankarskom simbolikom koja prati Švajcarsku. Nakon bankrota, formirana je druga aviokompanija na osnovu postojećeg Swissair-ovog dugolinijskog partnera “Crossair”-a. Moderan Swiss je nažalost ponovo upao u krizu nakon samo nekoliko godina postojanja kada ga od gašenja spašava nemačka Lufthansa koja ga u potpunosti preuzima i obnavlja. Sada je Swiss velika i stabilna aviokompanija koja leti na sve kontinente osim Australije.

Swiss je, s obzirom da pripada nemačkoj Lufthansi, članica najveće avioalijanse na svetu – Star Alliance. Star Alijansa (Star Alliance) je lider u svetskoj avioindustriji.

Ovaj savez aviokompanija ubedljivo vlada svetskim tržištem. Star Alijansa ima udeo od 30% na svetskom tržištu, preveze skoro trećinu svih putnika na svetu (oko 600 miliona) i ostvari trećinu ukupnih prihoda od aviosaobraćaja (oko 170 milijardi dolara). Alijansa raspolaže sa skoro 4000 aviona koji lete do preko 1000 aerodroma na svim kontinentima. Osnovana je 1997. godine. Sedište alijanse je u Frankfurtu u Nemačkoj.

FLOTACODESHAREFrequent FlyerPRTLJAGKETERINGPUTNE KLASEDESTINACIJE
Flota Swiss-a je podeljena na dva dela.

  • Prvi deo flote čini 60 aviona za srednji i dugolinijski saobraćaj. Oni svi lete pod imenom Swiss International Air Lines. Tu se nalazi 33 aviona iz porodice A320 (319/320/321) kao i 27 aviona širokotrupni Airbusovi A330 i A340.
  • Drugi deo flote leti pod imenom Swiss European Air Lines i njega čine manji avioni za kratki i srednjelinijski saobraćaj poput Avro RJ100 ili Fokera 100.
Kompanija ima potpisane codeshare ugovore sa sledećim kompanijama:

Adria AirwaysAll Nippon AirwaysEl AlSingapore Airlines
Aegean AirlinesAustrian AirlinesEurowingsSouth African Airways
Air CanadaBrussels AirlinesGermanwingsTAP Air Portugal
Air ChinaCathay PacificLATAM BrasilThai Airways
Air FranceCroatia AirlinesLOT Polish AirlinesUnited Airlines
Air IndiaEdelweiss AirLufthansa
Air MaltaEgyptAirScandinavian Airlines

Miles and More je frequent flyer program pokrenut od strane Lufthanse 1993. godine. Ovo je najveći program ove vrste na svetu koji u svom članstvu ima preko 15 miliona putnika. Korisnici programa su pored Lufthanse i mnoge druge aviokompanije koje nemaju svoj program ili su ga napustile u korist Miles and More u koji su se potpuno integrisale: Lufthansa Regional (Air Dolomiti, Augsburg Airways, Contact Air, Eurowings, Lufthansa CityLine), Lufthansa Italia, Lufthansa Private Jet, Austrian Airlines Group (Austrian Airlines, Lauda Air, Tyrolean Airways), LOT, Adria Airways, Swiss, Croatia Airlines, Luxair, Brussels Airlines.

Ručni prtljag

Dozvoljeno je nošenje jednog komada ručnog prtljaga maksimalne težine 8 kg i dimenzija 55x40x23cm. U biznis i prvoj klasi dozvoljeno je dva komada ručnog prtljaga. Dodatno se dozvoljava nošenje male lične torbe, knjige, kišobrana.

Predati prtljag

Swiss primenjuje komadni koncept za prevoz prtljaga. Prema njemu dozvoljeno je besplatno predati jednu torbu (kofer) maksimalne težine do 23 kg i maksimalnih dimenzija 158 cm.

U biznis klasi su dozvoljene dve besplatne torbe svaka po 32 kg, a u prvoj klasi tri torbe (po 32kg maksimalno). Za bebe do dve godine dozvoljena je jedna torba do 23 kg.

Članovi Miles and More programa sa višim statusima, od Frequent Travellera pa naviše, imaju pravo na jednu dodatnu torbu besplatno.

Dodatne torbe i višak prtljaga

  • Putnik čiji kofer je teži od 23 kg (do maksimalnih 32kg) platiće dodatno 50 evra po pravcu.
  • Putnik čiji kofer je težak do 23 kg ali premašuje maksimalne dimenzije (158 cm u zbiru) platiće dodatno 100 evra po pravcu.
  • Putnik koji ima kofer čije i dimenzije i težina prekoračuju određeni limit platiće dodatno 150 evra.
  • Putnik koji ponese dodatnu torbu koja se nalazi u granicama dozvoljene težine i dimenzija platiće dodatno 75 evra.

