Rim – Firenca

Објави putovanjeonline

Preporučeni transfer
Rim, Italija ————– ———– Firenca, Italija 
Udaljenost : 256,4 km. Vreme putovanja: 1h 30 min. Cena karte : 20 – 45 €

Preporučeni transfer odnosi se na način transfera kao moguće opcije da se prebacite sa jedne destinacije do druge uz najpovoljniji odnos cena /usluga/doživljaj. Na vama je da se odlučite za najprihvatljiviju opciju.

Nalazite se u Rimu i imate višak vremena na raspolaganju. To zvuči prosto neverevatno da u gradu u kome ima toliko tog da se vidi, imate višak vremena. No recimo da je tako, šta bi ste rekli za predlog da skoknete do još jednog izuzetno zanimljivog grada. Da tamo provedete vikend. Vikend u bilo kom italijanskom gradu ne može da bude loša ideja. Odlazak na dva-tri dana u Firencu, grad kulture, bogate istorije i izvrsne gastronomije, čini se kao briljantna ideja. Uostalom, za mnoge je Toskana najljepši deo Italije, pa se onda čini da je najbolje početi sa upoznavanjem njenog glavnog adutaFirence.

Firenca je bukvalno grad spomenik. Na početku, za oko će vam zapeti slavna katedrala Santa Marija del Fiore, čija je impresivna kupola jedan od najčešćih motiva svih firentinskih razglednica. Nju je izradio renesansni umetnik Filipo Bruneleski. Ulaz u katedralu je besplatan, a poseta se naplaćuje 10 evra.

Druga stvar koju ovde valja obavezno videti jeste Galerija Ufizi. Ovde su mesto našle umetnosti porodice Mediči (koja je praktički izgradila Firencu). Vremenom se muzej obogatio i mnogim drugim umetničkim remek-delima. Mikelanđelo, Rafael, Ticijan, Leonardo, svi su mesta našli u ovoj galeriji, a verovatno najpoznatija slika koja se čuva unutra je „Rođenje Venere“ Sandra Botičelija. Topla preporuka je da karte nikako ne kupujete na licu mesta, već putem interneta. Na taj način platićete nekoliko evra više, ali imati i direktan ulaz, čime izbegavate stajanje u redu koje zna da potraje i satima.

Pjaca dela Sinjorija jedan je od dva najpoznatija trga, a upravo se u njegovoj blizini nalazi spomenuta i opisana Galerija Ufizi. Ovde je smešteno i nekoliko palata, od kojih je najpoznatija Palaco Većio), ali i replika Mikelanđelovog Davida.

Ne smete propustiti ni slavni Ponte Većio (stari most) koji premošćuje reku Arno. Danas je on krcat zlatarama, dok su nekad na njemu vladali mesari. Naravno, prepun je (baš kao i slična poznata mesta širom sveta) ljubavnih katanaca, jer se baš na njemu parovi zaklinju na večnu ljubav.

Izbegavajte restorane za turiste. Idite malo dalje od centra, gde ćete naći dosta povoljniju hranu, dok ćete u centru, ako ne znate gde idete, prosečan i po ničemu poseban obrok, masno platiti. Ako želite da pojedete nešto s nogu, topla preporuka ide za Sandwi Chic, gde se navodno spremaju najbolji sendviči u celom gradu. Ako vam je ipak favorit uobičajena italijanska hrana poput pice, odšetajte malo dalje od grada i sednite u piceriju Man De Amicis, gde se pica topi u ustima i povoljne su cene.

Via Roma, Via Por Santa Marija i Via Kalimala tri su ulice u kojima se može obaviti vrhunski šoping. Što se tiče vina, njega potražite u blizini glavnog gradskog tržnog centra, koji se nalazi pokraj bazilike San Lorenco.

(Izvor: B92)

Iz Rima do Firence najlakše se stiže vozom. Vozovi su udobni i brzi, pa putovanje nećete ni osetiti. Voz ide svakih 30 minuta iz stanice Roma Termini do Firence do stanice S.Maria Novella. Putovanje traje oko 1h i 30 minuta. Cena karte za odraslu osobu u jednom pravcu koštaće vas između 23 – 45 € u zavisnosti od termina putovanja. Možete uzeti i noćni voz u kome možete prespavati i u jutarnjim časovima da se probudite u Firenci. Putovanje će trajati nešto duže, oko 2h i 30 minuta, ali će vas manje koštati a vreme koji imate na raspolaganju možete maksimalno iskoristiti za obilazak grada.

Svakako do Firence možete stići i automobilom, ličnim ili iznajmljenim u nekoj od renta-car agencija, ili možda autobusom. Nekoliko kompanija voze na ovoj relaciji ( FlixBus, Baltour ) sa 5 polazaka u toku dana. Karta za autobus za jednu odraslu osobu u jednom pravcu košta između 13 – 23 € u zavisnosti od termina putovanja. Vožnja će trajati između 3 h i 30 min. – 4 h i 30 min.

Za koji god prevoz da se odlučite isplatiće vam se da bi ste videli ovaj izuzetno zanimljiv italijanski grad. Ne razmišljajte mnogo…. krenite.

Категорије: kratka putovanja

0 коментара

Оставите одговор

Avatar placeholder

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.