Putno zdravstveno osiguranje

Објави putovanjeonline

 

Putno zdravstveno osiguranje je nešto što bi vam možda moglo zatrebati na vašem putovanju. Ukoliko vam i ne zatreba učiniće da budete potpuno bezbrižni. Obavezno proverite da li vam je potrebno dodatno zdravstveno osiguranje u zemlji u kojoj ćete boraviti.

Za svako putovanje u inostranstvo poželjno je i veoma korisno uplatiti takozvano međunarodno putno osiguranje koje će vam pokriti eventualne troškove lečenja. Ovakva osiguranja su obavezna za dobijanje viza. Međutim čak i kada putnicima viza nije potrebna, imigracioni službenici imaju pravo da prilikom ulaska u određenu zemlju od putnika zatraže na uvid zdravstveno osiguranje. Ukoliko putnik ne poseduje osiguranje, njemu će onemogućen ulazak u zemlju.

Čak i da vam niko neće tražiti polisu osiguranja na uvid bilo bi veoma dobro i pametno da ovakvu polisu posedujete. Najčešća cena osiguranja za putnike iz Srbije koji će boraviti u nekoj zemlji Evrope, Bliskog Istoka ili Severne Afrike iznosi oko jedan evro po danu boravka. To zaista nije veliki iznos a može mnogo da vam koristi. Ne treba naglašavati da su u pojedinim zemljama medicinske usluge i lekovi izuzetno skupi. Najbolji primer je Turska, gde naši državljani dosta putuju tokom leta, u kojoj je zdravstvena zaštita među najskupljima u svetu.

Osiguravajućih kuća ima dosta. Sve one imaju slične pakete osiguranja ali cene ipak proverite, koja od njih nudi najpovoljnije uslove. Osiguranje možete uplatiti i kod agenta kod koga ste kupili avio kartu ili u bilo kojoj drugoj agenciji ili direktno u osiguravajućoj kući. Postoje razni paketi za cele porodice. Cena osiguranja može zavisiti ne samo od broja putnika već i od njihove starosti i svrhe putovanja. Ukoliko ste krenuli na skijanje osiguranje ćete platiti više nego ako je vaše putovanje namenjeno obilasku muzeja.

Pojedina dodatna zdravstvena osiguranja omogućavaju korisnicima i zdravstvenu zaštitu u inostranstvu. Ukoliko posedujete neko dodatno osiguranje raspitajte se kod vaše osiguravajuće kuće šta ono sve pokriva u zemlji, a šta u inostranstvu.

Tipovi putnog osiguranja

Većina osiguravajućih kuća nudi više vrsta putnog zdravstvenog osiguranja. Najčešće su to:

 • Individualno, koje se odnosi samo na jednu osobu
 • Porodično, koje se odnosi na celu porodicu koja putuje zajedno
 • Grupno, koje se odnosi na celu grupu putnika

Porodično i grupno osiguranje su povoljniji za putnike zato što tu postoji umanjenje iznosa polise na ime većeg broja osiguranika.

Šta podrazumeva putno zdravstveno osiguranje?

Svaka osiguravajuća kuća ima sopstvene osiguravajuće pakete sa različitim nivoima pokrića. Neke osnovne stavke koje su pokrivene osiguranjem su:

 • Troškovi lečenja (pregled u ambulanti, lekovi, propisana medicinska pomagala, rendgen, bolničko lečenje, operacije, stomatološki tretman)
 • Medicinska evakuacija i repatrijacija (transport do najbližeg lekara, transport do bolnice, povratak u zemlju prebivališta)
 • Medicinska asistencija (pomoć u pronalaženju lekara, informisanje, lekarski saveti)

Koji su postupci u slučaju potrebe?

Putnici često naprave nepopravljivu grešku kada im pritreba zdravstvena zaštita u inostranstvu i obrate se lekaru samostalno, ne obaveštavajući o tome ni turističkog vodiča (ako su sa grupom) niti osiguravajuću kuću čije osiguranje poseduju. Ovakva greška se pravi iz ne znanja i zbog nedostatka adekvatnog informisanja.

Kada putnik ima potrebu da se obrati za lekarsku pomoć u inostranstvu, prvo što treba da uradi je da se javi svom vodiču ili ako je indivudualno otputovao da se obrati osiguiravajućoj kući. Na svakoj polisi osiguranja postoji napisan kontakt telefonu u slučaju potrebe. Putnik treba da pozove taj broj telefona i da objasni kakav problem ima. Službenik osiguravajuće kuće će ga dalje uputiti do odgovarajuće medicinske ustanove sa kojom oni imaju sklopljen sporazum i daće mu sve potrebne birokratske instrukcije.

Jedino na taj način, putnik stiće pravo na nadoknadu troškova lečenja. Većina polisa pokriva sve troškove lečenja. Manje iznose od 150 do 200 evra okvirno putnik sam plaća, s tim da mu osiguravajuća kuća po povratku u zemlju vrši povraćaj novca. U slučaju skupljeg lečenja putnik ne plaća ništa, već kompletna procedura ide preko osiguranja.

Категорије: saveti

2 коментара

Marija · у

Da li moze da se uplati putno osiguranje iz inostranstva?

  putovanjeonline · у

  Poštovana,
  verovatno mislite na kupovinu polise osiguranja u zemlji prebivališta, te bi odgovor bio
  da na zalost nije moguće kupiti polisu putnog osiguranja iz inostranstva, budući da se
  pri zaključenju polise putnog osiguranja u poslovnici osiguravajućeg zavoda prilaže na uvid
  pasoš lica za koje se kupuje polisa kao dokaz da je to lice u trenutku kupovine polise u zemlji.

Оставите одговор

Avatar placeholder

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.