Rio de Ženeiro – gradski prevoz

Објави putovanjeonline

Sistem javnog prevoza u Rio de Ženeiru , kao i u bilo kojoj drugoj metropoli, povezuje ceo grad, olakšavajući kretanje karioka i turista kroz sva naselja čudesnog grada. Danas Rio ima široku mrežu autobusa, vozova, tri linije podzemne željeznice i VLT (Light Rail Vehicle), koji povezuje lučko područje sa aerodromom Santos Dumont. Tu su i žičare i svakako trajektne linije.

Pored raznovrsnih opcija i lakoće prevoza kroz javni prevoz u Riju , cene koje se naplaćuju su pristupačne, a za one koji žele da upoznaju Rio de Žaneiro na najekonomičniji način, postoji nekoliko opcija koje omogućavaju posetiocima da lako dođu do glavne atrakcije.

Autobusi

Grad Rio de Ženeiro ima široku mrežu autobusa, a mnoge linije rade 24 sata dnevno. Većina linija počinje sa radom od 5 sati ujutro. To znači da je korišćenje ovog prevoza za upoznavanje grada odlična opcija. Svaka karta košta 3.80 R$, a većina autobusa ima klimu.

Ako planirate da provedete više vremena u gradu, možete kupiti jednu Single Carioca kartu. Ovo je magnetna kartica prihvaćena od svih gradskih autobusa i nekih kombija, a možete je kupiti u RioCard trgovini, preko RioCard veb stranice , na samoposlužnim mašinama ili na blagajni BRT-a za 3.00 R$ .

Sa RioCard karticom imate mogućnost da promenite dva autobusa u intervalu od dva sata, plaćajući samo vrednost jedne karte. Ova pogodnost za integraciju važi samo dva puta dnevno, ali ako mislite da je to dobra opcija, možete kupiti više od jedne kartice. Osim toga, karticu možete napuniti na istom mestu gde ste je kupili. Kada završite posetu gradu, možete je vratiti i dobiti vaših 3.00 R$ nazad.

Pored toga, postoje i neke mobilne aplikacije koje vam mogu pomoći da utvrdite koja je najbolja linija autobusa, u skladu sa lokacijom koju želite da posetite.

Napomena

Evo nekih napomena koje vam mogu biti od koristi:

 • Ako želite koristiti autobus, morate dati vozaču znak na stajalištu. Ako ne, autobus će proći autobusku stanicu.
 • Uđite u autobus na prednja vrata.
 • Možete platiti unutar autobusa. Pazite da kod sebe imate sitan novac. Ne prihvataju su velike novčanice. Cena može varirati u zavisnosti od linije i opreme (npr. klima uređaj). Cenu možete videti na prednjem prozoru autobusa i blizu blagajne ukoliko kupujete na blagajni.
 • Ako želite da se izađete iz autobusa morate najaviti vozaču stanicu na kojoj to nameravate uraditi. Samo pritisnite jedan od tastera ili gurnite konopac.
 • Ako ne znate ili niste sigurni gde morate izaći, možete pitati blagajnika autobusa ili druge putnike. Oni umeju da budu veoma ljubazni i korisni. Ali možete pripremiti i mali komad papira sa svojim odredištem koji ćete im pokazati.

Postoji i drugi tip lokalnog autobusa koji se zove Frescao. Ovaj autobus vozi trasom od centra grada preko Botafogo, Copacabane , Ipaneme i Leblona (i obrnuto). To je više upscale / udoban i klimatizovan. Cena karte je isto 3,80 R$ . Međutim, dostupan je samo tokom sedmice. Autobusi voze i češće tokom špica ujutro i uveče. Vozeći se u pravcu Centra, autobus se može označiti na putu za plažu (Autobusi sa pločicama na kojima se vidi „Castelo“). Dolazeći iz Centra, autobus kreće iz garaže Menezes Cortes i vozi na putu paralelno sa plažom (ali jedan ili dva bloka). Ona vozi na Barata Ribeiro preko Copacabane, Prudente de Morais preko Ipanema i Av. General San Martin preko Leblona.

Imate autobuse koji se kreću svuda u Rio de Žaneiru i to ne samo u špicu, već i tokom nedeljnog perioda. Veoma dostupni i bezbednije je koristiti ove autobuse nego redovne, pogotovo ako ste turist u gradu.

Taksi

Taki sistem radi u Rio de Ženeiru prilično dobro. Postoje tarife koje zavise od vremena kada ste u taksiju i koliko prtljaga imate. Od 20 do 9 sati noćna tarifa od 9 do 20 sati je dnevna tarifa. Ako ne govorite portugalski i vaš vozač taksija ne može da čita, pronalaženje odredišta je problem. takodje, vožnja taksijem po fiksnoj ceni pri čemu se ne koristiti taksimetar, sa aerodroma i međudržavne autobuske stanice, nije baš preporučljivo pošto možete platiti više nego dvostruko.

