Moskva Seremetjevo (SVO)

Објави putovanjeonline

Moskovski međunarodni aerodrom Šeremetjevo (IATA: SVO ICAO: UUEE) je međunarodni aerodrom koji se nalazi u Khimki, Moskovskoj oblasi, Rusija, 29 km (18 Mi) severozapadno od centralne Moskve. To je centar za putničke operacije ruske avio kompanije Aeroflot, a jedna je od tri glavna aerodroma koji služe Moskvu, zajedno sa međunarodni  aerodro Domodedovo i međunarodni aerodrom Vnukovo (IATA Citi Code za Šeremetjevo, Domodedovo, i Vnukovo je MOV).

Aerodrom je prvobitno izgrađen kao vojni objekat koji se zove Šeremetevski nazvan po naselju sa istim imenom. Uredba o izgradnji Centralnog airdroma Ratnog vazduhoplovstva u blizini naselja Čašnikovo na kraju Moskve je izdat 1. septembra 1953. godine od strane Veća ministara Sovjetskog Saveza. Aerodrom je postao operativan 7. oktobra 1957. na proslavi 40. godišnjice Oktobarske revolucije.

Nakon što je odlučeno da se aerodrom otvori za civilni saobraćaj, Šeremetjevo je zvanično otvoren 1. juna 1960. godine sa prvim međunarodnim letom za Berlin Schonefeld Airport.


Terminal

Međunarodni aerodrom Šeremetjevo ima četiri operativna putnička terminala i jedan poseban terminal rezervisan za korišćenje privatne i poslovne avijacije. Aerodromski  terminali su podeljeni u dve grupe na osnovu geografske lokacije: na severnu i južnu terminasku oblast. Ove dve terminalske oblasti su povezane redovnom internom i eksternom autobuskom servisom.

Severni terminali

Terminal A

Otvoren u 2012. na istoku Terminala B.  Terminal A se koristi za servisiranje poslovne i privatne avijacije. Dvadeset dva pokretna punkta, koji su prethodno sačinjavali „zapadni sektor“ Terminala B, sada pripadaju Terminal A.

Сродна слика

Terminal B

Terminal B, prethodno Sheremetievo-1, pruža usluge uglavnom internim low-cost letovima. Terminal ima 64 udaljena stajališta za avione, uključujući i 8 stajališta koji se koriste za održavanje Aeroflot aviona, i pet u „istočnom sektoru“ koji su korišteni za servisiranje kargo aviona. Smešten u severnom delu aerodroma, terminal B je pušten u rad 1964. godine,  podeljen u dva objekta: dolazna hol zona i polazne oblasti. Terminal B je izvanredan zbog njegovog arhitektonski jedinstvenog i neobičnog gate prostoru koji je priključen na glavnu zgradu sa putnikim pešačkim mostom. Terminal je srušena u avgustu 2015. Ipak, oktobra 2015, počela je izgradnja nove terminalne zgrade, datum za realizaciju projekta je nepoznat, ali predpostava je da će biti završen pre kraja 2018. Terminal će  biti povezan airport people mover (APM) sa terminalom D i železničkom stanicom Aeroekpress.

Terminal C

Smešten u severnom delu aerodroma i uz Terminal B, ima 30 šaltera, 36 pasoških kabina, sistem od tri nivoa automatskog sortiranja prtljaga i šest vazdušnih mostova. Terminal, C je povezan putem povišene pešačke galerije sa višesespratnicom parking postrojenjem za 1.000 vozila. U jesen 2008. godine, pravoslavna kapela je otvorena na trećem (Departures) spratu terminala. Terminal C će zatvoriti 1. aprila, 2017 za renoviranje i onda će postati integrisan sa novim Terminal B.

