Moskva, Rusija – gradski prevoz

Објави putovanjeonline

Moskovski gradski prevoz obuhvata složenu i jedinstvenu mrežu različitih transportnih sistema. Saobraćajna transportna mreža sastoji se od autobuskog sistema, tramvajskog, metro, troljebuskog i monorail sistema.

Metro

Metro sistem poznatu po svojim umetninama, muralima, mozaicima i ukrasnim lusterima. Kada je otvorena 1935. godine, sistem je imao dva linije. Danas, Moskovski metro ima dvanaest linija, uglavnom podzemnih sa ukupno 196 stanica. Moskovski metro je jedan od najdubljih metro sistema u svetu; na primer, stanica Парк Победи, završena 2003. godine, nalazi se 84 metara (276 stopa) u podzemlju, ima najduže pokretne stepenice u Evropi. Moskovski metro je jedan od najprometnijih metro sistema u svetu, sa više od devet miliona putnika dnevno. Moskovski metro ima 15 linija sa integrisanom monorail linjom. Linije metroa su:

index i bojaNaziv linije (latinica)Naziv linije (ćirilica)Linija
 1SokolnicheskayaСокольническаяBulvar Rokossovskogo – Salaryevo
 2ZamoskvoretskayaЗамоскворецкаяRechnoy Vokzal – Alma-Atinskaya
 3Arbatsko-PokrovskayaАрбатско-ПокровскаяPyatnitskoye Shosse – Shchyolkovskaya
 4FilyovskayaФилёвскаяAleksandrovsky Sad – Kuntsevskaya  Aleksandrovsky Sad – Mezhdunarodnaya
 5Koltsevaya (Circle)КольцеваяCircle
 6Kaluzhsko-RizhskayaКалужско-РижскаяMedvedkovo – Novoyasenevskaya
 7Tagansko-KrasnopresnenskayaТаганско-КраснопресненскаяPlanernaya – Kotelniki
 8KalininskayaКалининскаяTretyakovskaya – Novokosino
 8ASolntsevskayaСолнцевскаяRamenki – Delovoy Tsentr
 9Serpukhovsko-TimiryazevskayaСерпуховско-ТимирязевскаяAltufyevo – Bulvar Dmitriya Donskogo
 10Lyublinsko-DmitrovskayaЛюблинско-ДмитровскаяPetrovsko-Razumovskaya – Zyablikovo
 11AKakhovskayaКаховскаяKashirskaya – Kakhovskaya
 12ButovskayaБутовскаяBittsevsky Park – Buninskaya Alleya
 13MonorailМонорельсTimiryazevskaya – Ulitsa Sergeya Eyzenshteyna
 14Moscow Central CircleМосковское центральное кольцоCircle

Metro je najpopularniji i pogodan način putovanja. Ulaznice su vrlo jeftine I mogu se kupiti na metro stanicama, na šalterima sa oznakom sa rečju „KACA“. Možete kupiti karte za različit broj putovanja – od 1 do 60 putovanja. Kada ste kupili kartu idete kroz prolaz – barijeru (prislonite karticu na mali kruga – to će pokazati broj vožnji levo), pa onda na platformu. Možete kupiti plastičnu karticu pod nazivom „Trojka“ na metro stanici. Sa ovom karticom imate popust na kartu kada koristite ovu karticu. Ova „jedinstvena“ kartica može da se koristi u bilo kom obliku javnog prevoza – podzemni (metro) ili nadzemni javni transport, a ako se koristi za oba u jednom putovanju – to vam omogućava prelaz iz jednog oblika u drugi – u roku od 15 minuta, uz značajan popust .

