KRATKO PREDSTAVLJANJE
IATA ICAO
HG NLY
Osnovan 2003
Operativne baze Beč
Frequent-flyer program  
Flota veličina 33
Destinacije 49
Slogan kompanije The Passenger Comes First
Matična kompanija

NIKI Privatstiftung (50.2%)              Air Berlin (48%)

Štab Švehat, Austrija
Vebsajt

Niki je austrijska nisko budžetska aviokompanija koju je osnovao je 2003. bivši šampion Formule 1 Niki Lauda. Lauda je pre toga bio osnivač i jedan od vlasnika istoimene (Lauda) aviokompanije ali se zbog nesporazuma sa članovima upravnog odbora povukao i osnovao novu kompaniju nazvavši je “Niki”. U upotrebi je i komercijalni naziv “flyNiki”. Aviokompanija je u većinskom vlasništvu Airberlina, koji ju je otkupio od osnivača Nikija Laude. Kompanija posluje kao deo Airberlina ali pod svojim brendom. NIKI je regionalni član Oneworld alijanse.

Dana 24. oktobra 2017. objavljeno je da će Niki biti apsorbovan u Lufthansovu niskotarifnu podružnicu Eurovings Europe. Objavljeno je da Lufthansa planira prestanak brenda Niki do kraja 2017. godine.

FLOTAFrequent flyerTARIFEPRTLJAGKETERINGDESTINACIJE
Kompanija raspolaže flotom od 33 aviona i to:

Airbus A321-200 19
Boeing 737-700 5
Boeing 737-800 9

economy class

business class

Zahvaljujući partnerstvu sa Air Berlinom, Niki svojim putnicima nudi mogućnost za ostvarivanje raznih beneficija kroz učešće u frequent flyer programu – Top Bonus. Ovaj program je pokrenula aviokompanija Air Berlin ali ga primenjuju i njene pridružene partnerske kompanije: Niki i LTU. Zahvaljujući ovom programu Niki je među retkim budžetskim i niskotarifnim aviokompanijama koje svojim putnicima nude klasičan benefit program.

Top Bonus se sastoji od uobičajenog skupljanja nagradnih milja i ostvarivanja odgovarajućeg statusa. Milje koje određuju status su validne 12 meseci a one koje su nagradne važe čak tri pune godine i iz programa se brišu na kraju onog kvartala u kom su ostvarene. Tako će milje ostvarene u januaru 2010. biti izbrisane krajem marta 2013. dok će milje ostvarene krajem juna 2010. biti izbrisane isto krajem juna 2013.

Milje se mogu skupljati na neki od sledećih načina:

 • letovima Nikija i Air Berlina
 • letovima partnerskih aviokompanija: S7, Bangkok Airways, Finnair, Hainan Airways
 • smeštajem u hotelima iz sledećih lanaca: Alofr, Barcelon, Best Western, Choice Hotels, Marriott, Crown Plaza, Holiday Inn, Sheraton, Hilton, Intercontinental, Novotel, Le Meridien, Melia, Mercure, NH, Park Inn, Radisson Blu, Ramada, Regent, Scandic, Sol Hotels, Waldorf Astoria, Westin i dr.
 • Korišćenjem hotelskih rezervacionih sistema: Travelodge i HRS
 • Najmom automobila u sledećim agencijama: Alamo, Sixt, Avisd, Europcar, Hertz, Holiday Autos, Sunny Cars
 • Korišćenjem finansijskih servisa: Visa Air Berlin kartica, American Express, Postbank, ERGO Direct
 • Pretplatom na časopise: Financial Times, Focus, Algemaine Zeitung, Welt
 • Kupovinom na benzinskim stanicama Shell
 • Korišćenjem Binoli online rezervacionog sistema

Nagradne milje se mogu iskoristiti na klasične načine:

 • Plaćanje avionske karte nagradnim miljama. Karte moraju biti za letove Nikija, Air Berlina ili partnerskih aviokompanija: S7, Bangkok Airways, Finnair, Hainan Airways
 • TOP DEAL TICKETS je specijalna ponuda sniženih cena karata za članove Top Bonus programa. Ova promocija se objavljuje jednom mesečno kada se pojedine destinacije ponude po sniženim cenama i kada članovi Top Bonus programa mogu da kupe karte po cenama već od 3000 milja.
 • Karte za saputnika se mogu kupiti sa popustom od 50% na vrednost karte u nagradnim miljama.
 • Upgrade na biznis klasu je moguć uz nagradne milje. Putnik može za 15000 milja da se prebaci na biznis klasu na nekom od letova unutar Evrope.

