Montenegro airlines

Објави putovanjeonline

KRATKO PREDSTAVLJANJE
IATAICAO
YMMGX
Osnovan1994
Počela sa radom1994
ČvorištaPodgorica, Tivat
Frequent-flyer programVision Team
Savez
Flota veličina5
Destinacije 15
Slogan kompanijeWe give wings to your dreams!
ŠtabPodgorica, Crna Gora
Website

Montenegro airlines je crnogorska nacionalna aviokompanija osnovana je 1992. godine ali je tek 2000. postala članica IATA-e i počela da obavlja redovan saobraćaj prvim avionom u floti Fokerom 100. Kompanija je stanionirana na aerodromima Podgorica i Tivat. Glavni aerodrom Montenegro Airlines-a je Podgorica. Na ovom aerodromu se nalazi baza kompanije i odavde se obavlja najviše letova. Posle njega najznačajniji je aerodrom Tivat. Van Crne Gore, kompanija ima najviše operacija sa beogradskog aerodroma „Nikola Tesla“- a. Kompanija obavlja samo međunarodne letove uglavom prema evropskim destinacijama.

Sa ovog aerodroma Montenegro Airlines leti do desetak evropskih destinacija: Kopenhagen, Frankfurt, Ljubljana, London (Gatwick), Moskva (Domodedovo), Pariz (Charles de Gaulle), Rim (Fiumicino), Beč i Cirih. Sa drugog crnogorskog aerodroma pored Tivta, Montenegro Airlines leti redovno tokom cele sezone ka Moskvi i Parizu. Montenegro Airlines nije član ni jedne svetske alijanse ali ova kompanija tesno sarađuje sa drugim partnerskim kompanijama.

FLOTACODESHAREPRTLJAGKETERINGZABAVAFrequent flyer programDESTINACIJE

Montenegro Airlines poseduje jednostavnu flotu koja se sastoji od samo dva tipa aviona. Stariji avioni modela Foker 100 postepeno se menjaju novim Embraerima 195 koji ulaze u flotu od 2008. Trenutno Montenegro Airlines raspolaže sa tri aviona Embraer 195 čija je prosečna starost 1,8 godina. Avioni su kupljeni direktno od fabrike Embraer iz Brazila i Montenegro Airlines im je prvi vlasnik i operator. Embraer 195 ima kapacitet 116 putnika.

Stariji avioni sa kojima je Montenegro Airlines još uvek leti su Foker 100. Njihov kapacitet je 102 putnika. Trenutno ih u floti ima pet prosečen starosti preko 20 godina. Avioni su planirani za povlačenje iz saobraćaja do 2015. godine kada će ih zameniti novi Embraeri.

Montenegro Airlines je počeo da leti sa Fokerom 28 koji je poznat pod nadimkom Fellowship. Ovaj mali Foker, obavio je prvi let za crnogorsku nacionalnu aviokompaniju 07. maja 1997. godine na liniji Podgorica – Bari (Italija). Avion ima kapacitet od oko 70 mesta. Povučen je iz saobraćaja 2000.

Kompanija ima potpisne codeshare ugovore sa kompanijama:

Adria AirwaysAustrian Airlines
Air FranceEtihad Airways
AlitaliaS7 Airlines

Ručni prtljag

Montenegro Airlines dozvoljava samo jedan komad ručnog prtljaga po putniku težine do 10 kg, maksimalnih dimenzija 55x40x20 cm koje uključuju točkove, ručke i spoljne džepove. Zbir dimenzija ne smije da pređe 115 cm.

Predati prtljag

Na svojim letovima Montenegro Airlines primenjuje težinski prtljažni koncept. Po putniku dozvovaljava predaju 20 kg besplatnog prtljaga u ekonomskoj klasi a 30 kg u biznis klasi. Deca starija od 2 godine imaju pravo na istu količinu besplatnog prtljaga kao i dorasli do infanti (deca do 2 godine) imaju pravo na 10 kg besplatnog prtljaga kao i na dečja kolica, nosiljku ili automobilsko sedište za dete. Kolica moraju biti na rasklapanju i obavezno se čekiraju kao predati prtljag ( ne mogu se unositi u putničku kabinu).

Invalidska kolica i druga pomagala se neće računati u besplatan prtljag i neće se naplaćivati kao višak prtljaga.

Specijalni prtljag

Bilo koji specijalan prtljag, netipičnih oblika i dimenzija, težina iznad propisanih mora biti prijavljen na vreme aviokompaniji i iz kompanije mora stići saglasnost. Specijalan prtljag se klasifikuje prema težini i dimenzijama na mali, srednji i veliki.

