Pariz ima nekoliko velikih aerodroma a među njima je najveći Šarl de Gol. Nastao je 1966. godine kao Paris Nord (Sever) a kasnije je dobio ime po slavnom francuskom generalu iz drugog svetskog rata i predsedniku Pete Republike – Šarlu de Golu (Charles de Gaulle). Aerodrom se nalazi severoistočno od grada nedaleko od vojnog aerodroma Le Burže (Le Bourget). Smatra se jednim od najvećih aerodroma na svetu kako po veličini tako i po broju putnika i aviooperacija. Šest je u svetu po broju putnika a drugi u Evropi (posle londonskog Heathrow-a). Kada je kargo saobraćaj u pitanju tu je peti u svetu. Godišnje sa ovog aerodroma odleti oko 60 miliona putnika. Aerodrom se u Parizu naziva i Roisy (Roisi). Ogroman kompleks zgrada koje se nalaze u neposrednoj blizini aerodroma se naziva Roisypole i u njemu su smešteni brojni hoteli, poslovne zgrade i tržni centri.

klikni na sliku da je uvećaš

Terminali

Najveći pariski aerodrom ima tri terminala koji su prilično udaljeni jedan od drugog. Između njih se nalazi gusta i komplikovana mreža internih saobraćajnica tako da je kretanje između terminala nemoguće obaviti pešice. Zbog toga postoji interni prevoz u okviru aerodromskog kompleksa koji je besplatan i veoma čest. On predstavlja najjednostavniji i najsigurniji način za kretanje između terminala. Terminali su označeni brojevima 1, 2 i 3 dok je terminal 2 kao najkompleksniji sastavljen od više zasebnih zgrada koje funkcionišu kao posebni terminali sa oznakama (A, B, C, D, E, F i G)

Terminal 1

je veoma interesantan arhitektonski. Sastoji se od centralne zgrade kružnog oblika u kojoj su smešteni šalteri za čekiranje kao i hol za preuzimanje prtljaga. Od njega se podzemno odlazi ka gejtovima koji su raspoređeni u sedam holova -satelita. Ovaj terminal koriste brojne aviokompanije iz celog sveta. Na njemu su pozicionirane i sve aviokompanije iz Star Alijanse. Ovaj terminal je najprometniji i na njemu je uvek najveća gužva pa treba biti dosta strpljiv prilikom sigurnosnih kontrola. Putnici najviše kritikuju loše urađene putokaze na ovom terminalu a često se oznake mogu naći samo na francuskom pa to može predstavljati problem. Naši putnici se mogu naći na ovom terminalu ako u Pariz putuju sa Lufthansom, Adria Airways-om ili Air Baltic-om.

Terminal 2

je najveći i sastoji se od sedam potpuno nezavisnih holova i jednog satelita a još jedan je u izgradnji. Holovi su: 2A, 2B, 2C, 2D, 2E, 2F i 2G. Hol 2B je većinom rezervisan za evropske aviokompanije i na njega sleću Jat Airways, Croatia Airlines, Montenegro Airlines, Bulgaria Air, EasyJet. Holove E i F ekskluzivno koristi Air France sa svojim partnerima iz Sky Team alijanse. 2E se koristi za nešengenske destinacije a 2F se koristi za letove unutar šengenske zone. 2G terminal je namenjen generalnoj avijaciji.

Izdvojena pristaništa S3 i S4

U okviru terminala 2E postoje i dva izdvojena (satelitska) pristaništa: S3 i S4. Oni se nalaze istočno od kompleksa starih terminalnih zgrada i nemaju direktan pristup za putnike sa javnih površina. Do njih se dolazi jedino preko 2E terminala koristeći aerodromsku laku železnicu „CDGVAL“. Pešačkim prolazom je S3 povezan sa terminalom 2F.

Pristanište S3 nosi naziv „Parisien“. Namenjeno je letovima Air France-a i na njega pristaju avioni  sa letova iz šengenskog i nešengenskog područja.

