Malta – Sicilija

Објави putovanjeonline

Preporučeni transfer
Valeta, Malta ————–   ———– Sicilija, Italija 
Udaljenost : 195 km. Vreme putovanja: 2h  Cena karte : 70 €

Preporučeni transfer odnosi se na način transfera kao moguće opcije da se prebacite sa jedne destinacije do druge uz najpovoljniji odnos cena /usluga/doživljaj. Na vama je da se odlučite za najprihvatljiviju opciju.

Boravak na Malti možete učiniti još uzbudljivijim ako unesete i izvesnu dozu avanturističkog duha, te se rešite da napravite dvodnevni izlet do obližnjeg nadaleko čuvenog italijanskog ostrva Sicilije.

Najveće ostrvo Sredozemnog mora, sa površinom od 25.710 km2, predstavlja i najveću regiju u Italiji. Prvobitni stanovnici bili su Sikanci, koji su još 8.000 godina p.n.e. došli sa Iberijskog poluostrva i naselili je. Grci su počeli da kolinizuju Siciliju oko 750. godine p.n.e. kada su osnovali Sirakuzu, Taorminu, Agriđento, Imeru… Rimska provincija bila je sedam vekova, od 242. godine p.n.e. Potom su je osvajali Vandali, Goti, Vizantinci, Severnoafrikanci, Normani, pod čijom vlašću je 1130. godine proglašena kraljevinom, za vreme Rodžera Drugog. Tada je bila jedna od najbogatijih država u Evropi. Kasnije su je osvajali i Nemci, Francuzi, Španci. I svi oni ostavili su traga na njenu kulturu, arhitekturu, kulinarstvo i način života.

Grad Katanija nalazi se na 2 sata i 10 minuta vožnje vozom od grada Pocalo na jugu Sicilije, do koga možete doći brodom sa Malte. Katanija je pravi mediteranski grad, osnovan daleke 729 godine p.n.e. Obiluje buticima svetskih brendova, te je pogodan za šoping, ali i znamenitostima. Katedrala Svete Agate, fascinantno zdanje, sagrađena je 1078. godine, ali je uništena u zemljotresu 1693. Rekonstruisana je prema originalnoj zgradi, uz dodatne barokne detalje. Manastir Benedikta ogroman je kompleks sagrađen 1163. i rekonstruisan posle zemljotresa 1693. godine. U manastiru se nalazi i biblioteka Ursino Rekupero sa 210.000 knjiga.

U blizini Katanije, sa vrha dominira Etna, koja je sa 3.330 metara najviši vulkan u Evropi. Takođe važi i za najnepredvidiviji vulkan, jer se ne može sa pouzdanošću reći kada će doći do sledeće erupcije. Veliki krateri, po čijim obodima možete šetati, svedoče o prethodnoj aktivnosti vulkana. Zemlja u podnožju Etne veoma je bogata mineralima, te je pogodna za zemljoradnju – otuda mnogo naseobina u ovom delu, uprkos nepredvidivosti vulkana. U podnožju Etne obavezno probajte med karakterističan za ovaj kraj – prave ga od badema, pistaća, lešnika, mente, a prodavci će biti vrlo radi da vam svaki od njih daju da probate.

PONUDA SMEŠTAJA NA SICILIJI
Pogledajte ponudu smeštaja na Siciliji i izaberite smeštaj koji najviše odgovara vašim potrebama. Obezbedili smo vam da na jednom mestu imate sve što vam je potrebno, na vama je samo da se prepustite uživanju.Booking.com

Sicilijanska sela su pravi ukras ove lepe zemlje, pitoreskna su, u centralnom delu uvek je trg, pjaca, ili, ako je manji, pjaceta, sa crkvom koju meštani redovno posećuju. U krivudavim uličicama na terasama ili u dvorištima kuća, na suncu se suši i na vetru leprša oprana posteljina, stolnjaci, košulje. Sve to izgleda kao da je vreme stalo, kao da je to slika iz nekih davnih vremena, uokvirena drvenim ramom.

Od Katanije na nekih 46 km nalati se Taormina, do koje možete doći vozom za nekih 35 minuta. Ovaj grad podjednako je živ i danju i noću, odzvanja žamor, a kaldrmisanim ulicama koračaju radoznali turisti iz celog sveta. Prepun je butika, kafića i restorana. Kafići su mahom na stepenicama, pojedini imaju samo jastuke na kojima se na stepeništu sedi. Trgovi su vrlo živi, na njima slikaju portretisti, sviraju muzičari ili nemo stoje pantomimičari. U Taormini se nalaze i ostaci Grčkog pozorišta, sagrađenog na steni iznad mora, koji datiraju iz 2. veka p.n.e. Ne propustite da posetite velelepnu botaničku baštu u kojoj ćete videti i rajske ptice.

Palermo, glavni grad Sicilije, nalazi se na 241 km od Katanije. Osnovali su ga Kartaginjani, 734. godine p.n.e. da bi kasnije njime vladali Grci, Vandali, Vizantinci, Saraceni, za vreme čije vladavine je mnogo napredovao, Normani, koji osnivaju kraljevinu Siciliju, Habzburzi, Burboni. U sastav kraljevine Italije ulazi 1860. godine, i od tada napreduje. Od mnoštva arhitektonski vrednih zdanja, trebalo bi izdvojiti katedralu Marije Asunte. Velelepnu građevinu iz 12. veka, ali dograđivana je vekovima posle toga, pa se može primetiti mešavina stilova. U katedrali se nalaze posmrtni ostaci Svete Rozalije, jedne od pet zaštitnica grada. Mnogo je toga što bi trebalo obići u Palermu, od pozorišta Masimo, zamka Zise, kapele Palatine, Crkve San Đovani delji Eremiti, do Kapucinskog samostana i pozorišta Garibaldi… Trebalo bi odvojiti nekoliko dana za upoznavanje sa svim znamenitostima ovog grada. Obavezno svratite i na pijacu, koja je jedna od najlepših u Italiji. Na njoj možete pronaći bukvalno sve. Od šnicli sabljarki, preko paradajza sušenog na krovu kuće na suncu, pinjola, tikvica dugačkih i po metar, minijaturnih banana. Sicilija je poznata i po crvenoj pomorandži, međutim, nju možete pronaći tek u februaru, kada sazreva.

Sa Malte do Sicilije možete doći avionom za nekih 2 sata. Ako ste željni malo većeg uzbudjenja onda bi trebalo da se odlučite za brod koji iz Valete jednom dnevno plovi za Siciliju do mesta Pozzallo. Brod će vas koštati oko 70 € u jednom pravcu. Odaltle vozom stižete za 2 h i 10 minuta do Katanije. Voz će vas koštati od 10 € do 20 € u zavisnosti od termina putovanja i izabrane putne klase. Iz Katanije možete vozom do Taormine ili Palerma u zavisnosti od vremena kojim raspolažete.

za uvećanje klikni na sliku

Sicilija će u slike i uspomene koje ćete poneti “upisati” poseban šmek, posebne ukuse izuzetne hrane, neku skoro opipljivu mističnost prošlosti koja intenzivno “živi” u njenoj arhitekturi, posebnosti, običajima i, posebno, ljudima. I, kada budete odlazili, bićete sigurni da ćete ponovo doći.

Категорије: kratka putovanja

0 коментара

Оставите одговор

Avatar placeholder

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.