 

Južni terminali

Terminal D

Terminal D otvoren u novembru 2009. godine, je pored Terminal F. 172,000 m2, (1.850.000 sk ft) zgrada je središte za Aeroflot i njegove skyteam partnere, sa kapacitetom za 12 miliona putnika godišnje. Aeroflot je pokušavao da sprovede projekat novog terminala (Šeremetjevo-3) od januara 2001. Međutim, izgradnja je počela tek u 2005. godini, sa puštanjem u rad kompleksa konačno 15. novembra 2009. godine sticanje sopstvenih terminala bio je uslov ulaska Aeroflota u Sky Team avio saveza. Terminal D ima 22 jetways i 11 daljinskih štandova.
Ta terminalu postoji zvaničnih više spratova za parking na Terminal D povezan sa glavnom zgradom pomoću jednog pešačkog mosta. Veličina parkinga je oko 4100 mesta, ali ima relativno gust raspored, tako da u većini slučajeva je teško izaći iz auta bez udara susedni auto.

Terminal E

Terminal E otvoren 2010. godine kao projekat za proširenje kapaciteta i povezivanje terminali D i F. Izgradnja terminala omogućava razvoj terminala D i F, kao i železničke stanice, u jedan južni terminalski kompleks. Terminali ovog kompleksa su povezani sa brojnim pešačkim stazama sa travelators, što omogućava putnicima da se slobodno kreću između konstitutivnih objekata. U decembru 2010. godine, nova kapela posvećena Svetom Nikoli otvorena na drugom spratu Terminala E. Terminala se koristi za međunarodne letove, pre svega Aeroflot i njegove Sky team partnere. Terminal E, ima 8 Jetway opremljenih vrata. V-Express Transit Hotel između sigurnost/ pasoš check-in daje kratkoročne smještaj za putnike i menjanje aviona bez posedovanja viza za ulazak u Rusiju.

za uvećanje klikni na sliku

za uvećanje klikni na sliku

Terminal F

Otvoren je 6. maja 1980. za Olimpijske igre u Moskvi, Terminal F, Ranije Šeremetjevo-2, ima 15 jetways i 21 daljinska avio stojališta. Terminal koji dizajniran da servisira 6 miliona putnika godišnje. Do završetka Terminal C, samo je to što je od Šeremetjevo terminala bilo u stanju da obavljaju adekvatno servisiranje međunarodnih letova.


Transfer

Aeroexpress

Aeroexpress je podružnica Ruskih železnica, upravlja linijom koja povezuje aerodrom sa stanicom Beloruskaja u centru Moskve. Putovanje u jednom pravcu traje 35 minuta. Vozovi nude podesiva sedišta, sa odeljkom za prtljag, toaletom, električnim utičnicama. Putnicima su na raspolaganju vagoni biznis klase.

Autobus

Od aerodroma do Moskve se može doći autobuskim linijama kompanije Mosgortrans : 817 do stanice Planernaia Moskovske Metro Tagansko-Krasnopresnenskaia Line (# 7), 851 do stanice Rečnoj Vokzal na Zamoskvoretskaia Line (# 2), polasci na svakih 10 minuta, vreme putovanja 33-55 minuta . Noću autobusi na liniji N1 (polasci na svakih 30 minuta između 3 ujutro i 17:40) povezuje aerodrom sa centrom grada i Leninski Avenue. Putovanje traje 30-90 minuta, cena je 50 rubalja.

Šatl bus povezuje severne termunale (terminali B i C) sa južnim terminalima (terminali D, E i F). Ostali autobusi služe kao vezae do najbližih gradova: Zelenograd, Himki (rute 43, 62), Tver.

Сродна слика

Taxi

Od/do aerodroma možete doći koristeći taxi do bilo kog dela grada. Taksi usluga možete potražiti na svim terminalima na prvom spratu u dolaznom holu. Za naručivanje taksija kontaktirajte menadžera na aerodromu (nose žute prsluke) ili to možete uraditi online.


DESTINACIJE
Destinacije do kojih postoje direktne redovne linije
Категорије: aerodromi

0 коментара

Оставите одговор

Avatar placeholder

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.