Singapore Airlines

Објави putovanjeonline


KRATKO PREDSTAVLJANJE
IATACallsign
SQSINGAPORE
Osnovan1947
ČvorištaSingapur Čangi Aer.
Frequent-flyer programKrisFlyer     PPS Club
Savez Star Alliance
Flota veličina111
Destinacije64
Matična kompanija Temasek Holdings
Slogan kompanijeA Great Way to Fly
ŠtabSingapur, Singapur
Websitesingaporeair.com

Singapore Airlines se nalazi u veoma maloj grupi aviokompanija koje imaju “pet zvezdica” (Skytrax). Ova članica Star Alliance sa sedištem u malenoj trgovačkoj državi Azije smatra se kompanijom sa veoma viskim standardima. Usluga koju pruža singapurski nacionalni avioprevoznik je ocenjena najvišim ocenama od strane putnika. Singapore Airlines je veoma važan prevoznik kako između Evrope i Azije tako i na ruti ka Australiji. Singapore Airlines je prva aviokompanija u svetu koja je uvela Airbus A380 u komercijalnu upotrebu na liniji ka Sidneju. Danas ovaj avion koriste za letove ka Parizu, Londonu, Cirihu i Hong Kongu.

Singapore Airlines je aviokompanija koja je obavila prvi komercijalni let najvećeg aviona na svetu Airbus-a A380, poznatog kao super džambo.  25. oktobra 2007. avion ove kompanije je poleteo sa aerodroma Changi u Singapuru ka Sidneju (Australija). Let je imao oznaku SQ 380 a na njemu je bilo 455 putnika. Singapore Airlines je za ovaj let prodavao karte na aukciji a sav prihod ostvaren od prodaje karata poklonjen je u humanitarne svrhe. Let SQ 380 izazvao je ogromnu pažnju medija i javnosti širom sveta a u Sidneju je povodom sletanja super-džamba održana svečanost.

Singapore Airlines je u istraživanju Skytrax-a izabran za najbolju aviokompaniju u Aziji. Pored ove nagrade kompanija je osvojila još osam nagrada:

 • Najbolja biznis klasa na svetu
 • Druga najbolja prva klasa na svetu
 • Drugi najbolji sistem zabave tokom leta u svetu
 • Drugo najbolji ketering u prvoj klasi u svetu
 • Drugo najbolje sedište u biznis klasi u svetu
 • Treće najbolje kabinsko osoblje u svetu
 • Treća najbolja ekonomska klasa u svetu
 • Treće najbolje sedište u prvoj klasi u svetu

Osim ovih nagrada Silk Air, regionalna kompanija koja je u vlasništvu Singapore Airlines-a je osvojila nagradu za drugu najbolju svetsku regionalnu aviokompaniju.

FLOTAAlianse i CODESHARE Frequent flyerPUTNE KLASEPRTLJAGKETERINGZABAVADESTINACIJE

Flota Singapore Airlines-a se sastoji isključivo od širokotrupnih aviona. Nekoliko različitih familija dva najveća proizvođača aviona na svetu nalazi se zastupljeno u floti ove azijske kompanije koja broji preko sto aviona.

U upotrebi je najviše Boeingov avion iz familije B 777. Na drugom mestu je Airbusova familija A330. Krajem novembrea 2013. iz upotrebe se povlače Airbusovi A340 dok je Boeingov džambo-džet (B747-400) povučen tokom 2012.

Singapore Airlines je prva aviokompanija na svetu koja je u komercijalnu upotrebu uključila najveći avion Airbus A380. Ovakvih letelica Singapore Airlines ima naručenih 25 superdžambo aviona, a u saobraćaju je 19 letelica (zima 2013)

U narudžbenici novih aviona Singapore Airlinesa nalazi se 30 aviona Dreamliner (Boeing 787-10) i 40 aviona Airbus A350.