Metro

Metro u Rio de Ženeiru koji se zove MetrôRio funkcioniše dobro. Mreža raspolaže sa tri linije. To su:

 • Linija 1 (narandžasta linija) dužine 16 km. opslužuje centru Rija , turističkim područjima u južnoj zoni i nekoliko naselja u severnoj zoni . To je polukružna linija i potpuno je pod zemljom. Ona vozi od stance Uruguai do stance Ipanema / General Osorio .
 • Linija 2 (zelena linija) dužine 30,2 km. opslužuje stambene radničke četvrti koje se protežu prema severu. To je linija sjeverozapad-jugoistok, i gotovo u potpunosti nadzemna (uglavnom u stupnju i djelomično uzdignuta). Ova linija je počela kao laka željeznica , ali zbog sve većeg broja dnevnih migranata postupno se mijenjala u brz tranzit ili metro. Ide od stanice Pavuna do stanice Botafogo.
 • Linija 4 (žuta linija), koja povezuje Barru da Tijuca / Stanica Jardim Oceanico u zapadnoj zoni do stanice Ipanema / General Osorio na liniji 1 .
Karte za metro i autobuse MetrôRio

Jedno putovanje ( Unitário na portugalskom): Ovo je najpopularnija opcija. Kada putnik kupi kartu na šalteru, ondamože da putuje metroom od bilo koje stanice do bilo koje stanice, bilo koje linije. Kada putnik napusti stanicu, potrebna mu je nova karta za drugo putovanje. Od decembra 2018. godine cena jednokratne karte (Unitario) je 4.30 R$ bez obzira na udaljenost.

Jedno putovanje sa kombinaciojom autobusa ( Metrô na Superfície na portugalskom): Metro Rio ima autobuski prevoz od nekih svojih stanica, koje služe kao produžetak usluge metroa. Za ovu uslugu se ne naplaćuje dodatna naknada, međutim, prilikom kupovine karte putnik mora tražiti karticu Metrô na Superfície karticu . Kartice se mogu kupiti direktno u autobusu Metrô na Superfície autobusima .

Jednokratno putovanje ekspresnim autobusom. Posebna usluga u odnosu na Metrô na Superfície autobuse, a koju pruža MetrôRio. Ova tarifa omogućava putniku da putuje podzemnom železnicom i na odabranim autobuskim linijama (Cosme Velho i Urca se služe ekspresnim autobusima), koje takođe vodi kompanija metroa. Cena karte je od 4.35 R$, a karta se može kupiti u podzemnoj železnici ili kada se ukrcavate u odabrane autobuse.
Prepaid kartica ( Cartão Pré-pago ): prepaid kartica, koja vredi u metrou i na autobusima kompanije MetrôRio (ne vrijedi na redovnim gradskim autobusima) može se kupiti na bilo kojoj metro stanici. Kartica je besplatna, ali je potrebna minimalna avansna uplata od 10 R$ . Karte (jednokratna beskontaktna kartica) se kupuju od blagajnika u kabini. Prepaid karte se mogu dopuniti na prodajnim štandovima ili na automatskim mašinama za punjenje karata na odabranim stanicama. Kartice se ne mogu kupiti na mašinama, i nema promena. Gotovina je jedino prihvatljivo sredstvo plaćanja na bilo kojem prodajnom kanalu.

Feri

Grad najbliži Riju sa druge strane zaliva Guanabara je Niteroi. Postoje hiljade ljudi koji žive u Niteroi i putuju u Rio da rade. Postoji nekoliko trajektnih linija koje voze između Rio Centro (Praca 15) i nekoliko tačaka u Niteroi i još jedan prema plaži (Charitas). Postoje tradicionalni brodovi, kao i nekoliko “ fast cat “ hidroglisera. Cena je oko P$ 5 ili više. Trajekt je vrlo dobar izbor ukoliko želite posetiti poznati MAC – Modern Art Museum u Niteroi.

Od / do aerodroma

Brojne autobuske linije povezuju aerodrom Rio de Ženeiro sa njegovim centom i pregrađima. U pitanju su standardne ili specijalne autobuske linije, koje saobraćaju od ranih jutarnjih sati do uglavnom kasnih večernjih časova.

Special Buses

 • Premium 2018: Aerodrom Rio de Žaneiro – Alvorada. U Alvoradi od 05: 40h do 22: 30h i na aerodromu Rio de Janeiro od 05: 30h do 23: 00h.
 • Premium 2101: Aerodrom Rio de Žaneiro – Aerodrom Santos Dumont. Na Santos Dumont Airport od 05: 30h do 21: 30h. Od aerodroma Rio de Žaneiro od 05: 30h do 18: 00h.
 • Premium 2145: Aerodrom Rio de Žaneiro – Aerodrom Santos Dumont. Na Santos Dumont Airport od 05: 30h do 21: 30h. U Rio de Janeiro Airport od 05: 40h do 23: 00h.
 • Premium 2918: Aerodrom Rio de Žaneiro – Alvorada (Via Linha Amarela). U Alvoradi od 05: 40h do 23: 00h. U Rio de Janeiro Airport od 05: 40h do 23: 00h.
 • 1001 Vicao – 761: Aerodrom Rio de Žaneiro – Charitas. U Charitasu od 04: 00h do 23: 00h. U Rio de Janeiro Airport od 04: 00h do 23: 00h.
 • 1001 Vicao – 760: Aerodrom Rio de Žaneiro – Charitas. U Charitasu od 05: 40h do 22: 30h. V aeroporta Rio de Žaneiro ot 5: 40h do 22: 30h

Standardni autobusi

 • Ideal 925: Rio de Janeiro Airport – Bancarios
 • Paranapuan 915: Aerodrom Rio de Žaneiro – Bonsucesso
 • Paranapuan 922: Aerodrom Rio de Žaneiro – Tubiacanga
 • Paranapuan 924: Aerodrom Rio de Žaneiro – Bannal

BRT autobuske linije

Категорије: gradski prevoz

0 коментара

Оставите одговор

Avatar placeholder

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.