Norwegian Air Shuttle

Објави putovanjeonline

 

KRATKO PREDSTAVLJANJE
IATAICAO
DYNAX
Osnovan1993
Operativne bazeOslo
London-Gatwick
Frequent-flyer programNorwegian Reward
Flota veličina147
Destinacije132
Slogan kompanije
Matična kompanija
ŠtabFornebi, Norvay
Vebsajtnorwegian.com

Norwegian Air Shuttle je druga najveća avio-kompanija u Skandinaviji sa sedištem u Fornebu, Norveška. Radi se o low cost avio kompaniji čije glavno čvorište avio-kompanije se nalazi na Aerodromu Gardermoen u Oslu, ali Norvidžn takođe ima čvorište u Bergenu, Trondeimu, Stavangeru, Mos, Kopenhagenu, Stokholmu i Varšavi kao fokus grad. Iz ovih čvorišta možete leteti ka mnogim evropskim destinacijama. Norvidžn je jedna od retkih lou cost kompanija sa kojom možete iz čvorišta Oslo, Kopenhagen i Štokholm leteti ka gradovima Njujork, Boston,Los Anđeles, Las Vegas, San Francisko. Norvidžn er šatl leti za Beograd iz Osla i Stoholma.

Norvegian Air Shuttle (NAS) je osnovan 22. januara 1993. godine sa ciljem preuzimanja regionalnih avio usluga kreiranih od Busy Bee Air servise u zapadnoj Norveškoj. Kompanija Busy Bee, osnovana je 1966. godine, bila je podružnica Braathens koja je imala flotu od 50 aviona Fokker za čarter usluge. To je uključivalo mrežu regionalnih servisa između gradova na zapadnoj obali Norveške. Nakon što je Busa Bee otišao u stečaj u decembru 1992. godine, NAS je preuzeo Fokker 50 aviona i počeo je sa radom sa Bergen Airport. Kompanija je bazu imala na Bergen aerodromu ali je kasnije osnovala tehničku bazu u Stavangeru. Od tada kompanija beleži stalni rast.

Norvegian Air Shuttle pruža sluge širom Evrope, Severne Afrike i Bliskog istoka za poslovna putovanja I odmor I razonodu. Aviokompanija ima 416 rute do 126 destinacija u 35 zemalje na četiri kontinenta. Domaće, unutar nordijske i tipične evropske poslovne i destinacije za odmor I razonodu imaju najviše servisa. Najprometnijih rute u Norvežani mreži su linije Oslo – Bergen i Oslo – Trondheim sa 15 dnevnih povratnih putovanja. Najveće neskandinavske operacije Norvegian ima do London Gatvick sa do 24 dnevna povratna putovanja. Tipični destinacije za odmor I razonodu u južnoj Evropi se obično opslužuju jednom ili dva puta dnevno od glavnih nordijskih gradova.

Norvegian Air Shuttle je počeo sa dugim linijama 30. maj 2013. sa prvom planiranom Norvežn dugom linijom letova iz Osla i Stokholma za Njujork i Bangkok, prvobitno sa avionima Airbus A340-300, dok se čekala isporuka novog aviona Boeing 787 Dreamliner. U martu 2013 Norvegian Air Shuttle je potvrdio nove duge linije iz Kopenhagena, Osla i Stokholma za Fort Lauderdale na Floridi, počevši od 29. novembra 2013.

FLOTANorwegian Long HaulPUTNE KLASEUSLUGAPRTLJAGDESTINACIJE

Kompanija Norvegian Air Shuttle trenutno raspolaže flotom od 124 aviona iz porodice Boeing i to:

111 aviona Boeing 737-800,

   8 aviona Boeing 787-8,

   5 aviona Boeing 787-9.

Kompanija je naručila od proizvođača 169 aviona I to 30 aviona Airbus A321LR, 12 aviona Boeing 737-800, 108 aviona Boeing 737 Max8, 19 aviona Boeing 787.

U Norwegianu su veoma ponosni na svoju mladu flotu koju odlikuje minimalan uticaj na zagađenje životne sredine. Avioni Norwegiana poseduju opremu za bežični internet koji je besplatno dostupan putnicima na svim letovima.

Norvegian Long Haul je divizija Norvegian Air Shuttle koja radi na dugim letovima iz Evrope, Azije i Sjedinjenih Država sa flotom Boeing 787 Dreamliner. Norvegian Long Haul je registrovana u Norveškoj, a njom upravlja Norvegian Air Shuttle ASA iz glavnog ureda u Fornebuu. Njegov kapacitet se koristi za upravljanje nekim pravcima matične kompanije Norvegian Air Shuttle (IATA kod DY) u Aziji i Severnoj Americi.

Ova divizija trenutno raspolaže flotom od 12 aviona i to 8 aviona Boeing 787-8 i 4 aviona Boeing 787-9.

Avioni kompanije Norwegian Air shuttle su konfigurasini uglavnom na ekonomsku klasu koja je na raspolaganju putnicima na svim rutama. Sedišta na Long Haul rutama u ovoj klasi su nešto konfornija i imaju dodatak za noge.

