Moskva – Sankt Peterburg

Објави putovanjeonline

Preporučeni transfer
Moskva, Rusija ————– ———– Senkt Peterburg, Rusija
Udaljenost : 634 km. Vreme putovanja: 1 h 25 min. Cena karte : 19 – 65 €

Preporučeni transfer odnosi se na način transfera kao moguće opcije da se prebacite sa jedne destinacije do druge uz najpovoljniji odnos cena / usluga / doživljaj. Na vama je da se odlučite za najprihvatljiviju opciju.

Sankt Peterburg nalazi se na ušću reke Neve, na ostrvima njene delte i prostire se na obali Finskog zaliva Baltičkog mora. Jedan je od najvažnijih kulturnih, naučnih i industrijskih gradova u kojem se nalazi nekoliko stotina muzeja. Od čuvenog Ermitaža, muzeja ruske umetnosti, pomorstva, botanički muzej i mnogi drugi, i mnoge umetničke galerije, pozorišta te opera. Veliki ruski i strani umetnici, pesnici, pisci i kompozitori divili su se lepoti ovog grada, što je i zabeleženo u njihovim delima. Ovaj grad harmonijom svoje arhitekture pleni i privlači turiste sa svih strana sveta. U Sankt Peterburgu je i leto specifično zbog poznatih „belih noći“, kada sunce jednostavno ne zalazi. Ovaj fenomen u Sankt Peterburgu može se videti od sredine juna do sredine jula. „Bele noći“ nisu karakteristične samo za ovaj grad, ali su postale njegov simbol.

Резултат слика за sankt peterburg

Sankt Peterburg, drugi je po veličini grad u Rusiji. Posle Moskve zbog mnogo reka, kanala, mostova i izuzetne skladnosti različitih arhitektonskih stilova, ovaj lepi grad zvali su još „Severna ili Ruska Venecija“. Ono što ga nesumnjivo čini jedinstvenim, svakako je njegov geografski položaj jer se nalazi na krajnjem severu Rusije i na izvestan način predstavlja njenu vezu sa Evropom.

Резултат слика за sankt peterburg

Osnivač, car Petar Veliki, svakako nije ni slutio da će njegov grad, tokom vremena, više puta menjati ime. A zvao se, Petrograd, Lenjingrad i danas Sankt Peterburg. Ovaj grad može da ponudi toliko zapanjujućih atrakcija :

Petropavlovska crkva, sa pozlaćenim vrhom i figurom anđela – čuvara grada, koji je sa svojih 122.5 metara, predstavljao najvišu građevinu ondašnje Rusije. U kripti crkve počivaju članovi dinastije Romanov: Petar Veliki, Aleksandar II i žena mu Marija, Nikolaj II i njegova žena carica Aleksandra kao  i njihova deca.

Krstarica „Aurora“, svojevrsni brod-muzej, sa koje je 1917.  topovskim salvama, dat je znak za napad na Zimski dvorac, čime je praktično otpočela Oktobarska revolucija. Tom prilikom svrgnuta je dinastija Romanov, streljanjem cara Nikolaja II i njegove porodice, koja je vladala od 1613.do 1917.godine , gotovo tri veka.

Posebno impresionira saznanje da je ovdašnja biblioteka osnovana još 1795.godine i sa 15 miliona knjiga spada među najveće u svetu po ovako impozantnom knjižnom fondu. Od ostalih kulturnih znamenitosti, pored spomenutog Zimskog dvorca, tu su i zdanja Admiraliteta, Petpropavlovska tvrđava, crkve, sinagoga, predivne palate i druga umetnička znamenja. Zbog svega toga može se reći da su to znamenja ovog svojevrsnog grada muzeja. Car Petar, osnivač grada Petrograda, s pravom ga je zvao „Severni raj Rusije“…

Резултат слика за monument katarina II

Spomenik Katarini II, ruskoj carici, koja je poreklom bila nemačka princeza. Ona je pod uticajem ideja francuskih filozofa i prosvećenosti otvarala škole, pomagala nauku, književnost i umetnost, reformisala sudstvo i finansije. Ona je smrtnu kaznu zamenila progonom u Sibir. Posle Petra I ova vladarka bila je počastvovana epitetom „Velika“.