Možete dopuniti karticu na metro šalteru ili koristeći mašine na stanici (prihvataju sve vršte novca – kovani i papirni ), što mnogo bolje da izbegnete redove. Treba podsetiti da preostala vrednost u kartici ne može biti vraćen. Metro radi od 5:30 do 01:00 posle ponoći. Metro vozovi stižu svake 2 minute tokom špica, dok je vremenski razmak između vozova kasnije i tokom noći na oko 5 minuta . Iako je pogodan način putovanja, u metrou ima često gužve, posebno u špicu. Moskovski metro pruža putnicima ne samo efikasno putovanje već I uživanje koja nećete dobiti u drugim svetskim metro sistemima. Stanice Moskovskog metroa su prave galerije sa umetničkim delima u sebi. Neki od najpoznatijih su one na uključuju Komsomolskaia – poznate po svojim predivnim lusterima, Kievskaia – sa svojom prelepom umetnosti i Maiakovskaia, sa mermernim dekorom i mozaikom na plafonu.

Сродна слика

Monorail

Резултат слика за moscow monorailMoskovska jednošinska železnica (Monorail) ima jednu liniju u dužini od 4,7 kilometara (2.9 mi) u severoistočnom upravnom okrugu u Moskvi. Linija polazi od Timiriazevskaia metro stanice do Sergeia Eisensteina ulice. Ova linija ima 6 stanica:

 • Timiryazevskaya (Тимирязевская)
 • Ulitsa Milashenkova (Улица Милашенкова)
 • Teletsentr (Телецентр)
 • Ulitsa Akademika Korolyova (Улица Академика Королёва)
 • Vystavochny Tsentr (Выставочный центр)
 • Ulitsa Sergeya Eyzenshteyna (Улица Сергея Эйзенштейна)

Monorail ima stanice pored stanica metroa tako da se nadovezuje na metro mrežu. Prosečno vreme putovanja između prve stanice Timiriazevskaia i poslednje u ulici Sergeia Eizenshteina je 17 minuta.

Сродна слика

Autobus

Moskovska autobuska mreža je pomalo kompleksna mešavina privatnih i državnih vozila, sa malo koordiniranim informacijama o rutama i rasporedu vožnje na raspolaganju. Karte autobuse državnog prevoznika, koji su obično (mada ne uvek) u lošijem stanju i u kojima je veća gužva, može da se kupi, kao i tramvajske i trolejbuske karate u knjižici od deset u kiosku i metro stanici. U autobusima privatnog prevoznika, koji su označeni od slova ‘K’ ili ‘E’ pre njihovog broja trase, obično imaju konduktera u vozilu. Velika mreža autobuskih linija prekriva ceo grad I povezana je sa ostalim delovima javnog transporta.

Tramvaj

Резултат слика за moscow public transport company

Moskovski tramvaj mreža, koja je podeljena u dve pod-mreže, predstavlja ključni element sistema javnog prevoza u Moskvi. Otvoren  1872, pod upravom od 1958. godine Mosgortrans, kompanija u državnom vlasništvu. U Moskvi funkcioniše 17 tramvajskih linija i to:
oznaka Linija
A Chistye prudy underground station – Kaluzhskaya Square
БSokolnicheskaya Zastava – Kursky Railway Station
1Moskvoretsky Market – Ulitsa Akademika Yangelya (Academic Yangel St.)
2 Semyonovskaya underground station – Children’s sanatorium 3. Chistye prudy underground station – Balaklavsky Prospect
4 Bulvar Rokossovskovo underground station – Bulvar Rokossovskovo underground station (ring)
6 Sokol underground station – Bratsevo
6kVostochny most (Eastern Bridge) – Bratsevo
7Bulvar Rokossovskovo underground station – Novoslobodskaya underground station
8Novokonnaya Square – 3rd Vladimirskaya St.
9 MIIT – Byelorusskaya underground station
10 Shchukinskaya underground station – Ulitsa Kulakova (Kulakov St.)
11 Ostankino – 16th Parkovaya St.
12Proezd Entuziastov – 2nd ulitsa Mashinostroyeniya (2nd Machinbuilding St.)
13 Kalanchovskaya St. – Children’s sanatorium
14Kaluzhskaya Square – Universitet underground station
15 Sokol underground station – Tallinskaya Str.