Star Alliance

Aviokompanija Singapore Airlines je 2000. pristupila Star Alliance kao punopravan partner. Iako nije među osnivačima alijanse, ova je kompanija veoma brzo postala njen azijski stub. Najvažniji partner unutar alijanse Singapore Airlines-u predstavlja Lufthansa sa kojom postoji izvanredna i veoma široka saradnja. Dve kompanije nude zajedničke letove sa presedanjima u čvorištima Frankfurt i Minhen u Evropi i Singapur u Aziji. Ove dve kompanije odlično sarađuju i na ruti ka Australiji pa je zahvaljujući tome Star Alliance stala rame uz rame sa ranije neprikosnovenom Oneworld alijansom na ovoj ruti. Singapore Airlines ima veoma dobru saradnju i sa svim ostalim kompanijama unutar alijanse.

Silk Air

je privatna aviokompanija iz Singapura koja je u potpunisti u vlasništvu Singapore Airlinesa. Ova kompanija obavlja veoma razvijen regionalni saobraćaj u južnoj, jugoistočnoj i istočnoj Aziji. Sa dvadestak aviona za regionalni saobraćaj (Airbus A319 i A320) ova kompanija leti iz Singapura do četrdesetak destinacija u Indiji, Kini, Indoneziji, Maleziji, Filipinima, Tajlandu, Kambodži, Burmi, Vijetnamu, Bruneju, Istočnom Timoru. Silk Air sa Singapore Airlinesom ima veoma čvrstu saradnju i brojne kodšer sporazume. Ova kompanija puni intekontinentalne letove Singapore Airlinesa putnicima iz regiona.

Kompanija ima potpisane codeshare ugovore sa kompanijama:

Adria AirwaysAsiana AirlinesJetBlueSwiss International Air Lines
Aegean AirlinesAviancaLOT Polish AirlinesTAP Air Portugal
Air CanadaBrussels AirlinesLufthansaTurkish Airlines
Air ChinaCroatia AirlinesMalaysia AirlinesUnited Airlines
Air FranceEgyptAirS7 AirlinesVirgin America
Air IndiaEurowingsScandinavian AirlinesVirgin Atlantic
Air MauritiusEthiopian AirlinesShenzhen AirlinesVirgin Australia
Air New ZealandEVA AirSilkAirVistara
Alaska AirlinesFlybeSouth African Airways
All Nippon AirwaysGaruda IndonesiaSriLankan Airlines

KrisFlyer je frequent flyer program Singapore Airlinesa, koji nagrađuje putnike za svaki let koji obave. Članstvo u KrisFlyer programu pruža mogućnost dobijanja nagradnih milja za svaki obavljeni let Singapore Airlinesa, Silk Aira i drugih partnerskih aviokompanija. Putnici mogu svoje milje iskoristiti za nagradni let ili za prelazak na višu putnu klasu kako Singapore Airlines, Silk Aira tako i partnerskih aviokompanija.

Aviokompanije koje uključene u program i omogućavaju putnicima zarađivanje nagradnih milja su:

 • Singapore Airlines, kao osnivač programa
 • Silk Air, kao regionalni partner Singapore Airlines-a
 • članice Star Alliance programa: Adria Airways, Aegean Airlines, Air Canada, Air China, Air New Zealand, All Nippon Airways, Asiana Airlines, Austrian Airlines, Blue1, bmi, Brussels Airlines, Croatia Airlines, EgyptAir, LOT Polish Airlines, Lufthansa, SAS, South African Airways, Swiss International Air Lines, TAM Airlines, TAP Portugal, Thai Airways, Turkish Airlines, United, US Airways
 • druge kompanije: Air India, Virgin Atlantic

Hoteli, u kojima je moguće ostvariti nagradne milje:

 • Accor, The Ascott Limited, Global Hotel Alliance, Hilton Worldwide, Hyatt,
 • Intercontinental Hotels Group, Langham Hotels International, Jumeirah Hotels & Resorts,
 • Mandarin Oriental, Marriott International, Meritus, Millenium & Copthorne,
 • New Otani Hotels, Okura Hotels & Resorts, Preferred Hotel Group™, Fairmont,
 • Raffles Swissôtel, Shangri-La, Sol Media Hotels & Resorts, Taj, The Peninsula,
 • Concorde Hotels & Resorts, Starwood, Rendezvous Hospitality Group,
 • The Leading Hotels of the World

U programu učestvuju i agencije za najam automobila (Avis, Hertz), kompanije za krstarenja (CruiseEscapes), mobilni operateri (M1, 3, Traveling Connect)

Za članove KrisFlyer programa postoji specijalan internet portal koji im omogućava jednostavan pregled ostvarenih putovanja i nagradnih milja i daje im mogućnost prelaska na višu klasu ili rezervacije besplatnog leta.

