Preuzimanje prtljaga na aerodromu

Објави putovanjeonline

Preuzimanje prtljaga sa trake na aerodromu je sledeći potez koji vam predstoji nakon pasoške kontrole. Svakako radi se o prtljagu (drop off luggage) koji ste predali na šalteru za prijavu na let (Check-in) na odlaznom aerodromu. Odlazite u deo za preuzimanje prtljaga (baggage claim area) gde je potrebno da pronađete traku koja odgovara vašem letu. Dok su trajale pasoške provere prtljag je već dopremljen i možete ga preuzeti sa trake kada se pojavi.

Da bi ste u ovoj prilici lakše prepoznali vaš prtljag preporuka je da na vaše torbe stavite neka karakteristična obeležja koja će vaš prtljag upadljivo razlikovati od ostalog prtljaga. Na taj način bićete u situaciji da u velikoj gužvi koja se obično stvori oko traka za preuzimanje prtljaga i u gomili sličnih torbi lako prepoznate svoju, a drugi putnici će jasno videti da to nije njihov prtljag te nećete doći u situaciju da neko greškom uzme vaš.

Na velikim aerodromima u sali za preuzimanje prtljaga postoji veliki broj traka. U tom slučaju postoje posebni monitori na kojima se putnici mogu informisati na kojoj traci će se pojaviti njihov prtljag. Na monitorima stoje oznake dolazne destinacije i broj leta kao i oznaka pokretne trake na kojoj će biti prtljag.

Veoma česta situacija je i da se prtljag iz dva ili više aviona isporučuje preko iste trake. Zato iznad njih postoje monitori na kome se ispisuje sa kojih je sve letova prtljag. Koferi se u sortirnici postavljaju na pokretne trake koje ih iznose u putničku čekaonicu. Traka se kreće “u krug” sve dok i poslednji kofer ne bude preuzet. Kada aerodromski radnici koji rukuju prtljagom istovare i poslednji kofer traka se zaustavlja.

Putnici čiji kofer nije stigao treba da se obrate aerodromskoj službi za izgubljeni prtljag, koja se uvek nalazi u neposrednoj blizini.

Категорије: Info

0 коментара

Оставите одговор

Avatar placeholder

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.