Rim, Italija

Објави putovanjeonline

PUTNI TROŠKOVI
USLUGE :    

Ukupni putni troškovi prema predloženom „Planu putovanja“ za najpovoljniji predložen termin:

iz Beograda 264,43 € / po osobi. 

Priča o večnom gradu, gradu koji je inspiracija mnogima, koji odiše starom kulturom… Za jednu od najzanimljivijih destinacija možemo slobodno reći da je Rim. Njegova istorija se proteže unazad do 3000 god. pa je s’toga i stekao nadimke kao što su: ’Caput mundi’ (pretonica sveta’), ’la Citta Eterna’ (vecni grad’), itd. Obići i pokušati osetiti na tren duh ovog drevnog grada koji svojim gradjevinama iz daleke prošlosti pa sve do današnjih dana dokazuje svoju veličinu i postojanost je nešto što bi svakom preporučili naročito zaljubljenicima u istoriju.

Rim je glavni grad Italije i regije Lacij, ujedno i najveći grad u zemlji od oko 3 miliona stanovnika. Nadimci grada su: Caput mundi – Prestonica sveta, la Città Eterna – Večni grad, Limen Apostolorum – Apostolski prag, la città dei sette colli – Grad na sedam brežuljaka.  Bio je glavni grad Rimske Imperije, a sada glavni grad Republike Italije. U njemu postoji i jedna suverena država Vatikan koja je srce katoličkog hrišćanstva. Nalazi se u središnjem delu Italije, u regiji Lacijo. Jedna zanimljiva informacija je da među 13 gradova u svetu sa kojima Rim ima partnerske odnose, tj.neki vid saradnje je i Beograd. Od javnih prevoza imaju metro, autobus, tramvaj i trolejbus koji su odlično povezani sa svim interesantnim mestima u gradu. Rim se nalazi u središnjoj Italiji u regiji Lacij, na ušću rijeka Aniene i Tiber. Iako se grad nalazi 24 km od Tirenskog mora, područje grada se proteže praktički do obale, gde se nalazi okrug Ostia Antica. Najniža visina grada je 13 metara (na Piazzi del Popolo), a najviša 120 metara (Monte Mario). Rimska opština pokriva područje od 1.285,30 km2, što uključuje mnoge zelene površine. Na rimsku klimu najviše utiče položaj grada u mediteranskom području. Prosečna godišnja temperatura je 15,5 °C.

U ovom izuzetno zanimljivom gradu ima toliko toga da se vidi i doživi, da vam verovatno ni boravak od par meseci ne bi bio dovoljan da posetite sve znamenitosti ovog grada. Evo samo nekih, najznačajnih koje nikako ne smete da izostavite da bi ste mogli da kažete da ste bili u Rimu.

Koloseum 

Najčuvenija antička rimska garđevina u Rimu, po kojoj je ovaj grad poznat u celom svetu, koja je nezaobilazna u vašem programu – naročito sada kada je proširena poseta u podzemne prostorije kuda su prolazili gladijatori i divlje zveri pre izlaska u borilište.

Nalazi se: Piazza del Colosseo
Otvoren: svakog dana od 8.30 do jedan sat pred sumrak.
Cena (uključujući Forum i Palatin): €12.

Rimski forum i Palatin 

Dođite naoružani planom kako je sve to nekada izledalo (možete ga kupiti u turističkom centru u Via dei Fori Imperiali) kako biste stekli pravu sliku o ovim veličanstvenim ruševinama nekadašnjeg centra rimske moći i, na Palatinskom brežuljku, stambenih oblasti. Prijavite se za obilazak Avgustove kuće (Casa di Augusto) sa vodičem, iznenađujuće skromne i intimne privatne kuće jednog od prvih imperatora sa živopisnim freskama.

Nalazi se: Via dei Fori Imperiali/Via di San Gregorio
Otvoreno: svakog dana od 8.30 do jedan sat pred sumrak.
Puna cena (uključujući i Koloseum): €12.

Panteon 

Najuzvišeniji antički rimski hram, tzv. ‘hram svih bogova’, Pantheon, sagrađen je za vladavine Hadrijana.  Teško je poverovati da ovaj hram stoji skoro 2.000 godina; čak su i bronzana vrata netaknuta. Okruglog oblika, sa 16 granitnih stubova na ulazu, i fascinantnom kupolom sa središnjim otvorom promera oko 9 metara, predstavlja dobro očuvanu divovsku građevinu  pred kojom ustuknete sa strahopoštovanjem. Kupola, sa okulusom, je bila najveća na svetu sve do početka 20. veka. Zanimalo nas je što se događa kad pada kiša, kad voda ulazi kroz taj veliki otvor. Dobili smo tumačenje da je na podu napravljen savršen odvod vode kroz rupe, pa nema straha za poplavu u hramu.