PPS Club

Singapore Airlines ima i poseban program nagrađivanja za putnike koji često putuju u višim klasama. U oviru ovog programa putnici se nagrađuju PPS vrednosnim bodovima (PPS Values). Okvira vrednost ostvarenih vrednosnih bodova je u velikoj meri ista kao i iznos tarife koji je naznačen na karti ( u singapurskim dolarima). Ako je karta kupljena van Singapura i po tarifi izraženoj u nekoj drugoj valuti onda se za vrednosne bodove uzima njena protivvrednost u singapurskim dolarima.

Svaki putnik stiče pravo na članstvo u PPS Clubu ako je u prethodnih 12 meseci ostvario 25.000 PPS vrednosnih bodova na letovima u višim klasama Singapore Airlines-a ili Silk Air-a. Klase koje su uključene u računanje bodova su: biznis i prva klasa obe kompanije kao i specijalni „Singapore Airlines Suites“ (apartmani) u Singapore Airlines-u.

Ovaj program takođe poseduje nekoliko statusa koji zavise od broja ostvarenih vrednosnih bodova. Osnovni status „PPS Club“ se ostvaruje sa 25000 vrednosnih boda. Sa 250.000 vrednosnih bodova ostvaruje se status koji nosi naziv „PPS Club Solitaire“.

Svi članovi PPS Club-a ostvaruju brojne privilegije tokom putovanja: prioritetna registracija za let, prioritetno ukrcavanje, više dozvoljenog prtljaga, prioritetna dostava prtljaga, izbor specijalnog obroka, izbor omiljenog sedišta, garantovano mesto u ekonomskoj klasi ukoliko je putnik na listi čekanja za biznis klasu, pristup najluksuznijim salonima Singapore Airlines-a koji nose naziv Silver Kris Lounge kao i Star Alliance Gold salonima, pomoć u slučaju potrebe širom sveta i mnoge druge.

Miles and More (Star Alliance)

Singapore Airlines kao članica Star Allinace ima ravnopravno učešće u programu nagrađivanja putnika Miles and More. Članovi ovog programa mogu zarađivati milje na letovima Singapore Airlines-a po istim pravilima kao i kod Lufthanse i drugih kompanija. Isto tako, zarađene milje se mogu iskoristiti i za poklon let koji može biti let Singapore Airlines-a.

Singapore Airlines je aviokompanija koja pored ekonomske klase poznata po svojim izvanrednim višim putnim klasama. Pored uobičajene biznis klase, ova kompanija u većini svojih aviona ma i prvu (first) klasu a u avionu Airbus A380 ima i apartmane.

Biznis klasa

Biznis klasa Singapore Airlines-a odlikuje se vrhunskim komforom. Sedišta su velika, prostrana, kožna, sa dosta slobodnog prostora za putnika i velikim razmakom između susednih sedišta. Sedišta su podesiva a mogu se oboriti i u ležaj. Sistem za zabavu tokom leta sadrži preko 1000 najaktuelnijih sadržaja.

Sedišta su u kabini biznis klase konfigurisana u rasporedu 2+2+2 na srednjelinijskim destinacijama, dok su u dugolinijskom saobraćaju ona u rasporedu 1+2+1

Biznis letovi

Nekoliko aviona tipa A340-500 namenjeno je letovima na kojima postoji samo biznis klasa. Njihove putničke kabine su u celosti opremljene za biznis klasu. Singapore Airlines održava dve biznis linije koristeći ove avione. To su linije ka Njujorku (aerodrom Newark) i Los Anđelesu.