Niki primenjuje tarifni sistem, koji podrazumeva tri tarife: JustFly, FlyClassic i FlyFlex.

 • JustFly je najniža (lowcost) tarifa koja podrazumeva avioprevoz, prevoz jednog komada ručnog prtljaga i osnovni ketering tokom leta. Ova tarifa je isključivo povratna, ne može se kombinovati sa skupljim tarifama, ne dozvoljava promene ni uz doplatu i ne omogućava refundaciju. Uz JustFly tarifu putnik može da se prijavi za let besplatno samo ako to uradi online, dok za prijavu na aerodromskom šalteru mora da doplati 15 evra (ako plaća online prilikom kupovine karte) ili 30 evra ako plaća na samom šalteru. Uz ovu tarifu treba dodatno platiti i prtljag koji se predaje i to po ceni od 30 evra za prvu torbu. Rezervacija sedišta nije moguća čak ni uz doplatu.
 • FlyClassic je osnovna tarifa, koja podrazumeva avioprevoz, prevoz jednog komada ručnog i jednog komada predatog prtljaga, osnovni ketering tokom leta i besplatnu prijavu za let. Sve ostale usluge se dodatno plaćaju. Promena je moguća samo uz doplatu. Ova tarifa se može primeniti i na putovanje u jednom pravcu, a može se kombinovati i sa skupljom tarifom.
 • FlyFlex je najviša tarifa. Ona se može primeniti i na putovanje u jednom pravcu, promenjiva je i to besplatno u određenom kraćem vremenskom periodu posle koga se promena plaća. Karta je refundabilna. Putnik uz dva komada ručnog prtljaga može poneti i dva komada predatog prtljaga. Rezervacija sedišta se ne plaća. Prijava za let se ne plaća.

Ručni prtljag

Niki dozvoljava nošenje jednog komada ručnog prtljaga do 6 kg težine i maksimalnih dimenzija: 55 cm x 40 cm x 20 cm. Ukoliko putnik nosi prenosni računar onda je ukupna dozvoljena težina 8 kg. Putnicima u biznis klasi se dozvoljava nošenje i drugog komada ručnog prtljaga maksimalne težine do 6 kg (osim na letovima prema SAD)

Predati prtljag

Niki primenjuje komadni koncept za besplatni prtljag na svim svojim letovima od 1. maja 2012. godine. Ovaj koncept omogućava predaju jednog komada besplatnog prtljaga maksimalne težine do 23 kg i maksimalnih dimenzija u zbiru do 158cm.

U biznis klasi koja postoji samo na dugolinijskim letovima moguće je predati dva komada prtljaga od kojih svaki može biti težak maksimalno 32 kg.

Višak prtljaga i dodatni koferi

Niki naplaćuje višak prtljaga prema komadnom konceptu. Svaka besplatna torba sa prekomernom težinom ili dimenzijama biće naplaćena 50 evra. Isti iznos će biti naplaćen i za svaku dodatnu torbu koja je u standardnim okvirima (23kg / 158cm).
Putnici u biznis klasi (samo na dugolinijskim letovima) platiće treću torbu dodatno 100 evra.

Doplata za višak prtljaga
Kratko i srednje linijski
ekonomska klasa
Dugolinijski
ekonomska klasa
Dugolinijski
biznis klasa
prekomerna težina (od 23 do 32kg) 50 € 100 € besplatno
druga torba (do 23kg) 50 € 100 € besplatno
druga torba (od 23 do 32kg) 100 € 150 € besplatno
svaka naredna torba (do 23kg) 50 € 100 € 100  €
svaka naredna torba (od 23 do 32kg) 100 € 150 € 150 €

Niki na svojim letovima putnicima u okviru cene karte nudi i klasičan ketering. Na kraćim letovima putnici će biti posluženi bezalkoholnim pićem, kafom ili čajem i hladnim obrokom.
Niki je poznat po trouglastim „Double Decker“ sendvičima koje putnicima služi tokom leta. Sendviče za Niki priprema jedna od najpoznatijih i najstarijih austrijskih ketering kompanija – Demel.

Demel ima tradiciju dugu nekoliko vekova. Pekarska i poslastičarska radnja nastala je u Beču daleke 1786. godine.

Putnici mogu da naruče i topla jela koja moraju posebno da plate. Ova jela se naručuju preko interneta gde se nalazi detaljan meni. Cena obroka se kreće od 7 do 11 EUR.

Alkoholna pića se takođe posebno plaćaju. Cena se kreće od 3 EUR.

Destinacije do kojih kompanija ima direktne letove:

Категорије: aviokompanije

0 коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.