Stokholm Arlanda (ARN)

Објави putovanjeonline

Aerodrom Stokholm Arlanda (IATA: ARN, ICAO: ESSA) je međunarodni aerodrom. Nalazi se u opštini Sigtuna u Švedskoj, u blizini grada Märsta, na 37 kilometara severno od Stokholma i skoro 40 kilometara (25 mi ) jugoistočno od Uppsale. Aerodrom se nalazi u okrugu Stockholm i pokrajini Uppland. To je najveći aerodrom u Švedskoj i treći po veličini aerodrom u nordijskim zemljama. Aerodrom je glavna kapija za međunarodne letove za velike delove Švedske.

Резултат слика за arlanda airport

Stokholm ima ukupno četiri aerodroma. Pored aerodroma Arlanda tu su i Bromma, Vasterasu i Skavsta. Arlanda je najveći Stokholmski aerodroma. Drugi, Stockholm-Bromma, nalazi se sjeverozapadno od centra grada, ali ga može koristiti samo mali broj manjih aviona. Manji aerodromi u Nikopingu i Vasterasu nalaze se oko 100 kilometara (60 mi) daleko od švedske prestonice. Stokholm Arlanda služi kao glavni centar za Scandinavian Airlines, NextJet i Norwegian Air Shuttle.

Arlanda ima tri piste: Runway 1 (01L / 19R), Runway 2 (08/26) i Runway 3 (01R / 19L). Pista 1 je 3.301 m (10.830 ft)  može se nositi sa poletima i sletanjem najtežih aviona u upotrebi danas. Piste 2 i 3 su dužine 2.500 m. Piste 1 i 3 su paralelne staze koje mogu da rade nezavisno jedna od druge. Piste 1 i 3 opremljene su CAT III sistemima za instrumentalno sletanje. Aerodrom može upravljati istovremenim poletanjima i sletanjima koristeći pistu 1 i 3 istovremeno. Istovremena poletanja i sletanja vazduhoplova mogu se izvoditi u instrumentalnim meteorološkim uslovima (IMC). Arlanda može da se bavi svim vrstama aviona koji su u upotrebi uključujući i Airbus A380.

TERMINALI

Aerodrom ima četiri terminala. Terminali 2 i 5 se koriste za međunarodne letove. Domaći letovi su u terminima 3 i 4. Nova centralna zgrada, Arlanda North, otvorena je krajem 2003. godine, povezujući terminal 5 sa ​​novo izgrađenim Pier F. Svi međunarodni letovi kojima upravlja SAS i njegovi partneri Star Alliance koriste novu centralnu zgradu. Planirana je i izgradnja zgrade Arlanda South, koja povezuje terminale 2, 3 i 4, ali je izgradnja trenutno suspendovana zbog nedostatka sredstava. U terminalnim područjima i šoping području „Sky City“ nalaze se restorani, trgovački objekti, barovi itd. Kako bi se zadovoljile potrebe putnika i posetilaca aerodroma. Postoje hoteli na aerodromu u vezi sa terminalima i okolinom. Na aerodromu su i konferencijski sadržaji.

Terminal 2 – International (Arlanda South)

Terminal 2 (gate 61-72) je inicijalno izgrađen 1990. godine za potrebe SAS-a kao domaćeg terminala. Terminal je dizajniran tako da omogući kratko vreme okretanja za avione, povećanu efikasnost i kratke pešačke udaljenosti. U to vreme bez provere sigurnosti i kod većine putnika koji imaju samo ručni prtljag, pri čemu je dozvoljeno je da se putnik pojavi 10 minuta pre polaska. Međutim, SAS je odlučio da napusti terminal zbog smanjenja putničkog saobraćaja na domaćim linijama. Nekoliko vreme terminal su koristili drugi avio-prevoznici poput Transwede Airways kako za domaće tako i za međunarodne usluge. Sada se terminal koristi samo za međunarodne letove. Sigurnosne provere, veće područje potraživanja prtljaga, više prodavnica i restorana moralo se dodavati tokom godina, čineći terminal vrlo mali. Ali 2013 je proširen novim nivoom, gde se sada nalaze restorani i salon. Terminal 2 ima 8 stajališta za parkiranje sa putničkim mostovima.
Od 29. maja 2012. godine, Norwegian je premeštao svoje međunarodne letove sa Terminala 2 na Terminala 5, i premistio Air France i Czech Airlines na Terminal 2. U aprilu 2013, British Airways i Finnair su se preselili na novo renoviran Terminal 2.

Terminal 3 – regionalni domaći (Arlanda Jug)

Terminal 3 (gate 51-59) je izgrađen 1990. godine za regionalne avione. Tu je kafić. Ljudi peške dolaze od kapije (gate) do stepenica za ulaz u avion. Pristup je preko terminala 2, sa udaljenosti od 200 m. Kao i sa terminalom 2, izgrađen je bez provere sigurnosti, koji je dodan nakon 2001. godine. U Švedskoj je zabelžen pad broja putnika za manje veze.