Prva (first) klasa

Najlukuznija kabina prve klase postoji u novim avionima Boeing 777. Ovu klasu odlikuje još veći komfor i luksuz nego u biznis klasi. Prva klasa Singapore Airlines-a odlikuje se najvećim sedištima u svim prvim klasama na svetu. Takođe ima i najveći ležaj koji se dobija obaranjem sedišta. Nešto starija, za nijansu skromnija prva klasa postoji u avionima 747 dok je standardna prva klasa prisutna u svim ostalim avionima iz kompanijske flote.

Predati prtljag

Singapore Airlines primenjuje dva koncepta za prevoz putničkog prtljaga.

Težinski koncept

se primenjuje na svim letovima osim ka SAD i Brazilu. Po njemu putnici mogu da predaju besplatno 20 kg prtljaga ako putuju u ekonomskoj klasi, 30 kg u biznis klasi i 40 kg u prvoj klasi i apartmanima. Članovi PPS Club-a mogu dva puta više dok članovi KrisFlyer programa sa Elite Gold statusom kao i članovi Star Allinace Gold status imaju mogućnost da predaju dodatnih 20 kg.

Komadni koncept

se primenjuje na letovima ka Sjedinjenim Državama i Brazilu. Po ovom konceptu putnici mogu da predaju po 2 komada prtljaga u svim klasama. Maksimalna težina svakog kofera ne može da pređe 23 kg za letove ka SAD ili 32 kg za letove ka Brazilu. Maksimalne dimenzije oba kofera za putnike u ekonomskoj klasi mogu biti 273 cm u zbiru, dok u svim ostalim višim klasama svaki kofer pojedinačno može imati zbirne dimenzije 158 cm.

 Od 15. novembra 2013. povećan je besplatan limit za predati prtljag. U svim putnim klasama biće dodato po 10kg na dosadašnji limit. Prema SAD biće dozvoljene po dve torbe po 23kg svaka u ekonomskoj klasi i po dve torbe do 32kg svaka u višim klasama.  

Putnicima ekonomske klase, Singapore Airlines dozvoljava unošenje jednog komada ručnog prtljaga u putničku kabinu, maksimalnih dimenzija 115 cm i težine 7 kg. Putnicima viših klasa dozvoljeno je da ponesu dva komada ručnog prtljaga. Kao ručni prtljag u kabinu se mogu uneti torba sa točkićima (trolley) dimenzija: 55 x 40 x 20 cm, vreća za odela maksimalnih dimenzija 115 cm i da debljina ne prelazi 20 cm kao i aktovka maksimalnih dimenzija 50 x 40 x 20 cm.

Ručni prtljag

Artikli koji se dodatno mogu uneti u ručni prtljag su: kišobran, štap, ženska torbica, kaput, mali fotoaparat ili kamera, laptop, knjiga / časopis, sklopiva dečja kolica i hrana za bebe koja je potrebna tokom leta.

Višak prtljaga

Pošto primenjuje dva koncepta za prtljag, Singapore Airlines, ima i dva koncepta za naplatu viška prtljaga koji su usklađeni sa komadnim i težinskim konceptom.

Zonska naplata viška prtljaga primenjuje se na svim letovima Singapore Airlines-a osim na onim ka SAD i Brazilu. Naplata viška prtljaga po zonama primenjuje se tamo gde važi težinski koncept. Doplata iznosi od 8 do 60 američkih dolaza po kilogramu viška. Primer: Na letu iz Evrope ka Singapuru doplata bi bila 50 USD/kg, dok bi na letu iz Evrope ka Australiji doplata bila 60 USD/kg.

Komadna doplata se primenjuje tamo gde se primenjuje i komadni koncept a to je na rutama ka SAD i Brazilu. Po ovom konceptu naplaćuje se fiksni iznos na svaku dodatnu torbu. Iznos nadoknade zavisi od destinacije i kreće se od 84 do 180 američkih dolara po torbi viška i pravcu.

