Prag Vaclav Havel (PRG)

Објави putovanjeonline

Vaclav Havel aerodrom Prag (Češka: Letiště Václava Havla Praha), (IATA: PRG ICAO: EDDC), ranije poznat kao aerodrom Prag Ruzine, je međunarodni aerodrome u Pragu, glavnom gradu Češke Republike. Nalazi se 12 km (7 mi) zapadno od centra Praga i 12 km (7 mi) jugoistočno od grada Kladno.
To je sa preko 13 miliona putnika u 2016. godini najfrekventniji aerodrom u novijim zemljama članicama EU. On služi kao čvorište za Czech Airlines, kao osnova za Travel Service, uključujući njene ćerka brend SmartVings, a takođe je i osnova za low-cost prevoznika Wizz Air i Ryanair. Aerodrom je u stanju da se bavi letilicama širokog spektra, uključujući i Airbus A380 ili Boeing 747.

Сродна слика

To je veliki porast broja putnika još od 2015. godine, a očekuje se da bi moglo biti više od 15 miliona putnika u 2017., što će učiniti veliko povećanje za više od 15% od 2016. godine.

Najprometnije međunarodne veze su u Paris-Charles de Gaulle, Moskva-Šeremetjevo, Amsterdam i Frankfurt i najprometniji dugim vezama su Dubai i Seoul-Incheon.

Terminali

Aerodrom u Pragu ima dva glavna putnička terminala, dva opšta vazduhoplovna terminala, kao i teretni objekt. Većina letova sa aerodroma Prag odlazi sa severnih Terminala (Terminal 1 i 2). Južni terminali (terminali 3 i 4) obavljaju nekoliko neregularnih letova , kao i VIP letove, specijalne letove i male avione.

  • Terminal 1 se koristi za letove van šengenskog područja. Otvoren je 1997. godine, obuhvata holove A i B
  • Terminal 2 se koristi za letove unutar šengenskog područja. Otvoren je 17. januara 2006. godine, obuhvata holove C i D
  • Terminal 3 se koristi za privatne i čarter letove. Otvoren je 1997. godine
  • Terminal 4 se koristi isključivo za VIP letove i državne posete. To je najstariji deo aerodroma koji je otvoren 5. aprila 1937. godine

Aerodrom poseduje dve piste u službi: 06/24  i 12/30 . Bivsa pista 04/22 je trajno zatvorena za polijetanje i sletanje i koristi se samo za vožnju i parkiranje. Najčešće korištena pista je 24 zbog zapadnih vetrova. Runway 30 se takođe često koristi. Runway 06 se retko koristi, dok se runway 12 koristi samo izuzetno.

TRANSFER
Autobus

Autobuske linije:

  • 119: Prague Airport – Nádraží Veleslavín (metro line A) – 15 min
  • 100: Prague Airport – Zličín (metro line B) – 18 min
  • Airport express: Prague Airport – Prague Main Train Station (metro line C and connection to SC, EC, IC and EN trains) – 35 min

Autobuska stajališta nalaze se na Terminalu 1 I Terminalu 2 ispred dolaznog hola. Karte se mogu kupiti u salama terminala 1 i 2 (od 7 do 22 časa), na automatima smeštenim na autobuskoj stanici (potrebna je gotovina) ili kod vozača autobusa (potrebna je gotovina).

Destinacije do kojih postoje redovne linije sa aerodroma Vaclav Havel :

Категорије: aerodromi

0 коментара

Оставите одговор

Avatar placeholder

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.