Melburn – Sidnej, Australija

Објави putovanjeonline

Preporučeni transfer
Melburn, Australija ————– ———– Sidnej, Australija
  Udaljenost : 878,2 km.   Vreme putovanja: 80 min.    Cena karte : 60 – 200 €

Preporučeni transfer odnosi se na način transfera kao moguće opcije da se prebacite sa jedne destinacije do druge uz najpovoljniji odnos cena / usluga / doživljaj. Na vama je da se odlučite za najprihvatljiviju opciju.

Ako se nalazite na najvećem „ostrvu“ na svetu, poznatom pod imenom Australija, onda svakako treba da posetite njegov najpoznatiji grad, Sidnej. Ako ste stigli na ovo „ostrvo“ preko Melburna ili Kambere i nalazite se u ovim gradovima, ne propustite  priliku da posetite najčuveniji grad Australije, koji se nalazi „nedaleko“ od vašeg mesta boravka. Kada kažemo nedaleko,  svakako pojam daljine postaje bespedmetan pogotovo ako ste iz Evrope stigli do ove magične i prelepe zemlje.

Sidnej je glavni grad Novog Severnog Velsa (New South Wales). Sa svojih 4,4 milona stanovnika vlasnik je titule najvećeg grada u Australiji. Prostire se na brežuljcima okolo Sidnejske luke. Pun je zelenila. Ovaj grad osvaja na prvi pogled. Dinamičan je, pulsira posebnim tempom. Kombinacija modernih i starijih kolonijalnih građevina odlično uklopljena. Osvetljen, topao i srdačan. Ikone grada su Opera House i veliki lučki most Harbour Bridge visine 134m koji povezuje poslovnu oblast sa severnim delom grada.

Sidnejska Opera je zaista remek delo. Markantna je iz svih uglova ne samo zbog svoje veličine(dužina 180m, širina 120m ) već prvenstveno zbog svog krova. Krov zgrade čini serija betonskih školjki pokrivenih posebnim belim i krem pločicama. Kao značajan kulturni centar sedište je Nacionalne Opere, Baleta, Sidnejske Filharmonije i Sidnejskog Pozorista. Sačinjavaju je 5 pozorišnih sala, 2 glavne dvorane, nekoliko restorana i barova kao i prodavnice suvenira. Za razliku od impozantnog eksterijera interijer nije tako impresivan. Inace otvorena je 1973 od strane kraljice Elizabete II. Koštala je basnoslovno puno, nekoliko puta je prokaračen planirani budzet za izgradnju ovog zdanja. Predstavljala je veliki gradjevinski izazov. Temelji su duboki 25 metara, a za postavljanje krova morao je da se pravi specijalni kran. Od 2007 godine je pod zastitom Unesca.

Sidnej ima dosta gradskih atrakcija, kao npr. Gradsku skupštinu (Town Hall), izgrađenu u viktorijanskom stilu u drugoj polovini 19. veka i to na mestu nekadašnjeg groblja, katedralu sv. Andreja i brojne druge stare manje crkve i građevine stisnute između velelepnih modernih solitera.

Ako tražite dobar vidikovac sa koga ćete imati predivan panoramski pogled na Sidnej i njegovu luku, onda je to svakako vidikovac na tornju Sydney Tower i pogled s tornjeva mosta Sydney Harbour Bridge, poznatog po raskošnim novogodišnjim vatrometima.

Nemojte zaobići Paddy’s Market,  jedan od jeftinijih marketa u Sidneju, a smješten je u tzv. Kineskoj četvrti. China town je četvrt u kojoj je najveći broj kineskih prodavnica i restorana. Ipak su kinezi oduvek bili prvenstveno trgovci. Kažu da se kineska prisutnost u Sidneju oseća već skoro dvesta godina. Glavna ulica China towna je Dixon street. Na ulazu u ulicu nalaze se tipična kineska ceremonijalna vrata. Osim tih vrata, vredi prošetati i kineskim vrtovima.

Sidnej ima i nekoliko „gradskih“ plaža. Najpoznatija je Bondi beach, ali glavni konkurent toj plaži je Manly beach. Lepa peskovita plaža sa lepom promenadom do koje se dolazi polučasovnom vožnjom ferobotom. Usput se još uživa u pogledu na Operu House ali ovaj put sa mora.

Circular Quay su dokovi koji su od najranijih dana služili za ukrcavanje i iskrcavanje prekookeanskih brodova punih putnika i robe još iz doba jedrenjaka, brodova na vesla i parobroda. Trebalo je izgraditi Sidnej pa su početkom 19. veka užurbano iz Engleske uvozili zatvorenike i kažnjenike da izgrade dokove potrebne za trgovinu vunom, ugljem i fosfatima. Oni su živeli u barakama u četvrti koja se zove The Rocks, a ta četvrt još i danas verno prepričava priče toga doba. Nastao je oko 1788 godine sa formiranjem prve evropske kolonije na tom prostoru. Kuće su tada zidane od specijalnih stena. Kraj je bio stecište mornara koji su tu čekali do sledeće plovidbe kao i prostitutki i mnoštvo uličnih bandi. Po jednoj od njih (Rock Push) kraj je i dobio ime. Postoji ideja da se kraj renovira, ali se lokalno stanovnistvo odupire. Kažu da i danas ima pomalo ulicnog kriminala, svakako ne kao ranije.
Ukoliko se odlučite da provedete par dana u ovom divnom gradu, obezbedili smo vam da preko najpoznatijeg svetskog web pretraživača za rezervacije Booking.com, možete ovde pogledati ponude smeštaja na ovoj destinaciji i po najpovoljnijoj ceni rezervisati smeštaj koji odgovara vašim željama i potrebama. Pogledajte….Booking.com

Još mnogo je toga što bi moglo i trebalo da se vidi u ovom gradu, zato u koliko imate priliku nikako je nemojte propustiti. Kao što na početku rekosmo, ako ste stigli na ovo „ostrvo“ preko Melburna ili Kambere i nalazite se u ovim gradovima, ne propustite  priliku da posetite najčuveniji grad Australije, koji se nalazi „nedaleko“ od vašeg mesta boravka. Kada kažemo nedaleko,  svakako pojam daljine postaje bespedmetan pogotovo ako ste iz Evrope stigli do ove magične i prelepe zemlje. Vreme od 80 minuta, koliko je potrebno da se avionom stigne iz Melburna do Sidneja, zvuče gotovo kao neka šala, u odnosu na provedenih 15-20 sati leta  do ove zemlje. Ako ste baš nepopravljivi ljubitelj putovanja, onda vam saznanje da ovu razdaljinu možete da pređete vozom za nekih 11 sati, neće vam izgledati tako strašno. Pri tome karta za voz će vas koštati od 50-150 €, dok karta za avion može da vas košta od 60 – 200 €. Nemojte da se dvoumite, ako ste u mogućnosti svakako krenite….uživanje je garantovano…..

Категорије: kratka putovanja

0 коментара

Оставите одговор

Avatar placeholder

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.