Pristanište S4 je otvoreno za saobraćaj 28. juna 2012. godine i ekskluzivno je za letove Air France-a i Sky Team partnera. Ovaj satelit je namenjen samo interkontinentalnim letovima pa u njemu nema šengenske zone. Prilagođen je prijemu najvećih aviona. Ima veliki kapacitet a putnički tokovi su podeljeni po spratovima (odlazni su na prvom spratu, a dolazni na drugom).

Terminal 3

se koristi većinom za čarter letove.

Saobraćaj između terminala

CDGVAL

je aerodromska laka želenica koja ima dve linije. Mali vozovi saobraćaju veoma često a korišćenje je besplatno. Linija je potpuno automatizovana.

  • Linija 1 počinje na Terminalu 1 ima stanice na parkiralištu PR, Terminalu 3, parkiralištu PX i na terminalu 2 na glavnoj železničkoj stanici. Vožnja traje 8 minuta.
  • Linija 2 spaja Terminal 2E sa galerijom „Parisien“ odnosno, izdvojenim holom terminala 2E (gejtovi E51-E76). Vožnja traje manje od minuta.

N2 Bus

saobraća unutar terminala 2. Početna stanica mu je na 2C (kod ulaza br. 4) zatim staje na 2E (ulaz br. 3), na 2G, na 2F (ulaz br. 4), stanica prigradskog RER-B voza i na kraju 2C (ulaz br. 4). Vožnja na celoj deonici traje 10-tak minuta. Autobus saobraća na svakih 5 minuta u periodu od 5:30 do 23 časa. Prevoz je besplatan.

Transfer od / do aerodroma:

Public transport, acces, Aéroport de Paris, RER B RER B

RER B povezuje aerodrom Pariz-Šarl de Gol u Pariz i njegova predgrađa.

Dolazak u ili odlazak iz Pariza-Charles de Gaulle:
Stanica «Aeroport Charles de Gaulle 1» služi Terminalima 1 i 3.
Stanica «Aeroport Charles de Gaulle 2 – TGV» služi Terminalima 2 ACDEF i G.
Terminal 2G je povezan sa terminalom 2F pomoću besplatnog šatla N2.
Vreme putovanja : dozvolite 35 min (RER) za putovanje Paris-Chatelet les Halles> aerodrom Pariz-Šarl de Gol.
Cena: € 9,75 (Forfait Navigo, zona 1-5 prihvaćena) za putovanje Paris-Chatelet les Halles> aerodrom Pariz-Šarl de Gol.

 

Autobus i šatl

Le Bus Direct line 2Le Bus Direct line 3Le Bus Direct line 4Roissybus350 BUS351 BUS19 BUSNoctilien night busVal d'Europe Airports Shuttle (VEA)
Kompanija Linija Stajališta Cena Vreme putovanja
 toggle-logo-bus-direct Le Bus Direct line 2 pruža vezu između centra Pariza (Etoile, Porte Maillot, Trocadero, Eiffel Tover) i aerodroma Paris-Charles de Gaulle. CDG Terminal 1 : arrival level Jedan pravac :   €17 45-70 min.
Gate 32 CDG Terminal 2A-2C : gate C10 Povratna karta:   €30
CDG Terminal 2D : gate D14 Deca-jedan pravac: €10
CDG Terminal 2E-2F : gate E8 ou F9 Deca-povratna: €20
Kompanija Linija Stajališta Cena Vreme putovanja
 toggle-logo-bus-direct Le Bus Direct line 3 pruža vezu između aerodroma Pariz-Šarl de Gol i Aerodroma Pariz-Orli Terminal 1 : Arrival level gate 32 Jedan pravac :   €21 70-80 min
Terminal 2A-2C: gate C10 Povratna karta:   €36
Terminal 2D : gate D14 Deca-jedan pravac: €13
Terminal 2E-2F : gate E8 ou F9 Deca-povratna: €26
Kompanija Linija Stajališta Cena Vreme putovanja
 toggle-logo-bus-direct Le Bus Direct line 4 pruža vezu između centra Pariza (Gare de Lion i Gare Montparnasse) i Pariza-Charles de Gaulle. CDG Terminal 1 : level Arrivals gate 32 Jedan pravac :   €17 60-70 min
CDG Terminal 2A-2C : gate C10 Povratna karta:   €30
CDG Terminal 2B-2D : gate D14 Deca-jedan pravac: €10
CDG Terminal 2E-2F : gate E8 ou F Deca-povratna: €20
Kompanija Linija Stajališta Cena Vreme putovanja
 Aéroports de Paris, Accès, Navettes inter-terminaux Paris CDG Roissybus pruža vezu između centra Pariza (stanica Opere) i Pariza-Charles de Gaulle. Terminali 2A-2C, 2E-2F, 2D, 3 i 1. € 11 60 min
Terminal 2G je povezan sa terminalom 2F besplatnim šatlom N2.

