Munich Franz Josef Strauss (MUC)

Објави putovanjeonline

Minhenski aerodrom (IATA: MUC, ICAO: EDDM) je nazvan imenom političara i guvernera Bavarske – Franca Jozefa Štrausa za čije vladavine je pokrenuta inicijativa o izgradnji novog aerodroma. Ovaj drugi po veličini Lufthansin hab (posle Frankfurta) je otvoren 1992. godine. Smatra se jednim od najlepših i najzgodnijih aerodroma za putnike. Aerodrom se nalazi 28,5 km (17,7 mi) severoistočno od Minhena u blizini starog grada Freisinga.

za uvećanje klikni na sliku

Minhenski aerodrom pokriva površinu od 15,6 kvadratnih kilometara (3,900 hektara). Većina aerodromskih objekata nalazi se u području između dve piste. Prilazni put i železnica podelili su zapadni deo u južnu polovinu, koji sadrži objekte za održavanje tereta i održavanja, a severnu polovinu, koja uglavnom sadrži administrativne zgrade i uslužne objekte, dugoročna parkirališta i centar za posetioce. Tu su zapadni apron i terminal 1, zatim Minhenski Aerodromski Centar (MAC), terminal 2 i istočni apron.

Pista

Aerodrom ima dve paralelne piste i jedno betonsko sletalište za helihoptere. Dve piste (08R / 26L i 26R / 08L) su dužine 4.000 metara i dužine 60 metara (200 stopa)

Terminal

Ima dva putnička terminala sa dodatnim središnjim terminalom, kao i obimnom opremom za teret i održavanje i potpuno je opremljen za rukovanje velikim vazduhoplovima uključujući i Airbus A380.

Terminal 1

Terminal 1 je stariji terminal koji je počeo sa radom 17. maja 1992. godine. Podeljen je na pet modula označenih A, B, C, D i E. Moduli  od A do D pružaju sve potrebne objekte za rukovanje odlascima i dolascima, uključujući pojedinačne prilazne puteve i parkiranje, dok modul E je opremljen da rukuje samo dolascima. Ovaj dizajn u suštini čini svaki modul samostalnim pod-terminalom. Moduli A i D se koriste za letove unutar šengenskog područja, dok moduli B i C koriste se za letove izvan nje. Hala F je odvojena, nalazi se u blizini Terminala 2 i rukuje letovima sa povećanim sigurnosnim zahtevima, tj. onima ka Izraelu. Osim toga, check-in šalteri za neke letove koji napuštaju Terminal 1 nalaze se u centralnoj zoni Z (nemački: Zentralbereich) gde se nalaze i najveći broj prodavnica i restorana ovog Terminala, kao i prigradska železnička stanica aerodroma.

Mol od 1,081 metra (3,547 metra) ima 21 avio most, od kojih su dva rekonstruisana u čekaonicu za autobuski transfer. Jedna pozicija vrata je opremljena sa tri avio mosta za opsluživanje Airbus A380 koji redovno koristi Emirates. Na prednjem delu nalazi se još 60 avio stajališta, od kojih su neki opremljeni specijalno dizajniranim mostovima za prelazak putnika koji su doveženi autobusom. Ovaj jedinstveni koncept omogućava putnicima ukrcavanje sa potpunom zaštitom od vremenskih uticaja, ali bez velikih investicija potrebnih za kompletne satelitske terminale povezane preko sistema za prevoz putnika.

Terminal 1 trenutno opslužuje sve avio-kompanije koji nisu članovi ili partneri Star Alliancea, izuzev Turkish Airlinesa. Neki od glavnih korisnika Terminal 1 su Air Berlin, Condor, Emirates, Qatar Airways, American Airlines, Delta Air Lines, easyJet i TUIfly među nekoliko drugih.

Terminal 2

Terminal 2 je započeo sa radom 29. juna 2003. Ima projektovani kapacitet od 25 miliona putnika godišnje i koristi se isključivo od strane Lufthanse i svih ostalih Star Alliance članova koji služe Minhenu, osim Turkish Airlines-a. Star Alliance partneri Air Malta, Lukair i BMI Regional takođe koriste Terminal 2.

Kada je dizajniran kao terminal za čvorišta, nije podeljen na module kao što je Terminal 1. Umjesto toga, svi objekti su raspoređeni oko centralne Plaze. Zahvaljujući propisima o sigurnosti koje je nametnula Evropska unija, terminal je opremljen objektima za rukovanje putnicima iz zemalja koje se smatraju nesigurnim, tj. ne primjenjuju iste propise. To je zahtevalo izgradnju novog nivoa jer, za razliku od drugih aerodroma, terminal nema posebne odvojene oblasti za dolazak i odlazak putnika. Novi nivo 06 otvoren je 15. januara 2009. godine.

