Njujork, SAD – gradski prevoz

Објави putovanjeonline

Javnim prevozom u gradu upravlja kompanija Metropolitan Transportation Authority (MTA). Javni prevoz je relativno jeftin, pogodan i efikasan, posebno od implementacije MetroCard sistema.

Cena za metro ili lokalni autobus za vožnju  je $ 2.75 sa Metrocard. Putnici mogu kupiti Metrocard na metro štandovima i samo-uslužnim kioscima, a mogu je  koristiti naizmenično na podzemnoj železnici i autobusima.

Posetioci koji idu van grada treba definitivno da iskoristite neograničenu sedmodnevnu MetroCard koja košta $ 31.00. Ona se može koristiti za više osoba. Do  4 osobe mogu da koriste standardnu Metrocard istovremeno. Kartica se samo provuče 4 puta, a zatim četiri osobe mogu da prođu. Deca ispod 44 inča visine, mogu da se voze besplatno. Ako uplatite barem $ 5.50 na Metrocard, dobijate 11% dodatno. Dodatne informacije o kartama i javnom prevozu u celini možete naći na sajtu Metropolitan Transit Authority. 

MetroCard može se kupiti u mnogim prodavnicama i kioscima na ulici. U metro stanici i na nekoliko drugih mesta možete naći Metrocard automate. Na njima možete uzeti nove kartice i napuniti stare. Veliki automati primaju novac, debitne i kreditne kartice, dok manji koji vise na zidu ne primaju gotovinu. Kartice važe godinu dana. Na njima postoji datum isteka važenja.  Ako vam kartica uskoro ističe a na njoj imate novac potrebno je da je samo stavite u automat i vrednost će biti preneta na novu karticu.  Pojedinačne karte se mogu kupiti, ali oni ne uključuju besplatan transfer podzemne  i autobusa, treba ih koristiti samo ako ste apsolutno sigurni da je to vaš jedini dobar izbor.

Metro

Njujorški podzemni transportni sistem je najbrže sredstvo sa kojim se putuje u gradu. Svakodnevno ga koristi milioni ljudi, a posetioci ne treba da se plaše za svoju bezbednost. Međutim nije na odmet biti oprezan bilo da čekate ili se vozite metroom. Pratite upozorenja u vašem okruženju. Neka vaša vozna karta bude spremna, tako da ne morate da otvorate torbice ili novčanike u javnosti. Nemojte stajati na peronu uz ivicu dok čekate na voz udaljite se nekoliko koraka. Bivši gradonačelnik, Majkl Blumberg, je svaki dan koristio metro dok je odolazio na posao.

Dok se taksi i autobusi zaglave u saobraćaju, podzemna skoro uvek radi brzo i obično na vreme. Mape su jasno vidljive u metro stanicama, a metro linije povezuju praktično sve glavne gradske destinacije. Karte su dostupne na token štandovima (još se tako naziva iako nema žetona). Ako jedan ne radi, pitajte na sledećem. Ako idete kasno,ne morate da brinete kada transport prestaje da radi,  pošto radi dvadeset četiri sata dnevno, 365 dana u godini,  iako ređe ide van radnog vremena. Jedine obustave su za štrajk (u proseku jednom u 25 godina), restrikcijama (jednom u deset godina) i povremenih prirodnih katastrofa kao što su velike oluje, kao što je bila Sendi u 2012.

Metro sistem je složen. Linije su integrisane i podeljene u magistralne puteve – koji su određene boje na kartama i staničnoj signalizaciji. Dakle, ako idete daleko morate da obratite pažnju na najavljeno odredište – više ruta će biti na istom koloseku. Postoje ekspres i lokalni vozovi Njujorškog metroa. Lokalni vozovi staju na svakoj stanici na liniji, dok ekspresni staju samo na nekim. Zbog toga morate obratiti pažnju, morate znati koju vrstu voza da koristite,  da ne dođete u situaciju da prođete željenu stanicu pa se morate vraćati.  U većini stanica lokalni vozovi su na spoljašnim kolosecima, a ekspresni na unutrašnjim. Ali postoje neki izuzeci, tako da gledajte znake iznad platforme, i slušajte saopštenja kako bi ste bili sigurni.

        

Primarna linijaBoja
IND Eighth Avenue LineVivid blue"A" train ​"C" train ​"E" train
IND Sixth Avenue LineBright orange"B" train ​"D" train ​"F" train ​"M" train
IND Crosstown LineLime green"G" train
BMT Canarsie LineLight slate gray"L" train
BMT Nassau Street LineTerra cotta brown"J" train "M" train "Z" train
BMT Broadway LineSunflower yellow"N" train ​"Q" train ​"R" train ​"W" train
IRT Broadway–Seventh Avenue LineTomato red"1" train "2" train "3" train
IRT Lexington Avenue LineApple green"4" train ​"5" train ​"6" train "6" express train
IRT Flushing LineRaspberry"7" train "7" express train
ShuttlesDark slate grayshuttle train

