Njujork – Boston

Објави putovanjeonline

Preporučeni transfer
Njujork, NY – SAD  ————–   ———– Boston, MA – SAD
Udaljenost : 370,2 km. Vreme putovanja: 3h 50 min. Cena karte : 100 – 290 €

Preporučeni transfer odnosi se na način transfera kao moguće opcije da se prebacite sa jedne destinacije do druge uz najpovoljniji odnos cena / usluga / doživljaj. Na vama je da se odlučite za najprihvatljiviju opciju.

Ako ste došli u Njujork…… kako da stignete do ovog specifičnog grada možete videti u „Predlog za putovanje: Njujork,SAD“ ……  pritom ste obišli sve njegove za vas interesantne atrakcije, preostalo vam je još vremena i ne znate kako da ga utrošite, mada moram priznati da je tako nešto skoro nemoguće u Nujorku, ali uzmimo i takvu mogućnost…. dakle ne znate kako da potrošite preostalo vreme, možda ne bi bilo loše da razmislite da na jedan ili dva dana skoknete u Boston.

Boston je najveći i glavni grad savezne države Masačusets. Boston ima veoma zanimljivu prošlost o kojoj ne bismo ovom priliko, budući da samo za to trebao ceo post, ali je dovoljno pomenuti čuveni istoriski događaj poznat kao „Bostonska čajanka“. Ako ste čuli za ovaj događaj onda znate o čemu se radi, a ako niste, onda malo potražite po internetu i saznajte.

Boston je postao važan centar za visoko obrazovanje, kao i važan centar za istraživanja u oblasti nauke. Boston takođe ima i jedan od najviših standarda života u SAD, pa je i time jedan od najskupljih gradova u SAD.

Boston leži u zalivu Masačusets na ušću reke Čarls, udaljen 343km severoistočno od Njujorka na ogromnoj površini od 232 km² u koju su uključeni brojni zalivi i ostrva oko grada.  Boston je veoma kompaktan, prilično nabijen i gusto naseljen grad. Najveći razlog kompaktnosti ovog grada je taj što se nakon naseljavanja grada u 17. veku nije mnogo vodilo računa o dizajnu ulica i četvrti, već se grad spontano proširavao bez nekog određenog urbanističkog plana.

Zbog toga danas postoje dugačke ulice koje mogu da imaju i po tri različita imena, iako se radi o jednoj ulici. Pravi primer za to je Hantigton avenija koja se prostire od Sout Enda do prigradskih naselja i pri tome menja ime od Hantigton avenije u Rut 9 do kasnije u ulicu Bojlston. Tako da je Boston često konfuzan za tek doseljene građane i turiste, jer se oni mogu kretati jednom ulicom koja bez ikakvog pravila menja ime iz bloka u blok.

Boston je i jedan od najzelenijih gradova u Americi, što ovde znači da je svest o zaštiti životne sredine veoma prisutna. To se vidi na svakom koraku. Svuda ćete naći obaveštenja koji pozivaju na reciklažu, smanjenje emitovanja štetnih gasova, održivost, itd. Jedna od posebno interesantnh stvari je to što su gradske vlasti odlučile da glavni put koji je prolazio kroz centar grada presele pod zemlju, a na površini su umesto njega napravili parkove. To veoma impresivno izgleda. Ne može se opisati sa koliko detalja se pristupa planiranju zelenih površina.

Pored raznih turističkih tura koje vas vode kroz istoriju Bostona, možete da samostalno organizujete posetu mnogobrojnim parkovima kojih ovde ima jako puno, od onih velikih do malih oaza među oblakoderima. Sve se besprekorno održava i mora se reći da su u dekoraciji znatno ispred većine američkih gradova.

Jedan on najpoznatijih parkova u gradu je Boston Common sa jezercetom u kome obitavaju patke, guske i labudovi. Neki od njih su dobile poseban tretman u vidu skulpture mama patke i njenih pačića. Labudovi su posebna atrakcija naročito brodići u obliku labudova kojima se vozikaju turisti. Svakako tu su još brojne zanimljivosti koje treba videti u ovom prelepom gradu.

PONUDA SMEŠTAJA U BOSTONU
Pogledajte ponudu smeštaja u Bostonu i izaberite smeštaj koji najviše odgovara vašim potrebama. Obezbedili smo vam da na jednom mestu imate sve što vam je potrebno, na vama je samo da se prepustite uživanju.Booking.com

Kako stići iz Njujorka u Boston?…… Na više različitih načina, zavisno od količine novca koji želite da potrošite.

Prvi i najskuplji je avionom. Sa aerodroma Njujork – La Guardia (LGA) lete kompanije Delta i American airlines. Cena karte za jednu osobu sa taksama u jednom pravcu kreće se od 120€-380€ . Sa aerodroma Njujork – Newark (EWR) leti kompanija Jetblue i United airlines. Cena karte za jednu osobu sa taksama u jednom pravcu kreće se od 55€-260€. Sa aerodroma Njujork – JFK lete kompanije JetBlue, Delta i American airlines. Cena karte za jednu osobu sa taksama u jednom pravcu kreće se od 75€-200€. Cene karata variraju i zavise od termina i vremena kupovine. Let sa svih ovih aerodroma do Bostona traje oko 1h i 10 min.

U svakom slučaju preporuka je da koristite kompaniju JetBlue koja ima povoljnije karte, budući da se radi o niskobudžetnoj kompaniji. Dok sam pisao ovaj post proverio sam cene i pokazalo se da sam u pravu. Cene karata za jednu osobu u jednom pravcu sa taksama, kod Delte, United i American airlines bile su od 220$ – 250$, kod Jetblue povratna karta za jednu osobu sa taksama je bila 185$ (oko 169€).

Druga opcija da od Njujorka stignete do Bostona je vozom kompanije Amtrak . Vozovima Acela Express i Northeast Regional za 3 h i 45 minuta stižete na južnu Bostonsku železničku stanicu. Odatle imate 1,4 km. do centalnog dela, što možete preći i peške u laganoj šetnji. Cena karte za jednu osobu u jednom pravc kreće se u rasponu 100 – 290 €.

Treća opcija za putovanje je autobus. Postoji vise kompanija koje voze na toj liniji kao što su  Greyhoud, Boltbus, Peter Pan bus…… Vožnja traje oko 4h i 30 min. Cena karte se kreće od 17€ do 55€, zavisno od termina putovanja i datuma kupovine karte.


Koji način transfera izabrati neka bude vaš odluka.Bez obzira za koji način transfera se opredelite, provod i avantura su zagarantovani.

Категорије: kratka putovanja

0 коментара

Оставите одговор

Avatar placeholder

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.