Milano – Torino

Објави putovanjeonline

Preporučeni transfer
Milano, Italija ————–   ———– Torino, Italija
Udaljenost : 145 km. Vreme putovanja: 50 min. Cena karte : 18 – 27€

Preporučeni transfer odnosi se na način transfera kao moguće opcije da se prebacite sa jedne destinacije do druge uz najpovoljniji odnos cena /usluga/doživljaj. Na vama je da se odlučite za najprihvatljiviju opciju.

Kada ste u Milanu, iskoristite priliku da obiđete još jedan zanimljiv italijanski grad…. Prestonicu automobilske industrije, Torino. Kada prvi put  dođete u Torino, grad vas neće nametljivo osvojiti lepotom i neobičnošću  tipičnih italijanskih gradova. Mada je milionski grad multikulturalnog  karaktera, ne pulsira onim užurbanim ritmom velikih evropskih metropola. Šetnja  Torinom znači šetnju ispod arkada dugih 18 kilometara. Jedan poseban doživljaj  grada koji vam omogućava da šetate i po kišnom danu, ukrštajući se sa trgovima  i aristrokratskim zgradama kojima je ovaj grad bogat. I dok zagledate izloge i  provirujete u barove, ne možete, a da odmah ne primetite nešto što čini njegovu  srž: prodavnice čokolade. Ukrašene kao da su ih sređivali najbolji modni  dizajneri, mame vas izgledom, dekoracijom i mirisima. To će vas učiniti neodlučnima prilikom izbora pravog mesta u kome ćete uživati u  poslasticama. Još je 1560, da bi proslavio inauguraciju Torina kao prestonice,  Emanuele Filiberto di Savoja simbolično ponudio gradu šolju tople čokolade.

Tako je počela ljubavna priča između ovog grada i čokolade, koja ga je učinila  poznatim u svetu. I mada su ga zvali „company town“ zbog automobilske  industrije „Fiat“. Grad u kome se puno radilo i koji je u večernjim satima  pretvaran u veliku spavaonicu. Torino je danas u konstantnoj izgradnji, usmeren  ka potpunoj promeni imidža. Teži ka tome da postane grad kulture, jer kultura  je i najbrže sredstvo kojim može da se otkrije jedan pomalo uspavan grad. Torino se sada prikazuje u drugom svetlu podstaknut i prilivom brojnih turista koji su, otkrili  čari ovog četvrtog po veličini italijanskog grada. 

Kada dođete u Torino ne može da zaobiđete Palaco Reale (Palazzo Reale)  koji je više od dva veka bio dom kraljevima. Ona danas otvara vrata  posetiocima, otkrivajući im elegantno uređene stanove i otkrivajući im ukus  nekadašnjih kraljeva. Ukoliko se šetnja nastavi Ulicom Po, izlazi se na Pjaca  Vitorio Veneto (Piazza Vittorio Veneto). Odatle se za čas stiže do same reke  i takozvanog Muraci del Po (Murazzi del Po), ulica koja vas vodi obalom.

Torino, kao i svaki grad, ima svoj simbol, nešto što ga čini  prepoznatljivim na razglednicama. Mole Antonelijana  (Mole Antonelliana), visoka kupola u samom  centru. Dominira gradom svetleći noću kao svetionik koji obeležava put ka srcu  grada. Visoka 165 metara, nekadašnja sinagoga i jedno vreme najviša zgrada u  Evropi. Danas je to mesto u kome turisti zahvaljujući liftu (Ascensore della mole)  koji ih za 59 sekundi vodi na visinu od 85 metara, mogu da posmatraju najlepšu  panoramu Torina ovenčanog Alpima.

Posetite trg Pjaca San Karlo koji važi za jedan od najlepših trgova u  Italiji. Na njegovom centru nalazi spomenik kralju Emanuelu Filibertu, dok su  mu nasuprot i dve crkve, takozvane bliznakinje. To su Kjeza San Karlo i Santa  Kristina (Chiesa San Carlo; Santa Cristina) koje se nalaze svaka sa jedne  strane Via Roma. I mada ova ulica jeste puna lepo uređenih izloga, domaćini i  turisti preferiraju Via Garibaldi. Možda zato jer je celom dužinom pešačka zona  koja je subotom puna ljudi koji popodneva provode u šetnji i kupovini.

Deo vremena u Torinu možete da provedete van centralnih i poznatih  delova grada. Šetnja parkom Valentino koji se prostire uz reku i koji u sebi krije  botaničku baštu i zamak Valentino. Prelepa rezidencija iz 1600. godine sa svojim  karakterističnim kosim krovovima u francuskom stilu. Poseta San Salvariju,  gde je baza multietničkog Torina ili Mirafiori sa ogromnim građevinama  automobilske industrije „Fiat“…

PONUDA SMEŠTAJA U TORINU
Pogledajte ponudu smeštaja u Torinu i izaberite smeštaj koji najviše odgovara vašim potrebama. Obezbedili smo vam da na jednom mestu imate sve što vam je potrebno, na vama je samo da se prepustite uživanju.Booking.com

Iz Milana do Torina možete doći automobilom iznajmljenim u nekoj renta-car agenciji  ili možda autobusom. Ukoliko se odlučite za autobus, iz centra Milana potrebno je da metro linijom M1 od stanice Duomo, koja ide na svakih 15 minuta, odete do stanice Lampunjano gde se nalazi početna stanica (Lampugnano bus station) autobuskih linija koje idu do Torina. Odatle autobusi kompanije FlixBus polaze na svaka 3 sata. Vožnja traje oko 3h i 15 minuta. Cena karte za jednu osobu u jednom pravcu je od 9€-14€. Više informacija na zvaničnom sajtu kompanije FlixBus.

 

Predlog je da do Torina koristite voz. Voz je udoban, brz i povoljan način da stignete na vašu destinaciju. Ukoliko se odlučite za ekspresni voz Trenitalia Eurostar, putovanje će da traje oko 50minuta, karta u jednom pravcu će vas koštati između 18€ – 27€ u zavisnosti od toga koliko je unapred kupite. Ukoliko se odlučite da putujete sporije, ali ništa manje udobnije, možete da koristite voz Trenord, putovanje će da traje oko 1h i 45 minuta, karta će vas koštati u jednom pravcu 7€ – 11€.


U Torinu ima zaista mnogo toga što bi trebalo videti, a vreme koje imate  na raspolaganju ma koliko ono bilo, čini se da nije dovoljno da bi ste sve  videli i da bi ste doživeli ritam ovog grada.
Jedini način da razumete Torino i da ga osetite, da doživite njegovu  slavnu istoriju, frenetičnu sadašnjost i budućnost koja je već počela, njegovu  lepotu i otmenost, magiju i misteriju, jeste da budete deo svega toga. Bar na  trenutak.

Категорије: kratka putovanja

0 коментара

Оставите одговор

Avatar placeholder

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.