Ostale kombinacije prekoračenja pravila za prevoz prtljaga se naplaćuju više. Detaljnu tabelu možete videti na zvaničnom sajtu Swiss-a.

Sportska oprema

Swiss deli sportsku opremu na dve kategorije: normalnu i veliku. Za prvevoz sportske opreme normalne veličine plaća se 50 evra po pravcu, a za prevoz velike sportske opreme doplata je 100 evra po pravcu.

Detalji o razvrstavanju sportstke opreme se mogu pronaći na sajtu Swiss-a.

Prevoz jednog paketa skijaške opreme (skije ili snowboard) po putniku (ne računaju se infanti) je besplatan.

Prevoz jednog paketa golf opreme za članove Swiss Golf Traveller-a je besplatan.

Prevoz jednog paketa sportske opreme za članove Miles and More programa viših statusa je besplatan ako se prevoze uokviru težinskog koncepta (do 23 kg težine).

U ekonomskoj klasi na evropskim destinacijama služi se hrana i piće u zavisnosti od trajanja leta. Na dužim letovima se putnicima se služi topli snek a na kraćim hladan. U Swiss-u posebno ističu najnovije sendviče koje poslužuju putnicima a koji su ručno pravljeni u najboljim švajcarskim pekarama. Da bi bili što svežiji na letovima iz Švajcarske se služe sendviči koji se spremaju noć pre poletanja.

Na dugolinijskim letovima u ekonomskoj klasi se putnicima nudi topli obrok koji može biti sa mesom ili vegetarijanski kao. Postoji i obrok za decu kao i brojni specijalni obroci (zdravstveni, dijetalni, religiozni). Uz tople obroke putnicima se nudi da probaju neki od tradicionalnih visokokvalitetnih švajcarskih sireva: Käseunion, Appenzeller, Gruyère, Emmentaler.

Za putnike u biznis klasi hranu spremaju vrhunski svetski kuvari. Trenutno su aktuelna tri kulinarska programa:

  • klasične obroke sa mesom pripremaju glavni kuvari čuvenog hotela Lausanne Palace and Spa
  • vegetarijanske obroke priprema najpoznatiji švajcarski vegetarijanski restoran Hiltl
  • Na letovima između Ciriha i Hong Konga hranu pripremaju glavni kuvari čuvenog hongkonškog hotela „Peninsula Hong Kong

Swiss Air Lines ima tri putne klase: ekonomsku, biznis i prvu (first). Na svim letovima Swiss-a postoje ekonomska i biznis klasa a na pojedinim interkontinentalnim letovima u zavisnosti od tipa aviona postoji i prva klasa.

Biznis klasa

Putnici u biznis klasi imaju mnoštvo prednosti. Osnovna razlika u procesu rezervisanja karte je u fleksibinosti biznis tarifa. One putnicima omogućavaju besplatne promene polaska i karte kao i mogućnost refundacije u slučaju otkaza putovanja od strane putnika. Ovakva fleksibilnost je izuzetno dragocena za poslovne putnike.

Tarife biznis klase omogućavaju povoljnija pravila za prevoz prtljaga. Putnici u biznis klasi imaju pravo na 30kg besplatnog prtljaga po težinskom konceptu.

Na aerodromu putnik u biznis klasi ima dodatne privilegije: brzu registraciju za let zahvaljujući brzim trakama i posebnim šalterima, priortetno iskrcavanje i preuzimanje prtljaga (ovo zavisi od osposobljenosti dolaznog aerodroma). Putnicima u biznis klasi potrebno je i manje vreme za konektovane letove (samo 35 minuta). Na aerodromima imaju na raspolaganju brojne luksuzne salone koji im nude odlične uslove za odmor i relaksaciju ali i sjajne mogućnosti za rad.

Tokom leta u biznis klasi putnici uživaju u više komfora. Prostor između sedišta je veći. Na evropskim destinacijama u biznis klasi srednje sedište se ne prodaje pa je dodatni komfor zagarantovan. Tokom leta su im na raspolaganju razne novine i časopisi. Ketering je luksuzan i zavisi od doba dana a putnici imaju i odličan izbor pića.

Za let u biznis klasi putnik dobija dvostruko više milja nego u ekonosmkoj klasi.