Mol dugačak 980 m, opremljen je sa 24 mosta. Pošto ukupan broj 75 aviona stoji na istočnoj bočnoj strani nije uvijek dovoljan, Terminal 2 ponekad koristi i parkirne položaje na zapadnoj strani, na koje se putnici prevoze autobusom. Terminal 2 je u mogućnosti opsluživanja i Airbus A380, ali za to ne postoje označena stajališta ili dodatni mostovi do otvaranja satelita zgrade Terminal 2. Pošto nema aviokompanije koja trenutno koristi Terminalu 2 sa A380, najveći putnički avion kojim se redovno opslužuje je Thai Airways Boeing 747-400s.

Terminal 2 ima dva glavna nivoa odlaska, 04 i 05 i dodatne autobuske kapije na donjem nivou 03. Kapije na nivou 05 (H) označene su ne-šengenskim kapijama. Donji nivo 04 (G) sadrži šengenske kapije. Autobuske kapije na nivou 03 takođe su označene G i koriste se i za šengenske letove. Nivo 03 je manji od glavnih nivoa i sastoji se od dva odvojena dela do koga se može doći sa dve tačke na nivou 04. Jedna oblast ovih vrata označena je za Air Dolomiti.

Terminal 2 Satellite

Nova satelitska zgrada je duga 609 metara i površine 125.000 kvadratnih metara. Omogućava se dodatnih 11 miliona putnika godišnje, dodajući 52 vrata sa 27 mesta za parkiranje, od kojih 11 mogu da se opsluže letilice širokog spektra uključujući i Airbus A380. Zgrada je u stanju da rukuje sa šengenskim i ne-šengenskim letovima na dva glavna nivoa (K za Šengen i L za ne-šengenske destinacije, kao i područje J za neke dodatne autobuske kapije i ima 44 nove pasoške kontrolne stanice i 24 bezbednosne trake za transfer putnika, kao i nove restorane, prodavnice i pet novih Lufhansa salona. Međutim, check-in i dolasci se i dalje nalaze samo u glavnoj zgradi Terminal 2. Ekspanzija za izgradnju satelita u obliku „T“ planirana je za budućnost zajedno sa drugim satelitom i prostorijom za mogući treći terminal na istoku.

Transfer od / do aerodroma

za uvećanje klikni na sliku

 

Do aerodroma se dolazi autoputem A92 Minhen – Degendorf. Nalazi se na 29km severoistočno od centra grada.

Parking

  • Aerodrom ima desetine različitih parkirališta koja su označena slovom P i brojem (npr. P26). Na aerodromu postoji više tipova parkinga:
  • long-term parking (dugoročno parkiralište) za minimum 7 dana. (P5, P7, P8, P26, P35)
  • udaljena parkirališta se nalaze na obodu aerodromskog kompleksa i dosta su daleko od zgrada terminala. Poznata su kao lowcost parkirališta. Postoji mogućnost da se doveze do terminala iskracate saputnike i prtljag, a zatim odvezete do ovih udaljenih parkirališta odakle se možete vratiti gradskom železnicom (linijom S8, S-Bahn-a). Udaljeni parking ima oznaku P41 i nalazi se na samom početku aerodromskog kompleksa pre „Visitor`s parka“. Kratkoročna parkirališta se nalaze ispred terminala 1. To su četiri podzemne garaže sa oznakama P1, P2, P3, P4 plus još jedna velika garaža P9 u centralnom delu kompleksa.
  • Parking kod Terminala 2 je moguć u najvećoj višespratnoj garaži kapaciteta 6500 mesta. Ona ima oznaku P20 i nalazi se odmah pored Terminala 2.
  • Parking kod „Visitor`s parka“ ima oznaku P51 i namenjen je gostima parka.

Taksijem

Taksi stajališta postoje na svim ulazima terminala 1 kao i ispred Terminala 2. Cena prevoza do grada je oko 50 evra.

Minibus

Na aerodromu postoji zvaničan minibus prevoznik koji posluje po principu šatl prevoza (shuttle service). Kapacitet vozila je od 8 do 10 putnika. Usluga nije individualna i više putnika koji putuju u isti deo grada prevoze se zajedno. Cena prevoza je 11 evra po pravcu (18 evra za povratnu kartu). Cena po putniku može biti i niža ako putuje u grupi.

 

Vozom

Od centra Minhena do aerodroma se može stići i železnicom. Postoje dve S-Gahn linije (S1 i S8). Na samom aerodromu postoje dve stanice S-Bahna. Prva je kod administrativne zgrade i „Visitor`s parka“ a druga u centru kompleksa između dva terminala. Vožnja do grada traje oko 35 minuta a karta košta oko 10 evra.

Autobusom

Minhenski aerodrom je redovnim linijama povezan sa Minhenom, regionom ali i sa okolnim zemljama. Brojne su autobuske kompanije koje prevoze putnike ka Češkoj, Austriji, Slovačkoj, Švajcarskoj.

Destinacije do kojih postoje direktne redovne linije sa ovog aerodroma:
Категорије: aerodromi

0 коментара

Оставите одговор

Avatar placeholder

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.