Nacionalne avio-kompanije

Објави putovanjeonline

Nacionalne avio-kompanije je status koji danas imaju aviokompanije sa najdužom tradicijom, sa imenom države u svom nazivu ili sa većinskim državnim kapitalom, što je i najčešći slučaj. Nacionalne avio-kompanije kao i sve ostale posluju na tržišnim principima ali za razliku od drugih imaju veću zaštitu i podršku države. Finansijska potpora ovim avio-kompanijama je zabranjena u EU zbog zaštite konkurencije.

Nacionalni avio prevoznici često formiraju mrežu linija ne samo na osnovu profita već i u skladu sa pojedinim nacionalnim interesima. One prema državi imaju i obavezu u slučaju vanrednih situacija ili služe za organizovanje sporadičnog čarter prevoza od državnog značaja.

Da li sve države imaju nacionalnu avio kompaniju ?

Mnoge države nemaju svoju nacionalnu avio-kompaniju ili ih imaju više. Sjedinjene Američke Države imaju nekoliko velikih avio-kompanija koje bi se mogle smatrati nacionalnima. American (nekada American Airlines) i Delta Air Lines su najbliži definiciji nacionalnih kompanija. Sa njima rame uz rame je i United. Slično je i u mnogo manjoj državi na Bliskom istoku. Ujedinjeni Arapski Emirati nemaju jednu nacionalnu avio-kompaniju već imaju nekoliko – svaki emirat ima svoju. Tako je Emirates, nacionalna avio-kompanija emirata Dubai. Etihad je nacionalna avio-kompanija emirata Abu Dabi. Air Arabia je iako lowcost, nezvanično i nacionalna avio-kompanija emirata Šardže.

Obrnuti slučaj je u skandinavskim zemljama gde je formirana jedna zajednička nadnacionalna avio-kompanija – SAS Scandinavian. Ona ima funkciju nacionalne avio-kompanije Norveške, Danske i Švedske.

Kina ima takođe specifičnu situaciju s obzirom da je dosta velika zemlja i da teritorijalno nije celovita. Tako pored kontinentalne Kine gde je Air China nacionalni avioprevoznik imamo i Hong Kong kao zasebnu teritoriju gde je Cathay Pacific nacionalni prevoznik ili Kineski Tajpej (Tajvan) gde je nacionalni avio-prevoznik China Airlines.

Mnogo je primera u kojima su države ostale bez svojih nacionalnih avio-prevoznika. Najupečatljiviji primer je iz našeg najbližeg okruženja. Bugarska je u procesu privatizacije ostala bez svog nacionalnog prevoznika – BALKAN, koji je bio poznat širom sveta. Dosta dugo ova država nije imala svoju avio-kompaniju, a od 2002. Bugarska ima novog nacionalnog avioprevoznika – Bulgaria Air.

U Grčkoj je nacionalna avio-kompanija doživljavala brojne transformacije. Prva i najveća bila je Olympic Airlines. Nakon što je bankrotirala, Vlada Grčke je formirala Olympic Airways. Kada se ponovila ista sudbina osnovan je Olympic Air, ali je sada ova kompanija nakon privatizacije izgubila sve atribute nacionalne. Ona je sada u privatnom vlasništvu i osim imena nema nikakvih dodirnih tačaka sa starom i širom sveta poznatom grčkom avio-kompanijom, a od 2014. godine je u sastavu veće grčke (privatne) avio-kompaije Aegean Airlines, koja se sada zajedno sa Olympic Airom, kao svojim brendom, smatra grčkim nacionalnim avio-prevoznikom.

Zbog svega toga možemo reći da danas naziv nacionalna avio-kompanija je relativan, te da se ne može primeniti striktno.
FLAG CARRIERS
El AL Israel Airlines
Belavia
LOT Polish Airlines
KLM Royal Dutch Airlines
American Airlines
TAP Portugal
Virgin Atlantic
Singapore Airlines
Emirates
Delta Airlines
Czech airlines
British Airways
Air France
Turkish airlines
TAROM
Swiss
Montenegro airlines
Croatia airlines
Austrian airlines
Etihad airways
Alitalia
S7 Airlines
Aeroflot
Atlasglobal
United Airlines
Lufthansa
Aegean airlines
Qatar airways
Air Serbia


Napomena: putovanjeonline.com nije turistička agencija, ne prodaje aranžmane i druge usluge, već vam pomaže informacijama, savetima i predlozima, da sami organizujte svoje  putovanje.  Putovanjeonline.com je obezbedio konekcije na svetski  poznate  pretraživače – sajtove, preko kojih  možete  obaviti  rezervacije avio karata, hotelskog smeštaja, aerodromskog transfera, iznajmiti automobil itd.  Putovanjeonline.com  ne može da utiče  na rad  pretraživača, te ne može biti odgovoran za njihov rad. Za tačnost podataka i odgovornost za izvršenu rezervaciju na pretraživačima, odgovorni su potpuno pretraživači, koji tu uslugu obezbeđuju.

Категорије: opšte informacije

0 коментара

Оставите одговор

Avatar placeholder

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.