Paris Beauvais Airport (BVA)

Објави putovanjeonline

Paris Beauvais Airport, (IATA: BVA, ICAO: LFOB), je međunarodni aerodrom u blizini grada Beauvais u opština Tille u Francuskoj. Aerodrom se nalazi u regionu Pikardije,  85 km (53 mi) severozapadno od Pariza. To je deseti aerodrom u Francuskoj po broju putnika, uglavnom ga koriste charter i low-cost aviokompanije.
Ovaj aerodrom je sagrađen tridesetih godina prošlog veka i zaplenjen od strane Nemaca u junu 1940. tokom bitke u Francuskoj. Beauvais je korišćen kao vojni aerodrom od strane Luftvaffe tokom okupacije. Posle rata biva zauzet od strane Američkih vazdušnih snaga, a 1950. godine ministarstvo vazduhoplovstva je ponudio da aerodrom postane vojna vazduhoplovna baza za NATO kao deo razvoja saveza u hladnom ratu. Beauvais je izabran da postane hitni aerodrom u NATO-u (Beauvais-Tille Air Base), pod kontrolom francuskih vazduhoplovnih snaga, a namera je bila da ga koriste sve vazduhoplovne snage NATO-a kako bi rasteretili svoje avione u slučaju rata.

Trenutno se gradi novi kontrolni toranj koji će zamijeniti stari toranj iz 1962. godine. Nalazit će se na južnoj strani aerodroma i biće operativan tokom leta 2018.

Glavna pista poseduje CAT III sistem za sletanje za uzletno-pristaništne staze 12 i CAT I za uzletno-pristaništne staze 30 plus indikator puta preciznog pristupa (PAPI) za stazu 12. Ovo omogućava letenje na aerodromu u lošim vremenskim uslovima, čak i u uslovima kada je vidljivost niža 200 metara.

Terminal

Paris Beauvais ima dva terminala, ali kada je niskotarifna kompanija Ryanair izabrala Beauvais Tille u maju 1997. godine za tri dnevna leta sa Dablinom, terminal ovog regionalnog aerodroma sastojao se od jednostavnog hangara izgrađenog 1979. Od tada su izgrađene četiri dodatna stajališta za avione i drugi terminal od 6.000 kvadratnih metara (65.000 kvadratnih stopa), što se moralo izgraditi da bi se opslužili svi putnici i kako bi se moglo suočiti sa značajnim povećanjem prometa. Aerodrom je opremljen za ospluživanje srednjeg putničkog aviona. Od 2007. godine zabrana noćnog letenja strogo je primenjena u korist lokalnih stanovnika. Zgrada terminala zatvara se između  23:30 do 06:30.  Aerodrom ima dva terminala, neke restorane, snack barove i trgovačke zone, kako na vazdušnom, tako i na javno dostupnom području.

za uvećanje klikni na sliku

za uvećanje klikni na sliku

Transfer od / do aerodroma:

    Šatl

Aerodrom Pariz Beauvais nudi redovne šatl autobuse koji povezuju gradski centar Pariz (Porte Maillot) i aerodrom. Transfer sa šatl autobusima iz zračne luke Paris Beauvais mogu se rezervisati na mreži u nekoliko klikova. Dostupni su svima, sa ili bez avionske karte. Zbog optimalanog transfera, šatl putovanja su direktna. Oni su odvijaju neprestano između aerodroma Pariz Beauvais i Busha parka Pershing u Porte Maillot, u Parizu. Putovanje traje oko 1 h 15 min (75 km).

Usluga prevoza je besplatna za decu do 4. godine. Karte važe u bilo kom smeru da putujete i  važe 12 meseci od dana kupovine. U Parizu, kancelarija za prodaju karata nalazi se u autobusnom parku Pershing.

Na aerodromu šalteri i automati za prodaju karata se nalaze u dolaznim dvoranama Terminala 1 i 2, kao i na autobuskoj stanici između Terminala 1 i 2.

Online kupovinaNa šalteru
Jedan pravac (Odrasli, 12 i preko)€15.90€17
Povratna (Odrasli, 12 i preko)€29.00€34
Jedan pravac (Dete, 4 to 11)€9.90€17

 

Corolis gradski šatl prevoz

Usluga šatl Corolis gradski autobus linija 6 odvode vas direktno do centra grada Hotel de Ville  (hoteli i železnička stanica).

za uvećanje klikni na sliku

Destinacije do kojih postoje direktne redovne linije sa ovog aerodroma:

 

Категорије: aerodromi

0 коментара

Оставите одговор

Avatar placeholder

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.