Kompanija Linija Stajališta Cena Vreme putovanja
 Aéroports de Paris, Accès, Paris CDG, transports en commun, Bus 350 350 BUS pruža vezu između Pariza (gare de l’Est) i Pariza-Charles de Gaulle. Terminali 2A-2C, 2B-2D, 1, TGV-SCNF stanica i stanica Roissipole. € 6 80 min
Terminal 2G je povezan sa terminalom 2F besplatnim šatlom N2.

za uvećanje klikni na sliku

Kompanija Linija Stajališta Cena Vreme putovanja
 Aéroports de Paris, Accès, Paris CDG, transports en commun, Bus 351 351 BUS pruža vezu između Pariza (Nacija) i Pariza-Šarlsa de Gaula. Terminali 2A, 2C, 2D i 1 i TGV-SCNF stanica. € 6 80 – 90 min
Terminal 2G je povezan sa terminalom 2F besplatnim šatlom N2.

za uvećanje klikni na sliku

Kompanija Linija Stajališta Cena Vreme putovanja
 Aéroports de Paris, Accès, Paris CDG, transports en commun, bus19 19 BUS  pruža vezu između Torci RER i Roissi pole RER. Roissi pole RER € 2 60 min
Kompanija Linija Stajališta Cena Vreme putovanja
 Aéroports de Paris, Accès, Paris CDG, Transports en commun, Noctilien Noctilien night bus Pariz-Charles de Gaulle je povezan sa železničkom stanicom Corbeil-Essonnes od noćne autobuske linije Noctilien 120 do željezničke stanice La Verriere linijom 121 i do željezničke stanice Pariz-Gare de l’Est linijom 140. Terminali 1 i 3, TGV stanica € 8 30 min
Terminali ACDE su povezani sa TGV postajom F, bilo putem pešačke staze (prosečno vreme putovanja: 8 minuta) ili besplatnog N1 shuttle (traje od 4:30 do 1:30, prosečno vreme putovanja: 8 minuta).
Kompanija Linija Stajališta Cena Vreme putovanja
 Acces, Aéroports de Paris, public transport, navette VEA, Paris-Orly Val d’Europe Airports Shuttle (VEA) Redovni VEA šatlovi sa aerodroma u Parizu Charles de Gaulle do hotela Dizneilend i Dizneilend Paris Tematskog  Parka. Terminal 1 € 23 45 min
Terminali 2E-2F,
Terminal 2G je povezan sa terminalom 2F pomoću slobodnog prevoza N2.

Šatl linija N3 povezuje terminale 2G, 2D, 2C i N2 povezuje Terminale 2E, 2F, 2G

Aéroports de Paris, Accès, Paris CDG transports en commun, TGV SNCF

Stanica SNCF Paris-Charles de Gaulle se nalazi između terminala 2C-2D i 2E-2F.
Stanica se zove „Aeroport Charles de Gaulle 2 – TGV“.

Dolazak u ili odlazak iz Pariza-Charles de Gaulle:
Terminali 2A, 2C, 2D, 2E, 2F su dostupni preko pokretnih staza.
Za terminale 1 i 3 uzeti besplatno CDGVAL shuttle voz.
Za terminale 2A, ​​2C, 2D, 2E, 2F i SNCF stanice, uzmite slobodni N1 shuttle.
Terminal 2G je povezan sa terminalom 2F pomoću slobodnog šatla N2

Destinacije do kojih postoje direktne redovne linije sa ovog aerodroma:
Категорије: aerodromi

0 коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.