Rio de Ženeiro, Brazil

Објави putovanjeonline

PUTNI TROŠKOVI

USLUGE:

Ukupni putni troškovi prema predloženom „Planu putovanja“ za najpovoljniji predložen termin:

iz Beograda 839,44 € / po osobi. 

iz Zagreba 879,47 € / po osobi. 

Rio de Ženeiro prestonica Brazila, jedna od najatraktivnijih destinacija Južne Amerike i jedna od najčuvenijih destinacija sveta. Retke su osobe koje nisu bar jednom poželele da posete ovaj veličanstveni grad. Rio je grad fudbala, karnevala, favela, rajskih plaža… Prva pomisao na taj grad su Kopakabana, Ipanema, kostimirane devojke koje tokom karnevala igraju na ulicama…

Kada se kaže Rio de Ženeiro prvo asocijacija je najpoznatija statua Isusa Hrista na svetu, visoka 30 metara sa rasponom ruku od 28 metara koja dominira panoramom grada. Spomenik je građen 10 godina i završen je 1931. Od tada, posećuju ga milioni turista. Čuvena statua Isusa Hrista u Rio de Žaneiru je najveća statua na svetu urađena u „art deko“ stilu. Ono što je Ajfelov toranj za Pariz ili Big Ben za London, to je statua Isusa za Rio na brdu Korkovadu. Možda bi ona mogla biti polazna tačka za obilazak ovog neobičnog grada.

Druga, ali ništa manje poznata mesta Ria su brdo Šećerna glava sa žičarom koja ide do njegovog vrha, zatim Sambodrom, mesto gde se održava glavna karnevalska parada, kao i stadion Marakana, jedan od najvećih u svetu. Karneval i proslava Nove godine su među najznačajnijim događajima za stanovništvo, ali i magnet za turiste. Karneval pokazuje svo kulturno bogatstvo i raznolikost Brazila.

Posle izleta na Korkovado i Glavu šećera, neminovno sledi odlazak u istorijski centar grada. Najzgodnije je koristiti metro do stanice „Cinelandia“, središtu mnogobrojnih bioskopa i pozorišta i velikim otvorenim prostorom koji predstavlja omiljeno stecište za političke govornike po ugledu na londonski Hajd Park. U neposrednom komšiluku se prostire i najlepša ulica grada Rio Branco, koja je projektovana 1905. po ugledu na pariska Jelisejska polja, sa čak 115 građevina u klasicističkom stilu od kojih je danas ostalo nažalost samo desetak. Na njenom početku, jedna za drugim se ređaju zdanja operske kuće (Teatro Municipal), Nacionalne biblioteke i Muzeja likovnih umetnosti, divne građevine u francuskom neoklasičnom stilu (Museu Nacional de Belas Artes). Muzej čuva dela vodećih brazilskih umetnika 19. i 20. veka uključujući i platna najpoznatijeg brazilskog moderniste Candido-a Portinari-ja.

Među turističkim atrakcijama je i akvadukt nazvan Arcos da Lapa, sa 36 kamenih lukova, kojim se prenosila voda sa brda Santa Teresa u centar grada. Kasnije, kad je izgubio svoju prvobitnu funkciju, pretvoren je u vijadukt, i na njemu su postavljene tramvajske šine celom dužinom. Danas je vožnja ovim tramvajem na Santa Terezu pravi doživljaj, ali i ovde oprez zbog prisustva džeparoša mora da bude prioritet. Celo brdo je inače boemska četvrt sa kaldrmisanim ulicama, mnoštvom radnjica, galerija i čudnovatim kućama od kojih su mnoge podignute pod neverovatnim uglovima na strmim padinama Santa Tereze.

Kad se dobro premorite špartajući po Riu uzduž i popreko, odlična ideja je da se uz kafu i kolač, predahne u najpoznatijem kafeu brazilske prestornice „Confeitaria Colombo“. Ovo mesto je izuzetno popularno kako među Kariokama tako i među turistima, pa je potrebno strpljivo sačekati slobodan sto. Kafe je otvoren 1894, u doba Bel Epoka sa prostranim glavnim holom u stilu Art Nuvoa, oivičenim ogledalima u kovanom gvožđu i portugalskim pločicama na podu. Širini prostora doprinosi i galerija koja služi za ručavanje, sa koje se pruža dobar pogled na dešavanja u prizemlju a istovremeno zadržava osećaj intimnosti. Nalazi se u srcu trgovačke zone i nosi duh nekih prošlih vremena kada je izlazak na čaj bio društveni događaj.