Terminal 4 – Domaći (Arlanda Jug)

Terminal 4, ranije Inrikes 1 (gate 30-44) originalno je dizajniran za švedskog domaćeg prevoznika Linjeflyg, a iniciran 1983. godine. Linjeflyg i Scandinavian Airlines su prebacili sve operacije sa aerodroma Stokholm-Bromma do novog terminala u Arlandi 1984. godine. Napravljeni za spajanje domaćih i međunarodnih poletanja između Scandinavian Airlines i Linjeflyg. Zbog sve veće popularnosti, terminal je uskoro postao suviše mali. Iz tog razloga, Inrikes 2 je osnovan za SAS, koji je prebacio sve unutrašnje letove od Inrikesa 1 do novog terminala 1990. godine.
Zbog recesije u švedskoj ekonomiji, SAS se vratio 1992. godine, a dva operatera su podelili terminal. Takođe, 1992. godine terminal je dobio novo ime Terminal 4. Od 1999. godine terminal ima svoju ekspresnu stanicu za brze vozove, povezujući terminal sa Centralnom stanicom Stockholm i Terminalom 5. U 2006. godini terminal je prošao značajno renoviranje, prvo od kada je izgrađen 1983. godine.

 

Terminal 5 – Međunarodni (Arlanda Sever)

Terminal 5 (gate 1-24 i F26-F69) je najveći putnički terminal na aerodromu koji se koristi za međunarodne letove. Svi interkontinentalni letovi i drugi međunarodni letovi, osim onih na terminalu 2, posluju sa terminala 5. Terminal ima tri stuba opremljena sa 31 stajalištem za parkiranje sa putničkim mostovima. Postoji i veliki broj pozicija za daljinsko upravljanje vazduhoplovima koji služe ovom terminalu. Terminal 5 ima restorane, barove i trgovačke zone. Prva faza terminala otvorena je 1976. godine. Terminal 5 je od tada proširen novim putničkim pristaništem F. Pored navedenih redovnih usluga, svi čarter letovi se obavljaju na Terminalu 5. Terminal je kao i Terminal 4 i Sky City povezan sa Centralnom stanicom u Stockholmu sa brzim vozovima.

Transfer od / do aerodroma

 

Arlanda Ekpress – brzi voz do / od Stokholma

Putovanje sa Arlanda Ekpress između Stokholma i Arlande traje 20 minuta. Voz odlazi iz glavne stanice u Stokholmu, gde možete kupiti karte, na  pultu ili na samouslužnim mašinama.

Ako putujete iz Arlande do Stokholma, kupujete karte na informativnim pultovima aerodroma ili na mašinama za samoposluživanje Arlanda Ekpressa koji se nalaze pored pokretnih stepenica / liftova. Postoje eskalatori / liftovi do voza sa svih terminala.

Možete besplatno putovati između Terminala 2/3 i 5 sa ​​Arlanda Ekpress – putovanje traje samo jedan minut.

AUTOBUS

Сродна слика

Flygbussarna – Stockholm City, Liljeholmen, Bromma

Stokholm centar – Flygbussarna autobusi između Stokholma Arlanda i centra Stokholma idu na svakih deset minuta tokom većeg dela dana. Trasa ima autobuske stanice duž autoputa i na St Eriksplan. Cena karte u jednom pravcu, za odraslu osobu je 99 SEK.

Liljeholmen preko Karolinske, Fridhemsplan i Hornstull – Flygbussarna autobusi idu na svakih 20 minuta između Arlande i Liljeholmen u oba smera. Trasa se zaustavlja na Karolinskoj, Fridhemsplan i Hornstullu.

Karete možete kupiti na sledeće načine:

  • Automatizovane mašine na terminalima i na autobuskim stanicama
  • SMS poruke (SMS)
  • Pressbyrån outlets i prodavnice 7-Eleven
  • Flygbussarna aplikacija
  • E-karte preko Flygbussarne web sajta
  • U autobusu (prihvaćene su samo kartice)

Airport coaches – Uppsala

Kompanija Upplands Lokaltrafik (UL) upravlja turističkom rutom 801 između Uppsale i Arlanda. Autobusi kreću dva puta na sat između 03:00 i 24:00.

Karte možete kupiti na sledeće načine:

  • Arlanda centar za posetioce u terminalu 5 ili na drugim informativnim pultovima u Terminima 2 i 4
  • Mašine za samoposluživanje su dostupne na stanicama na terminima 2, 4 i 5
  • Sms karta
  • u autobusu  ( plaćanje samo karticom)

TAXI

Taksi su dostupni direktno van svih terminala.

Cenovna zona za taksi putovanja

Maksimalna cena za putovanja unutar granica označenih zona iznosi 675 SEK.
Ova cena je za 1-4 putnika i na jednu adresu.
Za dodatnih 5-8 putnika cijena varira između različitih taksi kompanija. Pitajte svog vozača o ceni.
Obratite se službenik za taxi ako vam je potreban veći automobil ili specijalno opremljen automobil, na primer auto sedište.
Uvek pitajte vozača pre nego što započnete putovanje o tome koja cena je na snazi.
Za putovanje izvan granica označene zone, primenjuje se stopa merača.

Destinacije do koji postoje direktni redovni letovi sa aerodroma Arlanda Stokholm
Категорије: aerodromi

0 коментара

Оставите одговор

Avatar placeholder

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.