Prigradska železnica

Moskva ima devet železničkih terminala (ili vokzals) to su:
 • Belorussky Rail Terminal
 • Kazansky Rail Terminal
 • Kiyevsky Rail Terminal
 • Kursky Rail Terminal
 • Leningradsky Rail Terminal
 • Paveletsky Rail Terminal
 • Rizhsky Rail Terminal
 • Savyolovsky Rail Terminal
 • Yaroslavsky Rail Terminal

Oni se nalaze u neposrednoj blizini centra grada, ali svaki prihvata vozova iz različitih delova Evrope i Azije. Svakako Moskva ima i manje železničke stanice koje takođe osplužuju železnički system. Kako su vozne karte relativno jeftine, vozovi su najpovoljniji način za putovanje u Rusiji, posebno kada se odlazi u Sankt Peterburg, drugi ruski grad po veličini. Moskva je početni terminus Trans-Sibirske železnice ( Yaroslavsky Rail Terminal), koja prolazi kroz skoro 9.300 kilometara (5.800 mi) ruske teritorije do Vladivostoka na obali Pacifika. Putovanje Trans-Sibirskom železnicom je poseban doživljaj I nešto jedinstveno u svetu.

Сродна слика

Taksi

Svakako jedna od opcija za prevoz u Moskvi je taksi. Postoje taksi firme u Moskvi koji možete da koriste pogotovo kada se ide na veću udaljenost (na primer od centra grada do aerodroma), takođe imate opciju za jeftiniju cenu, ukoliko koristite postojeće taksi aplikacije, uključujući Uber, Yandex Taxi, i Gett. Imajte na umu da više nije legalno korišćenje privatnih  ( „Gipsy“) taksija za   vožnju kao što je to bio slučaj decenijama. Ali, s obzirom na znatno nižu rublju, i korišćenje aplikacija, tarife u Moskvi su veoma razumni u poređenju sa drugim velikim svetskim gradovima. Takođe, imajte na umu saobraćajni špic – taksi može izgledati zgodno sredstvo prevoza, ali tokom špica putovanje od 15 minuta se može pretvoriti u putovanja od sat vremena možda čak i duže. Ovu informaciju  imajte na umu naročito kada krenete na aerodrom, da vam se ne bi dogodilo da vaš avion odleti dok ste vi zaglavljeni u saobraćaju na pola puta do aerodrome.

 Karte i propusnice:

Možete izaberiti jednu od tri opcije karata koje se uklapaju u vase potrebe, ili kupiti novu Troika karticu.
• Jedinstvena karta (u ruskom: Јединиj билет) – kartu važi za metro i sve vrste površinskог transportа.
• 90 minut карта (u ruskom: Билет девианосто минут) – dobra karta za jednu vožnju za metro plus neograničen površinski transport u roku od 90 minuta.
• Trolejbus-Bus Tramvaj (Ili na ruskom akronimu, TAT, je skraćenica za trolebus – autobus – Tramvaj) – karta za sve vidove površinskog transporta. Napomena, ovo ne uključuje marshrutka ili elektrichka.
• Trojka je elektronska saobraćajna kartica koja se lako dopunjuje, koristi se za sve delove javnog gradskog prevoza kartu ili uz železničku propusnicu. Ova karta vam obezbeđuje određeni popust pri plaćanju karte.

 Osnovne cene vožnje sa Troika karticom
Koristite kredit na Trojka kartici za plaćanje  pojedinačne putovanja.
Pojedinačna metro vožnja32 rub.
Jedna nadzemna vožnja31 rub.
„90“ minuta karta49 rub.
„Trojka“ kartica može biti dopunjena bilo kojim iznosom do 3000 rub, a takođe je moguće koristiti bilo koju papiru kartu iz trenutnog menija karata.
Papirne karte koje se mogu dodati na trojka karticu:
Категорије: gradski prevoz

0 коментара

Оставите одговор

Avatar placeholder

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.