O hostelima

Објави putovanjeonline

Svi pričaju o hostelima, a Vama nije jasno šta je tačno hostel i po čemu se razlikuje od hotela. Hosteli su mesta susreta koja omogućavaju individualnu raznolikost, jednostavnu i prijateljsku atmosferu, a sve to po niskim cenama. Hosteli su idealna mesta za individualne putnike, porodice sa decom i razne grupe (školske, sportske i dr.).

Šta je hostel ?

Hostel je vrsta smeštaja koji najčešće posećuju bekpekersi ili ti pretežno mlađi ljudi koji sa rancem na leđima putuju gde žele i kada žele, nastojeći da količinu novca kojom raspolažu iskoriste tako da njihov put traje što duže. Baš zbog toga su hosteli interesantni, jer su cene noćenja višestruko manje nego u hotelima. Druga stvar koja ih razlikuje od hotela je to što su, uslovno rečeno, manje komforni. Oni su manje formalni oblik smeštaja i atmosfera je većinom opuštena. Dok hotel obezbeđuje izvesnu dozu privatnosti, hostel ima upravo suprotan cilj: da omogući upoznavanje i druženje gostiju iz bukvalno svakog kutka sveta.

Infrastruktura

I sama infrastruktura hostela je podređena tome i nude prvenstveno čist i jeftin smeštaj u sobama u kojima možete da birate između jednokrevetnih, dvokrevetnih, trokrevetnih ili četvorokrevetnih soba, soba sa kupatilom koje su pogodne za manja društva i između spavaonica u kojima se broj kreveta penje i do 20. U ovoj zadnjoj varijanti je neizbežno da ćete doživeti nezaboravne trenutke. Što se tiče stvari, tu uvek postoje ormarići na zaključavanje i sefovi za vrednosti. Što je sigurno, sigurno je!

Interakcija gostiju

Postoji veća interakcija između gostiju u hostelima nego u tradicionalnim hotelima. Mnogi hosteli nude razne  aktivnosti za svoje goste po maloj ili gotovo nikakvoj ceni. Uobičajeno je  videti da neki gosti ostaju i po nekoliko meseci u jednom hostelu  jednostavno uživajući u atmosferi. Hosteli takođe nude razne usluge  poput kuhinje, praonice rublja, internet pristupa, popust za razne turističke atrakcije i sl. Zaposleni vam često mogu dati korisne savete o stvarima koje treba napraviti i videti, kao i o najboljim mestima za noćni život. Zbog svoje dobre lokacije i mogućnosti upoznavanja i druženja gostiju iz celog sveta, hosteli predstavljaju omiljeno mesto boravka omladine. Vremenom starosna struktura gostiju se menja, pa nije nikakvo iznenađenje što su sve češće i “starije osobe” gosti hostela. Starosna granica da bi neko bio gost hotele ne postoji. To je lični stav prema tom načinu smeštaja.

Hosteli mogu biti zgrade studentskih i učeničkih domova u koje se, kada u njoj nema đaka (zimski i letnji raspust) smeštaju gosti koja putuju. Međutim i drugi se objekti koriste u te svrhe (hoteli niže kategorije, privatne kuće, odmarališta i drugo) pa je odsedanje u njima moguće i tokom cele godine.

Predarasude o hostelima

Postoje predrasude da su to „loši hoteli“, ali bi se mnogi od pristalica tog mišljenja zadivili pred nekim od njih. Hosteli su smešteni u najrazličitijim zgradama, bilo da se radi o starim i relativno renoviranim građevinama ili u novim, specijalno za tu namenu građenim prostorima koji će vas svojim enterijerom prijatno iznenaditi. Očekujte svašta, ponuda je zaista šarolika, a stalno rastuća konkurencija je ipak dovela do poštovanja određenih standarda kada su usluga i higijena u pitanju.

Na osnovu svega treba reći da nema mesta predrasudama prema ovom načinu smeštaja. Budući da veliki broj hostela po dizajnu , kvalitetu i čistoći u velikoj meri prevazilazi mnoge hotele. Ukoliko niste preterani komformista, komunikativni ste i ne želite da svoj novac trošite nepotrebno na smeštaj u glamuroznim hotelima za vas je rešenje hostel. Mislimo, da kada god ste u mogućnosti smeštaj prvo treba potražiti u hostelu, a hotel neka vam bude kao drugo rešenje. Čuvajte svoj novac niste ga našli na ulici….

Категорије: saveti

0 коментара

Оставите одговор

Avatar placeholder

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.