Sankt Peterburg – Helsinki

Објави putovanjeonline

Preporučeni transfer
Sankt Peterburg, Rusija ————–   ———– Helsinki, Finska
Udaljenost : 390 km. Vreme putovanja: 3 h 30 min. Cena karte : 27 – 45 €

Preporučeni transfer odnosi se na način transfera kao moguće opcije da se prebacite sa jedne destinacije do druge uz najpovoljniji odnos cena /usluga/doživljaj. Na vama je da se odlučite za najprihvatljiviju opciju.

Ukoliko ste došli do Sank Peterburga i pored svih lepota koji ovaj grad ima da vam ponudi, imate dan ili dva viška u svom rasporedu boravka, možda bi bilo dobro da ih iskoristite za posetu jednom zanimljivom gradu, prestonici Finske…..Helsinki.

Danas je ovaj prijatan grad prestonica zemlje koja je prva na listi zemalja bez korupcije, i ima veoma brz tehnološki razvoj. Sada je Finska jedna od high-tech zemalja severne Evrope, sa najviše Internet konekcija (8. na svetu) i (posebno!) mobilnih telefona po glavi stanovnika.

Započnimo avanturu zvanu Helsinki baš ovde, gde je i najlepše…. Senatski trg (Senaatintori) koji je i „zvanično“ i „nezvanično“ sedište Helsinkija; pešačka zona kojom dominira moćna Crkva Svetog Nikole, sva u svečanom belom, i sva klasična da klasičnija ne može biti. Čak je i njena unutrašnjost, iako ukrašavana u luteranskoj jednostavnosti, monumentalna i svečana.

Senatski trg je građen u prepoznatljivom ruskom neoklasicističkom stilu… Dominantna tačka ovog mesta je i statua ruskog cara Aleksandra II (postavljena 1894.), čije je ime ispisano latinicom: Alexander II. Kažu da je Aleksandar toliko poštovao Fince, da im je dao da njihova (protestantska) crkva bude veća i „centralnija“ od pravoslavne, i da je zbog poštovanja prema Fincima svoje ime na spomenicima pisao na latinici i latinskom jeziku. Finci mu to nisu zaboravili, kao ni autonomiju koju im je dao: spomenik nikada, ni posle dobijanja nezavisnosti, nisu sklonili. Ipak su ga voleli… Ili su, jednostavno, bili razumni ljudi…

 

Kauppatori trg i čuvena pijaca, koja je dala i ime trgu koji se, zapravo, nalazi u samoj luci. Sezonsko voće, sveža riba, i makkara (kobasice) koje se uveliko peku, obeležavaju Kauppatori (Pijačni trg). Lutke Laponaca (Samija, kako oni sami sebe zovu), mali losovi i irvasi, lokalne rukotvorine i laponski šeširi, raznorazne rezbarije… Sve je to moguće kupiti na ovom trgu, trgu koji je posebno živ u vreme letnjih „belih noći“, kada sunce zalazi oko ponoći, i „ustaje“ na svoj radni zadatak već oko 2 ujutro… Inače, Kauppatori je okružena nekim od najlepših zgrada Helsinkija iz XIX veka, iz doba ruskog građevinarstva.

Сродна слика

 

Fontana sa sirenom nalazi se tek koji metar zapadno od pijace, a postavljena je u luku 1908. godine, kada ju je napravila jedna od najvoljenijih finskih umetnica, Vile Valgren. Statua Havis Amande, takođe u narodu poznata i kao Manta, postala je vremenom i simbol samog grada Helsinkija, njegov zaštitni znak, ispred koga se stvaraju redovi za slikanje… Može se čak reći da je Manta postala deo duše samih Finaca, kao i simbol cele Finske… Najbolji restoran Helsinkija, koji služi riblje specijalitete iz Baltika, zove se isto kao i voljena statua, Havis Amanda, i ne propustite ga; meni dana košta od 15 do 17 eura po osobi.

Nadalje, obalom Baltika preporučujemo da se spustite do istočne strane Južne luke (Eteläsatama, Södra hamnen), i prođete pored elegantne Predsedničke palate (prepoznatljive po državnoj zastavi Finske), kao i Parlamenta Helsinkija, obe veoma „carske“ i neoklasične. Tu je i nezaobilazni stub sa ruskim dvoglavim orlom, ponovo posvećen caru Aleksandru II, i „parkirani“ jedrenjak u luci, koji tokom zimskih dana i noći ostane zarobljen masom ledenih santi… Uostalom, i cela Južna luka je, iako centralno mesto za isplovljavanje putničkih brodova ka raznim destinacijama na Baltiku, cele zime okovana ledom. Ali, saobraćaj se odvija redovno, bez kašnjenja.

