Na aerodromu

Објави putovanjeonline

Da bi vam put bio prijatan i bez stresa, potrebno je da ga započnete na vreme. To podrazumeva da na aerodrom dođete dva sata pre leta, a na nakim većim aerodromima potrebno je doći i ranije. Neko će se pitati zbog čega? Morate imati u vidu da kada dođete na aerodrom nećete biti sami, tamo će biti možda i hiljadu takvih kao vi, ljudi koji su došli na svoj let. Svi oni, pa i vi zajedno sa njima treba da prođete bezbedonosne procedure. To zahteva vreme, koje ćete imati samo ukoliko dođete blagovremeno što će vas poštedeti stresa i nervoze. Nemojte računati na to da će da vas neko propusti da prođete zato što vi „žurite“ da vam ne pobegne avion. Imajte na umu da svi prisutni na tom mestu, su baš tu iz istog razloga kao i vi, te i oni žure na svoj avion i moraju da prođu iste procedure kao i vi. Oni koji nisu do sada putovali avionom, ne znaju o kojoj proceduri govorim, zato ću to sada pojasniti. U toku vašeg boravka na aerodromu, na putu do aviona koji će vas odvesti do vase odredišne destinacije, morate proći kroz nekoliko kontrolnih punktova.

Prvi punkt kroz koji morate da prođete po dolasku na aerodrom je da se javite na pult (šalter) za čekiranje, naročito ukoliko imate prtljag koji se čekira. Sve osim ručnog prtljaga morate predati na ovom mestu. Vaš šalter za čekiranje zavisi kojom avio kompanijom letite, te stoga morate da se javite na odgovarajući šalter. Tamo će preuzeti vaš čekirani prtljag i obeležiti ručni. Ako ne znate šta se podrazumeva u ručni prtljag a šta u čekirani, trebalo bi da pogledate u postu o prtljagu ovog bloga.Na ovom punktu ćete saznati na kom izlazu (Gate) ćete se ukrcati na vaš let. 

Nakon obavljenog posla na šalteru za čekiranje, polako se možete uputiti ka sledećem kontrolnom punktu.

Na sigurnosnom kontrolnom punktu će se obaviti pregled vašeg ručnog prtljaga i vas samih. Na ovom punktu potrebno je da sa sebe skinete sve metalne predmete (nakit, sat, kaiš….) i stavite ih u kadicu na pokretnoj traci. Ukoliko imate lap-top u ručnom prtljagu potrebno je da ga izvadite i stavite u posebnu kadicu, a nju stavite na pokretnu traku. Sve ostale stvari poput kaputa, mantila, torbice, ženske torbe, itd.. takođe morate staviti u kadice i na pokretnu traku. Pokretnom trakom kadice sa vašim stvarima idu u rendgen na proveru. Na ovom mestu će vam biti oduzete sve stvari koje nisu dozvoljene, uključujući i ono što ste poneli da pijete na putu (voda, sokovi sl.)

Ukoliko ste prošli ovaj kontrolni punkt možete se polako uputiti ka sledećem.

Na punktu pasoške kontrole potrebno je da pokažete svoju putnu ispravu (pasoš) i svoju kartu za ukrcavanje (Boarding pass), koju ste odštampali kod kuće ili dobili na pultu za čekiranje.

Nakon ovog punkta, ukoliko vam vreme koje imate na rspolaganju do poletanja vašeg aviona dozvoljava, možete da sednete i popijete kafu ili sok. Pogledajte prvo cene, možda vam neće baš prijati, no ipak nalazite se na aerodormu i manje više na svim aerodormima cene su ne baš prijatne.

Ako ste se malo osvežili kafom, sokom ili možda nešto pojeli, ili vam je stala knedla u grlu od cena pa ste rešili da sve to preskočite, onda da se uputimo do sledeće tačke vašeg puta ka avionu.

Izlaz predstavlja poslednji kontrolni punkt kroz koji prolazite u toku svog kretanja ka avionu. Odatle ulazite u avion koji će vas prebaciti do vase odredišne destinacije. Na nekim aerodormima, na ovom punktu vam predstoji još jedna provera ručnog prtljaga i vas, ista kakvu ste imali na sigurnosnom kontrolnom punktu.

Nakon svega navedenog nemojte misliti kako je celokupna procedura komplikovana i da dugo traje. Naprotiv ukoliko dođete na vreme, a nadam se da je sada jasno zašto sam na početku to naveo, sve će se odvijati uobičajnim tempom, a vi ćete kroz sve ove punktove proći bez većih problema, nervoze i tenzije. A vreme koje sam napočeku naveo od dva ili vise sati na većim aerodormima, će proći da nećete ni primetiti. Sve će biti samo jedan zanimljiv doživljaj.

Категорије: saveti

0 коментара

Оставите одговор

Avatar placeholder

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.