Mali prtljag ima težinu do 15 kg i / ili dimenzije u zbiru do 140 cm. Ovde spadaju skije, skejtbord, golf, oprema za pecanje. Za mali prtljag plaća se nadoknada od 25 evra po pravcu za letove od/do Srbije, i 30 evra za letove od/do Evrope. Srednji prtljag ima težinu od 16 do 32kg i/ili dimenzije od 141 do 200cm. Ovde se računaju bicikli, ronilačka oprema, lovačka oprema, daska za surf. Nadoknada koja se plaća za ovu opremu je 50 za destinacije od/do Srbije i 70 evra za destinacije od/do Evrope. Veliki prtljag je onaj koji premašuje ove dimenzije. Tu spadaju kajak, kanu, oprema za jedrenje i sl. Nadokada koja se plaća za veliki prtljag je 100 evra (Srbija) i 130 evra (Evropa).

Višak prtljaga

Doplata za višak prtljaga se plaća po kilogramu viška i iznosi 3 evra za letove od/do Srbije, 5 britanskih funti za letove od/do Londona, 5 evra za letove od/do Moskve, 8 švajcarskih franaka (ili 5 evra) za letove od/do Ciriha. Za sve ostale letove doplata je 4 evra po kilogramu.

Prevoz životinja

Montenegro Airlines dozvoljava prevoz životinja na svojim letovima. Pravila za prevoz su standardna koja su važe manje-više kod svih aviokompanija u svetu. Male životinje se mogu prevoziti u putničkoj kabini isključivo u odgovorajućim boksovima sa kojima zajedno ne mogu preći težinu od 8 kg niti zbirne dimenzije od 115cm. Životinje se prevoze po pravilima za rućni prtljag.

Veće životinje se moraju prevoziti u odgovarajućim boksovima ali u prtljažnom delu putničke kabine.

Prevoz životinja se dodatno plaća po cenovniku aviokompanije koja takođe mora i da odobri prevoz životinja.

Izbor hrane i pića tokom leta zavisi od putne klase. Montenegro Airlines svojim putnicima poslužuje kvalitetne obroke primerene dužini trajanja leta. Kompanija poseduje sopstvenu ketering službu koja poseduje sve potrebne sertifikate IATA-e i HACCP.

Specijalni obroci

Prilikom rezervacije, putnik može od kompanije zahtevati poseban obrok (vegetarijanski, košer, voćnu korpu, sladoled, hranu za bebe i drugo). Specijalne obroke kompanije treba da odobri.

 

 

 

Marketing odeljenje Montenegro Airlines-a izdaje sopstveni časopisi za putnike tokom leta. Časopis jednostavnog naziva „Inflight“ nalazi se u pregradama na sedištu ispred. Inflight je besplatan a može se i preuzeti online sa sajta Montenegro Airlines-a u pdf formatu. Infligt sadrži tekstove o Crnoj Gori i njenim znamenitostima kao i o destinacijama do kojih leti Montenegro Airlines. U inflight-u se nalaze i osnovne informacije za putnike.

Vision Team je naziv nagradnog programa crnogorske aviokompanije Montenegro Airlines. U okvireu ovog programa putnici zarađuju nagradne milje kupovinom karte Monenegro Airlines-a. Milje se deodeljuju putniku na njegov VisionPass račun nakon obavljenog leta. Svaka destinacija nosi određeni broj milja. Sakupljene milje se u bilo kom trenutku mogu iskoristiti za neke od ponuđenih beneficija koje je kompanija pripremila.

Po određenoj tablici, putnik može iskoristiti milje za kupovinu nove aviokarte. Na primer, na letu Podgorica (ili Tivat) – Beograd putnik može zaraditi od 6.600 do19.500 milja u zavisnosti od tarifne klase po kojoj je kupio kartu. Da bi dobio besplatnu kartu na istoj relaciji potrebno mu je 73.500 milja za kartu u ekonomskoj klasi.

Montenegro Airlines ima ostvarenu saradnju sa Sixt rent-a-car agencijom. Svi članovi Vision Team programa koji bilo gde u svetu iznajmljuju Sixt vozila mogu zaraditi od 500 do 1000 milja.

Članstvo u programu je slobodno i može se ostvariti jednostavno preko aplikacije na sajtu Montenegro Airlines-a.

Kompanija obavlja redovne direktne lerove ka sledećim destinacijama:

Категорије: aviokompanije

0 коментара

Оставите одговор

Avatar placeholder

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.