PONUDA SMEŠTAJA U SANKT PETERBURGU
Pogledajte ponudu smeštaja u Sankt Peterburgu i izaberite smeštaj koji najviše odgovara vašim potrebama. Obezbedili smo vam da na jednom mestu imate sve što vam je potrebno, na vama je samo da se prepustite uživanju.Booking.com

Kazanska crkva nazvana po istoimenoj Svetoj ikoni Majke Božje. Pored ove, u pravoslavnom svetu, veoma poštovane ikone u crkvi počiva čuveni Maršal Mihail Kutuzov, koji je 1812. godine pobedio francusku vojsku pod Napoleonom. Tu ispred crkve nalaze se spomenici legendarnog vojskovođe. Polukružne kolonade stubova na ovoj bogomolji daju joj neobičnu kombinaciju elegancije i veličanstvenosti.

Spomenik Aleksandru I koji se nalazi na centralnom trgu do koga se stize Nevskim prospektom, podignut je nakon pobede Rusa nad Napoleonom. Ovo je najviši spomenik te vrste u svetu. Visok je 47.5 m a težak oko 500 t. Postolje stuba čine kompozicije figura: štit Princa Olega Novgorodskog, šlem Aleksandra Nevskog, naprsnik Aleksandra I kao i drugi simboli heroja koji su doneli slavu Rusiji. Na vrhu je anđeo sa krstom, za koji kažu da ima lik cara Aleksandra.

Сродна слика

Oko spomenika, na trgu, protežu se monumentalne zgrade Carske palate, sagrađene u baroknom stilu,  s jedne strane i zgrade Glavnog štaba, podignute u klasičnom stilu, sa druge strane. Ovo zdanje impresionira svojom dužinom polukružne fasade od neverovatnih 600 metara. Iznad centralnog lučnog prolaza, sa kolonadom stubova, nalazi se monumentalna kompozicija cara u kočijama – simbol trijumfa nad Napoleonom.

Čuveni Zimski dvorac na istoimenom trgu, jedna je od pet palata koje sačinjavaju arhitektonski kompleks Ermitaž. Ermitaž, jedan od najvećih muzeja sveta osnovala je Katarina II 1764. godine, dve godine nakon stupanja na carski presto. Njegovo zvanično proglašenje za javni muzej zbilo se nakon 88 godina, tačnije 1852.godine. Gradnja je imala za cilj da se smesti mnogobrojno umetničko blago koje je carska porodica, tokom duge vladavine sakupila.

Zimska dvorac je građen za caricu Jelisavetu Petrovnu, kćerku Petra I a u slavu moćnog ruskog carstva. Mnogo puta je bila iznutra rekonstruisana u skladu sa modom i ukusom njenih stanara, ruskih imperatora. Danas, kao centralna zgrada muzeja takođe je ostala najimpresivnija atrakcija jer je, po rečima projektanta Rastrelija, „sve ukrašeno sa uzvišenim ukusom“.  U ovoj ogromnoj građevini, nalazi se ništa manje nego 1786 vrata. Tu je i 1945 prozora, za čije je zastakljivanje upotrebljeno 23000 stakala i 1057 soba i holova. Oko 2,5 hiljade kamenorezaca ulepšavalo je dvorac, čija se glavna fasada ogleda u vodama Neve. Trospratna krila zdanja prema ulici Milionaja, rad su Jurija Veltena, koji je povezao dva dela zgrade visećom baštom na prvom spratu.

