Stokholm – Oslo

Објави putovanjeonline

Preporučeni transfer
Stokholm, Švedska ————– ———– Oslo, Norveška
Udaljenost : 417 km. Vreme putovanja: 60 min. Cena karte : 40 do 180 €

Preporučeni transfer odnosi se na način transfera kao moguće opcije da se prebacite sa jedne destinacije do druge uz najpovoljniji odnos cena /usluga / doživljaj. Na vama je da se odlučite za najprihvatljiviju opciju.

Ako se nalazite u Stokholmu možda bi bilo dobro razmisliti da napravite izlet od dva ili tri dana do Osla. To je još jedan od prestoničkih gradova Skandinavskih država. Oslo je ekonomski, finansijski i kulturni centar Norveške. Grad je nastao u 11. veku, tako da se u ovom proslavlja hiljadugodišnjica njegovog osnivanja. Postao je prestonica još u 13. veku, ali je onda tokom petovekovne unije sa Danskom izgubio primat glavnog grada. U tom je periodu i preimenovan u Kristijaniju, po danskom kralju Kristijanu IV. Godine 1925. ponovo mu je vraćeno ime Oslo.

Oslo je treći grad po veličini u Skandinaviji i najveći u Norveškoj. U njemu živi oko 600.000 stanovnika u užem delu grada, i negde oko 1,4 miliona u široj zoni koji se prostire na preko 450 kvadratnih kilometara. Po svojoj površini – Oslo je jedan od većih gradova sveta. Norveška je bogata zemja i Oslo ima jedan od najvećih bruto društvenih proizvoda (GDP-a) u Evropi – dvostruko viši od EU proseka.

Brojni muzeji svetske klase, vrhunske galerije, bogat noćni život i obilje aktivnosti na otvorenom učiniće vaš boravak u Oslu nezaboravnim. Teško je nabrojati sve muzeje koje ovaj grad ima, ali među najposjećenijima su Vigeland u istoimenom parku (ovaj se park često zove i Frognerpark) gde je slobodno izloženo 212 statua poznatog norveškog vajara Gustava Vigelanda, zatim Muzej skijanja Holmenkollen, koji slavi više od 4.000 godina dugu istoriju skijanja, muzej Fram u kojem je izložen istoimeni polarni brod, Ibsenov muzej i mnogi drugi.

Oslo je poslednjih godina postao prestonica savremene arhitekture. Pod uticajem arhitekata svetske klase, panorama grada doživljava potpuno novi izgled. Jedan od većih projekata poslednjih godina bio je Operakvarteret, potpuno novo naselje u neposrednoj blizini zgrade Opere, takođe impresivne građevine čija je izgradnja trajala četiri godine, a koštala je 700 miliona dolara.

Među popularnijim atrakcijama je kvart Aker Brygge, najskuplji i najpoznatiji u Oslu. Sa svojim kejom odmah pored luke, obiluje restoranima, kafićima, tržnim centrima i poslovnim zgradama, a svako zdanje je priča za sebe. To je deo luke koji ne služi za teretni saobraćaj (prava luka je dalje i van centra) već se tu nalaze usidrene jedrilice i manji brodovi, uglavnom turistički.  tu se nalazi poznata Gradska većnica (Rådhuset), građena negde pedesetih godina prošlog veka, kada norveški ekonomski bum još nije bio ni počeo. Iznad luke je srednjovekovna tvrđava iz doba unije sa Danskom koja se zove Akershus. Šetnja po tvrđavi je prijatna jer se s nje pruža divan pogled na celi fjord Osla i nekoliko ostrva, kao i na udaljenija predgrađa prestonice.

PONUDA SMEŠTAJA U OSLU
Pogledajte ponudu smeštaja u Oslu i izaberite smeštaj koji najviše odgovara vašim potrebama. Obezbedili smo vam da na jednom mestu imate sve što vam je potrebno, na vama je samo da se prepustite uživanju.Booking.com

Prošetajte glavnom trgovačkom ulicom Karl Johan koja je pešačka zona i prostire se od stanice Oslo Sentral pa sve do oko kilometar udaljene Kraljevske palate.  Među prvim zanimljivim zgradama do kojih dolazite idući ovom ulicom su zgrada Parlamenta (Stortingeta na norveškom), velike i jednostavne zgrade od žute cigle. Odmah preko puta je poznati i luksuzni Grand Hotel u kome obično odsedaju dobitnici Nobelove nagrade za mir.

Tu se nalaze i Narodno pozorište (Nationaltheateret), pa onda Unverzitet, u kome je sada Pravni fakultet – sve je to odmah jedno pored drugog. Ova pešačka ulica se završava sa Kraljevskom palatom (Siottet).

Oslo je jedan izuzetno zanimljiv grad koji se ne može opisati u nekoliko rečenica. Pokušali smo samo da vam probudimo znatiželju i da vas podstaknemo da ako ste u mogućnosti svakako posetite ovaj grad.

Iz Stokholma do Osla možete stići na više načina:

Avion je jedan od najbržih i najkonfornijih načina kako da stognete do Osla. Iz Stokholma imate na skoro svaki sat let do Osla. Let traje oko 1h, a cena karte  za odraslu osobu kreće se od 40 do 180 € u zavisnosti od termina kupovine.

Drugi nešto manje konforan način je da iznajmite automobil pa da se odvezete do Osla. Imajte na umu da morate biti spremni da vozite nekih 6-7 sati, budući da morate preći razdaljinu od oko 525 km. Ova opcija je samo za prave ljubitelje vožnje automobila.

Naredna opcija koja vam stoji na raspolaganju je da kupite kartu za autobus. Autobus kompanije Flixbus polazi sa Stockholm Cityterminalen i vozi do Oslo Bussterminal. Vožnja traje oko 8 h. Polasci su u 23:00 sata,  u Oslu ste u 6h 45 minuta. Cena karte u jednom pravcu za odraslu osobu iznosi 50 – 70 €. Ovo noćno putovanje će vas poštedeti od pribavljanja prenoćišta za jednu noć.

I poslednja, ali svakako vredna pažnje, je mogućnost  da do Osla stignete vozom. Voz četiri puta dnevno polazi sa  glavne železničke stanice u Štokholmu – Stockholm Cityterminalen i ide do glavne železničke stanice Oslo S. Vožnja traje 5h i 30 minuta. Cena karte u jednom pravcu za jednu osobu iznosi 45 – 110€.

za uvećanje klikni na sliku

Категорије: kratka putovanja

0 коментара

Оставите одговор

Avatar placeholder

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.