Pored ekonomske klase kompanija na nekim rutama nudi i mogućnost korišćenja biznis klase putnicima koji žele da putuju komotnije i udobnije i spremni su da to dodatno plate.

Norvegian Air Shuttle , kao low-cost avio prevoznik, je svoje avione preuredio u samo u ekonomsku klasu. Doplate se primaju za on-board hranu i pića, check-in prtljag, plaćanje kreditnom karticom i drugim non-core usluge. Ovaj avio-prevoznik vodi frequent flyer program koji se zove Norwegian Reward. Putnici mogu da zarade poene na osnovu cene karte i klase karata (20% na Flexi karatu, 2% na LowFare karatu). Norveški takođe nudi besplatnu WiFi za većinu svojih aviona iz flote 737-800, ali ne I za 787 aviona.

Putnici mogu da izvrše samostalno izbor sedišta. Usluga izbora sedišta se naplaćuje od 4 do 32 evra u zavisnosti od destinacije i sedišta. Skuplja su sedišta u redovima pored prinudnog izlaza zato što imaju više slobodnog prostora. Usluga izbora sedišta je uključena u cenu Flex, Premium i Premium Flex karte.

Hrana i piće

Tokom leta putnicima je na raspolaganju meni iz koga mogu naručiti hranu i piće prema svojim željama. Putnici imaju mogućnost velikog izbora sendviča, grickalica i alkoholnih i bezalkoholnih pića. Cena kafe i sokova je 3,5 evra, sendviči koštaju od 5 evra, pasta, tapas i drugi mini obroci koštaju oko 9 evra, a postoje i doručak meniji za 5 evra ukupno.

Zabava tokom leta

Na svojim letovima dužim od dva sata Norwegian prikazuje razne filmske i zabavne sadržaje na monitorima u putničkoj kabini.

Internet

Norwegian je prva i jedina aviokompanija koja je svim svojim putnicima ponudila besplatan internet tokom leta. Avioni Norwegiana su opremljeni specijalnim antenama i prijemnicima koji omogućavaju bežičnu konekciju na internet tokom leta. Wi-Fi uređaji se ne smeju koristiti tokom poletanja i sletanja, i putnici ih mogu uključiti tek kada kabinsko osoblje objavi to putem obaveštenja. Tada se mogu veoma jednostavno povezati na lokalnu mrežu na letu i dalje mogu surfovati veoma brzim internetom potpuno besplatno.

Ručni prtljag

Znamo da je lepo imati ono što vam je potrebno na dohvat ruke. Zato sve karte  uključuju velikodušan ručni prtljag – Samo budite oprezani sa veličinom prtljaga!

Jedna torba uključena u prtljag.

Uvek se može doneti jedna torba kao ručni prtljag u kabinu bez naknade. Vaš tip karte će odrediti kolika je veličina i težina vašeg ručnog prtljaga.

Veličina i težina ograničenja
Tip karte  – LowFare, LowFare+, Premium –  dozvoljena veličina ručnog prtljaga je 10 kg u dimenziji:   55 x 40 x 23 cm
Tip karteFlex, PremiumFlex dozvoljena veličina ručnog prtljaga je 15 kg u dimenziji: 55 x 40 x 23 cm

Jedan mali lični predmet ekstra
Takođe možete doneti jednu mali personalni ručni predmet. To bi moglo da bude mala torba ili tanak laptop koji odgovara po dimenziji da može da se udobno smesti
ispod sedišta ispred vas.
Glomazne ručne torbe, kese ili veliki laptop, ne može se kvalifikovati kao mala lična stavka. Ako imate previše prtljaga, moraćete da platite za njega.

Predati prtljag

U zavisnosti od tarife po kojoj je kupljena karta Norwegian dodatno naplaćuje predati prtljag. Cena predatog prtljaga zavisi od dužine trajanja leta i obračunava se automatski prilikom rezervacije.

Maksimalne dimenzije svake torbe moraju biti 90x75x55cm, a maksimalna težina do 20 kg. Norwegian ne prima na let torbe koje su teže od 32 kg. Maksimalan limit po prtljaga po putniku je 64 kg.

Prva torba u okviru ovog limita može biti besplatna uz tarifne razrede: Flex, Premium i Premium Flex. Uz tarifni razred Low Fare torba se plaća dodatno.

Druga torba se uvek plaća dodatno uz sve tarifne razrede. Cena predatog prtljaga je od 6 do 42 evra po torbi po pravcu ako se kupuje online ili preko call centra. Ako se plaća na aerodromu cena je od 14 do 71 evra.

Višak prtljaga

Prekomerna težina prtljaga (preko 20kg) se plaća dodatno 9 evra po kilogramu.

Prtljag većih dimenzija

Prtljag poput sportske opreme, muzičkih instrumenata ili drugi koji odstupa od bagažnog limita mora se predati kao specijalan prtljag i za njega se mora platiti posebna tarifa.

U prvoj kategoriji specijalnog prtljaga nalaze se ski oprema, snowboard, golf oprema, pecaroška oprema, sportsko oružje, muzički instrumenti. Doplata za ovakav prtljag je od 25 do 68 evra po komadu i po pravcu.