Nalazi se. Piazza della Rotonda
Otvoren: pon-sub 8.30-19.30; ned. 9-18 h.
Ulaz besplatan.

Bazilika Sv. Petra 

Trg pred bazilikom je okružen brojnim kolonadama koje predstavljaju otvorena krila, kao da crkva širi ruke da obgrli prisutne. Na sredini trga je egipatski obelisk, koji potiče iz Neronovog cirkusa, a sa strane su dve lepe fontane, Berninijeva i Madernova. Bazilika ima gigantske razmere koje na posetioca deluju pomalo astrašujuće, ali ona je i dizajnirana tako da šokira i zapanji. Ne propustite pogled sa vrha kupole.

Nalazi se: Piazza San Pietro
Otvorena svakog dana od 7 do 18.30.
Ulaz slobodan (ulaz na vrh kupole 8-17h; €7).

Vatikanski muzeji 

Poznati i kao „prostorije i hodnici puni umetnina koje su pape naručile ili prikupljale a koje morate da prepešačite da biste stigli do Sikstinske kapele” – ali zapravo ima dosta toga u čemu usput možete uživati, od klasičnih statua poput Laokonove grupe do božanstvenih Pinturikijevih fresaka u Sobi Bordžija. Rezervišite/kupite kartu preko neta ili se spremite na dugo čekanje.

Nalazi se: Viale del Vaticano 100
Otvoreni pon-sub 8.30-18h (blagajna se zatvara u 16h).
Puna cena €15. Ulaz je besplatan poslednje nedelje u mesecu 9-14h (vrata se zatvaraju u 12.30h)

Španski trg i Fontana di Trevi

Španski trg je dobio ime po španskom poslanstvu inostranih poslova koje se nalazi u neposrednoj blizini najslikanijih stepenica na svetu na kojima se održavaju prestižne modne revije u Rimu.

Nedaleko od njega čuje se graja uznemirenih parova koji čekaju red da bace novčić u Fontanu di Trevi kako bi njihova ljubav bila večna. Raskošno arhitektonsko remek-delo sa bazenom iz kojeg svake večeri službenici Nacionalne banke Italije skupljaju novčiće, sija luksuzom. Ova prelepa građevina predstavlja ukras baroknog razdoblja koju je konstruisao Nicola Salvi počevši je 1740. a završivši 1762. godine. U centru fontane je figura Neptuna i sa strane po jedna ženska figura koja predstavlja obilje i blagostanje.

Galerija Borgeze 

Jedna od najvećih privatnih umetničkih zbirki na svetu, „plen” koji je kardinal Šipion Borgeze sakupio u svojoj rimskoj vili sa baštom uključuje Ticijanovu „Zemaljsku i nebesku ljubav”, Berninijeve „Apolona i Dafne” i „Otmicu Pesrefone” kao i Karavađove rane radove. Kasnije generacije umetnika su takođe dale svoj doprinos vredan pomena, poput Kanovine prefinjene statue Pauline Bonaparte.

Nalazi se: Piazzale del Museo Borghese 5
Otvorena uto-ned 9-19, €8.50
Rezervacija je obavezna, iako ponekad može da se uradi i dan za dan.

San Clemente 

Jedna od rimskih najdragocenijih ali najmanje isticanih turističkih poslastica, potiče od srednjevekovne i ranorenesansne crkve na nivou ulice, sa freskama Mazolina, preko ranohrišćanske crkve iz 4. veka do ostataka u podrumu iz insule iz 2. veka sa sve svetilištem posvećenog Mitri.

Nalazi se: Via Labicana 95
Otvoren: svakog dana 9-12.30, 15-18h.
Gornja crkva – besplatan ulaz, za donju i iskopine cena je €5.

Santa Maria della Concezione 

Deca koja vole pomalo sablasnu atmosferu uživaće u ostacima rimske crkve monaha kapucinera koji su delom sahranjeni u kripti. Njihove kosti su iskorišćene za dekoraciju i svećnjake.

Nalazi se: Via Veneto 27
Otvorena 9-12, 15-18h.
Ulaz besplatan.

Ovo su samo neke znamenitosti koje treba posetiti u Rimu, ali ovaj „grad muzej“ ima toliko toga da vam ponudi… Kako to izgleda možete pogledati u našem video klipu.

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=fCr81tIjQ6Y[/embedyt]

TROSAKna destinaciji       GRADSKI PREVOZna destinaciji       BEZBEDNOST I ZDRAVLJEna destinaciji       VREMEna destinaciji
Kako bi smo vam omogućili da na jednom mestu imate sve što vam je potrebno, ovde možete pogledati i rezervisati željeni smeštaj u Rimu. Pogledajte i izaberite….


