Prijava na let mobilnim telefonom (Mobile)

Објави putovanjeonline

U poslednje vreme aviokompanije svojim putnicima nude da se registruju za let putem sopstvenog mobilnog telefona.  Sa pojavom pametnih telefona ovaj vid čekiranja je postao sve popularniji i koristi se sve češće, a za njih su i aviokompanije napravile posebne aplikacije.

To je brz, pouzdan i veoma efikasan način za prijavljivanje na let. Posebno interesovanje za ovaj vid čekiranja imaju biznis putnici, putnici koji imaju samo ručni prtljag i oni koji nisu u mogućnosti da na aerodrom dođu čak dva sata ranije.

Procedura registracije za let mobilnim telefonom

Procedura registracije za let mobilnim telefonom je jednostavna. Potrebno je da se putnik poveže svojim mobilnim telefonom na internet i da otvori stranicu aviokompanije sa kojom putuje. Mnoge aviokompanije imaju posebne web stranice za mobilne telefone.

Sa naslovne stranice se otvara aplikacija ili posebna stranica za “web check-in” (ili mobile check-in) gde je neophodno da se putnik prijavi unošenjem svog imena i prezimena i broja rezervacije (PNR) ili broja elektronske karte.

Moguće je prijavljivanje preko članskog broja frequent flyer programa. Obično se traži i polazni aerodrom. Nakon toga počinje veoma jednostavna procedura registracije za let. Od putnika se traži samo da izabere sedište i da unese informaciju o prtljagu koji predaje.

Aplikacije za pametne telefone

U najnovije vreme aviokompanije pored posebnih internet strana prilagođenih pregledu sa mobilnih telefona poseduju i sopstvene aplikacije za pametne telefone (Android, iOS, W8). Njihovo korišćenje dodatno pojednostavljuje registracione procedure.

Putnicima se osim mogućnosti da se čekiraju nude i razne druge opcije počev od rezervacije i kupovine karata, poručivanja dodatnih usluga i informisanja o uslugama na letu, pa do registracije za let, koja se i najčešće koristi.

Mobilni kupon za ukrcavanje

Kada putnik izvši izbor svih ponuđenih opcija i potvrdi ga, on dobija mobilnu boarding karticu tj. kupon za ukrcavanje (Mobile boarding card).

Mobilna kartica za ukrcavanje (boarding card) je QR kod koji se dobija putem sms/mms poruke. Ovaj kod je potrebno sačuvati u mobilnom telefonu i otvoriti ga prilikom ukrcavanja u avion.

Predaja prtljaga

Ukoliko putnik poseduje prtljag koji je potrebno predati na aerodromu, on se može čekirati uz pomoć mobilnog telefona a po dolasku na aerodrom može prtljag predati na šalterima rezervisanim za to (drop off baggage desk).

Ukrcavanje sa mobilnim kuponom za ukrcavanje

Na zahtev službenika u gejtu putnik će otvoriti dobijeni kod i namestit ga iznad aerodromskog skenera kako bi bio očitan. Provera podataka se vrši automatski, a putnik je spreman za ukrcavanje.

Ako aerodrom ne poseduje posebne skenere za QR kodove u gejtovima onda službenik može izvršiti manuelnu proveru putnika i ostvariti uvid u mobilni kupon za ukrcavanje.

Aviokompanije koje su uvele mobilno čekiranje:

Mnoge aviokompanije nemaju mogućnost čekiranja na svim svojim letovima. Ova usluga u velikoj meri zavisi od tehničke opremljenosti aerodroma, pa se dešava da kompanije samo na pojedinim svojim rutama nude ovu uslugu.

Категорије: Info

0 коментара

Оставите одговор

Avatar placeholder

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.