U drugoj kategoriji specijalnog prtljaga je oprema za ronjenje, surfovanje na dasci, bicikli i sl. Prevoz ovakvog prtljaga košta od 37 do 75 evra.

Prevoz kućnih ljubimaca

Psi i mačke se mogu prevoziti avionima Norwegiana. Male životinje (psi i mačke) mogu se prevoziti unutar putničke kabine samo unutar Skandinavije. Doplata za ovakav transport je 25 evra po pravcu.

Prevoz životinja u pretljažnom delu mora biti prema strogim veterinarskim međunarodnim pravilima. Životinje moraju biti smeštene u odgovarajuće kontejnere. Prevoz se plaća od 37 do 50 evra po pravcu.

Destinacije do kojih Norvegian Air Shuttle ima redovne I sezonske letove: 

Категорије: aviokompanije

6 коментара

Ivica · у

postovani,ukoliko hocu da posaljem decu na put ,iz Budimpeste ,16,15 i 13 godina koja dokumenta ce mi traziti na aerodromu?Svi imaju Srpske pasose.

  putovanjeonline · у

  poštovani,
  prvo da vam se izvinimo što nismo bili u mogućnosti da ranije odgovorimo na vaše postavljeno pitanje. Vaše pitanje je složeno iz razloga što vaša deca državljani Srbije putuju sama sa aerodroma u Budimpešti te procedura u potpunosti zavisi od propisa Mađarske.Pokušali smo da dođemo da vama potrebnih informacija i saznali sledeće:
  1.Maloletnici do 5 godina ne mogu da putuju samostalno. U interkontinentalnom saobraćaju ova granica je podignuta na 7 godina.
  2.Deca stara od 5 (ili 7) do 12 godina mogu da putuju bez pratnje roditelja, staratelja ili druge odrasle osobe, ali se za njihovo putovanje mora obezbediti službena pratnja.
  3.Stariji maloletnici uzrasta od 12 do 18 godina mogu putovati samostalno bez pratnje odraslih osoba i bez pomoći aerodromskog i kabinskog osoblja tokom putovanja.
  Aviokompanije ne propisuju posebno putovanje starijih maloletnika i za njih ne traže nikakvu dodatnu dokumentaciji, ali je ovakvo putovanje potrebno da bude usklađeno sa domaćim propisima o putovanju u inostranstvo maloletnih lica.
  Prama propisima Republike Srbije, sva maloletna lica u Republici Srbiji moraju imati sopstvenu putnu ispravu (pasoš) za putovanje u inostranstvo.
  Iz ovog proizilazi da vaša deca (budući da po uzrastu pripadaju trećoj grupi) mogu putovati sama pri čemu je potrebno da poseduju važeći pasoš. Naša preporuka vama je da vi i vaša saupruga, kao roditelji, sačinite saglasnost da deca mogu da putuju sama (na engleskom jeziku overena u sudu) te da je potpišete i da je deca imaju uz sebe.
  Ne postoje propisi koji su obavezujući u pogledu saglasnosti za decu, ali je ona preporučljiva, pošto je mogu tražiti ne samo na izlasku iz zemlje, već i na ulasku u drugu zemlju što bi u slučaju da je deca ne poseduju moglo da proizvede ogromne probleme. Pogranična policija može ali i ne mora tražiti saglasnost u zavisnosti od njihove procene.
  Srdačan pozdrav.

Miljan · у

Postovani,

Kupio sam LOWFARE – najjeftiniju kartu preko aplikacije. Pise da ta moja karta obuhvata 2 check in prtljaga? Da li je to moguce ili moze da se desi da mi dodatno naplate taj prtljag na aerodromu?
Gde bih mogao da proverim ovu nedoumicu?

Najlepse hvala.

Pozdrav,
Miljan.

  putovanjeonline · у

  Poštovani,
  ukoliko ste kartu kupili preko zvanične aplikacije aviokompanije onda nema nikakvih nedoumica, to što piše to ste i kupili. Da bi ste bili potpuno sigurni to možete proveriti na zvaničnom sajtu aviokompanije tako što ćete se ulogovati pomoću koda rezervacije (npr.NPGKZ) koji ste dobili pri kupovini karte ili da se registrujete na njihovom sajtu (koristeći e-mail adresu) a potom se ulogujete na sajt. Kada se ulogujete tu ćete naći sve vaše rezervacije i sve podatke vezano za vašu rezervaciju (datum putovanja, vreme polaska, vreme dolaska, broj leta, koje ste usluge kupili – ručni prtljag (dimenzije), čekirani prtljag, sedište, prioritetno ukrcavanje itd…) i šta još možete da dokupite ukoliko želite.
  Srdačan pozdrav

Derek Bolick · у

Excellent post however I was wondering if you could write a litte more on this subject?

I’d be very thankful if you could elaborate a little bit further.
Thank you!

  putovanjeonline · у

  Thank you for your support and suggestion.

Оставите одговор

Avatar placeholder

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.