Rome Fiumicino (FCO)

Објави putovanjeonline

Меđunаrоdni аеrоdrоm Lеоnаrdо dа Vinci ( IАТА : FCО ,  ICАО : LIRF ) ili pоznаt i kао аеrоdrоm Fiumicinо , је mеđunаrоdni аеrоdrоm u Rimu i glаvni аеrоdrоm u Itаliјi . То је јеdаn оd nајprоmеtniјih аеrоdrоmа u Еvrоpi. Nаlаzi sе u Fiumicinu, 18,9 nаutičkе milја (35,0 km i 21,7 mi) zаpаdnо оd rimskоg istоriјskоg cеntrа grаdа.

Аеrоdrоm služi kао glаvni čvоr zа Аlitаliјu , nајvеću itаliјаnsku аviоkоmpаniјu i Vuеling , špаnski low-cost u vlаsništvu Intеrnаtiоnаl Аirlinеs Grupе . Nа оsnоvu ukupnоg brоја putnikа, tо је оsmi nајprоmеtniјi аеrоdrоm u Еvrоpi i biо је 36. nајprоmеtniјi аеrоdrоm nа svеtu u 2015. gоdini. Pоkrivа pоvršinu оd 29 kvаdrаtnih kilоmеtаrа (7.200 hеktаrа).

Terminali

Na aerodromu postoji tri terminala plus jedan koji služi samo za odlazne putnike (čekiranje). Terminali 1, 2 i 3 su klasični terminali, koji svaki za sebe ima odlazni hol sa čekiranjem putnika, pasošku i carinsku kontrolu i tranzitnu zonu odakle se obavlja ukrcavanje, kao i dolazni hol. Terminal 5 je izdvojeni terminal koji služi samo za čekiranje i kontradiverzionu kontrolu, dok se putnici za ukrcavanje prebacuju na Terminal 3 aerodromskim tranzitnim šatlom APM (automatic people mover). Kako sve to izgleda pogledajte u našem video klipu

Svi terminali na rimskom aerodromu „Leonardo da Vinci“ su spojeni tranzitnim zonama osim Terminala 5 koji uopšte nema tranzitnu zonu. On služi samo za čekiranje putnika za SAD i Izrael i za dodatnu kontrolu koju putnici na ovim letovima moraju da prođu. Nakon kontrole putnici se prevoze autobusima do gejt zona G i H koje se nalaze u okviru Terminala 3 u delu za interkontinentalne i nešengenske letove.

Terminali su izdeljeni na posebne gejt zone (B, C, D, G, H).

Zona B pripada Terminalu 1, dok sve ostale zone pripadaju Terminalu 3. Putnici na početku svake zone imaju transferne šaltere na kojima mogu da dobiju pomoć, informacije ili da odštampaju boarding kupon za naredni let.

Kako su terminali spojeni tranzitnom zonom, moguće je da se putnici jednostavno prošetaju od gejta dolaska do gejta sa koga nastavljaju putovanje. Aerodrom je veoma dobro obeležen i sve putanje za tranzitne putnike su jasno naznačene. Samo je potrebno redovno pratiti monitore sa informacijama kako bi se na vreme uočile eventualne promene odlaznog gejta za naredni let.

Terminal 1

Terminal 1 (Gаtеs B1-B13 i B14-B30 ) je rezervisan za domaće i unutaršengenske letove aviokompanija: Alitalia, Air One, Croatia Airlines, KLM, Air France, Luxair, Air Italy i Darwin Airlines. Na ovom terminalu se obavlja i check-in (registracija) putnika i prtljaga za letove Alitalije prema nešengenskim destinacijama. Iako je check-in na ovom terminalu, poletanja i sletanja su na Terminalu 3 u okviru nešengenske zone.

Terminal 2

Terminal 2 (Gаtеs C1-C7 ) koriste lowcost aviokompanije i odavde lete EasyJet, Wizz Air i Blue Air za obavljanje domaćeg, unutaršengenskog i izvanšengenskog saobraćaja.

Terminal 3

Terminal 3 (Gаtеs C8-C16 , D1-D10 , H1-H3 , H6-H19 i G1-G14 ) je glavni međunarodni terminal. On se koristi za obavljanje domaćeg, unutaršengenskog (gejtovi C i D) ili izvanšengenskog saobraćaja (H i G). Ovaj terminal koristi Alitalia za svoje izvanšengenske destinacije, kao i sve ostale aviokompanije koje obavljaju redovan saobraćaj.

