Niš Constantine the Great Airport (INI)

Објави putovanjeonline

Niš Constantine the Great Airport ( IАТА : INI , IKАО : LYNI ) sе nаlаzi 4 km (2.5 mi) sеvеrоzаpаdnо оd cеntrа Nišа u prеdgrаđimа Меdоšеvаc i Pоpоvcа. То је drugi pо vеličini i drugi nајprоmеtniјi аеrоdrоm u Srbiјi, pоslе аеrоdrоmа Nikоlа Теslа.

Prvi аеrоdrоm zа grаd Niš је оsnоvаn 1910. gоdinе, u blizini sеlа Dоnjе Меđurоvо . Tridеsеtih gоdinа prоšlоg veka tаdаšnjа аviо kоmpаniја Аеrоput kоristilа је аеrоdrоm zа držаvnu službu. Gоdinе 1935. Аеrоput је uklјučiо stаnicu u Nišu nа svојој liniјi kоја pоvеzuје Bеоgrаd sа Skоplјu.

Prоširеnjе sаоbrаćаја pоčеlо је u 2015. gоdini kаdа је niskоtаrifnа аviо kоmpаniја Wizz Аir lаnsirаlа lеtоvе zа Bаzеl i Маlmо . Ubrzо nаkоn tоgа, Ryаnаir је оbјаvio lеtоve zа Bеrlin.

Aerodrom „Konstantin Veliki“ u Nišu je poznat kao alternativni aerodrom za mnoge druge okolne aerodrome. Zbog svog veoma povoljnog centralnog položaja na Balkanskom poluostrvu i zbog povoljnih klimatskih prilika sa veoma retkim danima sa maglom, niški aerodrom je idealna alternativa aerodromima u Beogradu, Sofiji, Prištini, Skoplju, Ohridu, Podgorici i Tivtu.

Aerodrom se odlikuje izuzetnom povezanošću sa kopnenim saobraćajem pa je pogodan i za dalje razvoženje putnika do krajnjih destinacija ukoliko je zbog vremenskih prilika na odredištu nemoguće nastaviti let.

Kargo centar

Na aerodromu u Nišu će biti izgrađen veliki kargo i logistički centar austrijske kompanije „Eyemaxx“. Očekuje se da će ovaj centar biti završen u narednih pet godina što će značajno doprineti razvoju niške vazdušne luke.

Zahvaljujući svom izvanrednom geografskom i saobraćajnom položaju niški aerodrom ima šansu da postane veliki kargo centar u regionu.

Centar za vanredne situacija

Niški aerodrom je bazni aerodrom međunarodnog centra za delovanje u vanrednim situacijama i kao takav se koristi za sletanje, poletenja i opsluživanje vazduhoplova (aviona i helikoptera) za gašenje požara.

Opsluživanje vazduhoplova za gašenje požara, osim standardnih aktivnosti opsluživanja podrazumeva i punjenje vazduhoplova vodom za gašenje požara. Najvažnije  aktivnosti u procesu opsluživanja vazduhoplova odvijaju se na pristanišnoj platformi Aerodroma Niš. Bezbedno i efikasno opsluživanje u dolasku, u toku boravka na platformi ili u odlasku vazduhoplova, zahteva koordinisane odgovornosti kvalifikovanih lica koja ga opslužuju i podrazumeva definisanje aktivnosti svih učesnika u tom procesu kao i njihovih odgovornosti.


Terminal

U okviru putničkog terminala na aerodromu „Konstantin Veliki“ u Nišu nalaze se sala za registraciju za let, pasoška i carinska kontrola i čekaonica za putnike i ostali prateći sadržaji.

Prijem putnika

Registracija za let se obavlja na šalterima koji se otvaraju najmanje 120 minuta pre poletanja, dok zatvaranje zavisi od aviokompanije, a uobičajeno je 30 minuta pre poletanja. Na aerodromu ne postoje automati za samostalno čekiranje putnika.

Prijem prtljaga

Niški aerodrom vrši registraciju prtljaga prema uobičajenim svetskim procedurama. Putnici sa sobom mogu uneti ručni prtljag koji je u skladu sa pravilima avioprevoznika, dok na šalterima prilikom prijave za let mogu predati tzv. registrovani prtljag (checked baggage). Višak prtljaga se mora doplatiti prema pravilima aviokompanije dok se veći (bulky) prtljag takođe može predati u skladu sa uobičajnim pravilima i tarifama.