Booking.com

PLAN PUTOVANJA
Detalji predloženog plana putovanja iz Beograda

Datum putovanja:

Termin 1.Termin 2.Termin3.
 03.05.2019 – 07.05.2019  01.07.2019 – 04.07.2019  22.09.2019 – 25.09.2019 

1.Let avio kompanijom Alitalia na relaciji Beograd (BEG) – Rim (FCO). Let traje 1h i 35 minuta. Detalje o letovima i cenama možete pogledati u narednim slikama (za uvećanje klikni na sliku).

2.Transfer od aerodroma do centra grada (Rome Termini) možete obaviti vozom koji ide svakih 30 minuta. Vožnja traje 32 minuta. Cena karte u jednom pravcu za odraslu osobu iznosi 12 €. Od aerodroma do centra Rima možete koristiti  autobuse kompanija TerraVision IT, Autostradale i Cotral. Autobusi idu na svakih sat vremena. Vožnja traje oko 45 minuta. Cena karte u jednom pravcu za odraslu osobu iznosi 5 €.

Na raspolaganju vam je i opcija iznajmljivanja automobila koja je možda dobra opcija za vas ako planirate veći obilazak grada i njegove okoline. Šta sve možete iznajmiti od automobila i po kojoj ceni možete pogledati ovde.

3.Smeštaj u hostel Mosaic, na adresi Via Cernaia 39 B, Stanica Termini, 00185 Rim. Hostel se nalazi 500 metara od glavne železničke stanice u Rimu. Smeštaj je u četvoro krevetnoj sobi, na bazi noćenja sa doručkom.

TerminBr. noćenjaCena
03.05.2019 – 07.05.20194 noći118 €
01.07.2019 – 04.07.20193 noći  86 €
22.09.2019 – 25.09.20193 noći  86 €Booking.com

4.Transfer od centra grada do aerodroma na isti način kao i pri dolasku (voz, autobus ili taksi).

5.Let avio kompanijm Ailitalia na relaciji Rim (FCO) – Beograd (BEG). Let traje 1h i 30 minuta. Detalje o letovima i cenama pogledajte u slikama iznad.

Prikaz cena za ovo putovanje:

AVIO KARTE IZ BEOGRADATRANSFERHOTELUKUPAN TROŠAK
Povratna avio karta sa taksama za jenu sobu:

TerminAvio kompanijaCena
03.05.2019 – 07.05.2019Alitalia168,43 €
01.07.2019 – 04.07.2019Alitalia178,43 €
22.09.2019 – 25.09.2019Alitalia168,43 €
Transfer aerodorm – hotel – aerodorm za jednu osobu iznosi 10 €
Boravak u hostel Mosaic, na adresi Via Cernaia 39 B, Stanica Termini, 00185 Rimu četvorokrevetnoj sobi na bazi noćenja sa doručkom, cena po krevetu:

TerminBr. noćenjaCena
03.05.2019 – 07.05.20194 noći118 €
01.07.2019 – 04.07.20193 noći  86 €
22.09.2019 – 25.09.20193 noći  86 €

Ukupan trošak  ( prema predlogu) :

Iz Beograda
Termin 1.296,43 €
Termin 2.274,43 €
Termin 3.264,43 €

za Termin 1. iznosi 256,90 €, dok za ostale termine  iznosi 261,78 €

Prikazane cene preuzete sa interneta na dan 17.12.2018. godine

NAJBLIŽE DESTINACIJE
Predlog za izlet sa ove destinacije
Iz Rima, ako imate vremena na raspolaganju, možete da posetite Firencu ili Napulj. Nešto više o tome:

Rim – Firenca

Rim, Italija ————– ———– Firenca, Italija  Udaljenost : 256,4 km. Vreme putovanja: 1h 30 min. Cena karte : 20 – 45 € Preporučeni transfer odnosi se na način transfera kao moguće opcije da se prebacite Прочитај више…

0 comments

Rim – Napulj

Rim, Italija ————– ———– Napulj, Italija Udaljenost : 213,4 km. Vreme putovanja: 70 min. Cena karte : 20 – 35 € Preporučeni transfer odnosi se na način transfera kao moguće opcije da se prebacite sa Прочитај више…

0 comments

Prikazani program prilagodite svojim željama i potrebama, možda želite luksuzniji hotel ili  smeštaj u drugom delu grada, ili možda želite da provedete vise/manje  dana na Malti. Neka vam program bude samo “primer” kako možete da organizujete putovanje za ovu destinaciju.  U svakom slučaju spakujte kofere i krenite…….. Srećan put u prijatan provod…..

Категорије: duga putovanja

0 коментара

Оставите одговор

Avatar placeholder

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.