Biznis klasa na interkontinentalnim letovima

Pored svih nabrojanih pogodnosti biznis klasa na interkontinentalnim letovima ima i dodatne prednosti. Treba reći da ova klasa svoj puni smisao i dobija na dugim letovima kada prednosti većeg komfora najviše dolaze do izražaja. Sedišta u kabini biznis klase su udobnija i veća sa više slobodnog prostora okolo. mogu da se razvuku u puni horizontalni položaj i da se pretvore u krevet dug 2m.

Swiss poseduje izvanredne zabavne sadržaje tokom leta. U zavisnosti od tipa aviona putnicima su na raspolaganju desetina filmova, tv i muzičkih kanala, video igrica i preko 300 muzičkih albuma raznih žanrova.

Svako sedište u biznis klasi je opremljeno USB priključkom. Putnici imaju mogućnost telefoniranja. Cena telefoniranje je 5,5 USD za 30 sekundi razgovora. Minimalna potrošnja je 11 USD.

Prva (First) klasa na interkontinentalnim letovima

Kada Swiss predstavlja svoju prvu klasu ističe da se ona odlikuje komforom, luksuzom, mirom i privatnošću, skoro kao da se radi o privatnom avionu. Ako se na sve ovo doda i vrhunsko kulinarsko iskustvo, onda je let u prvoj klasi Swiss-a pravo uživanje.
Pored makismalne fleksibilnosti tarifa za prvu klasu putnici imaju i sve moguće privilegije na aerodromimam i tokom leta. Privilegovani su u svakoj proceduri a po ulasku u putničku kabinu imaju komfor za puni užitak.

Sedišta, ili bolje reći, zasebne putničke kabine odlukuje veliki prostor za putnike. Raspored sedišta u kabini prve klase je 1+2+1, prostor sedišta je 211cm, širina sedišta (između naslona za ruke) je 56cm. Dužina stola je 66 ili 76cm a kada se sedište razvuče u krevet njegova dužina je 203cm i širina 60cm.

Tokom leta putnicima se nudi a la cart posluženje i vrhunski izbor pića. Hranu spremaju profesionalni kuvari.

Poslovni putnici imaju na raspolaganju priključke za svoj lap top računar i telefon a zabavni sadržaji su raznovrsni.

Aerodromski saloni

Na svom matičnom aerodromu u Cirihu putnicima viših klasa na rapolaganju je nekoliko luksuznih aerodromskih salona.

Swiss First Lounge

Ovaj salon je namenjen putnicima prve klase. Krasi ga prefinjen dizajn, zidovi obloženi prirodnim kamenom i luksuzan ambijent. Sadrži bar sa velikim izborom hrane i pića, deo za odmor i relaksaciju sa tuševima, poslovni deo sa najsavremenijom kancelarijskom opremom, vip salone sa separeima namenjene važnim poslovnim sastancima. Salon ima i biblioteku i veliki izbor novina i časopisa iz celog sveta. Poseban deo salona je rezervisan za pušače i za njih je opremljen i otovren Smoker’s bar. Ovom salonu pristup imaju samo putnici prve klase Swiss-a i Lufthanse.

Swiss Senator Lounge

Klasičan salon za putnike biznis klase je veoma prostran. Sadrži bar sa hranom i piće, bar za pušače, relaksacionu zonu sa tuševima, poslovni deo za rad. Njega mogu koristiti putnici biznis klase Swiss-a i drugih kompanija Star Alijanse kao i putnici prve klase ostalih kompanija Star Alijanse osim Swiss-a i Lufthanse.

Swiss Arrival Lounge

je salon namenjen putnicima u dolasku u Cirih. Nalazi se u dolaznom holu, iza pasoške kontrole. U njemu se putnici mogu odmoriti i osvežiti nakon dugog puta. Salon ima kupatilo sa tuševima i dve relaksacione prostorije kao i kafeteriju. Salon je veoma koristan za poslovne putnike koji sa aerodroma treba da se upute pravo na važan sastanak. Otvoren je samo u prepodnevnim satima od 06 do 13 časova.

Salon u gejtu B koji je rezervisan za putnike iz ne-šengenskih destinacija zatvoren je zbog renoviranja do kraja 2011. godine. Putnici koji su u tranzitu iz ne šengenskog prostora u šengenski mogu koristiti Airside Center salon u pristaništu A ili Panorama Lounge u pristaništu B. Putnici koji su u tranzitu iz ne-šengenskog u ne-šengenski prostor mogu koristiti jedino Panorama Lounge u pristaništu B.

Destinacije do kojih kompanija obavlja direktne redovne letove:

Категорије: aviokompanije

0 коментара

Оставите одговор

Avatar placeholder

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.