Oslo Airport (IATA: OSL, ICAO: ENGM) je glavni međunarodni aerodrom koji služi Oslu, glavnom gradu i najnaseljenijem gradu u Norveškoj. Oslo takođe opslužuje low-cost aerodrom Torp u Sandefjordu, koji se nalazi 119 km južno od centra Osla. Aerodrom Oslo je glavno domaće čvorište i međunarodni aerodrom u Norveškoj, a drugi je najstariji aerodrom u nordijskim zemljama. Centar je za Scandinavian Airlines, operativnu bazu za Norvegian Air Shuttle i fokusni grad za Viderøe, povezuje se sa 31 domaćom i oko 128 međunarodnih destinacija. Skoro 26 miliona putnika putovalo je preko aerodroma u 2016. godini, čineći ga na devetnaestom najprometljivijem aerodromu u Evropi.

Zemljište je u vlasništvu Oslo Lufthavn AS, podružnice državnog Avinora. Takođe se nalazi i vazdušna baza Gardermoen, kojom upravlja Kraljevsko norveško vazduhoplovstvo. Baza se nalazi na severnoj strani putničkog terminala na aerodromu u Oslu. Aerodrom Oslo je najveći i najzahtevniji od dva međunarodna aerodroma koja se nalaze oko Osla.

Aerodrom ima dve paralelne piste sa 71 stajalištem za avione, od kojih 50 imaju avio mostove. Zapadna pista 01L / 19R iznosi 3.600 na 45 metara, a istočna pista 01R / 19L je 2.950 na 45 metara (1 978 ft k 148 ft). Obe imaju raskrsnicu, dozvoljavajući 80 vazdušnih operacija na sat. Piste su opremljene sistemom slijetanja CAT IIIA , a aerodrom je nadgledan visokim kontrolnim tornjem od 91 metra (299 stopa). Kada je odlazni avion udaljen 15 km (9 mi) od aerodroma, odgovornost preuzima Oslo centar za kontrolu letenja, koji nadgleda vazdušni prostor sa radijusom Haukåsen. Na aerodromu se nalaze dva zemaljska radara, koji se nalaze na udaljenim stranama svake od pista. I na kapijama i duž rukavca, postoji automatski sistem svetla koji vode zrakoplov. Na asfaltu, oni upravljaju radarima, a kontrolišu ih senzori pokreta na kapiji.

Postoje tri platforme za odvajanje. Dve vatrogasne stanice imaju po tri vatrogasna vozila i deo su komunalne vatrogasne službe. Meteorološke usluge pruža Norveški meteorološki zavod, koji ima 12 vremenskih stanica i 16 zaposlenih na aerodromu. Ovo uključuje prvu vazduhoplovnu informativnu službu u Norveškoj i prostor za self-briefing, pored brifinga od profesionalaca. Ograničenja kretanja u vazdušnom prostoru važe preko noći od 23:00 do 06:00, mada je dozvoljeno sletanje i polazak na sjever.

Terminal

Putnički terminal pokriva 148.000 kvadratnih metara,  dugačak je 819 metara.  Terminal ima 52 stajališta za parkiranje aviona, od kojih su 34 povezani sa mostovima i 18 udaljenih parkirališta. Domaći saobraćaj se obavlja preko kapija koji se nalaze na zapadnom krilu, dok su kapije za međunarodne letove na istoku, a vrata na ne-šengenskom području leti na samom kraju krila. Četiri kapije blizu kraja istočnog krila su flexigates u kojima se vrata mogu otvarati ili zatvoriti za prelazak između šengenskih i ne-šengenskih letova. Kontrolori EU su donekle skeptični prema šengenskim / ne-šengenskim flexsigates, a bilo je nekoliko incidenata u kojima su otvorena pogrešna vrata, tako da putnici koji su trebali proći kroz graničnu kontrolu nisu. Novo pristanište koji se prostire na severu od terminala otvoreno je 2017. godine. Aerodrom je „tih“, tako da se najave za letove vrše samo u neposrednoj blizini kapije. Postoji igralište u domaćim i međunarodnim odeljcima, i mirna soba u domaćoj sekciji. Medicinsko osoblje je stacionirano na aerodromu.

Postoje dvadeset restorana koji pružaju usluge hrane i pića, pored prodavnica i drugih usluga, uključujući banke i poštu. Sve u svemu, 8.000 kvadratnih metara (86.000 kvadratnih stopa) koristi se za restorane, prodavnice i ne-vazduhoplovne usluge. Prodavnica bez carine je 1.530 kvadratnih metara (16.500 kvadratnih metara) i najveća je u Evropi. Prodavnica se nalazi ispred međunarodnog hola, zauzimajući veliki deo širine terminala.