Gejtovi H i G

Gejtovi H i G su rezervisani za saobraćaj prema izvanšengenskim destinacijama. Ove gejtove koriste i Air Serbia i Alitalia za letove od/do Beograda. Gejtove H i G koriste i aviokompanije koje saobraćaju prema SAD ili Izraelu i to tako što se njihovi putnici sa Terminala 5 direktnim šatl autobusom prevoze do ove dve gejt zone. Gejt zona G je izdvojena i do nje se stiže posebnim automatskim šinskim prevozom koji se zove SkyBridge.

Terminal 5

 

Terminal 5 (samo za čekiranje) koriste putnici koji su na letovima prema SAD i Izraelu, zbog dodatnih bezbednosnih provera. Putnici na letovima American Airlinesa, Delta Air Linesa, Uniteda, US Airwaysa i El Al-a koriste ovaj terminal. Putnici se za ukrcavanje prebacuju sa Terminal 3 aerodromskim tranzitnim šatlom   APM ( automatic people mover ) i koriste Gates H1-H3 , H6-H19 i G1-G14.

TRANSFER OD / DO AERODROMA
Detalji transfera

Aerodrom je sa centrom grada odlično povezan brojnim linijama javnog prevoza. Od centra grada do aerodroma se može stići putevima S1 prema zapadu, potom A90 ka jugu i na kraju E80 prema jugozapadu sve do aerodroma. Potrebno vreme automobilom je oko pola sata pod uslovom da nema velikih saobraćajnih gužvi.

Autobusom

Aerodrom Leonardo da Vinci je sa centrom grada povezan velikim brojem autobuskih linija. Redovne polaske između aerodroma i centra grada (stanica Termini) imaju autobuski prevoznici Terravision, Sitbus i TAM. Sve ove kompanije održavaju po dvadesetak polazaka tokom dana prema sopstvenom redu vožnje. Karte koštaju od 4 do 6 evra po pravcu u zavisnosti od prevoznika i načina kupovine (online kupovina je jeftinija). Povratne karte su od 8 do 11 evra. Polasci su fiksni, a vožnja traje od 45 minuta do jednog sata.

Regionalni autobuski prevoz obavljaju kompanije Cotral i Atral. Autobusi ove kompanije staju na posebnoj stanici na aerodromu koja je označena kao „regional bus stop“, a ovi autobusi prolaze i kroz Rim gde staju na nekoliko stanica.

Alitalia Bus

Alitalia Bus je rezervisan samo za putnike koji poseduju Alitalijine aviokarte. Ovaj prevoz je redovan i funkcioniše na principu šatl prevoza. Obavljaju ga dva vozila koja se smenjuju na stajalištu ispred Terminala 1, kod izlaza 1 i 2. Autobusi saobraćaju od aerodroma do centra grada (Železnička stanica Termini). Na aerodromu postoje dva info kioska na kojima možete dobiti informacije o prevozu i kupiti karte.

Oni se nalaze u dolaznim holovima na Terminalima 1 i 3, a postoji i kiosk na stanici Termini u centru Rima. Karte se osim u kioscima mogu kupiti i kod domaćice autobusa ili putem interneta. Karta za jednu vožnju u jednom pravcu košta 7 evra. Grupe putnika mogu da budu odbačeni na određenu destinaciju u centru grada.

Voz

Najpopularniji i najbrži način prevoza od aerodroma do grada je vozom. Postoji direktan ekspres voz „Leonardo Express“ koji saobraća direktno do stanice Termini bez zaustavljanja na usputnim stanicama. Vožnja traje 31 minut. Karta u jednom pravcu je 14 evra.

Između aerodroma i grada saobraćaju i vozovi na redovnoj liniji prigradske železnice (linija FR1). Ovaj voz staje na usputnim stanicama Tiburtina, Tuscolana, Ostiense, Trastavere).

Vožnja traje duže nego sa Leonardo Expressom, a polasci su na svakih 15 minuta (vikendom na svakih 30 minuta). Karta u jednom pravcu je 8 evra.

Kako da kupite kartu pogledajte u našem video klipu.

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=PZOaDDKbxGU[/embedyt]
Ukoliko se nalazite u situaciji da čekate naredni let ili vam je iz nekog drugog razloga potrebno prenoćište najbliže aerodromu Fiumicino pogledajte ponudu i rezervišite ovde.Booking.com

DESTINACIJE
Destinacije do kojih postoje direktni redovni letovi sa ovog aerodroma
Категорије: aerodromi

0 коментара

Оставите одговор

Avatar placeholder

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.