Nezaobilazna mesta koja treba posetiti su Ipanema i Kopakabana čuvene plaže Ria. Dok se približavate plaži, iz poprečnih ulica naviru negovana i zgodna ženska tela koja na sebi nose samo kupaće kostime i japanke i slivaju se ka Kopakabani, kojom već uveliko paradiraju i nadmeću se bicepsi svih boja i nijansi. Svaka plaža u Riu se prepoznaje po različitoj šari na trotoarima pa je tako Kopakabana poznata po talasastom mozaiku svojih pločnika, a njima pored šetača i svakojakih ekscentrika, bez prestanka jure razni roleri, bicikli i džogeri. No, na pesku Kopakabane sreću se uglavnom tamnoputi stanovnici afro brazilskog porekla, najverovatnije iz najbližih favela. Tek u smiraj dana, kad plaža opusti, na ovim istim pločnicima nići će se tezge sa šarenom robom, bljesnuti improvizovano osvetljenje i nagrnuti silan svet privučen svakakvim đinđuvama i drangulijama.

Zbog stalno prisutnih talasa i snažnih struja, na koje će vas upozoriti svaki stanovnik Ria, zaboravite na plivanje u vodama Atlantika. Odlazak na Kopakabanu će se svesti pre na brčkanje u plićaku ako ne mislite da sebe dovodite u opasnost. I ono čega se svako pridržava kao nepisanog pravila jeste da se na plažu ne nosi ništa sa sobom. Plaže Botafoga i Flamenga odavno nisu za kupanje zbog zagađenosti.

Ali zato ukoliko ste željni lenstvovanja na plaži sa dozom šika i stila, Karioke će vam preporučiti odlazak na Ipanemu. Ipanema je znatno bezbednija za strance, mirnija i intimnija, a u njenoj neposrednoj blizini, odvojen kanalom je otmeni deo grada Leblon, sa lepim kućama, uređenim vrtovima, čistim ulicama i drugačijim komšilukom, tako da se na trenutak pitate da li ste uopšte više u Riu. Za razliku od Zone Sul, ovde nema ogromnih šoping molova i masovne potrošačke groznice, već prevladavaju manji i skupi butici. Najprijatnija šetnja ove vrste je sigurno ulicom Rua Visconde de Piraja gde je većina prodavnica smeštena u prijatnoj hladovini pod arkadama.

Dobrim delom Ipaneme i Leblona proteže se laguna Rodrigo de Freitas koja je poznata po tome što se na njenoj površini svake godine postavlja ogromna novogodišnja jelka sa fantastičnim svetlosnim efektima. Za novogodišnju noć na ulice Ria sjati se i do dva miliona duša a glavni šou je upravo ovde, uz muziku, vatromet i svakakve druge ludorije.

U neposrednoj blizini Leblona prostire se fascinantna botanička bašta Jardim Botanico, još jedno čudo Rio de Žaneira, koja je toliko velika da se turistima ne preporučuje njen obilazak bez pratnje vodiča jer je bilo slučajeva da se u njoj izgube. Botaničku baštu je osnovao portugalski kralj Žoao VI (Joao) 1808. godine za vreme svog izgnanstva u Brazilu. Tokom godina broj posađenih vrsta polako se povećavao i dostigao cifru od 5000 primeraka tropskog i subtropskog rastinja, među kojima je najimpresivniji drvored od 134 kraljevske palme.

Ukoliko posetite Rio kad nema karnevala, odlična prilika da uživate u sambi je odlazak u neki od noćnih klubova. Ovo zadovoljstvo dosta košta, a u samom klubu skupo je i piće i slikanje. Za nešto manje od dva sata može se odgledati bogat program sa sambom i etno plesovima Brazila, mada se samba kao i „musica popular brasiliera“ izvodi u gotovo svim barovima širom metropole sa dobrim štimungom i zabavom.

Rio je tipičan brazilski grad u pogledu velikih razlika između bogatih i siromašnih. Iako je u pitanju jedan od najvećih svetskih gradova, značajan procenat populacije živi u siromaštvu. Ono je najizraženije u favelama, ekonomskim, socijalnim i političkim marginama grada. Asocijacija na ova predgrađa su kriminal, narko bande, siromaštvo. Rio je drugi grad Brazila po visini bruto nacionalnog proizvoda, ispred njega je samo Sao Paulo.

