Milano – Đenova

Објави putovanjeonline

Preporučeni transfer
Milano, Italija ————– ———– Đenova, Italija
Udaljenost : 148 km. Vreme putovanja: 1h 40 min. Cena karte : 17 – 25 €

Preporučeni transfer odnosi se na način transfera kao moguće opcije da se prebacite sa jedne destinacije do druge uz najpovoljniji odnos cena / usluga / doživljaj. Na vama je da se odlučite za najprihvatljiviju opciju.

Nalazite se u Milanu (kako do Milana, možete videti na strain „Milano, Italija“ na stranici „Duga putovanja“ ovog sajta)……. dakle kao što rekoh, nalazite se u Milanu, možda bi trebalo razmisliti da na jedan dan odete do Đenove.

Đenova (ital. Genova, na lokalnom ligurskom jeziku; Zena)  je šesti po veličini grad Italije. Glavni grad istoimenog Okruga Đenova i pokrajine  Ligurije u severozapadnoj Italiji. Đenova je poznata kao najveća luka Italije. Pored toga grad poseduje veliko  i dobro očuvano staro jezgro, koje je pod zaštitom UNESKOa .

Početkom 19. veka brojni emigrant  su polazili iz ovog mesta u Ameriku u potrazi za hlebom, ostavljajući za sobom  bedu i glad, i očekujući da ih s druge strane okeana čeka bolji život. S istog  mesta krenuo je i Garibaldi sa svojih 1.000 vojnika u osvajanje Siclije 1860.  godine. Danas s tog mesta polaze putnici na kružna putovanja luksuznim  kruzerima.

Đenova je nekada bila pomorska  republika, a glavni konkurent na Mediteranu bili su im Mleci. Najpoznatiji  Đenovljanin na svetu je sigurno Kristofor Kolumbo. Ostaci njegove rodne kuće su  odmah pored ostataka samostana S. Andrea. Sve to se nalazi na par koraka od Porta  Soprana, gradskih vrata koja čine deo odbrambenog zida.

Prvo što vam pada  u oči kada dođete u Đenovu je zbijenost grada, kako starog gradskog jezgra tako  i njegovog novijeg dela. Što je rezultat nedostatka prostora. U Liguriji praktično ne postoji ravnica. Njen glavni grad je prepun  zavojitih ulica i stepeništa pretvorenih u pešačke staze. Usađene u obronke  bregova, visoke, uske đenovske građevine, izolovane od zelenila, obojene u  crveno, narandžasto i žuto, tiskaju se uz palate, viseće vrtove, crkvene  tornjeve i ostatke starih gradskih zidina. Ulice i putevi se  u većem delu grada ukrštaju u više nivoa. Od glavnih tržnih ulica i trgova,  spuštate se u srednjevekovni stari grad Đenove. U samo srce njegovih karuđija –  gusto isprepletenih tamnih uskih pešačkih uličica, koje dočaravaju nekadašnje  drame, ubistva i intrige za vreme zlatnog doba Đenove.

U podnožju starog grada  nalazi se njegova istorijska luka i novija pristaništa. Vode su prepune  putničkih i ribarskih brodova, trajekata i jahti, a đenovski arhitekta Renco  Pijano je ovom području pridodao lift za razgledanje i staklenu biosferu.

PONUDA SMEŠTAJA U ĐENOVI
Pogledajte ponudu smeštaja u Đenovi i izaberite smeštaj koji najviše odgovara vašim potrebama. Obezbedili smo vam da na jednom mestu imate sve što vam je potrebno, na vama je samo da se prepustite uživanju.Booking.com

Stara Đenovska luka je važna tačka na turističkoj karti severne Italije. U njoj se nalazi najveći akvarijum u Evropi, koji je  otvoren pre 15-tak godina, koji je najvažnija  atrakcija za turiste. Ulaznica za akvarijum je 19€, od čega je 5€ vaučer  za kupovinu suvenira. U akvarijumu se mogu videti skoro sve vrste morskih  organizama, film u 3D tehnici o ajkulama, a možete maziti i raže. Pored akvarijuma s biosferom smešten je brod na kojem je sniman film “Pirati” Romana Polanskog. Odmah pored  akvarijuma polazi i naveta-bus, odnosno brod koji spaja Đenovu i obližnji  gradić Pelji, a cena karte je ista kao i za ostali javni prevoz u Đenovi, 1,20€  , a važi 90 minuta.

Palazzo Ducale, ili Palata Duždeva smeštena je na  najpoznatijem gradskom trgu Piazza De Ferrari. Ovde se nalazila rezidencija  đenovljanskih duždeva, a danas je u njoj smešteno nekoliko muzeja i arhiva.
Veoma popularan je Muzej džeza, a tu se nalaze i knjižara, kafe, kao I  restorani. Katedrala Svetog Lorenca je osveštana  1118. godine, a  građena je u gotičkom stilu. Odlikuje je mermerna fasada sa crno – belim  prugama, kao i izuvijani stubovi i statue lavova. Kupola katedrale završena je  u šesnaestom veku. Unutrašnjost crkve dekorisana je slikom Strašnog suda,  nepoznatog vizantijskog slikara iz četrnaestog veka.

Porodice s decom, obično završe u Ćita dei bambini,  dečjem gradu koji je namenjen učenju kroz zabavu i igru, gde deca posećuju  restoran za mrave, isprobavaju se kao režiseri i kamermani i još mnogo toga.Sada da pojasnimo kako stići od Milana do Đenove. Verovatno predpostavljate da ima više načina.

Prvi način koji je ujedno i najkonforniji ali istovremeno i najskuplji je da iznajmite automobil u renta-car agenciji i odvezete se do Đenove. Svakako, u tom slučaju imate privilegiju da se usput zadržite na mestima koja su za vas interesantna, te na ovaj način  I ovo putovanje pretvorite u svojevrsno uživanje.

Drugi način je da idete autobusom. Postoji vise kompanija koje voze na ovoj relaciji, koje polaze iz različitih delova Milana. One imaju jedan ili tri polaska u toku dana zavisno o kojoj kompaniji je reč, a cena karte u jednom pravcu za jednu osobu kreće se između 7€ do 20€. Vožnja traje oko 3h i 40 minuta.Mislim da ovo nije najbolji izbor zbog ograničenog broja polazaka, dužine putovanja  i što ćete potrošiti jedan deo svog vremena dok pronađete mesto sa kog autobusi polaze.

Preporuka je da idete vozom. Vozovi iz Milana (Milano Centrale) za Đenovu (Genova Piazza Principe) idu na svaki sat. Postoje različiti tipovi vozova (Eurostar Italia, ICE, Intercity, Regional), a cena karte za jednu osobu u jednom pravcu se kreće od 17€-25€, u zavisnosti od izabranog voza. Putovanje traje oko 1h i 40 minuta. Na ovaj način za relativno kratko vreme i pristojnu sumu novca naći će te se u Đenovi.

Đenova je  grad kulture i istorije, ali i dobrog provoda. Gradom se nižu restorani I  kafići, ali i noćni klubovi u kojima je provod zagarantvan. Đenova ima da  pokaže mnogo toga, i zato je ovaj grad sjajna destinacija za savršeno  putovanje.

Категорије: kratka putovanja

0 коментара

Оставите одговор

Avatar placeholder

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.