Low-cost avio-kompanije

Објави putovanjeonline

Low-cost koncept je do danas doživeo brojne promene. Vremenom je počeo da preuzima pojedine poslovne modele od tradicionalnih avioprevoznika ali pažljivo čuvajući niske troškove poslovanja. Dok su sa druge strane tradicionalni avioprevoznici počeli da preuzimaju pojedine niskotarifne metode čime su smanjivali svoje troškove.

Zbog tih promena stvorena je nekakava mešavina lowcost i tradicionalnih aviokompanija bez jasne podele. Pojavile su se i nove aviokompanije koje se u startu teško mogu svrstati u jednu ili u drugu kategoriju. One se nazivaju hibridnim kompanijama, pošto primenjuju ponešto od oba poslovna modela.

Karakteristike low-cost prevoznika

Mnogo je stvari koje razdvajaju loukost od klasičnih aviokompanija ali najvažnija obeležja po kojima se mogu prepoznati su ova:

 • Koriste samo jedan tip letelice kako bi smanjili troškove održavanja aviona
 • Lete do manjih / sporednih aerodroma koji predstavljaju znatno jeftiniju alternativu glavnim aerodromima
 • Imaju minimalnu administraciju
 • Prodaju karte isključivo putem interneta ili call centra.
 • Nemaju kancelarije širom sveta, niti koriste usluge agencija.
 • Menadžment je sveden na minimum
 • Jednoobrazna putnička kabina bez više različitih klasa – nemaju biznis klasu.
 • Usluga obuhvata samo prevoz bez drugih pratećih usluga
 • Sve dodatne usluge – prtljag, hrana i piće, izbor sedišta – posebno se naplaćuju.
 • Veliki dnevni nalet aviona (minimalna zadržavanja na aerodromima)
 • Ne prodaju putovanja sa konekcijom, time smanjuju troškove rerutiranja putnika i plaćanja penala.

Ovi prevoznici imaju više naziva. Na engleskom jeziku su poznati kao: low-cost carriers, lowcosters, no-frill airlines, LCC, low budget carriers…

Hrana i pića u ponudi low-cost prevoznika

U avionima niskotarifnih avio-kompanija u toku leta možete kupiti piće ili hranu koja se plaća na licu mesta u kešu ili platnim karticama. Cene su skoro indetične kod svih ovih kompanija, otprilike izgledaju ovako (primer Wizz air):

U toku leta vam se pored pića i hrane nude i razni drugi proizvodi u okviru „Boutique“ (parfemi, kozmetika, satovi, nakit, igračke….) po cenama kao u free shop-u.

Svi niskotarifni avio-prevoznici nude vam dopuske usluge u vidu prioritetnog ukrcavanja (PriorityBoarding), mogućnost promene datuma I vremena polaska (Flex), transfer od/do aerodorma (Airport transfer), itd….. I sve to po određenoj ceni koju možete uzeti uz vašu rezervaciju, preko interneta.

Poverenje u low-cost prevoznike

Kod jednog broja putnika vlada nepoverenje, koje je podsticano od strane nacionalni avio-komapnija kako su low-cost avio-kompanije nepouzdane, što apsolutno nema nikakvog osnova. Low-cost avio-prevoznici ne mogu sebi dozvoliti  zvanje „nepouzdane“ kompanije, to bi ih uništilo, upravo oni svoje poslovanje grade na maksimalnom poštovanju reda letenja. Svakako da se može desiti odlaganje nekog leta, ali to je onda pojedinačan slučaj a ne praksa, što se isto dešava i kod nacionalni avio- prevoznika usled nepredviđenih okolnosti.  

LOW COST

Eurowings
French Bee airlines
Joon airline
SCOOT airlines
LEVEL airlines
VOLOTEA
Transavia Airlines
Ryanair
Pegasus Airlines
flydubai
JetBlue airways
Spirit airlines
EasyJet
Vueling airlines
Norwegian Air Shuttle
Wizz airNapomena: putovanjeonline.com nije turistička agencija, ne prodaje aranžmane i druge usluge, već vam pomaže informacijama, savetima i predlozima, da sami organizujte svoje  putovanje.  Putovanjeonline.com je obezbedio konekcije na svetski  poznate  pretraživače – sajtove, preko kojih  možete  obaviti  rezervacije avio karata, hotelskog smeštaja, aerodromskog transfera, iznajmiti automobil itd.  Putovanjeonline.com  ne može da utiče  na rad  pretraživača, te ne može biti odgovoran za njihov rad. Za tačnost podataka i odgovornost za izvršenu rezervaciju na pretraživačima, odgovorni su potpuno pretraživači, koji tu uslugu obezbeđuju.

Категорије: opšte informacije

0 коментара

Оставите одговор

Avatar placeholder

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.