Резултат слика за ermitaz

Današnja, neverovatno bogata kolekcija Ermitaža, prikupljana tokom dva veka, broji preko tri miliona umetnički izuzetno vrednih eksponata. Ovde se čuva i grobnica Aleksandra Nevskog, svetog kneza i zaštitnika Petrograda, od srebra sa Bajkala teška tonu i po.

Резултат слика за ermitaz

Muzej se kao retko koji, odlikuje zbirkama umetničkih dela svih naroda sveta, nastajalih u najrazličitijim periodima vremena. Posebno je čuven u svetu po slikarstvu 18.og veka. Zatim po sjajnim delima italijanskih i holandskih majstora. Poznat i po baroknim portretima istorijskih ličnosti, što svakako predstavlja jedinstven umetnički prizor u umetnosti naroda sveta.

Zidove ovog veličanstvenog hrama umetnosti krase izvanredna slikarska ostvarenja mnogih svetskih umetnika. Kao što su Leonarda da Vinčija, Ticijana, Rembranta, Rubensa, Tintoreta, Goje, Renoara, Monea, Pikasa, Van Gohga i mnogih drugih besmrtnih umetnika. Prostorije muzeja ispunjavaju kolekcija: antičke ornamentike i predmeta od zlata stare Grčke, zatim statua Venere i rimske skulpture.

Сродна слика

O bogatstvu ovog muzeja govori informacija dobijena od domaćina da “ ako bi ste se pred svakim eksponatom zadržali samo dve sekunde trebalo bi vam ni manje ni više nego 70 dana “.

O lepotama i bogatstvu ovog grada može se pisati danima, a čitalac će na indirektan način spoznati tu lepotu. Sve to, ili bar deo toga, treba doživeti na licu mesta. Pravo,  nezaboravno iskustvo možete doživeti samo ako posetite ovaj magični grad. Ukoliko prilikom planiranja posete Sankt Peterburgu planirate i posetu Moskvi, onda ste načinili najbolju moguću stvar. Međutim morate se zapitati da li ste spremni da za tako kratko vreme spoznate ogromnu količinu kulturne, umetničke, arhitektonske, naučne i svake druge lepote i bogatsva koja vas tamo očekuje. Kako da stignete do Moskve možete pogledati u tekstu Moskva, Rusija na ovom sajtu.

Iz Moskve do Sankt Peterburga možete stići na vise načina. Prvi i možda najbolji je vozom Ruskih državnih železnica SAPSAN. Sa Lenjigradske stanice u Moskvi do Moskovske stanice u Sant Peterburgu. Putovanje traje 3h i 40 minuta. Vozovi na ovoj relaciji idu na svaka dva sata. Cena karte za jednu osobu u jednom pravcu se kreće od 17€ do 210€ u zavisnosti od klase, datuma i vremena putovanja. Karta za drugu klasu kreće se između 26€ – 40€, a za treću klasu između 17€ – 24€.

Drugi način da od Moskve stignete do Sankt Peterburga je avionom, sa jednog od tri aerodroma koji opslužuju Moskvu, aerodrom Šeremetjevo sa koga leti kompanija Aeroflot, Domodedovo sa koje leti kompanija UTAir i Vnukovo sa koje leti kompanija S7. Let traje oko 1h i 15-30 minuta. Cena karte za odraslu osobu u jednom pravcu kreće se od 19€ do 65€. Ako vam treba najpovoljnija cena onda je za vas opcija da letite sa aerodroma Vnukovo sa kojeg leti Ruska low-cost avio kompanija S7.

Svakako jedna od opcija za transfer je i da iznajmite automobil u nekoj od brojnih renta-car agencija. To zadovoljstvo će vas koštati od 35€ do 160€ možda i vise, po danu, u zavisnosti za koji se tip vozila odlučite.

U svakom slučaju izaberite opciju koja vam najviše odgovara i krenite, nećete se pokajati, a zadovoljstvo koje vas tamo očekuje vredno je svakog truda koji uložite…

Категорије: kratka putovanja

0 коментара

Оставите одговор

Avatar placeholder

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.