Rio ima tipičnu tropsku klimu sa visokim temperaturama i vlažnošću tokom čitave godine. Letnje vrućine dostižu i više od 40°C. Ipak, veliki broj vodenih površina i blizina brda i planina čine leto u Riju podnošljivim. Padavine su česte, naročito u letnjim mesecima, kada su moguće i oluje, ali ne i tropski cikloni.

I kad se približi dan odlaska, imate utisak da ste videli sve, a onda shvatite da je to samo varka i da ste videli samo mali deo toga što ovaj specifični grad ima da ponudi svakom posetiocu.

Korisne informacije za ovu destinaciju:
TROSAKna destinaciji  GRADSKI PREVOZna destinaciji  BEZBEDNOST I ZDRAVLJEna destinaciji VREMEna destinaciji

Ako niste sigurni kako da organizujete svoje putovanje do ove destinacije pogledajte naš predloženi „Plan putovanja“, iskoristite ga i prilagodite vašim potrebama i željama.


PLAN PUTOVANJA
Detalji predloženog plana putovanja iz Beograda

Predloženi datum putovanja:

Termin 1.Termin 2.
30.10.2019 -09.11.201905.02.2020-15.02.2020

1. Let avio kompanijom Lufthansa na relaciji Beograd (BEG) – Frankfurt (FRA) – Rio De Ženeiro-Galeao aerodrom (GIG). Putovanje traje ukupno 20 sati sa presedanjem u Frankfurtu. Za pretragu avio karata koristili smo pretraživač na našoj stranici Online rezervacija – Avio karte. Detalje o letovima i ceni karte možete pogledati na slikama ispod. (da uvećaš klikni na sliku)

za uvećanje klikni na sliku

2. Transfer od aerodroma Rio De Ženeiro-Galeao aerodrom (GIG) do izabranog smaštaja. Do smeštaja može se doći na više načina kao na primer kombinacijom autobusa i metroa ili kombinacijom dve autobuske linije 2101 ili 2018 koji idu na svakih 20 minuta, a potom linija 483 koja ide svakih 5 minuta. Vožnja će trajati oko 90 minuta. Cena karte oko 5. Ukoliko ne žurite možete sa linijom 2018 do stanice Praia Do Flamengo próximo ao 544 pa odatle peške do smeštaja. U ovom slučaju putovanje će da traje oko 130 minuta pošto linija dosta krstari gradom. Karta u ovom slučaju će vas koštati oko 5.

3. Smeštaj u izabrani hotel. Izabrali smo Hostel Rio na adresi Rua Senador Correia, 61, Flamengo, Rio de Žaneiro. Hostel se nalazi na 750 metara od Flamengo plaže i 650 metara od Flamengo metro stanice. Udaljen 4 km. od centra grada i 8 km. od stadiona Marakana. Smeštaj je u dvokrevetnoj sobi na bazi noćenja. Cena smeštaja za 8 noći za Termin 1. je 220€ dok je za Termin 2. iznosi 260€.

4. Transfer od smeštaja do aerodroma Rio De Ženeiro-Galeao aerodrom. Transfer se može obaviti u suprotnom pravcu na isti način kao i pri dolasku.

5. Let avio kompanijom Lufthanza na relaciji Rio de Ženeiro-Galeao aerodrom (GIG) – Frankfurt (FRA) – Beograd (BEG). Putovanje traje ukupno 25 sati sa presedanjem u Frankfurtu. Detalje o letovima i ceni pogledajte na slikama iznad.

Detalji predloženog plana putovanja iz Zagreba

Predloženi datum putovanja:

Termin 1.Termin 2.
30.10.2019 -10.11.201905.02.2020-16.02.2020

1. Termin 1. – Let avio kompanijom Croatia airlines i Latam na relaciji Zagreb (ZAG) – London (LHR) – Sao Paulo (GRU) – Rio De Ženeiro-Galeao aerodrom (GIG). Putovanje traje 30 sati sa presedanjem u Londonu i Sao Paulo. Za pretragu avio karata koristili smo pretraživač na našoj stranici Online rezervacija – Avio karte. Detalje o letovima i ceni karte možete pogledati na slikama ispod. (da uvećaš klikni na sliku)

Termin 2. Let se obavlja kompanijom KLM na relaciji Zagreb (ZAG) – Amsterdam (AMS) –  Rio de Ženeiro-Galeoa (GIG). Putovanje traje ukupno 25 sati sa presedanjem u Amsterdamu. Detalje o letovima i cenama karata možete pogledati na slikama ispod. (da uvećaš klikni na sliku).