Pored glavnog terminala, na aerodromu posluje i vlastiti VIP salon za norvešku kraljevsku porodicu, za članove norveške vlade i članove stranih kraljevskih porodica i vlada. GA-terminal, koji se nalazi na zapadnoj strani aerodroma, pruža usluge avionima za prevoz tereta, izvršnim avionima i ambulantnim avionima.

Transfer od / do aerodroma

Smešten oko 47 km (29 mi) od centra grada, Aerodrom Oslo pruža široke usluge javnog prevoza. Aerodrom ima jedan od najviših nivoa javnog prevoza na svetu, sa učešćem od gotovo 70% .

 Резултат слика за oslo airport           Резултат слика за Flytoget

Linija Gardermoen 64 km (40 mi) otvorena je istog dana kao i aerodrom, i radi u tunelu ispod aerodroma, gde se stanica Gardermoen nalazi ispod terminala. Flytoget aerodromski ekspresni voz ide do centralne stanice u Oslu šest puta u satu za 19 do 22 minuta, a tri usluge nastavljaju dalje kroz pet srednjih stanica do stanice Drammen. (Subotom i nedeljom, frekvencija je tri puta u satu.)

Norveška državna željeznica (NSB) takođe posluje sa aerodroma, obezbeđuje prevoz za putnike do Eidsvolla i Kongsberga, i regionalne linije severno do Opplanda i Hedmarka, a južno do Vestfolda. Obe pružaju usluge Oslu, a druga omogućava direktnu uslugu aerodromu Sandefjord, Torp. Pet dnevnih ekspresnih vozova do Trondhajma zaustavlja se na aerodromu, uključujući jedan noćni voz.

 

Oslo Airport Express autobus uslužuje aerodrom, iz Osla, Fredrikstada, Skia i Gjovika. Pored toga, većina ekspresnih autobusa iz drugih delova Norveške zaustavlja se na aerodromu. Lokalna transportna kompanija za saobraćaj, Ruter, posluje do aerodroma iz okolnih mesta.

Taksi

Postoji nekoliko kompanija koje nude usluge na aerodromu u Oslu. Da bi proverili kompanije, procenili i rezervirali taksi, putnik mora da ode do informativnog pulta u holu za dolaske na aerodromu. Taksi stajalište se nalazi ispred hola za dolaske.