za uvećanje klikni na sliku

Autobus

Autobuske linije potpuno pokrivaju sve glavne delove grada, iako ne tako brzo kao metro sistem, ali  obezbeđuje jeftinu alternativu prevoza. Gradski autobusi su potpuno prilagođeni i dostupni za invalidska kolica, dok većina metro stanica nije. Pojedinačnom kartom putnici imaju pravo na jedan transfer između sever / jug i istok / zapad autobuskih linija. Takođe postoje i ekspres autobuske linije koji putuju do / od Menhetna do spoljnih opština.  Oni naplaćuju premijum kartu ($ 6.50) . Ove autobuse možete prepoznati, po oznaci (znak iznad prozora) počinje sa X, ili kombinacija slova (kao što je BM, QM, ili BxM).  Linije su označene slovom i brojem. Slovo  je opština M = Menhetn Q = Kvins B = Bruklin  BxS = Bronks i S = Staten Island. Većina linija saobraća u tim delovima grada, ali postoje izuzeci, kao što je P32 koja ide na Penn Station na Menhetnu.

TRANSFER OD / DO AERODROMA
Detalji transfera
Transfer od / do aerodroma:

AirTrain

AirTrain je jednostavan način prevoza za putovanje do / od i oko aerodroma JFK. Povezuje se sa autobusima i podzemnim železnicama MTA New York i takođe sa Long Island Rail Road-om. To je jeftin i brz način da putujete na različite destinacije duž Njujorka i Nju Džersija.

Postoji više stajališta na aerodromu John F. Kennedi: parkirališta, terminali, rent a car area i hotelski shuttle područja.
Naknada: oko aerodroma je besplatno.
Radno vreme: 24 sata dnevno.
AirTrain ide na Manhattan
Jeftinaja opcija: AirTrain JFK i MTA metro

LinijaKonekcijaCenavreme  putovanja
Midtown Manhattan New York Penn Station W. 34 StreetMTA E Subway at Jamaica Station$7.7550
Lower Manhattan, below W. 14 StreetMTA A Subway at Howard Beach Station.$7.7560
Upper Manhattan W. 125 StreetMTA E Subway at Jamaica Station. In Manhattan passengers can transfer to a bus or subway.$7.7575
Southern Queens, Northern BrooklynMTA J / Z Subway at Jamaica Station$7.7550

Autobus

Autobuske linije na aerodromu JFK. Na aerodromu se zaustavljaju sledeće autobuske linije:
– B15
– K3
– K10

Autobuska stanica se nalazi na terminalu 5, koristite AirTrain za prelazak sa / na druge terminale.

Od / do Queensa

– Jamajka: Bus K3. Vreme putovanja: 50 minuta do / od stanice Jamajke.
– Hollis, St Albans, Long Island: Bus K3. Vreme putovanja: 40 minuta do / od Hollisa.
– Long Island: Bus K3. Vreme putovanja: 20 minuta do / od lokacije Locust Manor.
– Kev Gardens, Richmond Hill i South Ozone Park: Bus K10. Vreme putovanja: 40-45 minuta do / od Kev Gardens.

Od / do Bruklina

– Bedford Stuivesant: Bus B15. Vreme putovanja: 85 minuta do / od ulice Mirtle Avenue; 70 minuta do / od hotela Kingston-Throop Avenues.
– Crovn Heights, East Flatbush: Bus B15. Vreme putovanja: 55 minuta do / od saobraćajnice Sutter Av-Rutland.
– Brovnsville, East Nev Iork: Bus B15. Vreme putovanja: 30-40 minuta do / od Nev Lots Avenue.

Taxi

U zavisnosti od vremena u toku dana, putovanja od JFK do Midtown Manhattana mogu biti brze oko 40 minuta (bez saobraćajne gužve). Tokom radnog dana (6-9 i 14-17 sati) dolazi do doplate od 5 dolara za putovanja bilo gdje u državi New York (osim Staten Island). Iz centra Manhattana nalazi se doplata od 18 dolara za putarine . Vožnja do Brooklina sa aerodroma JFK, trebalo bi da košta oko 75 dolara.

Postoji taksi kabina pored taksi stajališta, gde treba da uzmete papir koji određuje medaljon taksi vozila. Preporučuje se držanje papira, ukoliko putnici nešto zaborave u vozilu ili imaju bilo kakvu žalbu, mogu lako kontaktirati taksi kompaniju.

Cene izmedju destinacija sa JFK:
Between JFK Terminals:$4-$14To LaGuardia Airport$34-$40
To the Bronx:To Queens:
Co-op City:$52-$57Citi Field:$28-$33
The Hub (149th& 3rd Avenue.):$48-$53Main Street & 60th Avenue:$25-$30
Riverdale:$64-$68
To Brooklyn:To Staten Island:
Downtown:$60-$65New Dorp Lane:$67-$73
Coney Island:$42-$47Victory Boulevard:$75 – $80
To Newark Liberty Airport$97-$102 (+$17.50-$18 surcharge)
Категорије: gradski prevoz

0 коментара

Оставите одговор

Avatar placeholder

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.