Putne klase u avio saobraćaju

Putne klase su u stvari različiti nivo kvaliteta smeštaja u avionu. Smeštaj može biti sedište ili kabina, koja je danas sve prisutnija kod velikih nacionalnih avio prevoznika.

Aviokompanije svojim putnicima nude na raspolaganju različite putničke klase. Više klase su dizajnirane da daju veću udobnost ali su samim tim i skuplje. Tradicionalno aviokompanije svojim putnicima nude ekonomsku, poslovnu ili prvu klasu kao najkonforniju i najskuplju. Danas u ponudi aviokompanija su i neke dodatne među klase koje pružaju mogućnost putniku da izabere uslugu najblužu njegovim potrebama.

Mapa sedišta

Mapa sedišta aviona ili tabela sedišta je dijagram rasporeda sedišta u putničkom avionu . Često ih objavljuju aviokompanije u informativne svrhe, a putnicima su od koristi za izbor sedišta prilikom rezervacije ili prijave. Obično aviokompanije ne objavljuju karte za svaki avion, već samo za veće avione i one koji lete na čestim rutama.

Mapa sedišta obično pokazuju osnovni raspored sedišta, numerisanje i ispisivanje sedišta, lokaciju izlaza za slučaj nužde, toaleta, galerija, pregrada i krila. Aviokompanije koje dozvoljavaju proveru putem interneta često predstavljaju mapu putničkih sedišta koja označava slobodna i zauzeta mesta putniku, tako da oni mogu izabrati svoje sedište.

Pored objavljenih mapa sedišta aviokompanija, postoji i više nezavisnih sajtova koji takođe objavljuju mape sedišta zajedno sa pregledima pojedinačnih sedišta, ukazujući na posebno dobra (dodatni prostor za noge, tihu kabinu, itd.) Ili loša sedišta (nemogućnost opuštanja, neobično skučeni prostor, nedostaje prozor, itd.).

Boeng 747-400
Označavanje sedišta

Na mnogim avionima, sedišta sa desne strane imaju oznake HJK, preskačući slovo I. To je zato što svako sedište ima broj reda praćeno slovom, slova koja se brkaju sa brojevima (kao što su I, O, ​​K, S ili Z) se moraju izbegavati. Korporacija Digital Ekuipment (DEC) je prva primenila ovo, izbegavajući I (1), O (0) i S (5). Preostala slova se zovu DEC abeceda.

Povremeno, avioni sa strukturom sedišta od 2 + 2 mogu da napišu sedišta kao „ACDF“ da bi održali standard A / F kao prozor i C / D kao prolaz na avionima kratke linije (koji obično imaju 3 + 3 mesta). .

U kabinama Prve i Poslovne klase, slova za sedišta za prozore obično su ista kao u ekonomskoj, s tim da su neka slova preskočena između njih, jer ima manje sedišta po redu. Na primer, ako je ekonomska kabina na deset, označena je ABC-DEFG-HJK, kabina za poslovnu klasu bi mogla biti označena kao AC-DG-HK za šest po rasporedu, sa A-DG-K za četiri preko prve klase. Jedan od izuzetaka je Delta Air Lines , koji koristi sekvencijalna slova bez obzira na raspored kabina na svim avionima (AB-CD-EF u Biznis klasi i ABC-DEF-GHJ u ekonomskoj).

Neke aviokompanije izostavljaju red broj 13, navodno zbog rasprostranjenog praznoverja da je broj nesretan . Ovo je slučaj sa Lufthansom na primer. Emirati su nekada imali red 13, ali su na svojim najnovijim avionima A380 uklonili. British Airwais je manje sujeveran, a mape njihovih sedišta za avione A320 pokazuju red 13. Delta Air Lines također uključuje red 13 u mnogim mapama njihovih sedišta.

Putne klase u avio saobraćaju


Ekonomska klasa

Ekonomska klasa u avio saobraćaju je klasa koju najveći broj putnika koristi. Ekonomska klasa po nivou usluga koje pružaju aviokompanije svojim putnicima u ovoj klasi je najskromnija. Ova klasa obuhvata samo najneophodnije usluge koje su potrebne putniku za prijatan let. Sedišta Sedišta ekonomske klase se obično ne okreću i imaju ...

Premijum ekonomska klasa

Premijum ekonomska klasa koju nude avio kompanije svojim putnicima je počela da se uvodi sa početkom svetske ekonomske krize. Sudeći po uspehu koju ova klasa doživljava i po zadovoljstvu aviokompanija, njeno uvođenje je bilo pun pogodak. Nova međuklasa na najbolji način oslikava ključnu istorijsku promenu u aviosaobraćaju. Putovanje avionom je ...

Biznis klasa

Biznis klasa predstavlja osnovnu višu klasu u mnogim aviokompanijama. Namenjana je putnicima koji traže više udobnosti i pažnje, više razlilčitih usluga a njihovo putovanje zahteva i veću fleksibilnost. Ona je najraznovrsnija klasa na svetu pošto ne postoje strogi standardi koji definišu ovu klasu. Polazna osnova u njenom definisanju je da ...

Prva klasa

Prva klasa za razliku od klasične biznis klase koja ne mora da bude i luksuzna, prva klasa to svakako jeste. Pored povećane udobnosti, poboljšanog servisa i brojnih privilegija, prvu klasu odlikuje i luksuz u svim njenim segmentima. U svim primerima prve klase do izražaja dolazi njena ekskluzivnost. Ona isključuje sve druge ...