Šetajući lukom, dolazimo na njen rub, na ostrvo Katanajoka (Katanajokka), spojeno sa kopnom, na kome se nalazi ruska pravoslavna crkva posvećena Uspenju presvete Bogorodice, Uspenskin Katedraali, kako je Finci nazivaju. Nešto dalje, nalaze se tržnice, restorani u luci, poznati po ribi i morskim plodovima, svi od bordocrvenih cigala, u skandinavskom stilu.

Na trgu koji se zove Taka-Töölö, usred urbanog jezgra Helsinkija, nalazi se crkva u steni, ili kako bi to Finci „prosto“ rekli, Temppeliaukiokirkko. Otvorena je za posete besplatno, i to od 10 ujutru do 8 uveče, osim sredom, kad radi sat vremena kraće, i subotom, kada radi 2 sata kraće.

Резултат слика за temppeliaukion kirkko helsinki

Finska nije baš sjajno mesto za šoping (osim, možda, Norvežanima ili Japancima – to su možda jedine dve nacije čije su zemlje skuplje od Finske), vredi obići i moderne robne kuće, u kojima se, doduše, nikada ne može kupiti alkohol zajedno sa ostalom „mešovitom robom“. Naime, Vlada je zaključila da su joj stanovnici toliko skloni alkoholu, da bi slobodna prodaja ugrozila zdravlje i integritet nacije. U samouslugama možete kupiti samo pivo, i to podeljeno u 4 klase! Klasa I su, bezalkoholna, a ide se do klase IV, koja ima 7-8% alkohola. Dakle, normalno pivo je klase III, i njega ponajviše kupuju građani Finske.

PONUDA SMEŠTAJA U HELSINKIJU
Pogledajte ponudu smeštaja u Helsinkiju i izaberite smeštaj koji najviše odgovara vašim potrebama. Obezbedili smo vam da na jednom mestu imate sve što vam je potrebno, na vama je samo da se prepustite uživanju.Booking.com

Šta sledeće? …obići muzeje grada, ostrvo i tvrđavu Suomenlina, obići art-deko železničku stanicu… Videti Mannerheimov spomenik, i Prirodnjački muzej sa ogromnom skulpturom losa ispred… Otići na Sandstrand, najživlju plažu grada, zimi zaleđenu, a leti krcatu kupačima… Videti južni deo grada i Johanneskirkko, neogotičku Crkvu Svetog Jovana, prošetati se glavnom ulicom, Pohjoisesplanadi, otići do Sibelijusovog spomenika na severu, i videti Olimpijski stadion sa kontoverznom statuom golog Pava Nurmija kako trči… Ili pogledati najseverniji zoološki vrt u Evropi, kako vam je volja. Sve zavisti od vremena kojim raspolažete. A verujte, nikada vam Helsinkija neće biti dosta; poželećete da ostanete.

Iz Sankt Peterburga do Helsinkija možete vozom  VR Osakeyhtiö sa presedanjem u Viipuri. Voz od St.Peterburga do Viipuri ide svaka 4 sata. Vožnja traje oko 55 minuta. Cena karte za odraslu osobu u jednom pravcu kreće se od 8 € – 16 €. Od Viipuri voz br.781, 783, 785 koji idu 4 puta u toku dana do Helsinkija. Vožnja traje oko 2 h i 20 minuta. Cena karte za jednu osobu u jednom pravcu kreće se u rasponu od 23 € – 35 €. 

Možete koristiti i voz Ruskih železnica koji ide od St Petersburg Finlyandskii do Helsinkija. Voz ide na svaka 4 sata. Vožnja traje oko 3 h i 30 minuta. Cena karte za jednu osobu u jednom pravcu iznosi 27 € – 45 €.

Transfer između ova dva grada možete obaviti i autobusima kompanija Lux express i TransGold koji idu tri puta dnevno. Autobusi polaze sa stanice Балтийский Вокзал do Kamppi  Helsinki. Putovanje traje 7 h i 30 minuta. Cena karte za jednu osobu u jednom pravcu iznosi 15€ – 25€.

Категорије: kratka putovanja

0 коментара

Оставите одговор

Avatar placeholder

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.