Destinacije do koji postoje direktni redovni letovi sa aerodroma Oslo Gardermoen
Oslo Gardermoen (OSL)
OSL Letovi & Aviokompanije
Aviokompanija 37 IATA OSL
Direktnih letova ICAO ENGM
Terminali 1 Aerodrom tip Internacional
Kordinate 60°12′10″N 011°05′02″E
45°40′08″N 009°42′01″E
Redovni letovi iz Oslo Gardermoen (OSL)
Destinacija aerodromska zona avio kompanije avio-kompanija
Moscow–Sheremetyevo Moscow–Sheremetyevo Aeroflot
Hurghada, Sharm el Sheikh Hurghada, Sharm el Sheikh Air Cairo
Paris–Charles de Gaulle Paris–Charles de Gaulle HOP!
Aalborg, Ørland Aalborg, Ørland North Flying
Riga Riga airBaltic
Vienna Vienna Austrian Airlines
Bucharest Bucharest Blue Air
Aberdeen Aberdeen BMI Regional
London–Heathrow London–Heathrow British Airways
Aalborg, Aarhus, Billund Aalborg, Aarhus, Billund SUN-AIR
Brussels Brussels Brussels Airlines
Prague Prague Czech Airlines
Stord Stord Danish Air Transport
Dubai–International Dubai–International Emirates
Addis Ababa, Stockholm–Arlanda Addis Ababa, Stockholm–Arlanda Ethiopian Airlines
Hamburg Hamburg Eurowings
Helsinki Helsinki Finnair
Reykjavik–Keflavík Reykjavik–Keflavík Icelandair
Amsterdam Amsterdam KLM
Warsaw–Chopin, Tallinn Warsaw–Chopin LOT Polish Airlines
Frankfurt, Munich Frankfurt, Munich Lufthansa
Ålesund, Alicante, Alta, Amsterdam, Barcelona, Bardufoss, Belgrade, Bergen, Berlin–Schönefeld, Billund, Bodø, Budapest, Copenhagen, Dublin, Edinburgh, Gdańsk, Geneva, Gran Canaria, Hamburg, Harstad/Narvik, Haugesund, Helsinki, Kirkenes, Kraków, Kristiansand, London–Gatwick, Longyearbyen, Madrid, Málaga, Milan–Malpensa, Molde, Munich, Nice, Palanga, Palma de Mallorca, Paris–Orly, Poznań, Prague, Pristina, Reykjavik–Keflavik, Riga, Rome–Fiumicino, Stavanger, Stockholm–Arlanda, Szczecin, Tallinn, Tenerife–South, Tromsø, Trondheim, Vienna, Vilnius, Warsaw–Chopin, Bangkok–Suvarnabhumi, Fort Lauderdale, Los Angeles, New York–JFK, Orlando Ålesund, Alicante, Alta, Amsterdam, Barcelona, Bardufoss, Belgrade, Bergen, Berlin–Schönefeld, Billund, Bodø, Budapest, Copenhagen, Dublin, Edinburgh, Gdańsk, Geneva, Gran Canaria, Hamburg, Harstad/Narvik, Haugesund, Helsinki, Kirkenes, Kraków, Kristiansand, London–Gatwick, Longyearbyen, Madrid, Málaga, Milan–Malpensa, Molde, Munich, Nice, Palanga, Palma de Mallorca, Paris–Orly, Poznań, Prague, Pristina, Reykjavik–Keflavik, Riga, Rome–Fiumicino, Stavanger, Stockholm–Arlanda, Szczecin, Tallinn, Tenerife–South, Tromsø, Trondheim, Vienna, Vilnius, Warsaw–Chopin, Bangkok–Suvarnabhumi, Fort Lauderdale, Los Angeles, New York–JFK, Orlando Norwegian Air Shuttle
Fuerteventura Fuerteventura Novair
Islamabad, Lahore Islamabad, Lahore Pakistan International Airlines
Istanbul–Sabiha Gökçen Istanbul–Sabiha Gökçen Pegasus Airlines
Saint Petersburg Saint Petersburg RusLine
London–Stansted London–Stansted Ryanair
Doha Doha Qatar Airways
Aalborg, Aarhus, Aberdeen, Ålesund, Alicante, Alta, Amsterdam, Barcelona, Bergen, Berlin–Tegel, Billund, Bodø, Brussels, Copenhagen, Dublin, Düsseldorf, Edinburgh, Frankfurt, Gdańsk, Gran Canaria, Hamburg, Harstad/Narvik, Haugesund, Helsinki, Kirkenes, Kristiansand, Kristiansund, London–Heathrow, Málaga, Manchester, Miami, Milan–Malpensa, Molde, Munich, Newark, Nice, Palma de Mallorca, Paris–Charles de Gaulle, Prague, Reykjavík–Keflavík, Stavanger, Stockholm–Arlanda, Longyearbyen, Tromsø, Trondheim, Vilnius, Zürich Aalborg, Aarhus, Aberdeen, Ålesund, Alicante, Alta, Amsterdam, Barcelona, Bergen, Berlin–Tegel, Billund, Bodø, Brussels, Copenhagen, Dublin, Düsseldorf, Edinburgh, Frankfurt, Gdańsk, Gran Canaria, Hamburg, Harstad/Narvik, Haugesund, Helsinki, Kirkenes, Kristiansand, Kristiansund, London–Heathrow, Málaga, Manchester, Miami, Milan–Malpensa, Molde, Munich, Newark, Nice, Palma de Mallorca, Paris–Charles de Gaulle, Prague, Reykjavík–Keflavík, Stavanger, Stockholm–Arlanda, Longyearbyen, Tromsø, Trondheim, Vilnius, Zürich Scandinavian Airlines
Izmir Izmir SunExpress
Zürich Zürich Swiss International Air Lines
Lisbon Lisbon TAP Portugal
Bangkok–Suvarnabhumi Bangkok–Suvarnabhumi Thai Airways
Istanbul–Atatürk Istanbul–Atatürk Turkish Airlines
Barcelona Barcelona Vueling
Brønnøysund, Florø, Førde, Gothenburg, Harstad/Narvik, Leknes, Mo i Rana, Mosjøen, Røros, Sandane, Sandnessjøen, Sogndal, Svolvær, Tromsø, Trondheim, Ørsta/Volda Brønnøysund, Florø, Førde, Gothenburg, Harstad/Narvik, Leknes, Mo i Rana, Mosjøen, Røros, Sandane, Sandnessjøen, Sogndal, Svolvær, Tromsø, Trondheim, Ørsta/Volda Widerøe
Категорије: aerodromi

0 коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.