Podgorica airport (TGD)

Објави putovanjeonline

Aerodrom Podgorica (IATA: TGD, ICAO: LIPG) je međunarodni aerodrom koji služi crnogorskom glavnom gradu Podgorici i okolini. To je jedan od dva međunarodna aerodroma u Crnoj Gori, a drugi je Aerodrom Tivat. Sa oba aerodroma upravlja državna kompanija Aerodromi Crne Gore.

Aerodrom se nalazi 11 km (6,9 mi) južno od centralne Podgorice, u Zetskoj ravnici, jednoj od retkih ravnih područja Crne Gore pogodnim za veliki aerodrom. Aerodrom je lokalno poznat kao Aerodrom Golubovci, jer se nalazi u administrativnim granicama grada Golubovci. IATA kod aerodroma je i dalje TGD jer je Podgorica nazvana Titograd od 1946. do 1992. godine, u vreme  otvoranja aerodroma. To je glavni čvor za Montenegro Airlines i Di Air.

Pista

Standardni avionski prilaz 36 uključuje spektakularno nizak nivo kretanja od 200 stepeni nad Skadarskim jezerom za poravnanje sa pistom, samo 524 metara iznad površine vode. Aerodrom ima ICAO klasifikaciju 4E ILS Cat I. Međutim, sletanje ILS-a je moguće samo na pisti 36, s obzirom da je severni pristup pisti 18 samo vizuelni, moguće pod savršenim VMC-om. To je zbog blizine Dinarskih planina na severu.

Terminal

Kako je vazdušni saobraćaj u Crnoj Gori bio u porastu, stari putnički terminal nije više mogao da servisira povećan obim saobraćaja te se javila potreba za izgradnjom novog terminala. Novi putnički terminal, koji se sastoji od 5.500 m2, otvoren je 14. maja 2006. godine. Ima osam odlaznih i dvie dolazne kapije, a godišnje može da opsluži do milion putnika. Terminal ne poseduje avio mostove, pošto tok putnika na aerodromu nije dovoljno visok da ih zahteva.

Glavna (nova) terminalska zgrada je moderna aluminijumska i staklena konstrukcija, sa savremenim arhitektonskim rešenjima kao što je indirektno osvetljenje u celoj zgradi. Od svog otvaranja, na njemu se nalazi Costa Coffee, dva štanda za novine, duty free shop, pultovi za rent-a-car  i banka. Iako se aerodrom smatra niskim rizikom, sigurnosni pregled je vidno povećan od uvođenja novog terminala. Sigurnosne mere i monitoring koji su standardni za evropske aerodrome primjenjuju se na terminalu.

Stara terminalna zgrada je u potpunosti obnovljena i ponovo otvorena 15. septembra 2009. godine i sada je namenjena za VIP upotrebu i generalnu avijaciju.

Transfer od / do aerodroma:

Aerodrom Podgorica je dostupan od strane puta Podgorice – Bar (E65 / E80), preko kratkog obilaska. Područje ovog puta, od Podgorice do aerodroma, unapređeno je na standarde ekspresnog puta. Vožnja od centra grada do aerodroma obično traje manje od 15 minuta. Javni prevoz do i od aerodroma pokriva autobuska linija L-20 do centra grada. Čarter autobuskih linija do drugih crnogorskih gradova i taksi služba. Aerodromska železnička stanica na pruzi Beograd-Bar nalazi se 1,2 km (0,75 mi) od putničkog terminala. Ona se retko koristi kao veza sa gradom, zbog neugodne lokacije i rasporeda vozova.

Sa izgradnjom tunela Sozina, aerodrom je udaljen oko 40 km od Bara, glavne luke Crne Gore, tako da aerodrom sve više služi potrebama gradova na južnom delu crnogorskog primorja.

Destinacije do kojih postoje direktne redovne linije sa aerodroma:
Категорије: aerodromi

0 коментара

Оставите одговор

Avatar placeholder

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.