  

2. Transfer od aerodroma Rio De Ženeiro-Galeao aerodrom (GIG) do izabranog smaštaja. Do smeštaja može se doći na više načina kao na primer kombinacijom autobusa i metroa ili kombinacijom dve autobuske linije 2101 ili 2018 koji idu na svakih 20 minuta, a potom linija 483 koja ide svakih 5 minuta. Vožnja će trajati oko 90 minuta. Cena karte oko 5. Ukoliko ne žurite možete sa linijom 2018 do stanice Praia Do Flamengo próximo ao 544 pa odatle peške do smeštaja. U ovom slučaju putovanje će da traje oko 130 minuta pošto linija dosta krstari gradom. Karta u ovom slučaju će vas koštati oko 5.

3. Smeštaj u izabrani hotel. Izabrali smo Hostel Rio na adresi Rua Senador Correia, 61, Flamengo, Rio de Žaneiro. Hostel se nalazi na 750 metara od Flamengo plaže i 650 metara od Flamengo metro stanice. Udaljen 4 km. od centra grada i 8 km. od stadiona Marakana. Smeštaj je u dvokrevetnoj sobi na bazi noćenja. Cena smeštaja za 8 noći za Termin 1. je 220€ dok je za Termin 2. iznosi 260€.

4. Transfer od smeštaja do aerodroma Rio De Ženeiro-Galeao aerodrom. Transfer se može obaviti u suprotnom pravcu na isti način kao i pri dolasku.

5. Let avio kompanijom Latam i Iberia na relaciji Rio de Ženeiro-Galeao aerodrom (GIG) – Sao Paulo (GRU) – Madrid (MAD) – Zagreb (ZAG). Detalje o letovima i ceni pogledajte na slikama iznad.

Kako bi smo vam omogućili da na jednom mestu imate sve što vam je potrebno, ovde možete pogledati i rezervisati željeni smeštaj u Rio de Ženeiru. Pogledajte i izaberite….
Booking.com

Prikaz cena za ovu destinaciju:
AVIO KARTETRANSFERHOTELUKUPAN TROŠAK
Iz Beograda
Povratna avio karta u ekonomskoj klasi sa taksama za jednu osobu na relaciji Beograd (BEG) – Frankfurt (FRA) – Rio de Ženeiro (GIG) – Frankfurt (FRA) – Beograd (BEG)
Termin 1.Termin 2.
609,44 €609,44 €
Iz Zagreba
Povratna avio karta u ekonomskoj klasi sa taksama za jednu osobu na relaciji Zagreb (ZAG) – London (LHT) – Sao Paulo (GRU) – Rio de Ženeiro (GIG) – Sao Paulo (GRU) – Madrid (MAD) – Zagreb (ZAG)
 Termin 1.
Termin 2.
649,47 € 642,91 €

(Detalje pogledajte u planu putovanja) sa cenom sedišta i ručnim prtljagom.

Za pretragu avio karata koristili smo pretraživač na našoj stranici Online rezervacija – Avio karte.

Transfer u Rio de Ženeiru je 10   (Detalje pogledajte u planu putovanja)
Hostel Rio na adresi Rua Senador Correia, 61, Flamengo, Rio de Žaneiro
sobaTermin 1.Termin 2.
dvokrevetna220,00 260,00

(Detalje pogledajte u planu putovanja)

Ukupan trošak  ( prema predlogu)
Iz Beograda
Termin 1.Termin 2.
839,44 879,44
Iz Zagreba
Termin 1.
Termin 2.
879,47 €912,91 €

Prikazane cene preuzete sa interneta 13.07.2019. godine.

Prikazani program prilagodite svojim željama i potrebama. Možda želite luksuzniji hotel ili  smeštaj u drugom delu grada. Možda želite da provedete vise/manje  dana u Rio de Ženeiru. Neka vam program bude samo „uzorak“ kako možete da organizujete putovanje za ovu destinaciju. Spakujte kofere i krenite…….. Srećan put u prijatan provod…..

Категорије: duga putovanja

0 коментара

Оставите одговор

Avatar placeholder

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.