Zagubljen ili oštećen prtljag

Prtljag koji je prispeo oštećen ili nije stigao treba da bude prijavljen na posebnom šalteru za te namere. Šalter „Lost and Found“ se nalazi u dolaznom holu i on je otvoren u skladu sa redom letenja.

Ostali sadržaji

  • Restoran „Aerodromturs“ se nalazi unutar terminala.
  • Prodavnica u holu aerodromske zgrade
  • Pošta, radno vreme: 07-20č. radnim danima, 07-11č. subotom
  • Menjačnica
  • Bankomat
  • Telefonska govornica

Internet

Bežični (wi-fi) internet je dostupan na celom aerodromu i besplatan je za sve putnike.


Transfer

Niški aerodrom „Konstantin Veliki“ se nalazi na samo 4km od centra Niša u neposrednoj blizini račvanja autoputeva na Koridoru X od Beograda prema Bugarskoj (E-80) i prema Makedonskoj granici (E-75).

Ka aerodromu tj. ka zgradi putničkog terminala postoji put koji se odvaja od autoputa E-80 kod naselja „Ratko Jović“.

Aerodrom „Konstantin Veliki“ ima veliko gravitaciono područje i u krugu od 200km od aerodroma živi blizu 6 miliona stanovnika. Aerodromu gravitiraju područja istočne i južne Srbije, Šumadije, Kosova i Metohije, Skoplja i severne Makedonije kao i Sofije i istočne Bugarske.

Aerodromu osim Niša gravitiraju i drugi veliki gradovi: Priština (130 km), Kragujevac (140 km), Sofija (150 km), Skoplje (200 km). Od Beograda je udaljen 240 km, a od poznatih zimskih centara Kopaonik i Stara Planina od 100 do 120 km. U blizini aerodroma se nalaze i Niška Banja, Sokobanja, Vrnjačka Banja, Prolom Banja i Đavolja Varoš.

Parking

Putnici koji na aerodrom dolaze svojim autobomilom mogu ga parkirati na otvorenim parkiralištima ispred terminala. Parkirališta imaju 80 mesta za putnička vozila.

Gradskim prevozom

Grad Niš ima veoma dobar i razvijen gradski prevoz. Kako se aerodrom nalazi u blizini grada i odmah do prvih gradskih naselja, on je odlično povezan linijama gradskog saobraćaja sa centrom grada.

Linija 34 saobraća od međumesne autobuske stanice i aerodroma. Ona je kružna i saobraća u dva smera (kao 34A i 34B). Autobusu na ovoj liniji saobraćaju na svakih 15 minuta a prvi polasci su ujutro od 5:45. Poslednji večernji polasci su u 21:15 u oba smera. Nedeljom autobusi saobraćaju na svakih pola sata.

Aerodrom se nalazi na granici prve zone. Pojedinačna karta za jednu vožnju košta 45 dinara.

Taksijem

Taksi stajalište se nalazi ispred zgrade terminala na aerodromu. Ukoliko na stajalištu nema vozila treba se obratiti na šalteru informacija na aerodromu odakle vam mogu poručiti vozilo.

Start se naplaćuje od 75 do 95 dinara u zavisnosti od taksi udruženja, dok je prevoz 35 dinara po kilometru prema dnevnoj tarifi. Noćna tarifa (od 6 do 22h) je 41 dinara/km.

Međumesna autobuska stanica

Sa glavne autobuske stanice u Nišu polaze autobusi koji saobraćaju na linijama u domaćem i međunarodnom saobraćaju prema većini srpskih gradova i mnogo inostranih. Stanica je sa aerodromom i sa glavnog železničkom stanicom povezana autobuskom linijom 34 (34A prema železničkoj stanici i 34B prema aerodromu). Glavna autobuska stanica je i veliko čvorište linija gradskog prevoza.

Železnička stanica

Glavna železnička stanica je udaljena od centra grada 2km. Stanica je povezana svakodnevnim polascima sa Beogradom, Skopljem, Solunom, Istanbulom, Sofijom, Zaječarom, Kuršumlijom i Preševom. Železnička stanica je povezana direktnom linijom gradskog saobraćaja (34) sa autobuskom stanicom i sa aerodromom „Konstantin Veliki“.


Destinacije

Категорије: aerodromi

0 коментара

Оставите одговор

Avatar placeholder

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.