Specijalan prtljag

Singapore Airlines ima veoma komplikovan sistem naplate specijalnog prtljaga. Sportska oprema (golf, surf, ronjenje, bicikli) naplaćuje se kao višak prtljaga po kilogramu s tim da se za prvih 15 kg naplaćuje samo za 6kg. Doplata za višak je 8 dolara, pa će za prvih 15 kg ove opreme biti naplaćeno 48 USD (6 kg x 8 USD). Svaki kilogram preko prvih 15 kg se naplaćuje po redovnoj tarifi koja je 8 USD/kg. Narednih 5 kg će tako biti naplaćeni u iznosu od 40 USD. Izuzetak od ovog pravila se primenjuje kod opreme za skijanje gde se za prvih 15 kg naplaćuje kao tarifa za 3 kg (3 kg x 8 USD) odnosno 24 USD a zatim za svaki naredni kilogram se naplaćuje redovna tarifa od 8 USD /kg.

Muzički instrumenti se mogu prevoziti na letovima Singapore Airlines-a samo ako putnik koji ih nosi plati dodatno sedište za instrument. Ovo je moguće uraditi samo ako se putuje u ekonomskoj klasi. U višim klasama nije moguće prevoziti muzićčke instrumente.

Kućni ljubimci

Prevoz kućnih ljubimaca u putničkoj kabini Singapore Airlines-a nije dozvoljen, osim pasa vodiča za slepe i gluve. Kućni ljubimci se mogu prevoziti samo u odeljku za prtljag po standardnim međunarodnim pravilima.

Singapore Airlines nudi vrhinski spremljenu hranu. Putnicima su na raspolaganju azijska i internacionalna kuhinja. U kompaniji se trude da kroz hranu predstave različite uticaje regiona u koje putuju tako da izbor jela usklađuju sa destinacijama. Na dugolinijskim letovima putnicima se služi različita užina između obroka.

Ketering u višim klasama klasi

Luksuzan ketering očekuje putnike u biznis klasi. Singapore Airlines služi vrhunska internacionalna jela a posebno ističu ribeye (goveđi odrezak) u kremastom sosu od crvenog vina, grilovani losos u laganom paradajz sosu. Putnici između obroka imaju na raspolaganju vrhunsku užinu.

Book the cook

Do 24 časa pre poletanje, putnici u biznis klasi i oni koji su u prvoj klasi i u apartmanima (suites) mogu da naruče neko od brojnih jela iz specijalnog menija: Book The Cook.

Primer menija za letove Singapore Airlines-a iz Frankfurta u biznis klasi:

 • Artichoke-tomato crusted loin of lamb in thyme sauce, French beans with bacon, and gratin potatoes
 • Gratinated prawns with mushrooms in brandy sauce, carrots, green beans, and dill potatoes
 • Pan-fried fillet of beef in three peppercorn sauce with garden vegetables and roasted potatoes
 • Roast chicken breast in rosemary sauce with vegetables and country potatoes
 • Salmon gratinated with feta and parmesan cheese in orange ginger sauce with vegetables and Mississippi rice
 • Chicken in Thai masaman curry with vegetables and steamed rice
 • Fish in Thai red curry with vegetables and steamed rice

U višim klasama se služe vrhunska kvalitetna bela i crvena vina, šampanjac (u prvoj klasi Dom Perignon), kvalitetna kafa i raznovrsni azijski čajevi.

Singapore Airlines ima avione koji su svi opremljeni veoma modernom i kvalitetnom audio-video opremom u svojim avionima. Svaki putnik na sedištu ispred ima na raspolaganju veliki monitor, slušalice i daljinski upravljač i može uživati u veoma bogatim i raznovrsnim sadržajima za zabavu. Na raspolaganju se nalaze brojni najnoviji i klasični filmovi, dokumentarne emisije, muzuke, video igrice i edukativni programi.

Putnicima je omogućen i priključak za napajanje laptop računara, usb priključak, audio video priključak, priključak za iPod i iPhone uređaje.

Destinacije do kojih kompanija obavlja direktne redovne letove:

Категорије: aviokompanije

0 коментара

Оставите одговор

Avatar placeholder

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.